Een autovakantie naar Noorwegen is een geweldige ervaring! Uitgestrekte gebieden, prachtige natuur en de rust en ruimte om je heen. Veel Nederlanders kiezen ervoor om met de auto naar Noorwegen af te reizen, om een heuse autovakantie te houden.
Het voordeel van een autovakantie is dat je met je eigen auto kan gaan en staan waar je maar wilt. Ook vind ik persoonlijk de overtocht naar Noorwegen iedere keer weer een enorm leuke ervaring! Zelf reis ik het liefst van Kiel naar Oslo, zodat ik de nacht doorbreng op de ferry.
In dit artikel geef ik je 8 tips voor jouw ideale autovakantie naar het prachtige Noorwegen. Hopelijk gaan deze tips je helpen om de vakantie van je leven te houden. Lees je mee?
1. Plan je route en verblijf zorgvuldig
De eerste tip is om je route zorgvuldig van tevoren te plannen. Er zijn een hoop mensen die graag op de bonnefooi de auto pakken en richting de vakantiebestemming rijden. Dit is een prima techniek wanneer je met een caravan naar het zuiden van Frankrijk rijdt. Iedere afslag van de Route du Soleil vind je wel een geschikte camping.
In Noorwegen is dit absoluut anders. Noorwegen is een ontzettend uitgestrekt land. Je kan soms uren rijden zonder veel bewoonde wereld tegen te komen. Zeker in het Noorden van Noorwegen is dit niet ongebruikelijk. Zorg er dus voor dat je je route op voorhand goed hebt gepland. Weet waar je heen rijdt en zorg ook dat je hier genoeg tijd voor uittrekt. In Noorwegen wordt over het algemeen niet hard gereden. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden!
2. Reserveer de Ferry ver van tevoren
Het is aan te raden om de Ferry naar Noorwegen ver van tevoren te reserveren. Het scheelt niet alleen in de kosten, maar voorkomt ook dat de Ferry vol zit. Zeker in het hoogseizoen is het niet ongebruikelijk dat de Ferry tot zijn maximum capaciteit gevuld wordt. Wanneer je niet gereserveerd hebt, kan het betekenen dat je op de volgende Ferry moet wachten. Dat kan uren duren!
Er zijn zelfs mensen die tot de volgende dag moesten waren. Daar sta je dan met je goede gedrag. In de ochtend vroeg vertrokken om op tijd bij de Ferry te komen, om vervolgens pas de volgende dag mee terug te kunnen. Voorkom dit en boek de ferry op voorhand!
Reis je met de DFDS van Duitsland of Denemarken naar Noorwegen? Door gebruik te maken van deze link (DFDS website website) draag je bij aan het behoud van deze website. We ontvangen een kleine vergoeding voor je reservering via onze link.
3. Ben je een avonturier? Ga wildkamperen!
Ben je een echte avonturier en hou je wel van een uitdaging? Ga dan wildkamperen! In Noorwegen geldt het Allemansrecht, wat onder andere inhoud dat het is toegestaan om te wildkamperen. Veel mensen denken dat het niet is toegestaan, of dat wildkamperen gevaarlijk is met alle wilde dieren in Noorwegen. In de praktijk valt dit reuze mee! Lees er meer over in dit artikel op onze website.
4. Zorg voor voldoende tijd en geld voor de tolwegen en veerdiensten
Noorwegen is een enorm ruig land. Het bestaat, met name in het westen, uit ontzettend veel fjorden. Het land ligt dan ook vol met bruggen en veerdiensten. Wanneer je de reis naar het Noorden maakt, is het vrijwel onmogelijk om geen gebruik te maken van tolwegen.
Noorwegen heeft in totaal zo’n 250 tunnels, 12000 bruggen en 200 veerdiensten. De binnenlandse veerdiensten varen zowel in het zomerseizoen als in het winterseizoen. Hou er echter wel rekening mee dat ze in de winter minder vaak varen. Langere reistijden dus.
Bij de meeste veerdiensten kan je zowel met de Noorse Kroon als met een creditcard betalen. Een Nederlandse bankpas wordt niet in alle gevallen geaccepteerd, hou daar dus rekening mee!
5. Andere maximum snelheden
De maximum snelheden zijn in Noorwegen over het algemeen hetzelfde als in Nederland. Binnen de bebouwde kom rijdt men 50 km/h en buiten de bebouwde kom is 80 km/h toegestaan. Er zijn ook wegen buiten de bebouwde kom waar 90 km/h gereden mag worden, waaronder de rijksweg. Hou er dus rekening mee dat je niet met een vaart van 130 km/h richting het Noorden kan rijden.
Snelheidsboetes zijn in Noorwegen enorm duur. Mijn advies is dan ook om je altijd netjes aan de maximum snelheid te houden, aangezien een snelheidsboete de kosten voor de vakantie flink kan laten oplopen!
6. Zorg voor goede banden
Het rijden met goede banden is natuurlijk altijd van belang. Het wordt echter nóg belangrijker wanneer je buiten de zomervakanties naar Noorwegen reist. Hou er rekening mee dat het in het Noorden van Noorwegen en op de hoger gelegen gebieden al vroeg kan sneeuwen.
Wanneer het gladder wordt, is het verplicht om met winterbanden te rijden in Noorwegen. Het profiel mag niet minder dan 3,0 mm zijn, maar meer word absoluut aangeraden. Hou er ook rekening mee dat sommige gebieden in de winter niet bereikbaar zijn, omdat de wegen afgesloten worden. Dit vind je met name rond de bergpassen terug.
7. Lees jezelf in voor vertrek
Net als tip één, geldt ook hier weer dat het verstandig is je goed voor te bereiden voor vertrek. Zorg dat je de basis kennis van het land op orde hebt. Weet ongeveer wat de afstanden zijn, wat de noodnummers zijn en welke andere regels er in Noorwegen gelden.
8. Maak gebruik van hytter
Hytter zijn kleine hutjes die je voor een korte periode kan huren. De hytter zijn vaak op campings terug te vinden en zijn voorzien van de belangrijkste basisvoorzieningen. Deze houten hutjes hebben bedden, een simpele keuken, sanitair en vaak een kleine zithoek. Het is een alternatief voor het opzetten van een tent of het huren van een vakantiehuis.
Over het algemeen worden hytter voor één tot drie nachten gehuurd, met name door mensen die op doorreis zijn. Zo kan je even bijkomen tijdens je route naar het Noorden, zonder al te veel te spenderen aan je accommodatie. Hytter zijn wat ons betreft een echte uitkomst in het relatief dure Noorwegen!
2 comments
Vraagje: hoe slim is het om de hytter niet te reserveren van te voren, maar gewoon te zien wat er vrij is? Gaat om de periode eind augustus, begin september. Ik snap dat de afstanden groot zijn naar een volgende camping mocht alles vol zijn (we nemen voor zekerheid klein tentje mee). Ik zou graag weten van een deskundige of het het risico waard is.
Alvast bedankt.
Ik reis graag in mijn uppie met de auto en het enige wat ik vast heb staan is de overtocht en de route die ik rijden wil. Onderweg kom ik talloze rustplaatsen tegen met overwegend goed en schoon sanitair en picknickbanken, vaak kun je hier ook drinkwater tappen en afval kwijt. Mijn kofferbak converteer ik in enkele minuten in een mobiele kookfaciliteit compleet met 2-pits gaskookplaat en 12V koelbox met permanente stroomvoorziening (power station, wordt bijgeladen tijdens rijden). Geheid dat dit de gemiddelde Noor over de streep trekt om een gesprekje aan te knopen. Vrijwel ieder dorp heeft een of meerdere BnB’s waar je gemiddeld voor NOK 500 comfortabel kunt overnachten. Hostels zijn een stuk zeldzamer maar buiten het hoogseizoen is er altijd wel een bed beschikbaar. Mocht ik echt niks vinden is slapen in de auto ook nog wel te doen mits je een fleecedeken of slaapzak en muts bij je hebt, want ’s nachts kan het erg fris zijn. De volgende ochtend zoek je dan eventueel een camping of jachthaven om te douchen, of je neemt een koude duik in een meertje of fjord.