Voor het eerst naar Noorwegen en een indruk van Noorwegen als vakantieland. Wanneer u nog niet eerder in Noorwegen bent geweest is het meestal moeilijk om te bepalen naar welke regio u als eerste op vakantie gaat. Daarom op deze pagina een virtuele reis door Noorwegen voor diegenen die voor het eerst op vakantie naar Noorwegen gaan.

Het is de bedoeling dat u een indruk krijgt per deel van Noorwegen. Zie dit als een snel rondje Noorwegen. Om uitgebreide info per deel van Noorwegen te vinden raden we u aan te starten op de homepagina en vervolgens de verschillende pagina’s via het menu te bekijken.

Het makkelijkst om snel een idee van de vakantiemogelijkheden / handige info te krijgen is deze volgorde:

  • Lees deze pagina eens rustig door (enorm handig voor een eerste idee/indruk)
  • Kies een manier van reizen / hoe naar Noorwegen (auto/welke veerdienst, vliegen, camper, vliegtuig)
  • Voorbeelden van populaire routes met de auto / camper (rondreizen in noorwegen)
  • Bepaal welk deel of welke delen van Noorwegen u wilt zien. (Een overzicht van populaire steden/regio’s en bezienswaardigheden)
  • Zoek binnen het enorme huizenaanbod naar een leuk/geschikt en voordelig vakantiehuis
  • Voor heel veel extra info, foto’s en video’s mbt Noorwegen bezoekt u de homepage

Veel plezier!

TIP; bezienswaardigheden/hoogtepunten in Noorwegen liggen vaak vrij ver uit elkaar. Gaat u voor de populaire bezienswaardigheden, plan dan een rondreis door Noorwegen.

De onderstaande kaart van Noorwegen is opgedeeld in 4 vakken. Deze 4 delen van Noorwegen hebben ieder een heel andere natuur (en dus flora & fauna). Scroll door naar beneden voor een indruk van alle delen.

TIP: veel mensen die naar Noorwegen op vakantie gaan reizen naar (of via) het populaire fjordengebied. De prachtige Noorse fjorden beslaan vrijwel de gehele westkust van Noorwegen. In het uiterste zuiden zijn geen fjorden te vinden. Wanneer u op de Noorse kaart kijkt start het fjordengebied vanaf Stavanger (zuidwest noorwegen) t/m Tromso (noord noorwegen). De gehele westkust dus.

Zuid Noorwegen; voor diegene die stranden en bossen zoeken

Zuid Noorwegen heeft een groot voordeel: het is het enige deel van Noorwegen met goede zandstranden. Gaat u naar Noorwegen en wilt u profiteren van een zacht klimaat (klik voor info over de klimaten in Noorwegen) dan is dit een zeer geschikte regio. Ook is deze bestemming erg kindvriendelijk omdat u o.a. niet ver hoeft te rijden en dus de beschikking heeft over enkele zandstranden. Het is namelijk zo dat bijna alle veerdiensten van Noorwegen Larvik/Kristiansand (zuid noorwegen) als directe bestemming vanaf Denemarken hebben.

Aan de zuidkust zijn vele eilanden/eilandjes te vinden. In het noordelijke deel van zuid Noorwegen zijn schitterende hooglanden te vinden. De meest zuidelijke punt van dit deel wordt gekenmerkt door de bijzondere vuurtoren van Lindesnes:

Bekijk ons filmpje over Lindesnes en de directe omgeving! Je krijgt dan meteen een indruk van de mooie zuidkust van Noorwegen:

Wilt u meer weten over het zuiden van Noorwegen? Lees dan verder op onze pagina over het zuiden van Noorwegen.

Oost Noorwegen; een bosrijk gebied

Voor diegenen die bosrijk gebied zoeken, bijzondere dieren willen zien en minder waarde hechten aan fjorden Oost Noorwegen bestaat grotendeels uit wouden / bossen. Dit deel van Noorwegen grenst aan het westen van Zweden. Wel zijn er veel kleine (en een aantal grote) meren.

Dit is een ideaal gebied voor liefhebbers van een veelzijdige flora & fauna. Dit deel van Noorwegen is met name rijk aan verschillende diersoorten. Ook wilde dieren leven hier volop. Denk aan bijvoorbeeld beren, wolven en elanden.

Gaat u graag wandelen en/of bergbeklimmen? Dan moet u hier zeker geweest zijn. Meer over het oosten van Noorwegen leest u op de speciale pagina over het oosten van Noorwegen.

West / zuidwest Noorwegen (populairste regio);

Voor diegenen die imposante fjorden en schitterende gletsjers willen zien. Goed om te weten: Zuid/zuidwest en midden Noorwegen zijn de populairste delen van Noorwegen!

Dit deel van Noorwegen komt u het meest op foto’s e.d. tegen. Met dank aan de fjorden. Deze fjorden maken Noorwegen voor velen een populair land. Dit deel van Noorwegen is ruig te noemen. Veel water en veel bergen kenmerken het landschap. Maar ook watervallen en grote gletsjers.

Belangrijke plaats in dit deel van Noorwegen is Bergen, de 2e stad van Noorwegen. Ook Stavanger is een bekende Noorse plaats in deze regio. Bekijk ons filmpje over Bergen en daaronder, over Stavanger om een indruk te krijgen.


De westkust is veelzijdig: Fjorden, kusten, hoogvlaktes, watervallen enz. Een aantal bezienswaardigheden in dit deel van Noorwegen welke buitengewoon populair zijn:

Meer over west Noorwegen leest u op de pagina die speciaal ontworpen is voor informatie over west Noorwegen.

Midden Noorwegen (overlapping met zuid/zuidwest noorwegen);

Ruige fjorden en veel rotsen. Dit deel van Noorwegen is voor de meeste mensen minder interessant m.b.t. de natuur. Het is er vrij kaal. De kust is echter schitterend, vergelijkbaar met het eerder beschreven west Noorwegen. Ook hier is het goed vissen.

Wel de moeite waard is de stad Trondheim. Daar staat ook een van de weinige kathedralen die Noorwegen rijk is. Gaat u naar deze regio dan is een vakantiehuis nabij de Trondheimsfjord een aanrader.

Noord Noorwegen

Noord Noorwegen is relatief ver reizen. Maar het is de moeite waard voor hen die iets bijzonders willen. Zeker met de auto is het een unieke ervaring hier heen te rijden (noordkaaproute). De Noordkaap is voor velen het hoogtepunt van de reis. Ook kunt u, in bepaalde tijden van het jaar, hier het noorderlicht aanschouwen.

Ten westen van dit Noordelijke deel van Noorwegen liggen bijzondere eilanden (groepen) zoals de Lofoten. Het gebied is ook erg populair onder sportvissers. De kabeljauw populatie is hier enorm! U kunt er buitengewone dieren spotten zoals walvissen en orka’s. Dit kan met speciaal georganiseerde trips. Het gebied is minder geschikt voor kinderen.

Meer informatie over het reizen naar Noord Noorwegen vindt u op de speciale pagina over Noord Noorwegen.

Het rondje Noorwegen is al weer voorbij!

Dit waren de delen van Noorwegen in vogelvlucht. Voor veel meer gedetailleerde info verwijs ik u naar de rest van de website. Voor een overzicht van bezienswaardigheden in Noorwegen kunt u deze pagina bekijken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.