West Noorwegen | steden & bezienswaardigheden | o.a. Preikestolen
w w w . v a k a n t i e n a a r n o o r w e g e n . n l

 

 

preikestolen lysefjord noorwegengeiranger fjordwatervallen noorwegen

Onderwerpen:

______________________________

Startpagina:

- Home

 

___________________________________

Over Noorwegen:

- Noorwegen landinformatie

- kaart Noorwegen

- Scandinavië

- Spitsbergen Svalbard

- Nieuws Noorwegen

 

___________________________________

Vakantieinformatie Noorwegen:

- Reizen naar/in Noorwegen

----> met de auto

----> vliegen

----> met de trein

- Reisinformatie & reistips

- Steden & bezienswaardigheden

- Natuur

 

___________________________________

Vakantieactiviteiten Noorwegen:

- Vissen Noorwegen

- Wandelen Noorwegen

- Wintersport Noorwegen

- En verder...

 

___________________________________

Verblijf in Noorwegen

- Vakantiehuizen | campings

----> vakantiehuizen Noorwegen

----> campings Noorwegen

 

___________________________________

Verhalen | reisverslagen:

- Reisverhalen Noorwegen

 

______________________________

Foto | video Noorwegen:

- Fotoalbum Noorwegen

- Video's Noorwegen

- Webcams Noorwegen

 

___________________________________

Emigreren naar Noorwegen:

- Wonen / werken Noorwegen

 

______________________________

Noorwegen leuk/grappig/handig

- Van alles & nog wat

___________________________________

Noorwegen ervaringen delen:

- Noorwegen forum

 

___________________________________

Tips & suggesties voor deze site:

- Contact / suggesties

- Gastenboek Noorwegen

 

___________________________________

Noorwegen op het internet:

- Andere noorwegensites

 

___________________________________

Noorwegen economisch :

- Bedrijven Noorwegen

- Olie|gas|elektriciteit

 

 

 

 

West Noorwegen is een van de mooiste delen van Noorwegen. West Noorwegen is tegelijk het fjordengebied van Noorwegen.

 

 

 

In het zuiden vinden we Jaeren. Dit is een vlak kustlandschap bedekt met akkers en weiden.

Meer naar het Noorden toe wordt het landschap wilder met vele diepe fjorden en watervallen. Op sommige plaatsen vind je (kleine) gletsjers.

Deze regio valt onder de streek More og Romsdal. Dit is al jaren de populairste regio onder de toeristen. Niet verwonderlijk: naast de enorme fjorden zijn er grootse watervallen, bijzondere stadjes en indrukwekkende gletsjers...

 

Op deze pagina de volgende onderwerpen;

Bergen - Geirangerfjord - Stavanger - kristiansund - Alesund - Video zuidwest/fjorden

Runde (vogeleiland) - Preikestolen - Watervallen - Gletsjers - Fjorden - Terug naar overzicht

 

 

 

BERGEN / Bijzondere stad in het zuiden van west Noorwegen

Bergen is in dit deel van Noorwegen een van de belangrijkste plaatsen. Bergen is populair onder toeristen. De stad is de 2e stad van Noorwegen.

Bergen is oa bekend door de populaire vismarkt, het sublieme uitzicht vanaf de nabijgelegen berg (bereikbaar via een lift) en de levendige haven waar ook vaak cruiseschepen aanmeren.

 

bergen stad noorwegen

bergen

 

Lees meer over de stad Bergen < (ook videobeelden)

 

 

 

Ook in dit deel van Noorwegen is toerisme erg belangrijk geworden.

Voor Sportvissers zijn hier de mooiste plaatsen te vinden.

De vangsten zijn over het algemeen spectaculairder aan de Westkust dan aan de Zuidkust.

 

 

 

De steden aan de westkust van More og Romsdal danken hun bestaan voornamelijk aan de rijkdom van de zee. En natuurlijk de laatste 100 jaar ook aan de enorme oliebronnen en toeristen.

Kristiansund had Stokvis. Alesund was de Haringstad en stond / staat bekend om de Jugendstil architectuur (art nouveau). Molde is de stad van de rozen en van de jazz.

 

 

 

Fjorden/Geirangerfjord

Een van de bekendste fjorden in dit gebied is de Geirangerfjord. Deze fjord is ook onderdeel van de vaarroute van veel cruiseschepen. Dit is mogelijk doordat zoals veel fjorden de Geirangerfjord enorm diep is. Overigens is er sinds kort een pagina met een indruk van de Mooiste/populairste fjorden in Noorwegen: Fjorden Noorwegen <

 

geirangerfjord noorwegen

geirangerfjord

 

Er is hier ook een waterval te zien. Een mooie plaats in dit deel van Noorwegen is Kristiansund. Bij Kristiansund ligt een berg waar je een fantastisch uitzicht over Kristiansund en de zee hebt.

Lees hieronder verder voor informatie over enkele mooie / opvallende steden in dit deel van Noorwegen. (stavanger, Kristiansund en Alesund)

Stavanger

Mede door de olie industrie is Stavanger ook een belangrijke plaats. Maar denk niet direct aan het uiterlijk van een industriestad! Het oude deel van Stavanger is prachtig, mede door de typische houten bouw.

Stavanger is tegenwoordig dus ook het centrum van de olie-industrie in Noorwegen en kent sinds de zeventiger jaren van de twintigste eeuw een enorme groei.

De gemeente zelf heeft circa 115.000 (2014) inwoners. De regio inclusief de omliggende gemeenten Sandnes, Sola en Randaberg heeft ruim 175.000 inwoners.

Samen met Liverpool is Stavanger in 2008 overigens gekozen tot Culturele hoofdstad van Europa.

De stad dankt zijn bestaan aan de oprichting van een bisdom in het begin van de twaalfde eeuw. Als oorsprong van Stavanger wordt het jaartal 1125 aangehouden. De eerste bisschop begon toen met de bouw van de kathedraal, de oudste stenen kerk in Noorwegen. Overigens wordt aangenomen dat Stavanger ook voor die tijd al als centrum fungeerde voor de regio.

 

Foto onder:

Stavanger is dè industriestad van Noorwegen.

Oorzaak daarvan is met name de offshore (olieindustrie).

Ondanks dat is de stad de moeite waard om te bezoeken aangezien er nog mooie gebouwen te zien zijn.

 

 

stavanger 

 

Hoewel Stavanger in 1425 stadsrechten verkreeg bleef het een betrekkelijk bescheiden plaats. Rond 1600 had de stad nog minder dan 1000 inwoners. In de zeventiende eeuw werd Stavanger tot tweemaal toe getroffen door grote branden.

Bovendien verloor de stad de bisschopszetel aan Kristiansand dat zich in die periode snel ontwikkelde tot het centrum van het zuiden.

Pas in de negentiende eeuw is er sprake van enige groei. De stad profiteert van de groei in de visserij(voornamelijk haring) en de scheepvaart.

Er ontstaat een industriële ontwikkeling, waarbij conservering, vooral van visproducten, een belangrijke sector is. De stad groeit van bijna 4000 inwoners aan het begin van de negentiende eeuw tot 36.000 aan het eind van de eeuw.

Hoewel de stad geen bisschopszetel meer was, bleef Stavanger een stad met een religieuze inslag. In 1818 werd in Stavanger de eerste Quaker gemeente in Noorwegen gesticht, ook de eerste zending vanuit Noorwegen, Det Norske Misjonsselskap werd in de stad opgericht. In 1925 werd de stad bovendien opnieuw bisschopszetel voor de Noorse staatskerk.

In 1969 werd voor het eerst olie gevonden in de bodem van de Noordzee. Die vondst was aanleiding voor een uitgebreid debat in Noorwegen welke stad het centrum van de olie-industrie zou worden.

De voornaamste kandidaten waren Kristiansand en Stavanger. De uiteindelijke keuze voor Stavanger was het begin van een stormachtige ontwikkeling voor de stad.

Als "break" even een video met beelden van Stavanger:

 

 De keuze voor Stavanger als centrum voor de olie-industrie betekende dat dit tegenwoordig de belangrijkste economische sector is. Noorwegen behoort tot de grootste olieproducenten ter wereld.

 

 

 

Statoil, het Noorse staatsbedrijf, heeft zijn hoofdkantoor in de stad. Ook de meeste buitenlandse oliebedrijven hebben hun Noorse vestiging in Stavanger.

De bevoorrading voor de booreilanden op de Noordzee zorgt ook voor flink wat werkgelegenheid.


 


De conservenindustrie, tot in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw de belangrijkste industrie, is inmiddels geheel verdwenen. Slechts een museum herinnert nog aan de bloei van deze industrie.

Als hoofdplaats van de provincie kende de stad al een aanzienlijke dienstensector. Die sector werd verder gestimuleerd door de oprichting van een Hogeschool in 1969, die in 2005 de status van universiteit verkreeg.


Stavanger is tegenwoordig een moderne stad. in een prachtige omgeving. Vlak buiten de stad, aan de zuidkant, ligt het enige deel van Noorwegen dat vlak is. Hier bevinden zich een aantal prachtige stranden.

Midden in de stad is een klein deel van het oude Stavanger bewaard gebleven:Gamle Stavanger. In het centrum bevindt zich ook de Domkerk. Hier moet u zeker zijn geweest!


Even ten noorden van de stad begint Lysefjorden, een van de fraaiste fjorden van Noorwegen, met de beroemde Preikestolen

 

 Kristiansund

Kristiansund (Kristiansund N ter verschil van Kristiansand S) is een stad in de Noorse provincie Møre og Romsdal met 17.026 inwoners (2005). De stad bevindt zich op de kust van Nordmøre, en bestaat uit meerdere eilanden; Kirkelandet, Nordlandet en Innlandet.

 

kristiansund noorwegen

kristiansund

 Het plaatsje Fosna was in 1520 bekend als een strandplaatsje, en is in 1631 een belangrijke haven. In 1742 kreeg Fosna stadrechten onder de naam Christiansund (afkomstig van koning Christian de zesde.)

De groei van de stad was toen gebaseerd op houtexport (veel naar Nederland) en daarna visserij. Maar toen die industrieën inefficiënt werden, begonnen de inwoners vis te kopen van Lofoten, en die werden op de rotsen van Kristiansund gedroogd. Dat soort vis, bekend als "Klippfisk" (vis van de rotsen), werd later de belangrijkste industrie van de stad. In april 1940 werd Kristiansund zwaar gebombardeerd door Duitse vliegtuigen, en 90 % van de stad werd verwoest.

De oude gebouwen die de bombardementen overleefd hebben zijn nog steeds te zien. Tegenwoordig is visveredeling een belangrijke industrie, maar olieindustrie is het belangrijkst. Toerisme is ook een zeer belangrijke bron van inkomsten voor de regio Nordmøre.

 

 Alesund

Een bijzonder mooie havenplaats met een prachtig (hoog gelegen) uitzichtspunt over de hele stad en de fjorden er omheen. Alesund is absoluut een aanrader!

 

alesund noorwegen norway city coast panorama

 

Overigens doet cruise rederij Hurtigruten deze plaats ook aan.

Via onderstaande link wat meer info over de unieke kustplaats.

>> ga naar de pagina over Alesund

 

 

 

Runde

Runde is een bekend vogeleiland voor de kust van zuidwest Noorwegen. Het is er geweldig vogels spotten. Lees er meer over op de aparte pagina over Runde;

>> runde (vogeleiland Noorwegen)

 

 

Preikestolen / imposante klif bij de Lysefjord

Dit is een van de populairste bezienswaardigheden in Zuid/zuidwest Noorwegen. Het is een bijozndere rotsformatie/klif welke zo'n 600 meter boven de Lysefjord uitsteekt. Het uitzicht is enorm mooi!

 

preikestolen klif lysefjord noorwegen

 

Ben je in Zuidwest Noorwegen dan moet je de Preekstoel/preikestolen eigenlijk wel bezoeken. Trek er circa een halve dag voor uit!

>> Preikestolen (klif/lysefjord/noorwegen)

 

Watervallen

 

In dit deel van Noorwegen zijn vele watervallen/watervalletjes te zien. Twee bekende/grote watervallen in More og Romsdal zijn:

- Voringfossen

- Latefossen

waterval noorwegen

 

 

Gletsjers

In dit deel van Noorwegen zijn er twee grote (en deels toegankelijke) gletsjers. Namelijk Nigardsbreen en Jostedalsbreen. Bekijk beelden van de Nigardsbreen <

gletsjer noorwegen

 

 

Fjorden / zeg je fjorden, dan zeg je zuidwest Noorwegen! Vraagt u zich af waar de mooiste fjorden van Noorwegen zijn te vinden? In zuidwest Noorwegen zijn dus de populairste fjorden van Noorwegen te vinden.

Lees meer over fjorden in Noorwegen:

Fjorden Noorwegen <

 

fjorden noorwegen fjord mooi

 

 

 

Bent u op zoek naar info over een ander deel van Noorwegen? Bezoek dan eens de overzichtspagina "steden & bezienswaardigheden in Noorwegen" <

 

Direct een vakantiehuis zoeken in dit deel van Noorwegen?

Ga dan naar de pagina "vakantiehuizen Noorwegen" en zoek via de kaart!

 

 

 

 

Naar boven

Naar de vorige pagina


U kunt geen rechten ontlenen aan de informatie op deze website.

copyright www.vakantienaarnoorwegen.nl

2007 / 2017


webmaster: info@vakantienaarnoorwegen.nl 

disclaimer

 

 

vlag noorwegen

TIP: op zoek naar andere steden of bezienswaardigheden? Ga dan naar het hoofdmenu

"steden & bezienswaardigheden"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vissen noorwegen

 

noorwegen

 

visvakantie noorwegen

 

color line ferry

 

duiken noorwegen

 

vakantiehuis noorwegen

 

zeevissen noorwegen

 

fjord norway

 

jotunheimen nationaalpark noorwegen

 

noorwegen winter

 

 

ZuidWest Noorwegen | info over het zuidwesten van Noorwegen | o.a. Bergen, Stavanger, watervallen, fjorden en gletsjers!