Gratis parkeren in Bergen & vermijden van tolwegen

Ben je van plan om met de auto naar Bergen te reizen en ben je op zoek naar een gratis parkeerplaats? Dat kan lastig zijn, want gratis parkeren is in Bergen niet gemakkelijk te vinden.

Het lokale bestuur van Bergen in Noorwegen wil de stad zo groen mogelijk maken. Daarom stimuleren ze bezoekers om met het openbaar vervoer naar het centrum van Bergen te reizen. Daarom zijn vrijwel alle wegen in de richting van Bergen tolwegen en vindt je in het centrum maar een beperkt aantal parkeerplaatsen. Als je dan toch in het centrum wilt parkeren, is het vaak erg duur.

Deze tactiek werpt z’n vruchten af, want Bergen kent steeds minder auto’s in het straatbeeld. Dat vinden we een goede zaak, want zo komt de stad beter tot z’n recht.

Toch willen we je wat tips geven al het gaat om het vermijden van tolwegen en het gratis parkeren in Bergen. Zeker wanneer je een hotel in het centrum hebt, is het fijn om in de buurt te kunnen parkeren.

Gratis parkeren in Bergen? Zo doe je dat.

Wie op internet zoekt naar gratis parkeeropties in Bergen, denk wellicht dat gratis parkeren niet mogelijk is. Er is namelijk vrijwel niets te vinden over het gratis parkeren in Bergen. 

We hebben echter toch enkele gratis parkeer opties gevonden. Let op: Deze informatie komt uit de zomer van 2018. De situatie kan natuurlijk gedurende tijd veranderen.

Optie 1: Gratis parkeren in Bergen wanneer je vanuit het zuiden komt

Kom je vanuit het zuiden en wil je tolwegen vermijden? Ben je daarnaast op zoek naar een gratis parkeerplaats? Dan gaan deze tips je hopelijk helpen.

Vanuit het zuiden kan je gratis parkeerplekken vinden in de buurten Damsgård en Frydenbø. Voor je navigatiesysteem kan je de straat “Nylundsveien” aanhouden.

Deze straat is het dichtst bij de brug naar het centrum, als we praten over straten met gratis parkeerplaatsen. Vanuit hier loop je in zo’n 15 minuten naar de universiteit, welke midden in het centrum ligt. Is er geen plek meer in Nylundsveien? Rijdt dan rond in de buurt, de straten er omheen hebben veelal gratis parkeerplekken.

Om tolwegen vanuit het zuiden te vermijden, kan je een klein stuk omrijden. De 580 is een weg met tol. In plaats daarvan kan je linksaf slaan en gebruik maken van de 556. Zorg dat je de juiste afslag neemt, anders betaal je nog steeds tol voor de 540.

De route via de 556 is aanzienlijk langer (zo’n 15 minuten extra reistijd), maar er wordt hier geen tol geheven.

Optie 2: Gratis parkeren in het noorden van Bergen

Bezoek je Bergen vanaf het noorden? In dat geval kan je een parkeerplek zoeken in de Starefossen buurt. Dit is ongeveer 20 tot 25 minuten lopen vanaf het centrum. Wanneer je vanuit het noorden naar deze buurt rijdt, kom je niet langs tolwegen.

De buurt is erg rustig en ligt op een super locatie voor het maken van hikes naar Floyen. Zelfs wanneer je geen hike maakt, zijn de uitzichten vanaf de Starefossen buurt geweldig!

Er wordt wel eens beweerd dat je in Starefossen een bewonersticket moet hebben. Er staan echter vele voertuigen zonder bewonersticket en ook wij konden er gewoon parkeren. Check wel altijd op voorhand of dit nog steeds het geval is!

Een overzicht van tolwegen

Ben je op zoek naar een overzicht van de tolwegen in Noorwegen? Een goede website hiervoor is Fjellinjen.no. Je ziet op een kaart waar de tolwegen liggen en je kan een route plannen.

Bedenk wel dat je niet naar Bergen in Noorwegen kan reizen zonder tol te betalen. Het kan wel (via de 580 en E16), maar dit is een grote omweg. Wanneer je een berekening maakt ben je in dat geval meer geld kwijt aan de extra brandstof, dan aan de tol voor de ‘gewone’ route.Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.