Informatie over Oost Noorwegen

Oost Noorwegen heeft bezoekers veel te bieden. Je vindt hier donkere wouden, wolven, oude boerderijen en de levendige hoofdstad Oslo.

In de winter vindt je in dit deel van Noorwegen goede ski mogelijkheden. Oost Noorwegen is dus ook een geschikt gebied voor wintersport. De grensstrook van Oost Noorwegen strekt zich uit van Kragero tot aan de Zweedse grens. Dit deel van Noorwegen is minder onderhevig aan weer en wind dan veel andere delen. Om die reden zijn in dit deel van Noorwegen veel akkers te vinden.

Omgeving Oost Noorwegen

In Oostelijk Noorwegen zijn uitgestrekte naaldbossen te vinden. Door deze grote bossen is er een rijke flora & fauna (waaronder verschillende wilde diersoorten).

De middelen van bestaan in dit gebied bestonden voornamelijk uit jacht, handel, zeevaart, visserij, landbouw en later ook industrie. De visserij is hier minder van belang omdat de lokale vissers aangewezen zijn op zoet water.

De eerste bewoners vestigden zich hier ongeveer tienduizend jaar geleden. Op vele plaatsen vind je nog oude bergtekeningen.

Aan de riviermonding zijn verschillende steden op een natuurlijke wijze ontstaan. Elke stad kreeg bepaalde voorrechten zoals een handelsmonopolie. In dit deel van Noorwegen is veel hout geëxporteerd naar de rest van Europa. In Oost Noorwegen is ook het grootste meer van Noorwegen te vinden. Dit is het Mjosa meer (noors: Mjøsa) . Dit bijzondere meer valt onder de regio Oppland. Een bekende plaats bij het meer is Lillehammer.

 

Enkele feiten over dit imposante meer:

Aan de meest zuidelijke kant van het meer ligt de plaats Eidsvoll. Helemaal aan de noordkant van het meer ligt Lillehammer. Dit maakt het meer 117 kilometer lang! Het meest brede deel van het Mjosa meer is circa vijftien kilometer breed. Het is ook een bijzonder diep meer. Het diepste punt is bijna 500 meter diep!

Een aantal plaatsen in Oost Noorwegen

Hieronder een overzichtje van een paar plaatsen die in ieder geval de moeite waard zijn.

Sarpsborg

Een mooie stad met een waterval. Sarpsborg is gesticht in 1016 door Olav de Heilige. Sarpsborg heeft een belangrijke plaats in de Noorse geschiedenis. Je vindt in Sarpsborg nog veel oude rotstekeningen. Ook is er een volksmuseum. Kunstliefhebbers vinden hier verschillende galerieen.

Sarpsborg heeft buitengewoon veel golf mogelijkheden waaronder een indoor golfbaan. Wanneer je wil winkelen dan kan dat in een van de 3 winkelcentra. Je hebt in Sarpsborg ieder jaar het Gleng muziekfestival. Nog een evenement is de vikingmarkt. Deze wordt georganiseerd tijdens de jaarlijkse Olavsdagen.

Frederikstad

Een historische vestingstad. Frederikstad is zelfs de best bewaarde vestingstad van Noord Europa. De stad is gesticht in 1567. Je vindt hier veel zandstranden. Ook hier zijn er nog veel oude rotstekeningen te vinden. Langs de rivier vindt je een levendig centrum met winkels en restaurants. Er wordt hier veel aandacht aan culturele activiteiten besteed. Ook in Frederikstad zijn er ieder jaar leuke evenementen. Voor een overzicht kun je verder kijken op de vvv site van frederikstad.

Halden

Halden is een kleine en gezellige stad. Er wonen ongeveer 27000 mensen. Dwars door de stad stroomt de rivier de Tista. In Halden vindt je verschillende leuke winkels en gezellige cafés.

Midden in Halden ligt een gezellige jachthaven met 130 ligplaatsen.
Een van de bezienswaardigheden is vesting Fredriksten. Het is zeker de moeite waard dit te bezichtigen en kennis te maken met de geschiedenis van deze vesting. Een andere mogelijkheid is een prachtige vaartocht over het Haldenkanaal. Je komt hier dan door de hoogste sluizen van Europa. Het gebied rond Halden staat ook bekend om de vele kano mogelijkheden.Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.