De Natuur in Noorwegen

Het woord natuur is onlosmakelijk verbonden met Noorwegen. Het dunbevolkte land bied in de eerste plaats mensen die een vakantie naar de natuur willen vrijwel alles wat ze maar kunnen wensen. De natuur in Noorwegen is uniek te noemen. Dat is onder andere te danken aan de verschillende klimaten in het land, de warme golfstroom en het lage bevolkingsaantal.

Noorwegen heeft vele gezichten. Van uitgestrekte hoogvlakten tot prachtige groene fjorden. Het land wordt beheerst door bergen, bossen en water. Mede daardoor kent Noorwegen een veelzijdige fauna. Vele diersoorten kun je in Noorwegen vinden. De wateren zijn een van de meest visrijke ter wereld. Dat geldt voor de kustwateren en voor de binnenwateren.

Wat maakt de Noorse natuur zo bijzonder?

In de eerste plaats is dat het reliëf van het land. Nergens in Europa zijn zulke uitgestrekte hoogvlakten te vinden, die een onbegrensd gevoel van vrijheid opwekken.

Met honderden bergtoppen van meer dan 2000 meter hoogte biedt de Noorse bergwereld spectaculaire uitzichten en nergens anders bestaat de mogelijkheid om midden in de zomer na een duik in zee de bergen in te rijden en binnen een uur de ski’s onder te binden.

De fjorden van west Noorwegen vormen een enorm labyrint van zeearmen, de kust een reusachtige hof van eilandjes en scheren. De meest fascinerende natuurfenomenen zijn de middernachtzon in de zomer en het noorderlicht in de winter.

Ten Noorden van de poolcirkel schijnt de zon, afhankelijk van de breedtegraad, van half mei tot eind juli ononderbroken. Golfen om middernacht, vissen om drie uur ‘s nachts, in Noorwegen is het geen probleem.

Tijdens de wintermaanden dansen regelmatig de kleurrijke linten van het Noorderlicht langs de nachtelijke hemel. Met een beetje geluk is het Noorderlicht ook in Zuid Noorwegen te zien.

Het klimaat in Noorwegen

Je hoort wel eens het cliché dat Noorwegen een minder aantrekkelijk klimaat heeft. Toch is dat een misvatting. Dat wordt sowieso bewezen door het feit dat Noorwegen niet 1 maar meerdere klimaten heeft. Lees meer over het klimaat van Noorwegen op deze pagina.

Het poollicht of noorderlicht

Een van de meest bekende natuurverschijnselen in Noorwegen is het noorderlicht. Het Noorderlicht wordt ook wel natuurlijk vuurwerk genoemd. Boven de poolcirkel (vanaf midden Noorwegen) kunt u dit verschijnsel in bepaalde tijden van het jaar waarnemen! Meer informatie over het Noorderlicht vindt u hier.

Fjorden | het gezicht van Noorwegen

Noorwegen staat niet in de laatste plaats bekend om de prachtige fjorden. De Fjorden zijn een indrukwekkende verschijning. Daarnaast bieden ze volop mogelijkheden voor watersport en sportvissen. We hebben meer informatie over de Noorse fjorden samengevat op deze pagina.

 

Paarden Noorwegen | rassen

Enkele bekende paardenrassen komen oorspronkelijk uit Noorwegen. Een bekende is het fjordenpaard (de FJORD). Dit zijn zeer sterke paarden welke onder minimale omstandigheden kunnen leven (lage temperaturen en relatief weinig voedsel).

De eland

Een dier dat onlosmakelijk aan Noorwegen verbonden is: de Eland. Er leven in Noorwegen relatief veel elanden. De kans dat je er een tegenkomt is kleiner. Je zult er echt voor op pad moeten.

Nationaalparken in Noorwegen

Je vindt in Noorwegen verschillende nationaalparken. Dit zijn natuurgebieden met een buitengewone waarde. Vaak kun je er unieke dingen zien of leven er unieke populaties dieren. Overigens is er over verschillende nationaalparken ook informatie te vinden op de pagina bezienswaardigheden.

Vogels Noorwegen | soorten

In Noorwegen leven veel andere soorten vogels dan we in Nederland / België gewend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de machtige zeearend. Deze visjager komt veelvuldig voor bij de Noorse fjorden.

Wilde dieren / roofdieren in Noorwegen

Er leven in Noorwegen verschillende dieren welke ons vooral bekend zijn onder de noemer “wilde” dieren / roofdieren. Denk daarbij aan wolven, elanden (eerder op deze pagina beschreven), beren en ossen. U zult dergelijke bijzondere dieren vooral treffen in het (noord)oosten van Noorwegen. Lees hieronder verder voor meer info per diersoort/leefgebied in Noorwegen

Wolven
In bepaalde delen van Noorwegen komen wolven voor. Deze dieren zijn de laatste jaren ook onderzoeksobjecten voor wetenschappers. Men houdt nauwlettend in de gaten hoe de wolvenpopulatie in Noorwegen zich ontwikkeld. Bekend is dat de grootste populatie wolven in de enorme wouden nabij Trysil leven. Ze leven deels ook (net) over de grens in Zweden.

Beren
Noorwegen is ook ten aanzien van de fauna een zeer kleurrijk land. Niet alleen wolven, rendieren, ossen en elanden leven er. Zelfs de beroemde beer kunt u in delen van Noorwegen tegenkomen. De beren leven voornamelijk, net als veel wolven en elanden, in de bossen van Trysil. Het is mogelijk om onder begeleiding een beren of elanden expeditie te ondernemen.

Muskusossen
Met name in het nationale park Dovrefjell zijn behoorlijk wat Muskusossen te vinden. Volgens deskundigen leven er ongeveer 120 muskusossen in dit nationaalpark in Noorwegen. Buiten de zomer is Dovrefjell overigens een heerlijk gebied om op wintersport te gaan. U kunt er bijvoorbeeld zeer goed langlaufen.

Wanneer u deze dieren wil zien is voorzichtigheid geboden. Net als Elanden zijn ze gevaarlijk wanneer ze zich onveilig voelen. Ze zijn dan in staat u aan te vallen. Blijf dus altijd enigszins uit de buurt van deze dieren. Wanneer u ze ontdekt kunt u ze het beste met een verrekijker van dichtbij bekijken.

Waar is wild te zien in Noorwegen ?

Zoals al eerder aangegeven op deze pagina staat de omgeving (lees de bossen) van Trysil bekend om de veelzijdige fauna. Elanden, wolven, beren, lynxen… U kunt ze daar tegenkomen. Tot over de Zweedse grens toe.

Hieronder een kaartje ter verduidelijking;

De rode cirkel geeft het enorme bosgebied rondom trysil aan. Dit gebied staat bekend om de vele soorten wild. Dat neemt niet weg dat u buiten dit gebied ook kans heeft om bijzondere dieren tegen te komen. Laat u informeren door het touristenkantoor van Trysil; trysil.com

Fauna / natuur

Naast het rijke dierenleven bied Noorwegen ook een bijzondere fauna. Een belangrijke reden hiervoor is het feit dat Noorwegen verschillende klimaten heeft.

In oostelijk Noorwegen zijn enorme bosgebieden te vinden (zuid en midden). Deze wouden vormen de grens tussen Zweden en Noorwegen. In dit deel van Noorwegen zijn de meeste wilde dieren te zien.

Hoe noordelijk u gaat hoe kaler het landschap zal zijn. Echter kaal is in dit geval zeker niet saai / lelijk!

De westkust bied een schitterende mix van rotsachtige fjorden en veel bomen. Maar ook bijzondere bloemen zijn in Noorwegen te vinden.Post Author:

1 reactie op “De Natuur in Noorwegen

    wolf

    (april 16, 2019 - 9:46 am)

    Fantastische site voor een werkstuk over noorwegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.