TIP; bekijk het actuele weer in Noorwegen

> weer noorwegen

 

 

 

  Noorwegen nieuwspagina | nieuwsberichten uit/over Noorwegen in het Nederlands  

           

 

Archief:

aswolk Noorwegen

 

Hoe warm / koud is het nu in Noorwegen ?

weer noorwegen

 

Op zoek naar een video of filmpje over Noorwegen ?

film/video Noorwegen

 

 

Over de kredietcrisis in Noorwegen;

Kredietcrisis Noorwegen

 

 

Wat is de actuele koers van de Noorse kroon ?

Koers kroon / omrekenen

 

 

Op zoek naar een camping ?

campingoverzicht

 

 

Nieuws over deze site en over onze vakanties lezen ?

blog noorwegen

 

Snel iets vinden op deze site ? Gebruik de zoekmachine;

zoekmachine

 

Dagelijkse updates overzichtelijk bekijken ? Bezoek dan eens ons Twitter-kanaal !

Noorwegen Twitter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TIP! u kunt ook zoeken per maand: zoeken per maand

 

Noorse kust nog langer dan tot nu toe werd aangenomen (10-12-2012 bron: statens kartverk)

map norway kaart noorwegen

Nieuw onderzoek toont aan dat de Noorse kustlijn 18,000 kilometers langer is dan eerder werd gemeten. In een nieuw rapport, uitgebracht door de Noorse Mapping Authority (Statens kartverk), de Noorse kust is 18.000 kilometer (ongeveer 11.185 mijl) langer dan eerder berekend. De totale kustlijn van Noorwegen is 103,000 kilometers, Eerder werd aangenomen dat de kust 85.000 kilometer lang was.

 

 

 

 

"Noorwegen is niet gegroeid, maar we hebben meer gedetailleerde informatie beschikbaar over de kustlijn. "aldus directeur Nils Karbo van de Noorse cartografische dienst. In de afgelopen twee jaar heeft de Noorse Autoriteit kaartgegevens in combinatie van kaarten en lokale kaarten, luchtfoto's bekeken en vergeleken deze met de bestaande officiële kaart. "Onder andere noteerden we 240.000 eilanden die nog niet eerder zijn opgenomen in de officiële cartografie, en dat alleen al maakt de kustlijn veel langer, "voegde Karbo.

 

Dit maakt de kust van Noorwegen helemaal gigantisch. Ter vergelijking, Noorwegen heeft een langere kustlijn dan Rusland (39.000 kilometer) of Australië (59,000 kilometers). Daarnaast, de evenaar, die loopt over de hele wereld, is 40.000 kilometer. Dit betekent dat de Noorse kust, twee en een half keer om de aarde. Er is maar een land dat een langere kustlijn dan Noorwegen heeft, en het is Canada met zijn 244.000 kilometer lange kustlijn.

 

 

Noorse eiland Utøya weer toegankelijk voor publiek / Noorse overheid stelt na recente aanslagen circa 3,2 miljard NOK (€400 miljoen) beschikbaar om herhaling te voorkomen (15-10-2011)

 

Dat is besloten nadat Noorwegen in juli te maken kreeg met een aanslag in Oslo en het drama op Utoya. Een flink deel van het geld gaat naar de binnenlandse veiligheidsdienst en de aanschaf van nieuw materieel waaronder helikopters en extra boten.

 

 

Noors Cruiseschip Hurtigrutten in brand. / schip weggesleept naar werf (26-09-2011)

Vorige week is er een behoorlijk grote brand ontstaan aan boord van de MS Nordlys, een van de cruiseschepen van rederij Hurtigruten. Er zijn 2 doden gevallen. Daarnaast 6 gewonden. De brand is waarschijnlijk uitgebroken in de machinekamer.

bron: youtube  

De meeste mensen zijn van boord gegaan met de reddingboten. Het schip is (nog rokend) de haven van Alesund binnengesleept.

Het schip zal as woensdag naar scheepswerf fiskerstrand worden gebracht. Daar zal men de schade inventariseren/restaureren.

 

 

Noorse Kroon een goede investering? Op moment van schrijven (20-08-2011) ziet het er niet al te best uit voor de europese economieen. De Euro heeft te lijden onder o.a. zwakke landen als Griekenland... (lees verder)  

 

UPDATE: Nabestaanden slachtoffers Utoya konden vandaag het eiland bezoeken

UPDATE: Breivik eist aftreden Noorse regering.

UPDATE: Breivik was door file veel later bij de regeringsgebouwen. Daardoor waren de meeste medewerkers al naar huis.

bovenstaande berichten zijn overgenomen van de noorse krant aftenposten

Aanslag Noorwegen / schietpartij Noorwegen (zaterdag 23 juli 2011, verschillende bronnen)

De politie bevestigd om 4 uur op zaterdag dat ten minste 84 mensen werden gedood op Utøya. Zeven zijn bevestigd gedood bij bomaanslag op overheidsgebouw.

 

 

bron: norwaynews.com

 

Bij de explosie van een bom, nabij overheidsgebouwen in Oslo, zijn zeker 7 mensen omgekomen. Het drama werd echter nog veel groter door de volgende aanslag:

Wat een aangename bijeenkomst van de arbeiderspartij moest worden werd al snel omgevormd tot een bloederige nachtmerrie. Zeker 80 jongeren van de arbeiderspartij zijn doodgeschoten op het eiland Utøya.

 

foto; Hans O Togersen / aftenposten

Een man, verkleed als de politieagent, zocht contact met de jonge mensen. Vervolgens begon hij te schieten, aldus ooggetuigen.

" We waren allemaal verzameld in het hoofdgebouw om te praten over wat er gebeurd was in Oslo. Plotseling hoorden we schoten. We aanvankelijk dachten dat het onzin was. Toen begon iedereen te rennen, zegt Hana (16) tegen de krant Aftenposten.

 

Ze was op Utøya met een broer en zus.

- Ik zag een politieagent staan ​​met oordopjes in zijn oren. Hij zei: "Ik wil graag dat iedereen zich verzameld." Hij rende naar binnen en begonnen te schieten op mensen. 

 

bron: aftenposten

 

- Geprobeerd om heel stil te liggen

- De dader schoot ook gericht op mensen die in het water waren gegaan. Ik probeerde om perfect stil liggen op mijn rug zodat hij me niet zou vinden, zei Hana.

Ze was met haar broer en zus opgevangen door de lokale bevolking.

Jørgen (18) vluchte ook naar het water.

- Ik dook telkens zo lang mogelijk onder water en kon uiteindelijk achter een rotsblok aan de oever komen.

Smith (32) opgepakt

De man, die is 32 jaar oud is, werd kort na het drama gearresteerd en is vrijdagavond ondervraagd.

 

bron: aftenposten

Het betreft een Noorse man.

De politie gelooft de man kan worden gekoppeld aan zowel de bomaanslag op ministeries in Oslo en het neerschieten van de jongeren.

.

 

Hieronder treft u beelden van de aanslagen. De beelden zijn afkomstig van Youtube:

 

Doden bij ongeval Noorse helikopter (09-07-2011)

UPDATE: Een helikopter met vijf mensen aan boord is neergestort op een berghelling in een afgelegen deel van de omgeving Hardanger. Het ongeluk gebeurde maandagavond 4 juni. Het is waarschijnlijk het ergste helikopter ongeval ooit op het Noorse vasteland.

bron; NRK.no

Drie lichamen werden dinsdag gevonden en twee personen waren nog steeds vermist, maar de politie bevestigde later dat alle vijf zijn omgekomen. Reddingswerkers hadden weinig hoop op het vinden van overlevenden na wat er omschreven werd als een "explosief" vuur dat nog enkele uren brandde na de crash.

 

De slachtoffers naar verluidt kwamen uit verschillende plaatsen in de regio, waaronder de plaats Ullensvang. Burgemeester Solfrid Borge vertelde verslaggevers dat velen in shock waren.

 

 

Gericht op een hytte te bouwen
Noorse Omroep (NRK) gemeld dat de helikopter, beschreven als een AS 350 B3, afkomstig was van een prive-firma onder de naam Airlift, die een vloot van 17 helikopters die gespecialiseerd is in nood, transport en heavy lift activiteiten exploiteert vanuit Førde Airport.

In eerste instantie werd gemeld dat de helikopter was gecharterd om werknemers en materiaal te vervoeren naar gebieden waar men hutten/hytter bouwt . De crash vond plaats in Vassli in het Hardanger Nationaal Park,een wildernis waar geen wegen zijn.

De helikopter maakte de tweede reis van die dag. Men vervoerde personen naar de betreffende locatie. Het eerste alarm kwam rond 19.00 uur. De politie zei dat de persoon die belde, lang heeft moeten lopen om bereik met de mobiel te krijgen. Hierdoor kwam de reddingsoperatie pas laat op gang.

Drie Sea King helikopters en vier lucht ambulances gingen met spoed naar het gebied. Het gebrek aan wegen maakte alleen luchtvervoer mogelijk.

Onderzoek aan de gang
Politie en hulpverleners zei dat het te vroeg was om de oorzaak van de crash te bepalen en een onderzoek naar de gang was. Er is direct een onderzoeksteam ,Havarikommisjonen , naar het gebied gegaan.

Gunnar Nordahl, een woordvoerder van Airlift, noemde het ongeval "tragisch" en zei dat de meest ervaren piloten van het bedrijf in de helicopter zaten.

Hij zei dat noch hij, noch anderen bij Airlift veel details over de crash hebben gekregen. "We weten erg weinig, maar het was een standaard operatie in verband met de bouw van nieuwe  hytte(vakantie hut) in Ullensvang. Hij noemde de helikopter 'waarschijnlijk een van de meest gebruikte types in de wereld, solide en operationeel veilig. "

Zie de kaart hieronder voor de locatie:

 

bron; NRK.no

 

 

Noorwegen "bevriest" geld voor Griekenland (25-05-2011)

Noorwegen heeft 235 miljoen kronen (42.600.000 dollar) "bevroren". Het was eigenlijk de bedoeling dit bedrag toe te kennen aan Griekenland, zegt de financieel minister van Noorwegen. 

 

De subsidie ​was bedoeld voor milieu en gezondheid projecten, maar Noorwegen heeft donderdag besloten om de betalingen stop te zetten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Oslo zegt dat de beslissing is gebaseerd op het feit dat Griekenland niet voldoet aan de gestelde verplichtingen. Een van deze verplichtingen is dat Griekenland zelf voldoende geld inzet voor dit soort projecten.

Slechts een fractie van het geld was betaald tot dusver.


Noorwegen is geen deel uit van de Europese Unie, maar draagt ​toch ​bij tot de ontwikkeling door dergelijke projecten te financieren in een aantal EU-landen in ruil voor toegang tot de interne markt van de EU.

 

 

Eilandengroep Lofoten blijft vrij van grote industrie (17 mei)

Geen grote/zware industrie op de Lofoten. Slecht nieuws voor de oliemaatschappijen: de komende jaren is het niet toegestaan op en rondom de Lofoten olieindustrie te ontwikkelen. Deze belangrijke beslissing werd genomen door de Noorse overheid.

 

Het besluit is een positieve berichtgeving voor de mensen op deze eilandengroep in het noorden van Noorwegen. Vooral omdat de bijzondere flora en fauna rondom dit gebied hierdoor in stand blijft. Het WNF, dat al bijna 10 jaar campagne voert voor behoud van de Lofoten, is positief over de Noorse regering omdat deze voorrang geeft aan de natuur in plaats van de winning van olie en gas.

Het besluit is officieel tot de nieuwe partijverkiezingen (over circa 2 jaar)

Het gebied rond de Lofoten is rijk aan prachtige koudwater-riffen, orka’s, potvissen en er komen zeer bijzondere vogelsoorten voor. Ook is dit het belangrijkste paaigebied van de kabeljauw. Dit is een enorm belangrijke vis voor Europa. Kibbeling is populair onder veel Europeanen. De Kabeljauw staat synoniem aan goede kibbeling. Jarenlang stond de populatie kabeljauw onder druk. De afgelopen jaren is de populatie zich goed aan het herstellen.

 

Het Wereld Natuur Fonds is sinds 2003 actief campagne aan het voeren voor het behoud van de Lofoten.

De grootste bedreiging van de industrie is het risico op olielekkages uit bijvoorbeeld schepen en pijpleidingen. Zie ook de rampen in andere delen van de wereld. Eilandengroep Lofoten is tè bijzonder/uniek om aan dit risico bloot te stellen.

 

 

 

 

 

 

Er wonen circa vierentwintig duizend mensen op de Lofoten. Circa tweeduizend mensen zijn werkzaam in de visserij en zijn dus ook afhankelijk van de visstand. Het gebied is enorm belangrijk voor de visstand. Er komt ruim vijfentwintig procent van de vis in Rusland uit de Lofoten. De locals waren dan ook fel tegen de industrie plannen.

 

 

Noorse stroom naar steeds meer landen (12-01-2011 / met VIDEO)

Steeds meer landen maken gebruik van Noorse stroom. De Noren wekken enorm veel electriciteit op d.m.v. waterkracht. Hier was al meer over te lezen op deze nieuwspagina. Ook is er op vakantienaarnoorwegen.nl een aparte pagina met achtergrondinfo over Noorwegen & stroom uit waterkracht .

 

 

 

De NOS maakte een korte reportage welke de moeite waard is. Zie video hier onder:

 

 

Steeds meer toeristen ontdekken eilandengroep Lofoten (08-11-2010 bron norwaynews.com)

Het aantal toeristen naar de Lofoten archipel nabij de kust van Noord-Noorwegen stijgt. Ondanks de financiële crisis reizen steeds meer Russen en Europeanen naar de eilanden. Door de officiele status als werelderfgoed doet het aantal bezoekers waarschijnlijk sterk stijgen. De regionale promotie organisatie schat dat hotels op de Lofoten circa 380 000 boekingen hebben gehad (aan het einde van dit jaar). Dit is vijf procent meer dan vorig jaar en een record voor het vierde jaar op rij (NRK.no rapporten)

 

 

Deze ontwikkeling is opvallend daar het aantal Noren dat de Lofoten bezoekt is gedaald. Meer en meer toeristen uit Rusland en Zuid-Europa reizen naar deze bijzondere vakantie locatie.

Toerisme is een belangrijke factor voor de werkgelegenheid op de eilandengroep. Daarnaast is het een zeer belangrijk visserijgebied. De wateren rondom de Lofoten zijn hèt paaigebied van de kabeljauw. Overigens onderzoekt men momenteel of er olievelden nabij de eilandengroep aanwezig zijn.

Lees meer over de Lofoten/Svalbard <

Hevige sneeuwval Hordaland / west Noorwegen

Afgelopen donderdag en vrijdag is de eerste sneeuw in west Noorwegen gevallen. Het was meteen goed raak. Er viel in korte tijd extreem veel sneeuw.

De zware sneeuwval heeft geleid tot problemen op de wegen in de provincie Hordaland, met een aantal botsingen. De politie raadde mensen af om met de auto weg te gaan.

bron: norwaypost.no

Er waren lange files in de ochtenduren op de meeste wegen naar Bergen en naar luchthaven Flesland / Bergen.

 

Er zijn geen meldingen van ernstige verwondingen.


 

 

 

 

 

 

 

 

alle berichten 2010 zijn verder op deze pagina te vinden !


 

TIP; zoekt u een nieuwsbericht van vorig jaar of ouder?

Kijk dan eens in het "noorwegen-nieuwsarchief".


 

 

Lees hieronder verder voor alle berichten 2010:

 

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten ? meld u aan via de feed

 

Snel nieuws uit/over Noorwegen vinden ? 

 

Aangepast zoeken

Of ga direct naar een bepaalde maand ;

Nieuws 2011 (!)

- Nieuws oktober 2010

- Nieuws september

- Nieuws juli/augustus 2010

- Nieuws juni 2010

- Nieuws mei 2010

- Nieuws april 2010

- Nieuws maart 2010

- Nieuws februari 2010

- Nieuws januari 2010

- Alle nieuwsberichten 2010 / 2011

- Alle nieuwsberichten 2009 < archief

- Alle nieuwsberichten 2008 < archief

Nieuws Noorwegen 2011

Nieuws juli 2011

- Aanslag Noorwegen (update zaterdag 23 juli)

- Zwaar ongeval Noorse helikopter

Nieuws Mei 2011

- Noorwegen sluit geldkraan Griekenland

Nieuws Maart 2011

- Lofoten blijft industrie vrij

Nieuwsberichten oktober 2010

Steeds meer toeristen reizen naar de Lofoten (08-11-2010)

Nieuwsberichten september 2010

- Opknappen staafkerken Noorwegen afgerond (04-09-2010)

Nieuwsberichten juli/augustus 2010

- Norwegian Airlines plaatst grote order bij Boeing (02-08-2010)

- Nederlands gezin stort in afgrond Noorwegen (20-07-2010)

- Dodelijk ongeluk bij waterval Voringfossen (19-07-2010)

- Terreurverdachten Noorwegen opgepakt (13-07-2010)

Nieuwsberichten juni 2010

- walvisfilm noorwegen krijgt kritiek van IWC (25-06-2010)

- Norwegian Epic naar Rotterdam (12-06-2010)

- Koningin Beatrix bezoekt Noorwegen (03-06-2010)

Nieuwsberichten mei 2010

- Noorse treinen traag tov andere landen (10-05-2010)

Nieuwsberichten april 2010

- NORNED kabel weer operationeel ( 27-04-2010)

- Aswolk Noorwegen | kaart ontwikkelingen (19-04-2010 22:38)

- Luchthaven gardermoen / Oslo weer open (19-04-2010)

- Bizar treinongeluk Oslo (vervolgbericht van maart)

Nieuwsberichten maart 2010

- Bizar treinongeluk Oslo Noorwegen (24-03-2010)

- Zadenbank/genbank Svalbard bestaat 2 jaar (12-03-2010)

- Noorse zalmexport breekt record (01-03-2010)

Nieuwsberichten februari 2010

- Recordjaar export Noorse Zalm (26-02-2010)

Nieuwsberichten januari 2010

- Bewoners Lofoten zonder stroom (22-01-2010)

- EK schaatsen Hamar | extreme kou Noorwegen (09-01-2010)

- vliegen noorwegen goedkoper (04-01-2010)


 

Restauratie Noorse staafkerken afgerond (04-09-2010)

Koningin Sonja van Noorwegen was aanwezig toen de beroemde staafkerk Urnes in Sogn werd heropend (afgelopen donderdag). Het herstel heeft twee jaar werk in beslag genomen .NOK 150 miljoen zal in totaal worden besteed aan het herstel van de Noorse staafkerken.

Milieu-minister Erik Solheim was ook aanwezig bij de speciale openingsdienst, die werd geleid door bisschop Jan Otto Myrseth.

De staafkerk van Urnes is de oudste houten constructie in Noorwegen, (bouw omstreeks 1130). Koningin Sonja, die een fervent aanhanger van de kerken is, heeft meerdere malen Urnes bezocht.

staafkerk urnes noorwegen

bron: luster.vgs.no

Er zijn nu 28 historische staafkerken in Noorwegen nog in redelijke/goede staat. De gebouwen zijn de oudste houten structuren in het land, en met de bijzondere vorm en de gebruikte bouwtechniek, wordt gezegd dat ze in grote mate bijdragen aan de Noorse cultuur. De kerken worden in de zomer door vele toeristen bezocht.

Veel van de kerken zijn onaangeroerd sinds hun oorspronkelijke bouw in de 11de en 12de eeuw, en velen zijn dan ook in slechte vorm.

Bij de kerk van Urnes waren oa de oude fundamenten verzakt. Deze houten fundamenten zijn nu vervangen door stenen/rotsen.

Het restauratie-programma werd gestart in 2001 en liep door tot afgelopen jaar. 17-18 kerken in het hele land zijn nu weer in redelijk tot goede staat. 

Naast de bouwkundige aspecten zijn de kerken ook voorzien van beveiligingssystemen zoals videocamera's.

 

 

 

Norwegian Airlines plaatst grote order bij Boeing

(02-08-2010)

De Noorse vliegmaatschappij Norwegian heeft 15 Next-Generation 737-800 vliegtuigen van Boeing gekocht. De gloednieuwe vliegtuigen zullen worden geleverd tussen 2014 en 2016. 

 "De nieuwe vliegtuigen zijn betrouwbaar en zijn aantrekkelijkheid voor passagiers, in aanvulling op het veiligstellen van een milieuvriendelijke werking en lagere onderhoudskosten. 

norwegian boeing noorwegen 


Het bezit van een vliegtuig is inmiddels goedkoper dan lease, zegt Bjørn Kjos, CEO van Norwegian Airlines. Dit heeft alles te maken met het lagere brandstofverbruik en het feit dat de vliegtuigen meer en meer onderhoudsvriendelijker worden.

De 15 vliegtuigen zullen geleverd worden met het Boeing SKY interieur dat is gebaseerd op de Boeing Dreamliner interieurs. 

De financiering van de 15 nieuwe vliegtuigen zal beginnen in 2012 en zal bestaan uit eigen vermogen en vreemd vermogen.

Norwegian heeft, met deze bestelling, circa 60 vliegtuigen in bestelling. Dit heeft te maken met de lange levertijden.

 

 

Nederlands gezin stort met auto in afgrond Noorwegen (20-07-2010)

Een Nederlands gezin, op vakantie in Noorwegen, is aan de dood ontsnapt. Het gezin reed op wegnummer 13 nabij Ullensvang (zie kaart onder de foto).

auto ongeluk nederlands gezin stort in afgrond juli 2010 noorwegen

bron foto; Arvid Aga

Ze raakte van de weg af en vielen circa vijftig meter de afgrond in. De auto is ondersteboven terecht gekomen nabij de oever van het beneden gelegen water.

 

De bestuurder van de auto zat klem. Hij kon gelukkig snel bevrijd worden door hulpdiensten. Zijn vrouw en kinderen konden zelf uit de auto komen.

nederlands gezin stort in afgrond noorwegen

bron kaart; viamichelin.com

Het gezin is behandeld in het ziekenhuis van de nabijgelegen plaats Odda. Het is ongelofelijk maar waar; ze waren slechts licht gewond. Volgens een woordvoerder van de Noorse politie hebben ze dat te danken aan de, relatief zware, stationwagen. Ook was de auto uitgerust met airbags.

 

Vøringsfossen eist nieuw slachtoffer (19-07-2010)

Vorige week is er Russische toerist omgekomen bij de popuaire waterval Vøringsfossen. De man is, door onbekende oorzaak, van het hoogste punt naar beneden gevallen.

Een specialistisch reddingsteam is de man gaan zoeken. Hij werd dood gevonden op de bodem bij de waterval. De Noorse politie zette eerder een helicopter in. De locatie is echter niet geschikt voor een operatie met een helikopter.

Opnieuw is er discussie gekomen over de veiligheid voor toeristen bij deze waterval. De Burgemeester erkent dat de beveiliging nog beter moet.

voringfossen noorwegen ongeluk Vøringsfossen

bron: Dag Hellesund

Vele toeristen stoppen bij deze waterval om de nodige spectaculaire foto's/videobeelden te maken. Een groot deel van het wandelpad langs de afgrond is niet voorzien van een hek. Een levensgevaarlijke situatie, vooral voor kinderen.

 

Gaat u als toerist de Vøringsfossen bekijken dan is het zeer aan te raden uw kinderen niet zelfstandig uit de auto te laten gaan. De afgrond is vlak bij de parkeerplaats. Kinderen die uitgelaten uit de auto rennen kunnen deze afgrond te laat in de gaten hebben. Hou hier dus rekening mee.

Volgens de Noorse media heeft de lokale overheid toegezegt de situatie te verbeteren.

 

vorige bericht:

Terreurverdachten opgepakt in Noorwegen

(13-07-2010/aftenposten/nrk)

Twee van de drie personen die werden aangehouden door de politie afgelopen donderdag, worden er van verdacht terroristische daden te hebben voorbereid. Zij zitten vooralsnog de komende 4 weken vast (uitspraak rechtbank Oslo).

David Jakobsen, 31 jaar uit Uzbekistan, en Mikael Davud, 39-jaar met een Uighur achtergrond zitten de komende weken totaal geisoleerd.

De Noorse geheime dienst (PST) hebben de officieren van justitie gevraagd om hen in hechtenis te nemen voor minimaal acht weken.

De derde verdachte werd Shawan SSB Bujak (37), een man van Koerdische / Irakese achtergrond is gearresteerd in Duitsland, en zal verschijnen voor een Noorse rechter (later deze week).

De PST heeft maandag aan de media bevestigd dat de beschuldigingen tegen de drie om een of meer geplande aanvallen op terorist Noorse bodem gaan.

De PST heeft ook bevestigd dat Jakobsen een PST informant voor bijna een jaar lang is geweest.

 

 

 

Dierenactivisten maken volgens het IWC een subjectieve walvisfilm

(25-06-2010)

Noorse dierenwelzijn organisaties zijn beschuldigd van misleiding van het publiek over de ' wreedheid ' van de walvisvangst . Activisten bracht onlangs een video, waarmee ze toonden hoe een walvis, na geraakt te zijn door de harpoen, 2 uur moest lijden.

Op de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC ) bijeenkomst, zei de Noorse delegatie dat de beelden zijn gemonteerd en daarom een verkeerd beeld van de realiteit geven.

De actievoerders , die dit ontkennen, zeggen dat ze nog over hun publieke reactie nadenken.

De film werd opgenomen in mei bij de Lofoten eilanden aan de noordwestelijke kust van Noorwegen. Hier lossen de meeste Noorse walvisvaarders.

De jacht wordt uitgevoerd in de kustwateren door aangepaste vissersvaartuigen , dus actievoerders konden vanaf het strand hun film maken.

De video toont naar verluidt een boot die met explosie harpoenen schiet op een dwergvinvis , volgens het video commentaar was dit om 21:15 lokale tijd .

De boot verdween uit zicht maar werd door de filmploeg om circa 11 uur weer gezien. De filmploeg hoorde toen weer een schot en gaat er van uit dat dit schot voor de al eerder geraakte vinvis was. De activisten hebben met de film het beeld gegeven dat deze vinvis 2 uur heeft moeten lijden.

 

De kapitein van de walvisvaarder geeft aan dat dit niet het geval was. De IWC meld om die reden dat de beelden geen goede indruk van de werkelijkheid geven.

Bekijk hier de beelden;

 

 

 

 

Noors mega-cruise schip in Rotterdam (12-06-2010)

Rotterdam zal de eerste aanloophaven voor de Noorse Epic Norwegianzijn. Het Noorse cruiseschip Epic Norwegian is, op een ander schip na, het grootse cruiseschip ter wereld.

Zaterdag 19 juni komt het schip aan. Sleepboten zullen de gigant keren in de waalhaven.

De Epic Norwegian heeft "slechts" een diepgang van 8 meter. Sommige geladen zeeschepen hebben een diepgang van ruim 20 meter.

norwegian epic rotterdam

bron; pvnuon.nl

Indrukwekkender is de omvang van het cruiseschip;

Gebouwd: 2010, STX Europe Yard (frankrijk)
Gewicht: 153.000 ton
Lengte: 325 meter, breedte: 40 meter
Capaciteit gasten(dubbele bezetting): 4.200 gasten, bemanning: 1.730
Cruise snelheid: 22 knopen (40 km per uur!)
Vaargebied: vooral Caribisch gebied

Aan boord o.a. te vinden;

Rotterdam promoot de haven intensief bij cruisemaatschappijen. De stad (en de haven) verdienen veel aan deze "grote gasten". Men schat de inkomsten (inclusief uitgaven toeristen) op circa 500 000 EURO.

 

De Norwegian Epic kom in Rotterdam om passagiers op pikken voor een nieuwe reis. Het gaat dezelfde dag nog weg naar Southhampton.

Voor liefhebbers die zaterdag niet kunnen; het schip komt maandag 21 juni nogmaals aan in Rotterdam.

 

Koningin Beatrix bezoekt Noorwegen (03-06-2010)

 

Koningin Beatrix is dinsdag begonnen met een driedaags staatsbezoek aan Noorwegen. Zij zal twee dagen in Oslo en een dag in de stad Bergen doorbrengen, alvorens ze weer naar Nederland gaat.

De Nederlandse koningin zal worden ontvangen door koning Harald, koningin Sonja, kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit. Het bezoek is gestart met een lunch in het koninklijk paleis in Oslo.

koningin beatrix bezoekt noorwegen bron; canvasseopinion.com

Koningin Beatrix zal onder andere het Noorse parlement bezoeken. In de avond is er een gala diner ter ere van het bezoek in het paleis met meer dan 200 genodigden.

Beatrix liet weten Noorwegen een prachtig vakantieland te vinden. Dit staatsbezoek was vrij ontspannen doordat Beatrix de meeste leden van het Noorse koningshuis vrij goed kent.

Ook kent ze Noorwegen als land al redelijk. In het verleden is de familie meerdere malen op vakantie naar Noorwegen geweest. Koningin Wilhelmina was altijd al enthousiast over de noordelijke reizen.

 

 

 

 

 

Man vermist op zee (26-05-2010)

DEN HELDER / KRISTANSAND (NO) / ESBJERG (DM)  -  Op de Noordzee is vrijdagochtend tevergeefs gezocht naar een vermist bemanningslid van een olietanker.

De bemanning meldde de vermissing van de 28-jarige Filippijn in de vroege ochtend. Op het moment van de melding bij het Kustwachtcentrum in Den Helder voer de 248 meter lange olietanker op ongeveer 180 kilometer ten noorden van Den Helder.

kustwacht noorwegen helikopter

bron foto; gonorsk.com

Nederland en Noorwegen zetten allebei een helikopter in om de man te zoeken. Duitsland stuurde een kustvaartuig de zee op en ook een Deense offshore bevoorradingsboot deed mee aan de zoekactie.

Rond elf uur is de zoekactie gestaakt. Volgens een woordvoerder van het Kustwachtcentrum had het geen zin langer door te gaan. Gezien de duur van de vermissing en de temperatuur van het zeewater kan de man niet meer in leven zijn.

 

 

 

Noorse treinen traag (20-05-2010 norwaypost.no))

De spoorwegen in Noorwegen zijn trager dan in de meeste andere landen in Europa. Volgens een enquête van "Framtida i våre hender" rijden de Noorse treinen een stuk langzamer dan treinen in 27 andere Europese landen.

 

trein noorwegen nsb spoorlijnbron; NSB NORGE

 

De gemiddelde snelheid van een Noorse trein (zonder verandering van de volgorde van de trein) scoort een 20e plaats op de lijst.

 


" De spoorwegen in dit land zijn buitengewoon traag", aldus onderzoeker Arild Hermstad. Volgens hem heeft dit vooral te maken met de zeer verouderde spoornet. Enkel nabij de grotere steden zijn de spoorwegen van deze tijd.

 

 

NORNED - kabel weer verbonden (27-04-2010)

De NorNed-kabel tussen Noorwegen en Nederland zal vanaf dinsdag 27 april volledig operationeel zijn De kabel is losgekoppeld, omdat er een storing was opgetreden.

 

 

 

Er waren breuken ontstaan in de enorme elektriciteitskabel. Reparaties werden gestart vóór Pasen en namen in totaal vijf weken in beslag.

norned kabel nederland noorwegen stroom

Het defecte deel is weggehaald en een nieuw deel is er tussen gelast.

Statnett is belast met de reparatie voor rekening van de beheerder TenneT.

De NORNED kabel maakt direct transport van elektriciteit vanuit Noorwegen mogelijk. Noorwegen export. veel stroom omdat Noorwegen, met dank aan de waterkracht, een groot overschot aan stroom heeft.

(Persbericht)

 

 

ASWOLK NOORWEGEN - laatste bericht:

Kaarten aswolk hier te zien / Luchthaven "gardermoen" Oslo weer open (19-04-2010 22:34)

De inmiddels beroemde aswolk vanuit IJsland was t/m gisterenavond nog (deels) boven Noorwegen te vinden. Ook in Noorwegen is er gedurende een aantal dagen geen vliegverkeer geweest.

Dat is in Noorwegen een bijzonder groot probleem omdat veel Noren, vanwege de grootte van het land, veel vliegen.

De Noorse weerdienst (met.no) heeft enkele tekeningen met de ontwikkelingen gemaakt. De eerste kaart laat de positie van de aswolk op 19-04 00:00 zien. De kaart daaronder laat de verwachte positie van de aswolk zien (22-04).

aswolk noorwegen vandaag

aswolk noorwegen verwachting ontwikkeling

bron kaarten; met.no

U kunt op de kaart goed zien dat de wolk richting het oosten gaat. Echter een deel van de aswolk blijft nog behoorlijk aanwezig in het uiterste noorden van Noorwegen en Zweden.

Het luchtruim boven Noorwegen is, op uitzondering van het oostelijke deel van Finnmark, opnieuw geopend voor vliegtuigen. Bijna 40 vluchten vertrokken vervolgens (al voor 10:00).

Een paar internationale vluchten zijn ook al geland op de luchthaven in de ochtend.

norwegian airlines airplanebron; abelprisen.no

Echter, de situatie kan veranderen op zeer korte termijn, volgens de Noorse Civil Aviation Authority (Avinor).

 

 

 

De luchtvaartmaatschappijen liggen niet op schema, en de passagiers kunnen het beste contact met de luchtvaartmaatschappijen opnemen voordat ze naar de luchthaven vertrekken.

oslo gardermoen airportbron; folk.uib.no

Een groot deel van de Zweedse luchtruim werd ook opnieuw geopend (maandag ochtend), terwijl de Duitse vliegvelden afgesloten bleven tot de avond.

Bekijk de activiteiten op de luchthaven van Oslo > gardermoen webcam

 

 

Bizar treinongeluk Noorwegen kost meerdere mensen het leven (24-03-2010)

Zestien lege wagons braken los van een treinstel. Dit treinstel stond op een hoog gelegen treinstation. De 16 wagons begonnen vaart te maken. Vervolgens stortte de wagons neer in een terminal in de haven van Oslo. De terminal is grotendeels verwoest.

 

treinongeluk oslo noorwegen< De terminal is grotendeels verwoest

bron foto; USATODAY.COM

 

Enkele wagons zijn tijdens de, extreem snelle, afdaling van het spoor geschoten. Deze wagons zijn in het water terechtgekomen.

Er zijn zeker 3 doden en 3 gewonden gevallen.

Het treinongeluk is vermoedelijk veroorzaakt door een kapot remsysteem. Momenteel onderzoeken de Noorse autoriteiten de exacte toedracht van dit treinongeval.

>> bekijk ook een video van dit nieuwsitem:

 

 

 

 

Svalbard Zadenbank bestaat 2 jaar! (12-03-2010 bron; NRK)

Slechts enkele dagen na het vieren van de tweede verjaardag ontvangt Svalbard Global Seed Vault deze week duizenden nieuwe zaden. Dat brengt de collectie zaden op ruim een half miljoen.

 

Dit maakt de Svalbard Seed Vault de meest uiteenlopende verzameling van verschillende gewassen ooit, volgens de Global Crop Diversity Trust.

 

 

zadenbank spitsbergen svalbard seed vault ingang doorzadenbank seed vault inside binnen

 

 

De Svalbard seed vault is een enorme ondergrondse bunker. Zaden van alle belangrijke (landbouw) gewassen worden hier opgeslagen.

Dit doet men om, in extreme noodsituaties, alle gewassen opnieuw te kunnen kweken.

 

 

 

Eerder is er op vakantienaarnoorwegen.nl al geschreven over deze bijzondere opslag bunker.

Hieronder een doorsnede van de bunker. Onder de foto links naar meer info.

 

zadenbank genbank noorwegen spitsbergen

 

> eerder bericht zadenbank spitsbergen (meer info)

> video bouw zadenbank (of genbank) Spitsbergen

 

Drukte op Noorse wegen door pasen (02-03-2010)

Ook heel veel Noren gaan tijdens het paasweekend weg. Veel Noren hebben in het buitengebied een houten huis. Men gaat de bergen in (wintersport) of richting de kust. De uittocht leid ieder jaar weer tot grote files.

 

 

2010 recordjaar zalm-export Noorwegen (01-03-2010 bron; NRK)

De overkoepelende organisatie van de Noorse vis-afslagen voorspelt een recordjaar mbt de uitvoer van zalm.

De export van zalm uit Noorwegen is (tot nu toe) 33 procent hoger dan in het huidige recordjaar 2009.

zalm noorwegen salmon norway export

In januari staat de uitvoer van Noorse zalm op een niveau van NOK 1,8 miljard (noorse kronen).

Afzetmarkt Rusland is daar voor een groot deel de reden van. "we zien ook grote mogelijkheden in de VS", zegt Leif Inge Nordhammer van exportfirma Salmar in het financiële dagblad Dagens Næringsliv.

salmon industry norwaybron; pescatech

Gemeten in waarde, is de uitvoer van zalm naar de VS in januari van dit jaar verhoogd met 276 procent, vergeleken met januari vorig jaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerder nieuws; 71 graden Noord afgelopen. Meer informatie op de

> pagina over 71 graden noord <

 

 

 

Nieuwsberichten januari 2010 (scroll verder voor alle berichten)

Bijna alle bewoners Lofoten zonder stroom (25-01-2010 bron; norwaynews)

Op de Lofoten en Vesterålen kwamen circa 30.000 mensen zonder elektriciteit te zitten.

De massale storing deed zich voor tussen 29 december en 1 januari.

Op deze eilandengroepen nabij de westkust van noord noorwegen heeft men wel generatoren om in geval van storing stroom op te wekken. Dit noodsysteem bleek echter zeer slecht te werken waardoor het grootste deel van de bewonders zonder stroom zat. Sociale diensten zijn daarom in staat van paraatheid gebracht.

noorwegen nieuws lofoten zonder stroom

bron; michelin

Lokale ziekenhuizen zijn uitgerust met noodgeneratoren, deze werkten gelukkig wel.

Het was rond de jaarwisseling erg koud in noord Noorwegen (en de lofoten).

Stroomuitval is daar een veel groter probleem dan bijvoorbeeld in Nederland. Er zijn natuurlijk wel Noren met een houtkachel. Toch zijn dit er minder dan je zou denken omdat de stroom in Noorwegen relatief goedkoop is. Dit is dan ook reden voor het feit dat heel veel Noren zo veel mogelijk stroom in zetten ipv hout.

De storing werd veroorzaakt door een storing in de centrale verbinding tussen vasteland en de eilandengroepen (kabels over zeebodem).

Toch hebben experts het probleem voor de jaarwisseling kunnen oplossen.

 

 

Update 19-01-2010 EK SCHAATSEN HAMAR NOORWEGEN

Sven Kramer wint EK ALLROUND Hamar Noorwegen!

De Fries won de strijd met overtuiging. Belangrijke tegenpartij was er in de vorm van schaatser Enrico Fabris Enrico Fabris is dan ook tweede geworden.

 

ireen wust noorwegensven kramer noorwegen

bron foto links; wikimedia.org / bron foto rechts; donnelson.us

 

Ook bij de vrouwen heeft er een Nederlandse schaatster het tot in de top 3 geschopt; Ireen Wüst won zilver!

 

 

EK schaatsen in Hamar Noorwegen | extreme kou (09-01-2010)

Dit weekeinde is het in Hamar Ek allround schaatsen.

De temperatuur in Hamar NO is momenteel extreem laag; circa -35 Graden Celsius!

Deelnemers en organisatie zijn natuurlijk bijzonder blij dat ze tegenwoordig de beschikking hebben over een prachtige overdekte baan (vikingskipet). Voorheen beschikte Hamar namelijk alleen over een openluchtbaan (hamar stadion).

vikingskipet hamar noorwegen ek schaatsen 2010Foto; vikingskipet

bron; oslo.net

 

Hieronder een foto van de buitenkant van Vikingskipet:

vikingskipet hamar noorwegen buitenkant

bron; nrk.no

 

Handige info mbt EK Allround Hamar Noorwegen;

Locatie: Hamar NORWAY

Start: zaterdag 09 januari 2010

Einde: zondag 10 januari 2010

Dames: Ireen Wüst, Diane Valkenburg, Paulien van Deutekom en Jorien Voorhuis. Reserve: Yvonne Nauta.

Heren: Sven Kramer, Wouter olde Heuvel, Renz Rotteveel en Jan Blokhuijsen. Reserve: Ted-Jan Bloemen

 

 

Vliegen in Noorwegen goedkoper (04-01-2010 bron; norwaynews)

De kosten van het reizen per vliegtuig in Noorwegen is het afgelopen jaar gedaald met zo'n 10 procent!

In december waren de kosten zelfs 20 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder.

 

vliegtuig sas noorwegen

 


De luchtvaartmaatschappijen hebben de afgelopen maanden een behoorlijke teruggang in passagiers gehad. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de reizigers, zegt marketeer Simen Johannessen van het reisbureau HRG Nordic.

Hij verwacht dat de vraag naar vliegtickets nog verder zal dalen in het komende jaar.

De vliegmaatschappijen zakken noodgedwongen met hun tarieven om de vluchten zo vol mogelijk te krijgen.

Overweeg voor uw vakantie naar Noorwegen dus zeker om het vliegtuig te pakken.

Lees meer; vliegen naar noorwegen <

 


 

Oudere nieuwsberichten zijn te vinden in het Noorwegen nieuwsarchief.

Tip: veel meer informatie over Noorwegen is op deze site te vinden. Kijk daarvoor in het menu aan de linkerkant.

U kunt natuurlijk ook de zoekfunctie op de startpagina gebruiken!

 

Naar boven

Terug naar de homepagina

 

 

 

 

 

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op : zaterdag 10-12-2011
U kunt geen rechten ontlenen aan de informatie op deze website.

 

copyright www.vakantienaarnoorwegen.nl 2007 - 2012
webmaster: info@vakantienaarnoorwegen.nl disclaimer

 

Onderwerpen:

zoekfunctie:

 

 

______________________________

Startpagina:

- Home

 

___________________________________

Over Noorwegen:

- Noorwegen landinformatie

- kaart Noorwegen

- ScandinaviŽ

- Spitsbergen Svalbard

- Nieuws Noorwegen

 

___________________________________

Vakantieinformatie Noorwegen:

- Reizen naar/in Noorwegen

----> met de auto

----> vliegen

----> met de trein

- Reisinformatie & reistips

- Steden & bezienswaardigheden

- Natuur

 

___________________________________

Vakantieactiviteiten Noorwegen:

- Vissen Noorwegen

- Wandelen Noorwegen

- Wintersport Noorwegen

- En verder...

 

___________________________________

Verblijf in Noorwegen

- Vakantiehuizen | campings

----> vakantiehuizen Noorwegen

----> campings Noorwegen

 

___________________________________

Verhalen | reisverslagen:

- Reisverhalen Noorwegen

 

______________________________

Foto | video Noorwegen:

- Fotoalbum Noorwegen

- Video's Noorwegen

- Webcams Noorwegen

 

___________________________________

Emigreren naar Noorwegen:

- Wonen / werken Noorwegen

 

______________________________

Noorwegen leuk/grappig/handig

- Van alles & nog wat

___________________________________

Noorwegen ervaringen delen:

- Noorwegen forum

 

___________________________________

Tips & suggesties voor deze site:

- Contact / suggesties

- Gastenboek Noorwegen

 

___________________________________

Noorwegen op het internet:

- Andere noorwegensites

 

___________________________________

Noorwegen economisch :

- Bedrijven Noorwegen

- Olie|gas|elektriciteit

 

 

 

 

Nieuw! blijf live op de hoogte van de laatste nieuwsberichten vanuit Noorwegen ----> Noorwegen Twitter

Nieuws Noorwegen | berichten 2010 / 2011 | archief

Nieuws uit Noorse kranten naar het Nederlands vertaald. Op deze pagina een selectie van bijzondere/opvallende berichten

Op zoek naar het laatste nieuws / actuele berichten? > nieuws noorwegen

 

aftenposten krantnrktvnorgevlag noorwegen