Met de trein naar Noorwegen

Een van de leukere, en betaalbare, manieren om in Noorwegen te komen is reizen per trein. Bovendien is dit zeker niet de slechtste manier van reizen. Per trein reizen bied prachtige uitzichten en een comfortabele manier van reizen aan. Het is echter wel een manier van reizen die aanzienlijk meer tijd kost.

Noorwegen heeft een goed onderhouden, uitgestrekt netwerk van spoorwegen. Met de trein naar Noorwegen reizen is in ieder geval een manier om “het eens anders te doen”. Zorg er wel voor dat u niet al te veel haast heeft.

Het spoornet / spoorwegen Noorwegen

Het spoornet in Noorwegen is niet zo uitgebreid als in Nederland. Nog een nadeel is uiteraard de bagagebeperking.

Globaal gezien is het spoornet wel gigantisch groot! Tussen het noordelijke Bodo en Halden in het zuiden van Noorwegen ligt een goed onderhouden spoornet. Deze spoorwegen worden beheerd door de NSB. De spoorwegen zijn in de regel goed onderhouden. Dat geldt ook voor de meeste stations. Ski’s en fietsen kunnen in principe ook als bagage worden meegenomen. Gehandicapten kunnen door voorzieningen ook met het openbaar vervoer reizen. Informeer over dit soort bijzondere situaties (grote bagage en/of minder valide situatie) wel van tevoren bij de NSB.

Een van de meest spectaculaire treinreizen is een treinreis met de flamsbanen. Bij sommige toeristische lijnen zoals de flamsbanen kun je een gecombineerde excursie maken. Informeer ter plaatse voor de mogelijkheden. Nederland via Duitsland naar Noorwegen kan o.a. met Interrail. Interrail heet tegenwoordig officieel NSHISPeed. Via NSHISPEED kunt u speciale tickets kopen die u een bepaalde tijd vrij reizen door bepaalde landen verschaffen.

In Noorwegen wordt het treinverkeer verzorgt door NSB. Te bereiken onder www.nsb.no. De treinen zijn modern. Rondom de steden (oa Oslo) rijden soms hogesnelheidstreinen die een verbinding tussen stad en vliegveld vormen. Hieronder de belangrijkste verbindingen in Noorwegen

Rechts ziet u een kaart met de belangrijkste spoorwegen in Noorwegen. Zoals u ziet zijn enkel de grotere steden goed bereikbaar. Wanneer u naar een van de kleinere plaatsen aan de westkust wilt dan moet u dus gebruik maken van de bus e.d. Naar de Noordkaap is een snelle verbinding. Er zijn ook langzame maar prachtige verbindingen (puur voor toeristen).

Mooie routes / populaire treinreizen

 • Van Oslo naar Trondheim verbinding door het Gudbrandsdal en over de Dovrefjell.
 • Van Oslo naar Bergen. Een Mooie reis!
 • Van Oslo naar Stavanger. Dit is een kustreis.
 • Van Trondheim naar Bodø. Deze verbinding gaat het meest Noordelijk.
 • Van Dombås naar Åndalsnes.

Van Myrdal naar Flåm. Eveneens een mooie route. (wat is er eigenlijk geen mooie route in Noorwegen?). Hoewel dit wel een van de bekendere treinreizen / spoorbaan in Noorwegen is. De Flamsbanen is volgens velen de moeite waard.

Typen / soorten treinen in Noorwegen

In Noorwegen rijden er verschillende typen treinen. Namelijk;

 • Signatur – snelle treinen voor lange afstanden
 • Agenda – voor middellange afstanden
 • Lokaltog – lokale treinen rond Oslo
 • Flytoget – de snelle trein tussen het vliegveld Gardermoen en Oslo

Hoe lang ben je onderweg met de trein van Nederland naar Noorwegen?

De treinreis van Amsterdam naar Oslo duurt tussen de 25 en 30 uur.

Vanuit Nederland naar Noorwegen per trein en ook in Noorwegen voornamelijk per trein reizen is niet duur in vergelijking met eigen autovervoer. Via NS Hispeed kunt u de Interrail Global Pass bestellen. Deze pas is geldig voor vele landen waaronder Duitsland en Noorwegen (in totaal 30 landen).

Hieronder een indruk van de treinreis Nederland-Noorwegen (amsterdam – oslo) wanneer u op vrijdag vertrekt:

Hoe lang duurt de reis en wat kost het?

We plannen een fictieve reis met de trein van Amsterdam naar Oslo in Oktober 2016.

De Ns (HISPEED)/ NS Internationalgeeft voor 2016 de volgende gegevens vrij (let wel : onder voorbehoud. check altijd bij de NS of er prijswijzigingen zijn doorgevoerd). U kunt kiezen om vroeg in de ochtend te vertrekken (vrijdag), rond 18.00 of rond 20.00.

De snelste optie is om 18.35. U kunt heeft dan te maken met 22 uur reistijd. De meest langzame optie kost 27 uur reistijd maar heeft als voordeel dat u het minst aantal overstappen heeft en niet hoeft te lopen. Zie hieronder (klik op de afbeelding voor een vergroting):

Over dit Internationale Reisadvies:

Het Internationale Reisadvies is specifiek bedoeld voor treinreizen naar, vanuit of in het buitenland. Ga voor reizen binnen Nederland naar de reisplanner op NS.nl

NS International adviseert om voldoende overstaptijd te kiezen, vooral als u met veel bagage reist. U kunt een overstap in uw reisadvies verruimen door gebruik te maken van de link “ruimere overstaptijd” bij het overstapstation.

NS International verkoopt tickets naar veel bestemmingen. Is uw bestemming of route niet online te koop, bel dan 030-2300023 (lokaal tarief)

De gegevens in de Internationale Reisplanner zijn afkomstig van diverse bronnen, en zijn onderhevig aan wijzigingen.

Ofschoon een Internationaal Reisadvies steeds met de grootst mogelijke zorg wordt samengesteld, aanvaardt NS International geen aansprakelijkheid voor enigerlei schade door een onvolkomenheid in het Internationale Reisadvies of door een wijziging in de uitvoering van de dienstregeling.

Voor dit soort lange treinreizen geeft de NS geen prijsinformatie op de website weer. Contacteer de NS via 030-2300023 . Er zijn overigens regelmatig speciale aanbiedingen. Kijk daarvoor op NSINTERNATIONAL.nl

Let op! Er gelden wel een aantal algemene voorwaarden. Lees die vooral even door op de website van NSINTERNATIONAL.

Hou er verder rekening mee dat er naast de trein waarschijnlijk nog ander openbaar vervoer nodig zal zijn.

Er zijn overigens regelmatig kortingen/aanbiedingen. Ook die vind u op de site van NS.

Verder over dit overzicht (info van de NS)

 • NS Internationaal adviseert om voldoende overstaptijd te plannen, vooral als u met (veel) bagage reist.
 • Vanwege mogelijke werkzaamheden op uw reisroute: raadpleeg de Internationale Treinplanner (opnieuw) enkele dagen voor vertrek
 • NS Internationaal verkoopt tickets naar veel bestemmingen. Is uw bestemming of route niet online te koop, bel dan 0900 9296 (EUR 0,35 p.m.)
 • De gegevens in de Internationale Treinplanner zijn afkomstig van diverse bronnen, en zijn onderhevig aan wijzigingen.

In de documentaire Railaway van de EO was er ook een aflevering Noorwegen. Het is een prachtige documentaire geworden. De Natuur in Noorwegen komt heel mooi in beeld en ook over de geschiedenis / het ontstaan van het Noorse spoorwegen net wordt een en ander uit de doeken gedaan. Een aanrader!

Op 26 augustus 2014 was er wederom een aflevering van Rail Away in Noorwegen. In deze aflevering ziet u beelden van de treinverbinding tussen Bodo en Trondheim.

In Noorwegen:

Van de luchthaven in Oslo kunt u heel snel naar het centrum van Oslo met de Flytoget. Dit is een snelle trein die de afstand in 20 minuten overbr.

Nog even een voorbeeld: Met de trein van Oslo luchthaven naar het Noordelijke Tromso is ook mogelijk. Zie hieronder de info van NSB.no (klik op de afbeelding voor een vegroting)

En terug:

(klik op de afbeelding voor een vegroting)

Conclusie

Met de trein naar Noorwegen reizen is een hele leuke optie voor diegenen die geen waarde hechten aan snel reizen. Wanneer u/jij met de trein naar Noorwegen op vakantie gaat dan moet er flink wat tijd worden uitgetrokken voor de reis.

Een treinreis naar Noorwegen moet dus op zichzelf al gezien worden als vakantie (niet als de reis naar de vakantie)

Daar krijgt u/jij natuurlijk een hoop voor terug: een unieke ervaring, schitterende uitzichten en een avontuurlijke vakantie waarin de noorse cultuur volop ervaren kan worden.

Op vakantie met de trein is niet supergoedkoop (ook niet superduur). Het aanbod van NSHISPEED maakt het o.a. interessant.

Hou er rekening mee dat de populaire bezienswaardigheden in Noorwegen ver uit elkaar liggen en meestal niet makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Gaat u naar Noorwegen om de populairste bezienswaardigheden te zien ? Kies dan voor de auto (of vliegen en een auto huren).Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.