Trollen en Noorwegen

Iedereen heeft wel een van Trollen gehoord. Maar de meeste weten niet waar het begrip trollen vandaan komt.

Trollen zijn al jarenlang onderwerp van o.a. fabeltjes, theater en bepaalde (kinder) films. De Trol is onlosmakelijk verbonden met Scandinavië. In het bijzonder met Noorwegen. De mythe van Trollen viert hier hoog tij en komt eigenlijk ook uit Noorwegen. Volgens (fantasie) verhalen zouden de trollen vroeger in de bossen en tussen de rotsen hebben gewoond. Ze zouden enkel in de nachtelijke uren actief zijn. Overdag zouden ze niet te zien zijn omdat ze door het zonlicht van steen zouden worden en kunnen barsten.

Volgens de mythe zijn Trollen heel groot en hebben ze een lange puntige neus. Ook hebben ze hele grote oren. Op sommige plekken in Noorwegen staan zelfs grote beelden van Trollen. Wat het woord Trol betekend is eigenlijk niet bekend. Ook niet in de Noorse taal. Het zou kunnen dat het woord is afgeleid van een oud zweeds woord; trolleri

Verschillende kunstsnaren in Noorwegen hebben de mythe van de trollen gebruikt in hun kunst. Bijvoorbeeld Edvard Grieg en Johan halvorsen. Er zijn in Noorwegen verschillende musea waar de geschiedenis van trollen wordt gepresenteerd. Sommige natuurlijke verschijnselen hebben de verhalen over de trollen extra aangewakkerd. Neem bijvoorbeeld een waterval in Noorwegen waar een rots staat die op een trol lijkt. Zie de foto hieronder.

En dit soort borden helpen de mythe ook te blijven bestaan 🙂Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.