Veel mensen associëren Noorwegen met enkel regen en kou, dus slecht weer. We kunnen dit met recht een misverstand noemen! Het klimaat in Noorwegen kan heerlijk zijn en het is zelfs geschikt voor een prachtige zomervakantie! Op enkele plaatsen in Noorwegen na, valt er niet veel meer regen in Noorwegen dan in Nederland.
Op veel plaatsen in Noorwegen is het helemaal niet zo regenachtig en koud als veel mensen denken. Op sommige plaatsen valt meer neerslag dan in Nederland en is het ook kouder. Die plaatsen zijn echter vrij exact aan te wijzen. Een vooroordeel dus! In het zuiden van Noorwegen kun je zelfs naar het strand!
Noorwegen kent namelijk meerdere klimaten. Verder op deze pagina uitleg / informatie per klimaat. Deze verschillende klimaten dankt Noorwegen aan het feit dat het land bestaat uit kusten, bergen en bossen. Bovendien is het land zo groot dat het bovenste deel ver boven de poolcirkel ligt. Het zuidelijke deel ver onder de poolcirkel. Wist u dat het het zuiden en noorden van Noorwegen net zo ver uit elkaar liggen als Nederland en Italië?
Het zuiden en het westen van Noorwegen zijn relatief warm. Dat is voornamelijk te danken aan de warme golfstroom. De regenval is bijzonder verschillend per plaats. Echter het grootste deel van Noorwegen is niet regenachtiger dan bijvoorbeeld Nederland. Het gebied waar extreem veel regen valt in Noorwegen betreft slechts een klein gebied.
Bergen, stad van de regen… Bergen staat bekend als een van meest regenachtige plaatsen in Noorwegen. Om wat specifieker te zijn; bekend is dat het gebied tussen Bergen en Alesund piekt waar het om neerslag gaat.
Toch is dit een van de uitzonderingen. De meeste plaatsen in Noorwegen hebben dus niet met meer regen te maken dan dat we in Nederland en België gewend zijn. Vaak is het wel iets koeler in de meeste delen van Noorwegen. Maar ook dit kan soms een groot voordeel zijn. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat, wanneer het in Nederland zo’n 28 graden is, het in Noorwegen (omgeving Alesund) rond de twintig graden is. Voor velen een ideale temperatuur.
Er zijn verschillende klimaten in Noorwegen
Allereerst de gemiddelden m.b.t. het weer in Noorwegen: De gemiddelde temperatuur in Bergen (zuidwest Noorwegen) is iets meer dan 7,5 graden. Wanneer we kijken naar de temperatuur langs de kust is deze niet eens veel lager in het Noorden. Hier is duidelijk het enorme effect van de warme golfstroom te zien.
Op de Noordkaap is de gemiddelde temperatuur van bijna 2,5 graden. Hoewel u het wellicht niet zou verwachten zijn de berggebieden gemiddeld het koudst. Veel berggebieden laten een gemiddelde temperatuur zien van tussen de min acht en plus een graden.
U wilt naar het warmste gebied in Noorwegen? Dan moet u zijn in o.a. omgeving Oslo (er zijn regelmatig pieken van boven de 30 graden gemeten!). In het binnenland van Noorwegen valt de meeste regen in het zomerseizoen. Echter de meeste regen in Noorwegen valt in het herfst- en winterseizoen. De westkust, het fjorden gebied, heeft een zacht gematigd zeeklimaat, iets koeler dan Nederland.
Bent u in Oslo en regent het boven verwachting veel? Er zijn genoeg leuke musea, bijvoorbeeld het bekende vikingschip museum.
Het zeeklimaat in Noorwegen
Een zeeklimaat (ook: maritiem klimaat) is een klimaat dat sterk wordt beïnvloed door de nabijheid van een zee. Dit klimaat karakteriseert zich door zachte winters en relatief koele zomers. In Nederland en België heeft vooral de westelijke helft van het land een zeeklimaat. De oostelijker delen zijn ’s zomers al warmer, en er ligt vaak ’s winters ook meer sneeuw. Voor Nederland en België geldt bovendien dat het klimaat sterk beïnvloed wordt door de warme Golfstroom in de Atlantische Oceaan, die ook de Noordzee opwarmt, en de overheersende westelijke tot zuidwestelijke winden. De warme golfstroom zorgt ervoor dat het Noordzeewater niet veel kouder wordt dan ca. 5 °C. De laagste temperatuur wordt daarbij bereikt in maart. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is het zeeklimaat een Cf-klimaat.
Toendra Klimaat in het hoge Noorden
In het hoge Noorden van Noorwegen heerst een toendra klimaat. Het toendra klimaat heeft volgens het systeem van Köppen de volgende kenmerken: gemiddelde temperatuur van de koudste maand onder -3° C gemiddelde temperatuur van de warmste maand tussen 0° C en 10° C Köppen noemt het toendra klimaat ook wel het ET-klimaat. Het hoge noorden van Noorwegen is dus koud te noemen. Koud en droog…. maar wel prachtig! In de zomer kan het er trouwens toch heerlijk weer zijn. Ondanks de koele temperatuur is het met de felle zon in de zomer heerlijk.
- TIP; wanneer u op vakantie naar noord Noorwegen gaat is de westkust een aanrader met betrekking tot het klimaat. Daar is het doorgaans milder doordat deze kant van Noorwegen profijt heeft van de warme golfstroom. Ten Oosten van de bergketens is een landklimaat. Een landklimaat of continentaal klimaat is in tegenstelling tot een zeeklimaat een klimaat met extreme temperaturen in zomer en winter.
Landklimaat komt ook voor in bijvoorbeeld Siberië. Het zijn gebieden die ver landinwaarts liggen, zonder zee of ander groot wateroppervlak in de buurt. De matigende invloed van de oceanen is daar dan klein. Doordat de relatief droge landoppervlakken makkelijk opwarmen en afkoelen worden de temperaturen in de zomer extreem hoog, en in de winter zeer laag. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is het landklimaat een D-klimaat, eventueel nader aan te duiden als Dw- of Df-klimaat.
Neerslag in de Fjorden
In sommige gebieden in de westelijke fjorden en het midden valt meer dan 4000 mm neerslag per jaar, terwijl in het noorden en achter de bergen niet verder komt dan 600mm per jaar. Het komt in Noorwegen regelmatig voor dat de sneeuw al eind augustus blijft liggen. En het seizoen voor de wintersporters kan soms zomaar doorgaan tot mei/juni. Een enorm lang wintersportseizoen dus! Echter de hoogste sneeuwniveaus worden gemeten in de maanden februari/maart. Lees meer over wintersport in Noorwegen op onze speciale pagina over wintersporten.
Nu een indruk van de gemiddelde neerslag (in mm) in Noorwegen:
Dat Noorwegen een en al regen is, zoals sommigen beweren, klopt dus niet helemaal. Het ligt er maar net aan waar u de vakantie in Noorwegen gaat doorbrengen. Heeft u een hekel aan regen dan is een vakantie nabij de stad Bergen geen verstandige keuze en kunt u beter naar Oslo gaan. Hoewel u natuurlijk geluk kunt hebben en prachtige/zonnige dagen kunt beleven. In oost Noorwegen, zuid Noorwegen en midden Noorwegen valt gemiddeld de minste neerslag.
3 comments
Wat is de windrichting in noorwegen zomers aan de kust boven bergen naar bodo? Kan ik niet vinden en ik wil gaan fietsen in dat gebied
en heb je het kunnen vinden? hoor graag
Dat Noorwegen zo geschikt is voor wintersport wist ik helemaal niet. Nog een goede reden om er zsm eens naartoe te gaan.