Fjorden in Noorwegen

Onze tip: Ontdek de Fjorden met een Fjord Safari op een RIB boot of ga Kajakken in het Lysefjord (Engels).

Fjorden zijn onlosmakelijk aan Noorwegen verbonden. De fjorden in Noorwegen zijn mede verantwoordelijk voor de populariteit van Noorwegen als vakantieland. De fjorden onderscheiden het land van andere berglanden zoals Oostenrijk en Zwitserland. De fjorden maken het ook mogelijk om tot ver in het binnenland te kunnen zeevissen. De fjorden bestaan immers uit zout water. Dus voor de vissers onder ons: je hoeft niet naar de winkel voor een visje maar kunt met gemak een kabeljauw, makreel of koolvis vangen in de fjord!

Fjorden in het westen van Noorwegen

De westkust van Noorwegen is hèt gebied van de fjorden. Ook wel als “fjord Noorwegen” bekend. Mensen die al in Noorwegen zijn geweest weten hoe uniek de Noorse fjorden zijn. Ze geven Noorwegen een machtig en schitterend uiterlijk. Vele internationale tijdschriften / magazines hebben de fjorden in Noorwegen (fjord noorwegen) in de top-10 van mooiste reizen staan. Bij fjorden horen uiteraard de bergachtige kusten met diepe inhammen en steil oplopende rotsen die meestal nog ver onder water doorlopen.

Bent u op zoek naar een handige reisgids voor de Noorse Fjorden? Deze reisgids van de ANWB (Bol.com) is een ideale partner tijdens uw vakantie naar de Noorse Fjorden.

Ongeveer zeven jaar geleden werden een aantal grote koraalriffen ontdekt in de Noorse fjorden. Deze riffen behoren tot de grootste ter wereld. Een van de redenen voor de Noren om zeer zuinig met de fjorden om te gaan. De meeste fjorden herbergen dus een enorme vispopulatie. Je vindt in veel fjorden bijvoorbeeld kabeljauw, haai, makreel, haring en koolvis. Veel vissoorten zoeken de fjorden op omdat ze daar, enerzijds, beschutting kunnen vinden en anderzijds omdat het water diep is. Veel kleine vis zit in de fjorden. Aangezien de kleine vis voedsel is voor de grote vis trekken ze in grote getale de fjorde in. De fjorden zijn al met al dus zeker een belangrijk onderdeel van het schone en mooie imago dat Noorwegen heeft. De Noorse fjorden zijn vaak gigantisch diep. Zeker sportvissers dienen hier rekening mee te houden. Het vissen in Noorwegen vraagt om heel ander materiaal.

Op vakantie naar de Noorse Fjorden

Een vakantie naar de Noorse fjorden is een reis die u niet snel teleur zal stellen. Een vakantie naar de Noorse Fjorden kan op verschillende manieren. Rondom de Fjorden zijn tal van campings en huisjes. U kunt du zelf met de auto naar Noorwegen afreizen en gebruik maken van de campings of huisjes. Wanneer u met een caravan naar Noorwegen reist, is het belangrijk om na te gaan of uw route geschikt is voor een caravan.
Naast de campings en huisjes, is het ook mogelijk om een cruise naar de Noorse Fjorden te maken. Dit is een populaire manier om de Fjorden van dichtbij te zien. U geniet van het prachtige uitzicht terwijl het schip vaart over het rustige natuurzuivere water van de Noorse Fjorden.

Geirangerfjord

De Geirangerfjord is een prachtige fjord die we vinden in het zuiden van de Noorse provincie Møre og Romsdal. De Geirangerfjord is eigenlijk een lange uitlopervan de Storfjord. Aan deze beroemde fjord ligt het kleine plaatsje Geiranger. De Geirangerfjord is zeer diep. De kans is groot dat u er een of meer cruiseschepen zal aantreffen. Zij maken dankbaar gebruik van het diepe water.

Geirangerfjord

Deze fjord is een van de meest bezochte toeristische attracties in Noorwegen. De geirangerfjord is beschermd als natuurgebied. Het plaatsje Geiranger is prima te bereiken over de weg. Gerianger ligt aan de weg van Andalsnes naar Grotli. Dit is een prachtige autoroute. Deze route is echter niet geschikt voor auto’s met caravan. Zie de Google-kaart hieronder: Lang de gierangerfjord zijn ook verschillende watervallen te zien. Op het kaartje hieronder ziet u de locatie/ligging van de Geirangerfjord;

Hardangerfjord

De hardangerfjord is ook een bekende voor vele Noorwegen-toeristen. De Hardangerfjord is de op een na langste fjord van Noorwegen en de op twee na langste fjord ter wereld. Deze fjord is bijna 180 kilometer lang!

Hardangerfjord

De Hardangerfjord is een gezellig drukke fjord. Vele veerponten en rondvaartschepen varen er. U kunt gebruik maken van deze boten vanuit Bergen of Norheimsund. Wanneer u de Hardangerfjord vanaf de kant wil bekijken moet u rekening houden met veel obstakels. De Noordkant van de fjord is prima met de auto te rijden. U kunt niet de hele fjord rondrijden (aan de zuidkant is geen autoweg). Vlakbij deze fjord ligt de plaats Rosendal. Daar vindt u de bezienswaaardigheid Rosendal Baroni.

Sognefjord / sognefjorden

De Sognefjord is een bijzondere fjord. Deze fjord is namelijk de langste fjord van Noorwegen en de op een na langste ter wereld. De Sognefjord is ruim tweehonderd kilometer lang! De Sognefjord is op het diepste punt ruim dertienhonderd meter diep!

Sognefjord

De sognefjord heeft zeer verschillende oevers. De zuidkant van de fjord bestaat uit zeer steil omhooglopende rotswanden (gebergte stolsheimen). Goede wegen zijn hier dan ook bijna onmogelijk. De noordkant van de fjord is wel goed te begaan met de auto. Dat is de weg van Lavik naar Skjolden. In Lavik is een haventje waar een veerboot vertrekt/aankomt. De sognefjord is ook populair onder sportvissers. De grootste heilbot (grote platvis) is er gevangen (record met hengel).

Reizen algemeen

Rondom de sognefjord zijn veel huisjes en campings te vinden. Het is een populaire vakantiebestemming. Met name het begin van de Sognefjord vlakbij open zee is schitterend. U kunt daar unieke foto’s maken.

Trondheimfjord

De Trondheimfjord ligt, zoals de naam al zegt, bij de stad Trondheim. De Trondheimfjord is een lange fjord. Met honderdertig kilometer lengte staat deze fjord op de 3e plaats. Het diepste deel van de Trondheimfjord is zo’n zeshonderd meter diep.

Trondheimfjord

In de Trondheimfjord vindt u verschillende eilandjes. De Trondheimfjord heeft, zoals veel fjorden, een directe verbinding met zee. Trondheim is een stad met industrie. Deze industrie gebruikt de fjord als transportweg. De Trondheimfjord is mooi maar niet zo spectaculair als de hierboven beschreven fjorden.

Varangerfjord

De varangerfjord ligt in het hoge noorden van Noorwegen. Deze fjord ligt ten aanzien van de andere fjorden het meest landinwaarts. Dat komt niet omdat hij zo lang is maar omdat Noorwegen in het noorden naar rechts buigt. De fjord begint zeer breed. Ongeveer zeventig kilometer bij het begin.

Varangerfjord

De omgeving nabij de varangerfjord is rotsachtig/kaal te noemen. Verwacht dus geen enorme hoogtes en overweldigende uitzichten. Dit deel van Noorwegen is minder interessant voor veel toeristen omdat het simpelweg erg ver weg is.

Trollfjord

De Trollfjord is te vinden nabij de Lofoten. De fjord is ongeveer twee km lang en vrij smal (meest brede deel is honderd meter)

Trollfjord

Lysefjord

De lysefjord is heel populair. Duizenden mensen bezoeken deze prachtige fjord. Je vindt de lysefjord in de provincie rogaland. Het uitzicht vanaf deze fjord is overweldigend mooi. De Lysefjord is ook beroemd/bekend geworden door de Preikestolen. Dit is een rotsformatie die boven de Lysefjord hangt en een uniek uitzicht bied.

Lysefjord

Door de grotere fjorden varen, zoals al aangegeven, vaak grote cruiseschepen. Doordat het water in veel fjorden zo diep is kan dat. Lees meer info over cruise Noorwegen.

>–> webcam Lysefjord

Oslofjord

De Oslofjord is voor veel toeristen de eerste fjord waar ze mee in aanraking komen. Reden daarvoor is dat u deze fjord niet kan missen wanneer u met een veerdienst naar Oslo vaart. Alle veerdiensten naar Oslo varen namelijk via de Oslofjord naar Oslo. De Oslofjord is een vrij lange fjord. Ruim honderd kilometer lang.

OslofjordHet gehele gebied rondom de Oslofjord is een gelieft gebied bij de Noren om te wonen. Ook hebben veel Noren er een vakantiehytter staan. Daar gaan ze, naast de vakanties, massaal in het weekend naartoe. De meeste hebben er ook een zeilbootje/visbootje bij. Wanneer u in de zomer de Oslofjord invaart kunt u er dan ook genoeg zien vanaf het schip van bijvoorbeeld Color Line.

Conclusie: De Noorse Fjorden zijn prachtig

Wanneer u in Noorwegen op vakantie bent is het zeker de moeite waard een van bovenstaande fjorden te bezoeken. Mocht u er echter niet aan toe komen; geen probleem! Het is een en al fjord in west Noorwegen. De minder beroemde fjorden zijn natuurlijk ook schitterend!Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.