Wil je Noorwegen ontdekken en iedere avond comfortabel slapen? Plan dan een huttentocht in Noorwegen! Een unieke manier om het Noorse landschap te ontdekken en een ervaring om nooit te vergeten. Benieuwd of een huttentocht iets voor jou iets? Lees dan verder!

Van hut naar hut tijdens een meerdaagse huttentocht is de perfecte manier om op avontuur te gaan in Noorwegen. Betaalbaar overnachten in de Noorse natuur zonder in te leveren op comfort.

In dit artikel bespreken we wat een huttentocht is, hoe je je erop voorbereidt en waarom dit een van de leukste manieren is om door Noorwegen te reizen.

Wat is een huttentocht in Noorwegen

Het woord zegt het eigenlijk al: bij een huttentocht reis je van de ene naar de andere plek en overnacht je in een hut. In Noorwegen wordt dit ook wel een Hytteferie genoemd. Je hebt meer comfort dan in een tent, maar bent voordeliger uit dan als je bijvoorbeeld kiest voor een hotel. Daarnaast is het ook echt een beleving om in allerlei verschillende hutten in de Noorse natuur te slapen. Er zijn rond de 500 hutten geregistreerd en deze hutten staan door heel het land verspreid. Het is een avontuur waarbij je zelf de route kan bepalen en allerlei plekken kunt ontdekken die je als je op een vaste plek zou slapen misschien nooit zou hebben gezien. Of je er nu van houdt om alles van tevoren te plannen of liever gewoon op de bonnefooi gaat, een roadtrip biedt mogelijkheden voor iedereen.

Een hytter reserveren, of toch niet?

Is het slim om een hut van tevoren te reserveren of om op het moment zelf te bepalen waar je gaat slapen? Natuurlijk heb je meer zekerheid als je een plek in een hut reserveert, maar er zijn genoeg mensen die op de dag zelf nog ergens aankloppen. Het is afhankelijk van of je graag alvast weet waar je aan toe bent voordat je op reis gaat. Je kunt van tevoren een hut boeken zodat je in Noorwegen nergens meer aan hoeft te denken, maar het is ook mogelijk om deze tijdens je reis reserveren. Daarnaast zijn er altijd wel hutten waar op de dag zelf nog plek is voor extra gasten. Als je jezelf niet vastlegt, kan je zelf je route bepalen en per dag bekijken waar je zin in hebt. Het nadeel kan wel zijn dat je moet overnachten in een hut die niet geheel aan je verwachtingen voldoet. Het verschilt per persoon wat de voorkeur geniet. Je zal niet de enige zijn die op de dag zelf nog niet weet waar hij of zij zal slapen, maar voor wie graag een beetje zekerheid heeft is het aan te raden om van tevoren te reserveren.

DNT-hutten

Er zijn hutten die door particulieren of reisorganisaties worden verhuurd, maar veel mensen maken gebruik van de DNT-hutten. Den Norske Turistforening (DNT) is de organisatie die de ongeveer 500 hutten beheert. Je hoeft geen lid te worden van DNT om een huttentocht te doen, maar als je lid wordt krijg je korting op het huren van de huisjes. Ook krijg je een universele DNT-sleutel waarmee je de hutten open kunt maken. Als er nog maar weinig plekken over zijn in een hut, krijgt een DNT-lid voorrang boven een niet-lid. Er zijn verschillende soorten hutten in verschillende prijscategorieën, die hieronder besproken zullen worden.

Bediende hutten

Heerlijk in de watten gelegd worden? Bij de bediende hutten staat het DNT-personeel klaar om je op te vangen. Bij aankomst staat de haard al aan en kan je zo aan tafel schuiven. Je kan kiezen voor een driegangen diner en een ontbijt en er is ruimte om je eigen lunchpakketje klaar te maken. Mee-eten is optioneel en kost meer dan als je zelf je eten maakt. Bediende hutten zijn vaak groter dan de zelfbedieningshutten en de grootte verschilt natuurlijk per hut. Er zijn hutten waar 100 mensen per nacht in kunnen slapen, maar ook een stuk kleinere hutten.

Zelf-services hutten

Alles liever zelf regelen? Jij bepaalt hoe je jouw huttentocht vormgeeft! Als je iemand bent die graag zelf het heft in handen neemt of als je een beperkt budget hebt, dan kan je ervoor kiezen om extra service achterwege te laten. Je kiest dan voor de zelfbedieningshutten. Je kookt zelf, doet de afwas en maakt je eigen bed op. Vergeet ook je eigen deken of slaapzak niet. Er staat allerlei ingeblikt en droogvoedsel in de hutten, maar als je graag vers eten wil eten is het aan te raden om zelf iets extra’s mee te nemen. De hutten met zelfservice komen er in verschillende soorten en maten, soms is er plek voor tien mensen en soms voor een grote groep.

Geen-service hutten

Als je graag je eigen eten mee wil nemen en geen gebruik wil maken van de voorraadkast, zijn er ook geen-service hutten. Je moet dan zelf voor je eten zorgen en het ook zelf klaarmaken. Dit is uiteraard de goedkoopste optie. Ook deze hutten bieden nog steeds genoeg comfort, je zult alleen van tevoren zelf meer dingen moeten regelen. Als je kiest voor een geen-service hut is het dus slim om voordat je op reis gaat al vast te stellen hoe je alles gaat doen met eten en drinken.

Samen verantwoordelijk

Huttentochten in DNT-hutten zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Als je kiest voor de hutten waar geen extra service is, draag je er zelf zorg voor dat je de afwas doet en dat je alles netjes achterlaat. Er zijn door het jaar heen vrijwilligersweekenden, tijdens welke mensen gezamenlijk zorgen voor het onderhoud van de hutten. Als vrijwilliger mag je gratis verblijven in de Noorse hutten, dus het is niet voor niets! Naast dat je samen verantwoordelijk bent voor de hutten, ben je zelf verantwoordelijk voor het claimen van je bed. Zodra je je inschrijft in een DNT-hut is het dus slim om alvast je spullen bij je bed neer te zetten.

Particuliere hutten in Noorwegen

Het is naast het huren van een DNT-hut natuurlijk ook mogelijk om een hut te huren bij een particuliere partij. Als je gesteld bent op je privacy of als je liever een pakketreis boekt is dit een goede keus. Omdat je DNT-hutten vaak met anderen moet delen kan je in particuliere hutten na een lange wandeling net iets meer tot rust komen. Er zijn allerlei reizen te boeken waarbij je particuliere hutten van tevoren kan reserveren. 

Faciliteiten bij een huttentocht in Noorwegen

Hoewel het comfort in een hut een stuk hoger ligt dan in een tent, is er toch nog wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is er niet altijd stroom in de hutten en zijn er bij een deel van de blokhutten geen sanitaire faciliteiten. Er is geen stromend water en de toiletten zijn houten huisjes die op een paar meter afstand van de hutten staan. Ook zijn er vaak geen douches, maar is het de bedoeling dat je je wast in een rivier of een beekje. In koude maanden is het heerlijk om je buiten te wassen en daarna lekker naast de kachel te gaan zitten. En terwijl je jezelf lekker warm houdt, kan je ook je kleding laten opdrogen. De hutten zijn vaak voorzien van een Tørkerom, een droogkamer waar je je kleding op kan hangen.

Wandelen in Noorwegen

Noorwegen is een van de mooiste landen voor een wandelvakantie. De natuur is heel uiteenlopend en zal geen enkel moment vervelen. Diepe fjorden worden afgewisseld door hoge besneeuwde bergen en meren worden omring door prachtige bosachtige gebieden. Als je op zoek bent naar een leuke wandelvakantie, is een huttentocht in Noorwegen dan ook echt een aanraden. Je hoeft geen tent mee te dragen en kunt comfortabel slapen, maar je hebt nog wel altijd de mogelijkheid om zelf te bepalen waar de reis naartoe gaat. In de hutten is alles geregeld wat je nodig hebt voor een fijn verblijf, dus je hoeft niet veel spullen mee te nemen.

Wandeltocht met gids

Noorwegen kent wandelroutes voor wandelaars van alle niveaus. Ook mensen die niet veel van de natuur weten of niet goed kunnen navigeren kunnen wandelen in Noorwegen. Het is mogelijk om wandeltochten met een groep te doen of met een gids. De gids kan je veel informatie geven over het land en over je eigen veiligheid. Je kan kiezen voor een dagtocht, maar kan ook een gids inhuren die er de gehele tocht bij is.

Huttentocht in Noorwegen met de auto

Met de auto kan je veel meer spullen meenemen en ben je een stuk mobieler dan als je met de benenwagen gaat. Ook heeft niet iedereen altijd zin om grote afstanden te lopen en is een auto natuurlijk een stuk comfortabeler. Voor wie graag een huttentocht met de auto wil doen is er de mogelijkheid om met een eigen auto te komen of om een auto in Noorwegen te huren. Het is mogelijk om met de auto op de boot naar Noorwegen te varen, zo heb je je eigen auto bij je en kan je veel spullen meenemen. Het voordeel van het doen van een huttentocht met de auto is dat je veel meer van het land kan zien, omdat je snel grotere afstanden af kan leggen.

Wat neem ik mee naar mijn huttentocht in Noorwegen?

Afhankelijk van de reis die je gaat maken is er een aantal dingen dat je mee moet nemen. Wat je in ieder geval mee moet nemen is een kaart en een kompas, zodat je makkelijk de weg kan vinden. Verder moet je voorbereid zijn op allerlei soorten weersomstandigheden, omdat het Noorse weer nogal onvoorspelbaar kan zijn. Kies er dus voor om verschillende laagjes aan te trekken. Zo kun je als het warm is een aantal laagjes uitdoen en deze weer terug aandoen als het weer wat slechter wordt. Verder heb je in principe niet zoveel nodig, omdat alles aanwezig is in de hutten!

Conclusie: is een huttentocht in Noorwegen iets voor mij?

Voor mensen die met heel weinig kunnen, voor glampers en voor luxepaarden: een huttentocht in Noorwegen is weggelegd voor iedereen. Meer comfort dan in een tent, maar nog steeds de vrijheid die je hebt als je zelf gaat kamperen. Daarnaast kan je kiezen voor basic hutten en luxe hutten met alles erop en eraan. Of je nou met de auto gaat of alles lopend gaat doen, kiest voor een pakketreis of de weg liever zelf vindt: een huttentocht is een avontuur dat je nooit meer zult vergeten en het is een aanrader voor iedereen die graag de Noorse natuur wil beleven.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.