Nationale parken Noorwegen

In Noorwegen zijn verschillende gebieden benoemd als nationaal park. In deze gebieden gelden speciale regels om het betreffende gebied te beschermen. De nationaalparken in Noorwegen zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. Ze hebben allemaal een typisch eigen karakter.

Deze parken zijn doorgaans tussen 15 april en 15 juli gesloten. Reden hiervoor is het feit dat er in die periode vogels broeden. De meeste nationale parken zijn vrij toegankelijk voor toeristen.

Hieronder een aantal bekende nationale parken in Noorwegen;

Borgefjell nationaal park

Borgefjell ligt in midden Noorwegen op de Noors – Zweedse gens. Het is een gevarieerd berggebied. Je vindt hier een rijke flora en fauna.

Dovrefjell nationaal park

Dit park ligt tussen een aantal bekende dalen; het Gudbrandsdal, Romsdal, Dividal en het Osterdal. In het westen vindt je hoge bergen. In dit gebied leven rendieren en Muskusossen.Het oosten herbergt veel verschillende vogelsoorten.

Fermundsmarka nationaal park

Dit gebied strekt zich uit langs de Zweedse grens in de buurt van Hedmark. Ongeveer de helft van dit gebied bestaat uit bos. Daarnaast vindt je er bergen en rotsen. Ook in dit gebied komen Muskusossen voor. Daarnaast vindt je in dit gebied verschillende meren en moerassen.

Hardangervidda

Dit park is in de buurt van Telemark te vinden. Dit nationaal park is het grootste park op het Noorse vasteland.

Het park ligt hoog (boven de boomgrens) en is het zuidelijkste gebied met een arctische flora en fauna.

Er leven in dit gebied ongeveer 12.000 wilde rendieren. Daarmee is het de grootste kudde wilde rendieren ter wereld. Je kunt in dit gebied fantastisch wandelen en vissen.

Jotunheimen nationaal park

Vertaald betekend de naam van dit park ” huis van de reuzen”. Jotunheimen bestaat vrijwel helemaal uit hooggebergte en gletsjers in de provincies Oppland en Sogn og Fjordane. In het oosten van dit gebied heerst een landklimaat. In het westen een zeeklimaat. In jotunheimen vindt je de hoogste berg van Noorwegen; Galdhoppiggen. Deze berg is 2469 meter hoog.

Ormtjernkampen nationaalpark

Dit park is het kleinste nationaalpark van Norwegen. Het park is in 1968 gesticht vanwege de prachtige Sparren in dit gebied. Je vindt dit park in Oppdal (gemeente Gausdal). Net zoals de meeste nationaalparken in Noorwegen is Rondane als wandelgebied meer tgeschikt voor de wat meer ervaren/fanatieke wandelaars.

Rago nationaalpark

Dit park is te vinden in Norrland. Rago is het moeilijkst toegankelijke park van Noorwegen. Je vindt in dit park voornamelijk grillige en kale rotsformaties en verschillende watervallen.

Reisa nationaalpark

In Noord Troms omvat het ravijn dat door de Reisa is uitgesleten in het gebergte. Zeer de moeite waard zijn de stroomversnellingen en de hoge waterval Mollisfossen.

Rondane nationaal park

Rondane ligt tussen het Gudbrandsdal en het Osterdal / Atnedal in Oppland. Het park bestaat voornamelijk uit hooggebergte (toppen van meer dan 2000 meter).

Stabbursdalen nationaalpark

Stabbursdalen ligt aan de westelijke kant van Porsangerfjord in Finnmark. Hier is het meest Noordelijke naaldbos ter wereld te vinden. De wilde rivier Stabbur stroomt met veel geweld door het nauwe dal.

Ovre Pasvik nationaalpark

Dit park ligt in het hoge Noorden ingeklemd tussen Finland en Rusland. Je vindt hier het grootste oerbos van Noorwegen. Dit bos bestaat voor het grootste deel uit Berken, moerassen en meren.

Anderdalen nationaal park

Anderdalen bestaat uit het gebied rondom Andervatnet. Andervatnet is een meer op het eiland Senj in de provincie Troms. Dit is het enige nationale park in het Noorse kustgebied. Er leven in dit park talloze vogelsoorten.

Nationale parken in Noorwegen zijn in ieder geval zeker de moeite waard! Met name wandelaars zullen er niet snel uitgekeken zijn.Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.