De export van vis uit Noorwegen brak in de eerste helft van 2007 een nieuwe record. Noorwegein exporteerde voor 17.8 miljard Noorse kronen (ongeveer twee en een kwart miljard euro). Een stijging van 9% ten opzichte van dezelfde periode als in 2006.
 
De grootste groei werd waargenomen bij de export van vooral zalm, kabeljauw en schelvis naar Portugal, Rusland en Denemarken. De exportwaarde van de totale export naar Europese Unie nam toe met 19% met als uitschieters de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk.

Kabeljauw
De exportwaarde van verse kabeljauw steeg in de eerste helft van 2007 met 15%. Die van bevroren kabeljauw nam met 48% toe. Portugal, Nederland en China war de belangrijkste afzetmarkten.
Verse kabeljauwfilets werden vooral geŽxporteerd naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, BelgiŽ en Zweden.

Schelvis
In de eerste helft van 2007 liet de exportwaarde van schelvis naar de Europese Unie een belangrijke groei zien (75% voor verse schelvis en 68% voor de bevroren vis. De groei kwam vooral voor rekening van de Europese Unie, in het bijzonder naar het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Polen en Denemarken.

bron: visuitnoorwegen.nl              klik om terug te keren naar het nieuwsarchief