Via Zweden naar Noorwegen

Ga je het liefst met eigen auto naar Noorwegen? Lees hier meer over de mogelijkheden of stel je vraag.
Post Reply
lies
Posts: 8
Joined: 14 Jan 2023, 09:37

Via Zweden naar Noorwegen

Post by lies »

Hallo iedereen,

Deze zomer gaan we met ons gezin een rondreis maken tot aan de Lofoten en terug. We hebben hier 3,5 week voor uitgetrokken. We zouden met de auto over Denemarken en Zweden willen rijden, met een tussenstop in Kopenhagen.
Het stuk tussen Malmö en Oslo, de westkust van Zweden, rijden we dus 2 keer.
Ik ben nog op zoek naar mooie stopplaatsen om te picknicken en even de benen te strekken niet ver van de E6 af.
Ik heb al wel wat gelezen in reisgidsen, maar zie door de bomen het bos niet meer. ;) Heeft er iemand tips?

Alvast bedankt.

Lies
Erik
Posts: 208
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: Via Zweden naar Noorwegen

Post by Erik »

Hoi Lies,

Zou je kunnen aangeven waar je vanuit Zweden de grens met Noorwegen oversteekt, op de heen-en terugreis?
Is dat beide keren Oslo? Of ergens noordelijker, bv thv Trondheim of zelfs Mo i Rana?
Dan reageer ik er vanavond even op.

Groet Erik
lies
Posts: 8
Joined: 14 Jan 2023, 09:37

Re: Via Zweden naar Noorwegen

Post by lies »

Hoi Erik,

Dat is inderdaad beide keren Regio Oslo.

Ik ben aan de hand van jouw tips en dit fantastisch forum heel onze reis aan het voorbereiden. Vakantie voorpret. :D

Alvast bedankt.

Lies
Erik
Posts: 208
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: Via Zweden naar Noorwegen

Post by Erik »

Hoi Lies,

De E6 is inderdaad de beste manier om naar de Lofoten toe te rijden.
Vanaf Oslo is het eerste stuk tot Hamar gewoon een mooie snelweg, daarna begint het een toeristische route te worden die door prachtig berggebied gaat. Weliswaar drukker dan de zijwegen uiteraard, maar met mooie uitzichten .
Bij Hamar is het Vikingskipet te vinden, de beroemde schaatshal in de vorm van een omgekeerde boot.
Lillehammer vonden wij een leuk plaatsje, met een mooi openlucht museum Maihaugen, en de Olympische skischans.
Bij Tretten kun je een stukje de Peer Gynt weg oprijden, linksaf de 254 op. Het is een tolweg, die je met creditcard betaalt. Mogelijk moet je ter plaatse even een account aanmaken voor de private tolweg,
www.passpay.no
Dit kan een uitstapje zijn voor de terugweg als je dan nog tijd over hebt, want je zult toch zo vlot mogelijk bij de Lofoten willen zijn.
Dit geldt ook voor de prachtige zijweg 27 die bij Ringebu langs de oostkant van het Rondane nationaal park loopt. Echt de moeite waard! Bij Folldal kun je dan de 29 nemen naar Hjerkinn, waar je weer op de E6 uitkomt. Uiteraard is deze route in omgekeerde richting een prima alternatief voor de E6 op de terugweg.
Bij Hjerkinn kun je de Snohetta bezoeken, dit is een mooi ontworpen uitzichtpunt dat je een beeld geeft van de Dovrefjell. De E6 loopt tussen Dombas en Opdall dwars door dit mooie gebied, waar je misschien nog muskusossen ziet grazen.
https://lostinnorvana.nl/wandelen/snohetta-uitkijkpunt/

Erg mooi zijn de pittoreske houten stationnetjes die je langs de weg ziet. De rivier de Driva volgt het dal langs de weg, en een kilometer of 15 voor Oppdal heb je een prachtig picknickplaatsje bij de Magalaupet.
Deze wordt aangegeven vanaf de E6, het is een korte wandeling vanaf de parkeerplaats. De Driva perst zich hier spectaculair door de rotsen heen.

Verder noordwaarts kom je bij Namsskogan bij de zalmrivier de Namsos , hier zijn verschillende plaatsen waar je bij de stroomversnellingen mogelijk zalm ziet springen.

Bij Mo i Rana /Rossvoll is een wandeling naar de Austerdalsisen gletschertong onvergetelijk. Via een bospad kom je bij het gletschermeer. Met een klein bootje vaar je naar de overkant, en na een uurtje wandelen door ruig terrein sta je bij de gletschertong.

Daarna verder noordwaarts, over de Saltfjellet, een kale hoogvlakte waar je de poolcirkel oversteekt.
Langs de E 6 zie je verschillende hangbruggen waarmee je de rivier over kunt steken, zeker in het wat lager gelegen gebied waar het bosachtig is kun je op een leuke manier even de benen strekken.

De rest van de E 6 slingert door een geweldig mooie afwisselende omgeving noordwaarts.

Vlakbij Bodo kun je de Saltstraumen bezoeken, vanaf de brug zie je de enorme getijdestroom , er is meer over geschreven op dit forum.
Vooral leuk om de getijdewissel mee te maken als de stroomrichting omdraait. De tabel met de tijdstippen waarop dit gebeurt kun je vast wel opzoeken.

Misschien wil je op de terugweg de Rv 17 nemen, de kustweg die via 7 veerboot oversteken van Bodo naar Steinkjer loopt? Deze neemt wel 2 reisdagen extra als je de bezienswaardigheden op dit traject wilt meepakken. Zo is daar de gletschertong Engabreen bij Halsa of de Torghatten berg met het gat bij Bronnoysund.

Dit zijn wat dingetjes die ik weet, er gaan meer lezers van dit forum die kant op, hopelijk geven die ook nog wat leuke tips!

Je gaat je vast niet vervelen daar....

Veel plezier met de voorbereidingen en met de reis zelf natuurlijk!

Groet Erik
Last edited by Erik on 29 May 2023, 20:49, edited 1 time in total.
lies
Posts: 8
Joined: 14 Jan 2023, 09:37

Re: Via Zweden naar Noorwegen

Post by lies »

Hallo Erik,

Bedankt voor je snelle antwoord en tips. Heb ze alvast genoteerd.
We gaan inderdaad via de E6 naar de Lofoten, blijven dan 6 overnachtingen daar. Heb al veel tips gevonden en ook jouw reisverslag.
We komen terug via de Rv17, de Atlantische weg, Geiranger om dan 2 nachten regio Oslo te verblijven waarna we weer via de Zweedse westkust en Denemarken huiswaarts rijden.

Ben nu bezig om tips voor de verschillende etappes te verzamelen. Schrijf alles op in een boekje, dan kunnen we elke ochtend beslissen wat er die dag zoal te zien en te bezoeken is en waar we zin in hebben. Uiteraard zullen we nog wel veel meer moois tegenkomen, dat is het leuke aan vakantie. :D

Waar ik nog naar op zoek ben, zijn leuke stopplaatsen om te picknicken of even de benen te strekken op het stuk tussen Malmö en Oslo. Is misschien een verkeerd forum om dit te vragen. ;) Veel tijd om grote uitstappen te doen, hebben we uiteraard niet, we zouden dit stuk telkens, zowel heen- als terugrit, op 1 dag willen rijden.

Groeten,
Lies
Erik
Posts: 208
Joined: 05 Mar 2019, 11:37

Re: Via Zweden naar Noorwegen

Post by Erik »

Hoi Lies,

Dat traject ken ik niet, hopelijk iemand anders?
De kust van Zweden is heel mooi, dus daar kun je altijd terecht 👍
Post Reply