Informatie over Noord Noorwegen

Het Noordelijkste deel van Noorwegen is tevens het meest noordelijke deel van Europa. Noord Noorwegen laat zich in een aantal woorden beschrijven; ruig, prachtig, water en uitgestrekt. Noord Noorwegen kent een heel eigen flora en fauna.

In Noord Noorwegen vinden we de districten Nordland, Troms en Finnmark.

Het binnenland van Noord Noorwegen kent in de winter een extreem klimaat. In de winter is er hier bijna sprake van een poolwoestijn. De omgeving kenmerkt zich door prachtige eilanden, hoge bergtoppen, bos en rivieren.

Klimaat en natuur van Noord Noorwegen

In sommige delen van het binnenland zijn temperaturen tot 50 graden onder nul gemeten. Langs de kust is het klimaat milder door de warme golfstroom. Het landschap bestaat uit hoge bergen en diepe smalle fjorden die eindigen aan de kust met zijn talloze vriendelijke vissersdorpjes.

De middernachtzon in de zomer en het Noorderlicht in de winter bepalen het ritme van de bevolking. In de zomer schijnt de zon 24 uur per dag waardoor er heel veel activiteiten heel lang mogelijk zijn (zoals vissen).

De provincie Troms staat bekend om de vele vogelsoorten. Er zijn ongeveer 200 (broedende) soorten geregistreerd. Denk aan soorten zoals de papegaaiduiker en zeekoeten. Maar ook zeearenden, valken en buizerds zijn er gezien.

Wat te doen in Noord Noorwegen

De bijna 500.000 inwoners van Noord Noorwegen wonen dan ook vrijwel allemaal bij de kust. Visserij en overige jacht waren en zijn hier vrijwel de belangrijkste inkomstenbronnen.

Echter de laatste jaren zijn er steeds meer mensen werkzaam in de dienstverlening. En niet te vergeten; toerisme. Dit deel van Noorwegen trekt steeds meer toeristen aan. Dat komt door de unieke mogelijkheden in dit deel van Noorwegen. Allereerst is het een fantastisch oord voor sportvissers. Noord Noorwegen is de plaats bij uitstek om te zeevissen in Noorwegen.

Er zijn bijvoorbeeld op de Lofoten Kabeljauw records gebroken. Bekende oorden waar het volgens velen goed vissen is in noord Noorwegen zijn Bodo, de lofoten, Tromstad en Hammerfest. Waar eigenlijk niet? De gehele Noorse kust en de eilanden / eilandjes voor de kust bieden een prima mogelijkheid tot succesvol zeevissen. Er zwemmen niet alleen veel vissen maar ook veel soorten vissen. Een groot eiland in noord Noorwegen is Soroya. Dit is ook een populair oord voor veel mensen die op visvakantie naar Noorwegen gaan.

Daarnaast is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een Walvis safari te doen.

Noorderlicht / poollicht

Misschien wel het meest bijzondere van dit deel van Noorwegen; het Noorderlicht en de Middernachtzon. In Noord Noorwegen zijn ook Orka’s te zien. In Noord Noorwegen vinden we ook de Svartisen. Dit is de op een na grootste gletsjer van Noorwegen. De oppervlakte is ongeveer 370 km2. De kap dikte is ongeveer 200 meter. De gletsjer ligt in de Saltfjell. Dit is onderdeel van het Svartisen Nationaalpark, Nordland.

Steden Noord Noorwegen

Wanneer je naar Noord Noorwegen reist is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Lofoten. We vinden hier unieke mogelijkheden om te vissen, wandelen en te duiken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om vanuit Bodo naar de Lofoten te varen.

In Borg vinden we Lofotr. Dit is een Vikingmuseum. Op de plaats van het museum lag het verblijf van een opperhoofd van de vikingen.

De grootste stad van dit deel van Noorwegen is Tromso. Hier wonen ongeveer 58000 mensen. Voor deze stad spelen handel en visvangst de belangrijkste rol. De stad heeft veel te bieden wanneer het om uitgaan, kunst, cultuur en musea gaat. Ook is er in Tromso een universiteit te vinden.

Naast Tromso is Harstad een belangrijke plaats in dit deel van Noorwegen.

Helemaal in Noordelijk vinden we de Noordkaap. Dit is de meest Noordelijke plaats van Europa. Het meest Noordelijke punt bestaat uit een enorme berg / rots die 300 meter boven de Barentszee steekt. Het is dus een subliem uitzichtpunt.

De reis naar de Noordkaap staat ook wel bekend als de “noordkaaproute“. Dat is de route van zuid Noorwegen naar Noord Noorwegen over de rijksweg E6.

Voor de vele toeristen vindt je bij dit uitzichtpunt een restaurant, bar, cafetaria, postkantoor en een souvenir winkel. Ook komen veel mensen in een bepaalde tijd hier naar het noorderlicht kijken.

We vinden In Noord Noorwegen natuurlijk ook de rijksgrens tussen Noorwegen en Rusland. Deze grens is 196 km lang. Van oudsher is er veel handel tussen de beide landen geweest.

Met de auto naar Noord Noorwegen

U kunt via onderstaande link alle info mbt de reis naar Noorwegen terugvinden. Gaat u naar Noord Noorwegen en wilt u zo min mogelijk zelf rijden? Wellicht is het dan de moeite waard om via Finland naar Noorwegen te gaan per veerdienst en autoslaaptrein.Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.