Noorwegen duur? Tips voor een goedkope vakantie in Noorwegen

Een vakantie naar Noorwegen is voor vele een droom. Toch horen we vaak dat mensen een vakantie naar Noorwegen duur vinden. Maar is dit eigenlijk wel zo? En moet een vakantie naar Noorwegen altijd duur zijn?

In dit artikel geven we je tips om een reis naar Noorwegen betaalbaar te maken. Zo wordt je vakantie in Noorwegen goedkoop! Lees je met ons mee?

Ondanks dat veel mensen naar Noorwegen willen, laten veel mensen het land links liggen. Het staat bekend als een duur land en je moet flink sparen om een dergelijke reis te maken. Al dat sparen zorgt er ook weer voor dat je veel andere leuke dingen laat. Daarom helpen we je graag met wat tips om je vakantie naar Noorwegen goedkoop te houden.

Tip 1: Vlieg naar Göteborg in Zweden en huur daar een auto

Deze optie kán je flink wat geld besparen, maar het hoeft absoluut niet. Vergelijk daarom altijd de prijzen! Reizen met je eigen auto is meestal goedkoper, maar wanneer je geen eigen auto hebt is dit een goed alternatief. Deze tip is met name tot stand gekomen omdat internationale vluchten naar Göteborg vaak goedkoper zijn dan internationale vluchten naar Oslo. Op die manier kan je al bij de heenreis een leuk zakcentje besparen.

Overweeg je om rechtstreeks naar Bergen, Trondheim of Tromso te gaan? Dan kan je deze optie beter overslaan en een rechtstreekse vlucht boeken.

Een auto huren in Göteborg is vaak ook goedkoper dan in Noorwegen. Je denkt wellicht; waarom benoemen ze het huren van een auto terwijl je reist op een budget?! Nou, dat dachten wij in eerste instantie ook. Totdat we de prijzen vergeleken met prijzen voor het openbaar vervoer.

Het huren van een auto is dus een interessante optie. Een huurauto kostte ons slechts €450 voor een hele maand! Zoals we al zeiden is een huurauto in Zweden vaak stukken goedkoper dan in Noorwegen, dus dat is zeker iets om te vergelijken.

In Noorwegen betaal je vaak zo’n 75 á 150 euro per huur dag (afhankelijk van het seizoen). In Zweden betaalden we nog geen 125 euro per week, stukken goedkoper dus!

Onze huurauto bij ons vakantiehuisje in Zuid-Noorwegen

Het voordeel van een auto is de enorme vrijheid. Je kan gaan en staan waar je wilt en blijft zo lang op één plek als je zelf wilt. De reis van Göteborg naar Oslo en van Oslo naar de fjorden in het westen is ook geen straf. Onderweg zal je prachtige uitzichten hebben en stoppen voor een korte pauze is dan ook aan te raden!

Tip 2: Vlieg naar een Noorse stad en ga liften

Wanneer je naar Oslo vliegt, moet je niet verwachten dat je direct de fjorden, bergen, middernachtzon en het noorderlicht kunt spotten. Noorwegen is een langgerekt land en iedere regio heeft zij eigen karakteristieken. Voor de mooie natuurverschijnselen moet je toch echt de stad uit.

Als het huren van een auto te duur is, kan je ervoor kiezen om te liften. Liften komt in Noorwegen veel voor én het is er relatief veilig. Vaak hoef je niet lang te wachten totdat een vriendelijke Noor je een eindje op weg helpt.

Persoonlijk hebben we niet veel ervaring met liften, maar tijdens onze vakanties hebben we wel een aantal lifters meegenomen. 

Maak gebruik van gratis accomodatie

Vergeet hostels en motels, want die zijn in Noorwegen niet goedkoop. Gemiddeld betaal je voor een bed in een hostel zo’n 50 euro per nacht. In de populaire gebieden rondom de fjorden kan dit nog een stuk meer zijn. Daarvoor krijg je enkel een bed, maar geen privacy of comfort.

Kiezen voor gratis accommodatie bespaart niet alleen geld, je leert ook nog eens de lokale bevolking kennen. Er zijn verschillende mogelijkheden om gratis te overnachten, namelijk; vrijwilligerswerk, couchsurfing, housesitting en wildkamperen.

Vrijwilligerswerk
Websites zoals Helpx en Workaway bieden een overzicht van vrijwilligerswerk in oa Noorwegen. Je kan zelf kiezen om voor enkele dagen of zelfs maanden vrijwilligerswerk te doen. Vaak is het werk in prachtige gebieden zoals Bergen, Tromso, Trondhiem of nationale parken. Vaak is eten en een slaapplek geregeld, in ruil voor jouw vrijwilligerswerk. In veel gevallen zijn er fietsen aanwezig, of is de gastheer bereid om je weg te brengen naar een bezienswaardigheid in de omgeving.

Couchsurfing
Couchsurfing betekend letterlijk banksurfen. Je blijft bij lokale bewoners op de bank of in een logeerbed slapen. We hebben in Oslo bij een lokale bewoner geslapen, die de volgende dag onze privé gids voor de stad was. Hij bracht ons naar prachtige plekken die we zelf nooit gevonden zouden hebben. Het gaat dus niet alleen om gratis overnachtingen, maar je leert ook mooie mensen kennen! We hebben al afgesproken dat onze gastheer volgend jaar naar Nederland komt, waar hij bij ons zal overnachten.

Housesitting
Housesitting is babyzitten, maar dan voor huizen. Veel huiseigenaren vinden het een prettig idee dat er iemand in hun huis verblijft terwijl ze voor langere tijd op reis zijn. Zo wordt het huis onderhouden en verkleint het de kans op een inbraak. Er zijn verschillende websites die huiseigenaren en housesitters samen brengen.

Wildkamperen
In Noorwegen is het toegestaan om te wildkamperen. Dit betekend dat je je tentje mee neemt en (onder bepaalde voorwaarden) overal mag overnachten. Zeker in de zomer is dit een geweldige optie voor mensen die van kamperen houden! Het geeft je een bepaald gevoel van vrijheid én het is super goedkoop! Wil je meer weten over de regels rondom wildkamperen? Lees dan verder op onze pagina over (wild)kamperen.

Reizen algemeen

Tip 3: Eet ‘thuis’

Een van de duurste dingen in Noorwegen is eten. De supermarkten zijn duur en prijzen in restaurants reizen al helemaal de pan uit. Daarom is het aan te raden om zelf te koken en ‘thuis’ te eten. 

Fruit en groenten zijn super duur i Noorwegen, omdat vrijwel alles geïmporteerd moet worden. Helaas is ook vlees en vis erg prijzig. Om een beeld te geven; een simpele diepvriespizza kan je wel 7 euro kosten! Dat is ongeveer 3 keer zo duur als in Nederland.

Heb je keuze uit verschillende soorten supermarkten? REMA 1000 en KIWI zijn zogenaamde discount supermarkten. Je kan ze vergelijken met de Aldi of Lidl in Nederland. 

Plan je goedkope reis naar Noorwegen goed, dan hoeft het niet duur te zijn

Een goedkope reis naar Noorwegen vergt wat onderzoek en voorbereiding, maar is uiteindelijk goed te doen. Wanneer je gaat wildkamperen of kies voor een andere vorm van gratis overnachten, hoeft een reis niet duur te zijn. De belangrijkste tips nog een keer op een rij:

  • Reizen met eigen auto is in de meeste gevallen het goedkoopst.
  • Heb je geen eigen auto? Vergelijk dan een vlucht en huurauto in Götenborg, met een vlucht en huurauto in Oslo. Dit kan honderden euro’s schelen.
  • Maak gebruik van de opties om gratis te overnachten. Wildkamperen is onze absolute favoriet.
  • Probeer zo min mogelijk buiten de deur te eten, deze kosten lopen snel op.


Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.