hytter in Noorwegen

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noorwegen? Bekijk de duizenden vakantiehuisjes van onze partners of vraag om tips in dit sub-forum.

Bekijk ook deze informatieve post op OpnaarNoorwegen: https://www.opnaarnoorwegen.nl/hoe-vind ... noorwegen/
Forum rules
Let op: Dit forum is bedoeld om tips m.b.t. overnachtingen te vragen. Het actief aanbieden/adverteren van diensten is NIET toegestaan.
Post Reply
Erik
Posts: 179
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

hytter in Noorwegen

Post by Erik »

Het is in Noorwegen erg gemakkelijk om een trektocht te maken, en voor de overnachtingen gebruik te maken van zgn. hytter.
Dit zijn houten huisjes, die per nacht gehuurd kunnen worden. Je vindt ze op vrijwel alle campings, in vaak verschillende groottes en luxe-uitvoeringen.
De goedkoopste, wat wij zouden noemen de echte trekkershut, bestaat uit meestal 4 stapelbedden, een tafel, wat eenvoudige stoelen, een koelkast en een tweepits kooktoestel (elektrisch). Deze hutten zijn ideaal voor mensen die niet teveel uit willen geven , en die het kamperen door kou of regen even willen afwisselen met een dak boven je hoofd.
Zeker voor dit type hytter geldt dat op een regenachtige dag er veel meer vraag naar is, en het is dan ook raadzaam hier vroeg in de middag al naar op zoek te gaan.
In deze categorie hytter kom je met een kampeeruitrusting (slaapzak, bestek, potten en pannen) gewoon niets te kort. Op veel campings is ook nog een gemeenschappelijke keuken zodat je ook wat uitgebreider kunt eten.

Er bestaan ook luxere hytter. Vaak ligt hier beddengoed klaar, en is de keuken voorzien van de meest noodzakelijke benodigdheden. Het verdient aanbeveling om toch zelf een goede bakpan, kaasschaaf en scherpe messen mee te nemen. En dekbedhoes en slopen, al kun je die ook vaak ter plaatse huren.
Sommige van deze hytter hebben stromend water en sanitair, maar dat is niet vanzelfsprekend.

De meest luxe hytter , met veranda en prachtig uitzicht, zijn uiteraard ook de duurste. Maar ook voor deze categorie geldt dat ze meestal per nacht te huren zijn. Alleen vakantiehuizen van Novasol, Dansksommer ed gaan altijd per week.
Als je zulke huizen per week boekt, zou je ook op de rit ernaartoe of weer terug naar de boot nog een hytte voor één nacht kunnen huren.
Handig als je bijvoorbeeld een mooie vakantiewoning van Novasol bij Eidfjord hebt geboekt, en graag met de ferry Kristiansand-Hirtshals terug wilt. Dan is een hytte voor één nacht in de buurt van bv Haukeligrend een prima optie. Al moet je dan het slaapgerei wel even bijhuren.

Behalve op campings kun je voor hytter ook op hytterkampen terecht, of gewoon bij privé-adressen in de achtertuin of op de boerderij. Deze hytter zijn vaak nog leuker door het persoonlijk kontakt met de eigenaars, en de vaak huiselijker inrichting. Je vindt deze gewoon langs de weg door de aankondiging "Hytter ledig"; als er staat "Opptat"of "fullt" dan kun je je de moeite van het bevragen besparen.
In een vorig topic werd gesproken over vakantieparken. Vooral in skigebieden (Hemsedal, Vikafjellet/Myrkdalen) staan in de zomer appartementen leeg die men graag wil laten renderen. Dit zijn over het algemeen niet de gezelligste kampen.
Langs de weg wordt ook met borden aangegeven dat er huisjes te huur zijn, een blauw bord met een huisje (soms ook met tent, in geval van een camping)) geeft aan dat er iets in de buurt te vinden is.

In noordelijke streken bij de kust (Lofoten/ Vesterålen) kom je ook nog rorbuer tegen, Dit zijn voormalige vissershutten,vaak met uitzicht op zee. Deze zijn erg geliefd bij toeristen, en in het hoogseizoen op de bonnefooi vrijwel niet te bemachtigen. Die moet je echt van tevoren bespreken. Dat ze prijzig zijn hoef ik niet uit te leggen...

Wat betreft het bespreken van hytter op een trektocht: het leukst is Noorwegen als je er niet te strak gepland doorheen kunt trekken. Want soms speelt het weer een rol, of ben je nog niet klaar in de omgeving. Dan is op de bonnefooi hytter huren heel prettig.
Maar van te voren weten waar je de komende avond gaat overnachten is voor sommigen toch een must. Bijvoorbeeld als je kinderen in de auto hebt, dan wil je het er niet op aan laten komen. Want in de ene regio kom je makkelijker aan een hytte dan in de andere. En er zijn ook grotere reisgezelschappen (motorclubs, school-uitjes) die een heel hytter-kampement afhuren waardoor je verder moet zoeken.
Een tussenoplossing dient zich door de komst van internet aan: je kunt bij vertrek 's-morgens alvast opzoeken waar je die avond ongeveer denkt uit te komen. Even een bijpassende hytte voor de komende avond reserveren is dan een prima optie natuurlijk.

Hytter vind je gemakkelijk door op bv google-maps zoekterm "camping/hytter in de buurt van (bv) Eidfjord" in te geven.
Je kunt ook sites als booking.com gebruiken.

Misschien is het een goed idee dat iedereen die ervaring heeft met het al dan niet van te voren boeken of ter plaatse zoeken van hytter zijn/haar ervaringen in dit topic achterlaat zodat anderen zelf kunnen bepalen of op de bonnefooi hytter zoeken voor hen wel of geen goede keus zal zijn.

En ten laatste: ik heb nog nooit meegemaakt dat ik een hytte bij het bespreken vantevoren moest betalen. Altijd pas bij aankomst. Om dit bijzonder mooie systeem in stand te houden wordt uiteraard wel van je verwacht dat je de boeking als dat aan de orde is tijdig annuleert. En als je later dan een bepaalde tijd denkt aan te komen (zeg 17u) even te bellen, want anders kan de hytte worden vergeven aan een late gast.

groet erik
Last edited by Erik on 02 Jun 2023, 13:18, edited 6 times in total.
User avatar
VNN Admin
Site Admin
Posts: 24
Joined: 19 Feb 2019, 22:47

Re: hytter in Noorwegen

Post by VNN Admin »

Dank voor je bijdrage in de verschillende topics Erik :D
Vóór en dóór Noorwegen liefhebbers
Erik
Posts: 179
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: hytter in Noorwegen

Post by Erik »

Hoi Tim, er gaan er meer volgen :D


groet erik
Post Reply