Een roadtrip door Noorwegen

Touren door de prachtige Noorse natuur en zelf bepalen waar de reis naartoe gaat. Rij door de prachtige fjorden en ongerepte landschappen en ontdek plekken waar je zonder auto nooit zou komen!

Een roadtrip door Noorwegen is de perfecte manier om in alle vrijheid dit prachtige land te ontdekken. Je bepaalt zelf welke plekken je bezoekt en hoe lang je er blijft. Een unieke vakantie voor avonturiers en een ervaring die je voor altijd bij zal blijven.

In deze blog bespreken we waar je rekening mee moet houden bij het plannen van je roadtrip naar Noorwegen, hoe je in Noorwegen terechtkomt en welke route het beste bij jou past.

Een roadtrip door Noorwegen met een huurauto of je eigen auto

Je kan kiezen om je roadtrip met een huurauto te doen of om met je eigen auto naar Noorwegen te gaan. Het voordeel van het kiezen voor een huurauto is dat je het vliegtuig kan pakken en snel in Noorwegen bent. Het nadeel is echter dat je geen spullen mee kan nemen in je auto en dat het slechter is voor het milieu. Kies je ervoor om met je eigen auto te gaan, dan begint de reis al zodra je de straat uit rijdt! Je kan je auto volstoppen met spullen en hoeft geen auto meer te huren. Je kunt je tent en matrassen meenemen en bepaalt zelf waar je slaapt. Daarnaast kan een auto huren in Noorwegen best wel prijzig zijn. Weeg dus zelf af wat je handiger vindt en hoeveel geld je ervoor over hebt.

Rijden door Noorwegen

Het kan best spannend zijn om in een onbekend land te rijden. Fijn voor ons Nederlanders is dat je in Noorwegen ook aan de rechterkant rijdt. Het verkeer in Noorwegen is veilig en te vergelijken met het verkeer in Nederland. Er is niet veel file en vooral als je de natuur in gaat neemt het verkeer af. Als je in de Noorse steden rondrijdt, kan het de eerste dagen een beetje verwarrend zijn, omdat er veel eenrichtingsverkeerwegen zijn. Als je de natuur in gaat wordt het begrijpen van het verkeer steeds makkelijker. Waar je wel op moet letten tijdens het rijden is schapen! Schapen in Noorwegen lopen vaak gewoon los door de natuur, dus de kans is aanwezig dat je even zal moeten stoppen voor een groep overstekende schapen. Maar gelukkig heb je genoeg tijd om te genieten van dit tafereel. Als het aankomt op het bepalen van je route, kan je natuurlijk je eigen routeplanner gebruiken, maar het is ook mogelijk om in Noorwegen een GPS-systeem te huren. Het is in ieder geval fijn om als je de natuur in gaat een digitale routeplanner te hebben. Het enige nadeel aan rijden door Noorwegen is dat het prijzig is om je tank vol te gooien. De brandstofprijzen in Noorwegen zijn hoog in vergelijking met veel andere landen. In Nederland is de brandstof echter ook heel duur, dus wij zullen niet veel verschil merken.

Hoe kom je in Noorwegen terecht

Wie een roadtrip wil maken door Noorwegen heeft de keuze uit het vliegtuig of de ferry. Als je een vlucht boekt naar Noorwegen kan je uiteraard je eigen auto niet meenemen. Je kan dan in Noorwegen een auto of een camper huren en daar je trip mee voortzetten. Er zijn directe vluchten naar verschillende steden in Noorwegen, zoals naar Oslo, Aalesund, Vigra en Kristiansand. De goedkopere optie is om de ferry te nemen waar je met je eigen auto op kan. Als je kiest voor de ferry heb je de keuze om te varen vanaf Duitsland of vanaf Denemarken. De ferry in Duitsland vaart uit vanaf Kiel. Kiel is ongeveer 5 uur rijden vanuit het midden van Nederland. Na 20 uur varen arriveer je in Oslo. Als je kiest om vanaf Denemarken te varen, stap je op in Hirtshals. Je doet ongeveer 9 en een half uur over een rit naar Hirtshals. In Denemarken kan je kiezen voor eindbestemming Larvik of Kristiansand. De reis naar Larvik duurt 3 uur en 45 minuten en de reis naar Kristiansand duurt 3 uur en een kwartier. Tijdens alle ferryreizen kan je lekker relaxen en zijn er meer dan genoeg voorzieningen, waardoor de tijd voorbijvliegt.

Route voor je roadtrip door Noorwegen

Het fijne aan een roadtrip is natuurlijk dat je zelf bepaalt waar je heengaat en hoe lang je daar blijft. Als je een reis van twee weken of minder wil maken, raden we aan om een deel van Noorwegen uit te kiezen. Het land is groot en om echt te kunnen genieten van je reis is het fijn als je de tijd hebt om plekken te bezoeken zonder dat je gelijk weer door moet. Waar je reis begint is afhankelijk van wat je van je trip verwacht. Als je met de ferry gaat, zal je reis uiteraard beginnen in Oslo, Larvik of Kristiansand. Als je naar Noorwegen vliegt heb je meerdere opties.

  • Oslo is de hoofdstad van Noorwegen. Als je van steden houdt is Oslo dan ook een goede plek om te beginnen. Daarnaast zijn er in de omgeving van Oslo veel bergen.
  • Neem de ferry naar Larvik als je Lillehammer en het nationale park Dovrefjelle wil bezoeken.
  • Kristiansand ligt in het zuidelijkste puntje van Noorwegen en ligt dichtbij Lysefjord en Bergen.
  • Vlieg naar Bergen als je graag fjorden wil zien en ook wat leuke steden mee wil pakken.
  • Wil je graag het Noorderlicht zien, het noordpoolgebied en de befaamde Lofoten bezoeken, begin dan in Bodø of Tromsø. De E10 verbindt de meeste grote Lofoten-eiland aan elkaar, waardoor het een perfecte bestemming is voor een roadtrip.
  • Hou je van hiken? Vlieg dan naar Stavanger, want Kjeragbolten, Trolltunga en Preikestolen – de bekendste hikeroutes in Noorwegen – zijn dan dichtbij.
  • Hou je van bergen en fjorden en wil je Geirangerfjord en Trollstigen graag zien? Vlieg dan naar Ålesund.

Routes door Noorwegen

Wij bieden een mooi routeboek met 10 verschillende routes door Noorwegen. Ondanks dat je misschien juist niet op zoek bent naar uitgestippelde routes, is het fijn om deze routes aan te houden als rode draad door je reis. De wegen worden goed bijgehouden en aan de kant van de weg zijn genoeg openbare toiletten te vinden. Toch zijn er ook nog veel wegen die niet heel makkelijk begaanbaar zijn, dus het is verstandig om tijdens het plannen van je trip uit te zoeken welke wegen je het beste kan kiezen als je niet gewend bent om op zulke wegen te rijden. Daarnaast zijn er in Noorwegen ook wegen die niet begaanbaar zijn voor een gedeelte van het jaar. Dit heeft te maken met de hevige sneeuwval in de winter.  

Spullen om te kamperen tijdens je roadtrip door Noorwegen

Als je van plan bent om te gaan kamperen is het belangrijk de juiste kampeerspullen mee te nemen. Het weer in Noorwegen kan erg onvoorspelbaar zijn en dat betekent veel regen of wind, zelfs als je er niet op gerekend had. Het kan daarom zomaar gebeuren dat je net je tent op hebt gezet en dat het vervolgens keihard gaat regenen. Het is dan fijn om een tent te hebben die je snel weer af kan bouwen. Om te zorgen dat je het niet koud krijgt door de wind, kan je een windscherm meenemen. Zelfs in de zomer kunnen de nachten behoorlijk koud zijn, dus vergeet ook vooral geen warme slaapzak mee te nemen.  Voor wie wel wil kamperen maar geen tent op wil zetten, is een camper ook altijd een optie.

Waar kan je kamperen in Noorwegen

Wildkamperen in Noorwegen is legaal. Je kunt dus zelf bepalen waar je je tent opzet. Toch is het prettiger om je tent niet direct naast een weg op te zetten. Allereerst omdat het veel leuker is om te kamperen in de natuur, maar daarnaast ook omdat het in Noorwegen de laatste tijd veel in het nieuws is geweest dat Europeanen rondtrekken in Noorwegen. Ze nemen hun eigen boodschappen mee en geven bijna niks uit in Noorwegen. Het kan zijn dat er als je naast de weg kampeert er auto’s naar je zullen toeteren.

Wat kost een roadtrip door Noorwegen

Zoals voor alle reizen geldt: je kan het zo duur maken als je zelf wil. Toch is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat Noorwegen niet goedkoop is. De boodschappen zijn er een stuk duurder dan in Nederland. Als je nog ruimte over hebt in de auto, is het daarom slim om boodschappen mee te nemen vanuit Nederland, zoals bijvoorbeeld snacks, alcoholische dranken en blikjes met eten. Er zijn ook verschillende tolwegen. Als je de binnensteden inrijdt moet je vaak tol betalen. Je kan ervoor kiezen om je auto buiten de binnensteden te zetten en verder te reizen met het openbaar vervoer.

Reizen algemeen

Wat moet je meenemen voor je roadtrip door Noorwegen

Wat je meeneemt is afhankelijk van je eigen behoeftes en die van je medepassagiers. Kies je ervoor om met de ferry naar Noorwegen te gaan, vergeet dan geen pilletjes tegen zeeziekte mee te nemen. Als je met je eigen auto gaat is het in ieder geval slim om boodschappen in te slaan. Op zondag zijn de meeste supermarkten in Noorwegen dicht. Neem goede bergschoenen mee, want de natuur in Noorwegen is wild en stenen kunnen glad zijn. Omdat je waarschijnlijk veel buiten zult zijn en het weer onvoorspelbaar is, is het ook slim om goede kleding mee te nemen die bestand is tegen de regen en de kou. Vooral als je door de bergen gaat touren is het – zelfs in de zomer – aan te raden om thermoskleding mee te nemen. Zo zal de kou of de regen je er in ieder geval niet van kunnen weerhouden om een geweldige vakantie te hebben.

Conclusie: een roadtrip door Noorwegen

Ben je op zoek naar avontuur en wil je zelf je route bepalen? Hou je van ongerepte natuur en wil je graag het Noorse landschap ontdekken? Kies dan voor een roadtrip door Noorwegen! Er zijn verschillende nationale toeristenroutes die je langs de mooiste plekjes in Noorwegen leiden en je kan overal je tent neerzetten. Reizigers met een klein budget kunnen hun eigen auto en spullen meenemen, waardoor je in Noorwegen maar heel weinig hoeft uit te geven, terwijl je wel een onvergetelijke vakantie hebt. Of je nou geïnteresseerd bent in de Noorse steden, of liever wil hiken door de Noorse fjorden of prachtige bergen, een roadtrip door Noorwegen is voor iedereen een aanrader.Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.