Wandelen in Noorwegen

Noorwegen is het ideale land voor iedereen die de natuur te voet wil ontdekken. Niet voor niets is Noorwegen een van de populairste wandellanden van Europa. Noorwegen is een enorm land met vele gezichten: bossen/wouden, fjorden, hoogvlaktes, bergen en gletsjers. Interessant is het gegeven dat Noorwegen wel 3 verschillende klimaten kent!

Prettig is ook dat het land er (toeristisch) op is ingericht. De Noren beseffen heel goed dat wandelen een van de meest geliefde bezigheden van de toeristen is. Dat blijkt uit voorzieningen als speciale hutten, uitgezette routes en uitgebreide voorlichtingsmogelijkheden.

Noorwegen is veelzijdig. Een land voor vrijbuiters. Naast het wandelen zijn er veel andere activiteiten mogelijk.

Noorwegen heeft voor elke wandelaar wel wat te bieden.

Je kunt kiezen voor een gemakkelijke route door wat lagere bergen en bossen. Je kunt ook kiezen voor wat zwaardere tochten naar de toppen van bijvoorbeeld het nationaalpark Jotunheimen of gletsjertochten. De Noorse bergen zijn het hele jaar mooi. De tochten die naar grotere hoogten leiden bieden een goede kans op sneeuw/ijs.

Wanneer je zou willen is het mogelijk helemaal van Zuid naar Noord te wandelen langs een netwerk van gemarkeerde paden. Overnachten kun je zoals eerder vermeld o.a. in speciaal daarvoor gemaakte berghutten.

Wandelseizoen Noorwegen

Juli en augustus zijn overigens de drukste maanden. Hou er in die periode rekening mee dat de trekkershutten vol zijn. Bekende, geliefde wandelgebieden zijn o.a. Hardangervidda, Breheimen en Jotunheimen. In de Noorse bosgebieden kunt u prachtige wandelingen maken en in veel plaatsen worden speciale safaritochten of wandeltochten met gidsen georganiseerd.

Ook in en rond de Noorse nationale parken ligt een waar eldorado voor wandelaars, met goed gemarkeerde wandelroutes over paden, maar ook routes waarbij u gebruik zult moeten maken van kaart en kompas.

Onstabiel weer

Houd er rekening mee dat het weer vaak onstabiel is. Zeker wat verder in de zomer en wat Noordelijker in Noorwegen komen er soms al sneeuwstormen voor. Officieel is het wandelseizoen in Noorwegen van juli t/m augustus. Daarbuiten is er echt nog kans op sneeuw in de bergen. Dit zijn dus de twee beste maanden om op wandelvakantie naar Noorwegen te gaan. Let wel; dit wisselt wel per wandelgebied. Het ene gebied ligt uiteraard hoger dan het andere.

Wandeltips

Zorg dus in ieder geval altijd voor een goede uitrusting en een goede tocht voorbereiding. Minimale maatregelen; kijk op de informatieborden bij de betreffende gebieden en hutten. Luister naar het actuele weerbericht voordat je vertrekt. Ga liever niet alleen op pad. Zorg voor een goede uitrusting en voldoende eten en drinken. Beperk het gewicht van je bagage (rugzak) en reken dus op wisselende weersomstandigheden.

Prachtige wandelingen zijn, nogmaals, te maken in een van de 23 nationale parken op het vasteland van Noorwegen. Op Spitsbergen Svalbard zijn er 6. Deze parken vormen samen ongeveer 4% van het Noorse vasteland!

Een aantal gebieden in Noorwegen waar het wandelen bijzonder de moeite waard is:

  • Nationaalpark Jotunheimen
  • Dovrefjell
  • Hardangervidda

Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats. Een gebied zoals bijvoorbeeld de Hardangervidda is gigantisch groot (ongeveer 1/4 van Nederland). Kies dus voor goede kaarten en/of goede begeleiding. Hou er ook rekening mee dat er zeer gevaarlijke zones in deze gebieden zijn. Bijvoorbeeld de gletsjers. U moet nooit zonder professionele begeleiding/gids een gletsjer op gaan. Er kunnen zeer diepe spleten zijn die, door een laagje sneeuw, niet te zien zijn.

Veel van de andere nationaalparken zijn ook erg interessant voor wandelaars. Let wel; het ene park is soms heel anders dan het andere park. Noorwegen kent vele gezichten maar die zijn wel behoorlijk gespreid over het land. Het ene deel is bijvoorbeeld overwegend kaal/rotsachtig. Het andere deel overwegend groen.

Overigens is het vaak buiten de “officiële” wandelgebieden ook heerlijk wandelen. Vanaf uw huisje/camping bent u meestal direct in de “verlaten” natuur. Kies dan wel veilige gebieden uit. Daar kunt u achter komen door bijvoorbeeld aan een wandelkaart te komen en/of door te spreken met een campingeigenaar of de verhuurder van uw accommodatie.

En Noorwegen bied in de meeste gebieden hoogtes. Dat betekend dat u vrijwel overal omhoog kan wandelen en prachtige uitzichten over de fjorden heeft (zuid/west noorwegen).

Enkele bekende wandelgebieden in Noorwegen / Top 5 routes/gebieden:

Om u alvast op weg te helpen hier een aantal bekende gebieden/routes welke zeer populair zijn (ook onder de Noren zelf. Het betreft hier dagroutes.

  1. Dovrefjell
  2. Hardangervidda
  3. Geirangerfjord
  4. Aurlandsdal
  5. Trollheimen

Dovrefjell:

Hier kunt u wandelen in het prachtige nationaal park Dovre Sunndalsfjella in de regio Oppland. U heeft kans hier rendieren te zien en Elanden. Ook komen er roofvogels voor en Muskusossen. Rond de hoogvlakte kunt u genieten van prachtige bergtoppen! Hier vindt u ook een van de hoogste toppen van Noorwegen: De Snohetta met een hoogte van 2286 meter! Dit wandelgebied is goed te bereiken omdat het tussen Oslo en Trondheim ligt. Vrij centraal in Noorwegen dus. Tip: Start vanaf de Kongsvoll Fjellstue (kongsvold.no). Vanaf hier kunt u naar verschillende toppen wandelen. Reken op ongeveer 4 uur wandelen.

Reizen algemeen

Hardangervidda:

Zeer populair gebied! Een van de grootste hoogvlakten van het land. Hoogste top is de Sandfloegga met 1721 meter. Er leeft een populatie van circa 10.000 wilde dieren. U kunt hier ook prima met kinderen wandelen. Tip: Van Stavsro naar de Gaustatoppen. Afstand is circa 8 kilometer en gemiddelde duur is vier uur wandelen.

Geirangerfjord:

Een van de mooiste fjorden van Noorwegen en een geweldig wandelgebied! Deze fjord is circa 15 kilometer lang!

Vanaf de toppen rondom de fjord ziet u meestal grote cruiseschepen in de fjord omdat vrijwel alle cruisemaatschappijen deze fjord aandoen. Het leuke van veel wandelingen in dit gebied is het feit dat u vrijwel constant zicht hebt op de fjord. Er zijn verschillende gemarkeerde routes. Voor de fanatieke wandelaars onder ons deze tip: wandeling naar de top Keipane. Hoogte is 1379 meter. Reken op een wandeling van 9 uur. In dit gebied zijn ook verschillende watervallen te zien.

Aurlandsdal:

Hier kunt u wandelen nabij de prachtige Aurlandsfjord. Een vroegere handelsverbinding is nu een populaire wandelroute geworden. Het gaat om het traject tussen Osterbo en Vassbygdi. Een ruige natuur met oude (vaak verlaten) boerderijen/schuren. Er zijn dus meerdere routes mogelijk. Van zeer eenvoudig tot behoorlijk intensief (4 – daagse tocht van ongeveer 48 kilometer). Het gebied staat garant voor prachtige natuur, watervallen, rotsen en wilde dieren.

Trollheimen:

Een populair gebied onder de Noren zelf. Tip: wandel naar de top (Snota, 1668 meter hoog). Deze top geeft u prachtige uitzichten!

De gevaren van wandelen in Noorwegen

Bedenk wel dat er ook in Noorwegen gevaarlijke gebieden zijn (waar net al over te lezen was). Juist die zijn vaak buitengewoon aantrekkelijk voor wandelaars omdat dergelijke gebieden vaan een unieke natuur bieden.

Informeer dus altijd voor uw wandelingen of er bepaalde risico’s zijn. Denk aan gletsjers en wilde dieren (spitsbergen). Wellicht kunt u dan alsnog de wandelroute doorzetten maar dan onder begeleiding van een (Noorse) gids.

Informeer wel van tevoren naar de (buitengewone) regels die in deze parken gelden. Het grootste park is Hardangervidda. Een groot deel van dit nationaalpark bestaat uit hoogvlakte. Overigens is het ook zaak heel goed uit te kijken op, ogenschijnlijk, ongevaarlijke routes. Een ongeluk zit in een klein hoekje. De Nederlandse Marijke Vervoort, bijvoorbeeld, is uitgegleden op een steen. Zeker in zuidwest Noorwegen liggen bijna overal keien/rotsen. Deze blokken (ook hele grote) liggen vaak los. Wees hier op bedacht. zeker wanneer er andere wandelaars achter u lopen.

Wandelkaarten

Van de meeste wandelgebieden zijn ook goede wandelkaarten verkrijgbaar. U kunt die oa verkrijgen via visitnorway . com en / of via uw contactpersoon / huisjesverhuurder in Noorwegen.

TIP: Kijk ook eens rond in ons aanbod reisgidsen/boeken/kaarten < Mocht u in Noorwegen een wandelkaart aanschaffen dan moet u zoeken naar wandelkaarten met de naam; Turkart. Wandelen in Noorwegen staat vrijwel garant voor ontmoetingen met herten, vossen en elanden.

Conclusie

Wandelen is in Noorwegen een van de populairste activiteiten. Simpelweg omdat het land schitterend is. Kijk echter van te voren goed waar u als wandelaar van houdt. De verschillende gebieden / provincies in Noorwegen kunnen zeer verschillend van natuur zijn. Populairste gebieden zijn een aantal van de bekende nationaalparken. Gaat u op vakantie naar Noorwegen en wil of kan een aantal van uw medereizigers niet wandelen ? Geen probleem. Veel mooie plekken zijn ook met de auto te bereiken. Sommige gebieden zijn voorzien van kabelbanen. Daarnaast zijn er tal van andere mogelijkheden.Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.