De Noordkaaproute

De Noordkaaproute… Dwars door Noorwegen met als schitterend hoogtepunt de Noordkaap!

U heeft wellicht wel eens wat gehoord over de zogenoemde “noordkaaproute”. Wat houd die route precies in en wat maakt de noordkaaproute zo uniek?

De Noordkaaproute is een route van zuid Noorwegen naar Noord Noorwegen. De Noordkaaproute start vanuit zuid Noorwegen (Oslo) en gaat via rijksweg / hoofdweg E6 naar de Noordkaap in Noorwegen.

Volgens velen een route die iedere Noorwegen-liefhebber ooit gereden moet hebben! Op onderstaand kaartje ziet u de E6 in midden /noord Noorwegen;

De route naar de Noordkaap is lang maar ook ongelofelijk mooi. Doordat u van zuid naar noord Noorwegen reist ziet u de vele verschillende gezichten van Noorwegen. Bergen, vlakten, fjorden, dorpen en steden liggen langs de route.

Daarnaast zal u door het rijden van de Noordkaaproute de verschillende klimaten van Noorwegen ervaren. Het zuiden is echt heel anders dan het Noorden. Zowel mbt de temperatuur als mbt de flora en fauna.

Ook de bevolking / cultuur in het zuiden van Noorwegen is heel anders dan in het Noorden van Noorwegen. Een van de leukste dingen van de Noordkaaproute is dus de enorme veelzijdigheid van een dergelijke reis. U ziet alle “gezichten” van Noorwegen.

Langs welke plaatsen loopt de E6?

Langs de E6 (noordkaaproute) liggen vele kleinere plaatsen zoals bijvoorbeeld Lillehammer. Hieronder echter een opsomming van de wat grotere plaatsen die u tijdens de vakantie / route tegenkomt;

U begint de noordkaaproute in Oslo, zuid Noorwegen.

Vanuit Oslo reist u via rijksweg / hoofdweg E6 direct in Noordelijke richting. De eerste grotere plaats die u passeert is Stjordal (zeg: stjurdal).

Na stjordal komt u langs steinkjer. Van Steinkjer naar mjosoen. Van daaruit naar Moi Rana. Van Moi Rana naar Fauske.

Na Fauske rijd u tot Bognes. Daar moet u met een veerdienst oversteken naar Skarberget omdat de E6 daar gescheiden wordt door het water. De overtocht duurt ongeveer een half uurtje.

Tijdens de reis naar de Noordkaap krijgt u te maken met een veerdienst en een tunnel. Reken daarop m.b.t. de kosten. De overtocht is een ervaring op zich. Tijdens het varen heeft u een prachtig uitzicht

Na de oversteek rijd u verder naar Narvik. Na Narvik volgen nog; Andselv, Heia, Olderdalen, Storslett, Alta en Russenes. Daar stopt de E6 officieel. Het laatste stukje naar de Noordkaap rijd u over de E69.

De E69 ligt langs het enorme wateroppervlak van Porsangen.

Dan komt u bij de Noordkaap tunnel (Nordkapptunnelen). Na die (lange) tunnel te hebben gehad komt u langs de plaats Honningsvag.

En dan bent u er bijna; de noordkaap (nordkapp). Het meest Noordelijke puntje van Noorwegen en van Europa. De uitzichten zijn werkelijk schitterend. Zeker als het mooi weer is en de zon bijna onder is.

Vanaf de Noordkaap kijkt u uit over de enorme Sandfjorden. Na de Sandfjorden begint de enorm grote Barentszee (barents sea).

Het is nu wellicht wat duidelijker dat voor veel Noorwegen liefhebbers dit dè Noorwegen reis is die ze ooit gemaakt willen hebben.

Bij voorkeur in een camper omdat , dat een ultiem gevoel van vrijheid en mobiliteit geeft!

De Noordkaaproute staat daarnaast garant voor prachtige foto’s die zeker uniek zullen zijn in uw fotoboek!Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.