Noorwegen is een prachtig land om te kamperen. De mensen zijn vriendelijk, de voorzieningen zijn goed en bovendien is de natuur oogverblindend. Veel bezoekers vragen zich af of je in Noorwegen vrij mag kamperen met een kamper.

In Noorwegen is het toegestaan om vrij te kamperen met een camper.  Wildkamperen is namelijk één van de basisrechten. Er zijn wel enkele regels waar je je als wildkampeerder aan dient te houden.

Omdat we deze vraag vaak krijgen, vertellen we je in dit artikel graag meer over het vrij kamperen met een camper in Noorwegen.

Wat zijn de regels omtrent vrij kamperen in Noorwegen

Vrij kamperen is in Noorwegen dus toegestaan. Dit is geregeld in de Allemanswet. Hierin staat beschreven dat het land van iederen is en iedereen er gebruik van mag maken. Wel zijn er enkele voorwaarden aan het wildkamperen gesteld. Dit is gedaan om overlast en misbruik te voorkomen. Wanneer je je houdt aan deze regels, kan wildkamperen in Noorwegen een unieke ervaring zijn.

  • Vrij kamperen mag maximaal drie dagen op dezelfde plek. Je mag dus niet een week lang op dezelfde plek blijven staan. Het voordeel is dat Noorwegen enorm uitgestrekt is. Wanneer je langere tijd in dezelfde regio wil blijven, vindt je altijd wel een nieuw plekje in de buurt.
  • Ondanks het feit dat camper en carvan reizigers gebruik mogen maken van het Allermansrecht, is dit van oorsprong niet bedoeld voor campers en caravans. Het is daarom niet de bedoeling om ‘camping gedrag’ in het openbaar te vertonen. Het is dus ‘not done’ om gebruik te maken van een voortent en de gehele huisraad buiten de camper of caravan uit te stallen. Minimalisme is hier het sleutelwoord.
  • Je mag vrijwel overal staan, maar de grond mag niet omheind zijn. Staat er een hek om een stuk grond? Dan mag je hier niet verblijven.
  • Je mag niet binnen een straal van 100 meter van een woonhuis verblijven. Zorg dus altijd voor voldoende afstand tot woonhuizen en respecteer de privacy van de bewoners. Gelukkig is Noorwegen zeer dunbevolkt, dus er is altijd wel een mooi plekje te vinden.
  • Heb respect voor de natuur. Ruim al je rotzooi op en laat de locatie achter zoals je hem aangetroffen hebt. Laat gedurende je verblijf ook geen afval slingeren, aangezien dit dieren kan aantrekken.
  • Vrij kamperen mag maximaal drie dagen op niet-omheind platteland. Binnen 100 meter mag er geen woonhuis staan.

Andere plekken om met de camper te overnachten naast vrij kamperen in de natuur

Vrij kamperen met een camper kan dus een unieke ervaring zijn. De natuur in Noorwegen is oogverblindend en wakker worden met een uitzicht op de fjorden is een ervaring die u niet snel zal vergeten. 

Het is echter ook wel prettig om de juiste voorzieningen bij de hand te hebben. Denk aan schoon water, elektriciteit en een douche. Gelukkig zijn er in Noorwegen honderden campings te vinden. De campings zijn, afhankelijk van het seizoen, redelijk goed betaalbaar. Naast de campings heeft de regering ook verschillende ‘camper parkeerplaatsen’ aangelegd. Deze plaatsen zijn gratis en ook hier vindt je zaken zoals schoon water en elektriciteit. Het is aan te bevelen om op voorhand een globale planning te maken en zo te zorgen dat je niet langer dan 3 dagen op dezelfde plek blijft overnachten.

Waarom Noorwegen zo geschikt is voor een camper vakantie

Zoals we al zeiden is Noorwegen een ontzettend prettig voor mensen die met de camper op vakantie gaan. Maar hoe komt dat nu precies?

Allereerst is Noorwegen een relatief rijk land met alle voorzieningen die je nodig hebt. Ook staan de Noren (en wellicht de Scandinaviërs in het algemeen) bekend als ontzettend vriendelijke mensen. Men is bereid elkaar te helpen en de criminaliteit is er laag. Tot slot is de meest belangrijke reden de natuur. Noorwegen is een uitgestrekt land met allerlei verschillende soorten natuur. Dichtbegroeide naaldbossen in het oosten, adembenemende fjorden in het westen en uitgestrekte toendra in het noorden. Noorwegen is een land met vele gezichten.

Het oosten van Noorwegen staat bekend om zijn dichtbegroeide naaldbossen. De land is hier relatief vlak en dus dichtbegroeid met naaldbomen. In deze regio zijn niet veel bekende bezienswaardigheden te vinden, maar is daarom geen ongeschikte regio voor camper vakantiegangers. Wanneer je op zoek bent naar pure rust is het oosten van Noorwegen een ideale omgeving. Deze omgeving is ook goed te combineren met een vakantie naar Zweden.

Het westen van Noorwegen staat bekend als ‘Fjord Norwegen’. In het westen zijn de fjorden te vinden. Oogverblindende bergen, kraakhelder water en ongelofelijke uitzichten. Het westen van Noorwegen is het meest bekend onder toeristen. Wanneer je voor het eerst naar Noorwegen reist, is dit absoluut ‘the place to be’.

Het noorden van Noorwegen ligt boven de poolcirkel. Er is een toendra-achtige natuur. Het is er erg kaal, koud en open. Een vakantie naar het noorden van Noorwegen is een unieke ervaring. Bedenk wel dat Noorwegen ontzettend uitgestrekt is. Wanneer je met je eigen camper naar het noorden van Noorwegen wilt reizen, zal je hier veel tijd voor moeten inplannen. Het is te vergelijken met een reis naar het zuiden van Italië!

Ervaringen met vrij kamperen met een camper in Noorwegen

Uit een vragenronde onder onze lezers blijkt dat vrijwel iedereen positieve ervaringen heeft met het wildkamperen in Noorwegen. De meeste lezers geven aan dat ze het vrij kamperen gecombineerd hebben met campings enzo een rondreis hebben gemaakt. Het vrij kamperen zorgt voor wakker worden met uitzichten als nooit tevoren, terwijl de campings voldoen in de behoefte zoals schoon water. Ons advies is dan ook om het wildkamperen te combineren met overnachtingen op een camping. Met name het reizen van camping naar camping kan vrij lang duren. In zo’n geval kan je tussen de twee campings vrij kamperen langs de route.

Ook delen hoe jouw ervaring met vrij kamperen in Noorwegen is? Laat hier onder een bericht aan ons en onze lezers achter, dat waarderen we enorm!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.