Alesund in Noorwegen

Alesund is een prachtig stadje tussen Bergen en Trondheim in aan de westkust van Noorwegen. Wanneer u in de buurt bent is het zeker de moeite waard om deze plaats te bezoeken.

De grootste vissershaven van Noorwegen is Alesund. Alesund is is gebouwd op het schiereiland Yksnoya en op enkele eilanden. De vissersschepen vindt u echter niet terug in de kleine haven in de stad. U moet daarvoor Alesund uitrijden. De vissersschepen liggen in de buitenhaven. In de kleine haven treft u vooral kleine scheepjes en pleziervaart/jachten. De stad is ook populair bij zeezeilers. Alesund heeft daardoor een aparte ligging wat ook in de straten terug is te zien (langgerekt).

In Alesund zelf wonen ongeveer veertigduizend mensen. Het is dus zeker wel een plaats met een flinke omvang!

Vissersbootjes in de haven. Bron: Wikipedia

Alesund is aan het begin van het jaar 1900 totaal verwoest door brand. De stad is echter op een mooie manier weer opgebouwd. Hoewel het natuurlijk niet zo mooi meer is als de vroegere bouw. Het leuke van Alesund is dat u helemaal langs de nostalgische haven kan open. Ook is er een pier waardoor u naar de ingang van de haven kan wandelen.

Vanuit Alesund vaart ook een veerdienst. Daarnaast ligt er een kleine kotter waarmee u tegen betaling mee kan zeevissen. Verder vindt u er een aantal gezellige terrassen en vrij veel winkels. Parkeren gaat prima. Er is sowieso een parkeergarage in het centrum van Alesund. Iets buiten Alesund is een mogelijkheid om omhoog te gaan (met auto). Vanaf een hoog uitzichtpunt kunt u de hele stad overzien en de fjorden / het water daarachter. Een punt om dus schitterende foto’s te maken!

Heel veel (bekende) bezienswaardigheden zijn er niet. Het stadje zelf en de haven zijn echter zeer de moeite waard.

Nabij Alesund zijn er overigens ook vele vakantiehuisjes te vinden. Het gebied bij Alesund is een geschikt gebied om te zeevissen (uit onze eigen ervaring). U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bijvoorbeeld tussen de steden Alesund en Trondheim een vakantiehuis of camping te nemen.Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.