Boerderij vakantie in Noorwegen

Er is niets zo ontspannend als je vakantie doorbrengen in een boerderijhuisje gelegen in het idyllische Noorse landschap. De afwisselende activiteiten, de prachtige natuur en de rust op de boerderij zullen ervoor zorgen dat je echt het vakantiegevoel hebt.

Voor wie houdt van prachtige natuur, een rustige omgeving, maar ook van leuke en leerzame activiteiten, is een boerderijvakantie in Noorwegen de ideale vakantie.   

In dit artikel bespreken we wat een boerderijvakantie in Noorwegen is, waarom het zo leuk is en waar je rekening mee moet houden bij het plannen van je vakantie.

Boerderijen in Noorwegen

De fjorden, hoge bergen en het klimaat van Noorwegen zouden je kunnen doen denken dat Noorwegen niet de juiste plek is voor een boerderij. Toch zijn er in Noorwegen ontzettend veel boerderijen. Het kweken van eigen voedsel wordt door de Noorse staat enorm gestimuleerd, omdat het er belangrijk wordt gevonden dat Noorwegen deels zelfvoorzienend is en van nationale producten kan leven. Er zijn in Noorwegen allerlei verschillende boerderijen, zoals graanboerderijen of melkveeboerderijen, dus iedere ervaring op een boerderij is anders. Omdat het lastig kan zijn om enkel van de agricultuur te leven, wordt er door boeren vaak ook geld verdiend door middel van de visvangst of de houtkap. Dit zorgt ervoor dat het leven op een boerderij heel divers is en geen enkele dag hetzelfde is!

Wat is een boerderijvakantie

Tijdens een boerderijvakantie verblijf je in plaats van in een hotel of een bungalow in een huis op de boerderij. Naast huisjes kan je ook kiezen voor volledig uitgeruste tenten voor heel het gezin op de grond van de boer. Net als in een hotel ben je van alle gemakken voorzien, maar het verschil is dat je een kleinschalige vakantie hebt midden in de natuur, waarbij je pas echt van je rust kan genieten. Je hebt alle ruimte en hebt echt even tijd voor je gezin. Op en rondom de boerderij zijn daarnaast allerlei activiteiten, zodat je je nooit hoeft te vervelen. Je kunt de boer helpen met zijn dagelijkse bezigheden en kan zelf leuke nieuwe vaardigheden leren.

Boerderijvakantie in Noorwegen

Noorwegen leent zich uitstekend voor een boerderijvakantie. Het hebben van je eigen huisje in het idyllische Noorse landschap met uitzicht over een groot natuurgebied zorgt ervoor dat je helemaal tot rust komt. Daarnaast zal je je op een Noorse boerderij niet snel vervelenwant je kan er onder andere vissen, kayaken en paardrijden. Ook kan je de boer meehelpen op het land en kan je leren hoe je je eigen organische voedsel produceert. Rondom de boerderijen zijn er genoeg mogelijkheden om te hiken en de natuur te ontdekken. Zo kan je op avontuur gaan in de Noorse natuur, maar heb je wel een vaste comfortabele plek om naar terug te keren.

Verschillende soorten boerderijvakanties

De ene boerderijvakantie is de andere niet. Er zijn vakanties voor gezinnen met kinderen die graag willen ravotten en mee willen helpen met het voederen van de dieren, maar ook vakanties voor volwassenen die misschien iets minder actief willen zijn op de boerderij en liever overdag gaan hiken. Je kunt uit heel veel huisjes kiezen en iedere boer biedt weer een andere ervaring aan. Natuurlijk verschilt het ook per soort boerderij hoe je boerderijvakantie zal worden vormgegeven. Er zijn boerderijen waar enkel paarden worden gehouden en boerderijen waar de boer geheel zelfvoorzienend leeft en deze levensstijl voor een paar weken wil laten zien aan de gast. Veel Noorse boeren stellen hun boerderij open voor nieuwsgierige bezoekers, waardoor er veel aanbod is. Het is aan jou de keuze wat je graag zou willen doen!

Eten tijdens een boerderijvakantie in Noorwegen

Wat eet je tijdens een boerderijvakantie in Noorwegen? Dat ligt natuurlijk volledig aan de boerderij. Het moge duidelijk zijn dat je voedsel nergens zo vers zal zijn als op de boerderij waar de groente gekweekt wordt en de producten worden geproduceerd. Lokale ingrediënten zorgen ervoor dat iedere maaltijd een feestmaaltijd is. Voedselrecensenten zijn dan ook allemaal erg te spreken over het heerlijke eten dat je op Noorse boerderijen op je bord krijgt!   Extra leuk is het om te weten dat je vaak zelf hebt bijgedragen aan het voedsel dat op tafel staat, omdat je bijvoorbeeld geholpen hebt met het plukken van de groenten of het verkrijgen van de melk.

Weer in Noorwegen

De activiteiten die plaatsvinden op een boerderij zijn sterk afhankelijk van het weer. In Noorwegen is de temperatuur van mei tot en met augustus het beste. Het is er aangenaam en zeer geschikt voor buitenactiviteiten op een boerderij. Een actieve boerderijvakantie in de winter is niet aan te raden, omdat er dan sneeuw valt. Het weer in Noorwegen verschilt echter per gebied. Zo is het binnenland een stuk kouder en kan het in het zuiden in de zomer veel regenen. In het noorden is het een stuk kouder dan in het zuiden. Check dus voordat je je reis plant hoe het weer is in de omgeving waar je naartoe wil gaan.

Kosten van een boerderijvakantie in Noorwegen

De kosten van een boerderijvakantie in Noorwegen verschillen enorm. Je kunt kiezen voor een basic vakantie, waar je eigenlijk alleen betaalt voor je verblijf en verder zelf op pad gaat. Daarnaast zijn er ook vakanties waar de kinderen heel de dag door geëntertaind worden. De kosten zijn daarnaast afhankelijk van de accommodatie. Slaap je in hetzelfde gebouw als de boer of kies je voor een luxe huis alleen voor je gezin? Een boerderijvakantie in Noorwegen kan ontzettend goedkoop zijn als je niet veel extra’s verwacht, maar wordt duurder naarmate het comfort toeneemt en er meer activiteiten worden verzorgd.

Boerderijvakantie in Noorwegen met kinderen

Er is voor kinderen niets zo leuk als kunnen dollen en spelen op een boerderij. Ze hebben de ruimte om rond te rennen en hoeven niet constant in de gaten te worden gehouden. Ze kunnen klimmen, hutten bouwen, vissen en nieuwe plekken ontdekken op de boerderij. Daarnaast kunnen ook de kinderen meedoen aan allerlei activiteiten, zoals het verzorgen van de dieren of het helpen met de plantjes. Naast een ontzettend leuke vakantie is een boerderijvakantie voor kinderen ook nog eens leerzaam. Voor de ouders geeft het rust als de kinderen iedere dag buiten kunnen spelen en al hun energie kwijt kunnen. Je kunt samen dingen ondernemen, maar je hebt ook de mogelijkheid om daadwerkelijk een momentje voor jezelf te nemen.

Reizen algemeen

Waarom kiezen voor een boerderijvakantie in Noorwegen

Naast dat je tijdens een boerderijvakantie in Noorwegen goed tot rust kan komen en je uit kan leven tijdens allerlei leuke activiteiten, maak je ook echt iets mee van de Noorse cultuur en tradities. Je leert hoe het eraan toegaat op een Noorse boerderij en over de gebruiken van de inwoners. Daarnaast is het een goede manier om meer te leren over bewust omgaan met eten en de natuur. Een boerderijvakantie in Noorwegen is dan ook een ervaring die je nooit meer zal vergeten.

Conclusie: is een boerderijvakantie iets voor mij

Prachtige natuur en even de tijd en ruimte om helemaal te ontspannen. Voor wie op zoek is naar rust en een mooie omgeving is een boerderijvakantie in Noorwegen perfect. Voor gezinnen met kinderen (van verschillende leeftijden) is het de ideale manier om een leuke vakantie te hebben, veel dingen samen te kunnen doen en ook allemaal tijd te hebben om zelf iets te ondernemen. Je kunt nieuwe vaardigheden leren en genieten van het Noorse landschap. Klinkt dit je als muziek in de oren, dan is een boerderijvakantie echt iets voor jou en is het tijd om snel een vakantie te gaan boeken!Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.