Ieder jaar emigreren er gemiddeld zo’n 480 Nederlanders naar Noorwegen. Noorwegen neemt gestaag toe in populariteit als emigratieland. Er is in Noorwegen dan ook al een hechte community van geëmigreerde Nederlanders. Deze keuze om naar Noorwegen te emigreren is niet onterecht; wie van natuur, ruimte, rust en vrijheid houd is in Noorwegen op de juiste plaats!
Redelijk veel Nederlanders wonen (en werken) dus al in Noorwegen. De redenen daarvoor zijn natuurlijk uiteenlopend. Wie in Noorwegen gaat wonen zal daar ook, in de meeste gevallen, moeten gaan werken. Hetzij met een eigen onderneming hetzij voor een Noorse werkgever. Wanneer u het idee heeft om naar Noorwegen te emigreren moet u wel rekening met een aantal zaken. Deze zaken bespreken wij uitgebreid op deze pagina. Allereerste wat statistieken.
Emigratie Statistieken van Nederland naar Noorwegen
Er is geen data van 2016 en 2011 t/m 2014 beschikbaar bij het CBS.
Sommige Nederlanders die al jaren in Noorwegen wonen hebben nog steeds geen seconde spijt. Meestal hebben zij hun emigratie goed voorbereid. Het is namelijk cruciaal voor deze verhuizing om ervoor te zorgen dat er genoeg geld binnen komt, anders wordt een brood kopen in Noorwegen al een lastig en duur probleem.
Er zijn ook Nederlanders die na korte tijd in Noorwegen als snel weer terug wilden naar Nederland. Waar gaat het in die gevallen vaak fout? O.a. financieel. Er is geen werk of een jonge onderneming loopt niet. Ook komt het voor dat mensen die emigreren last krijgen van heimwee naar familie/vrienden. Dit probleem komt in de praktijk vaak voor.
Waarom is emigreren naar Noorwegen zo populair onder Nederlanders
Noorwegen is allereerst een prachtig land. Ook vind je er veel meer rust dan in veel andere landen binnen Europa. Er wonen simpelweg veel minder mensen in een veel groter land. De een zal dat zeer saai vinden, de ander vindt dit fantastisch. Noorwegen is daarnaast een buitengewoon rijk land. Dat komt vooral door de natuurlijke energiebronnen zoals olievelden en elektriciteit.
Veel zaken (sociale zaken) zijn erg goed geregeld, dit komt overigens wel goed overeen met Nederland. De lonen liggen in Noorwegen gemiddeld hoger dan in Nederland. Daar staat tegenover dat het dagelijks leven ook duurder is. Daarnaast is het in veel gevallen financieel aantrekkelijk om in Noorwegen te gaan wonen. Dit komt door het feit dat veel Noorse provincies/gemeenten speciale (lang) lopende projecten hebben lopen om buitenlanders naar Noorwegen te krijgen. Ze doen dit omdat Noorwegen te maken heeft met een snel voortschrijdende vergrijzing. Het is dan ook absoluut niet zo dat iedereen even welkom is. De meeste gemeenten zien het liefst jonge mensen komen welke een technische opleiding hebben.
De huizen en de grond in Noorwegen zijn een stuk goedkoper dan de meeste huizen / grond in Nederland. Echter dingen als levensmiddelen zijn in Noorwegen aanzienlijk duurder. Daar staat tegenover dat u in Noorwegen gemiddeld ook meer zal verdienen t.o.v. Nederland.
Toeristen zien Noorwegen als zeer duur, terwijl huizen en grond er goed te betalen zijn
Als toerist is het vaak schrikken omdat wij in een andere verhouding leven. Dat is dus ook gelijk een probleem voor ondernemers in het toerisme in Noorwegen. Het land is in de ogen van veel buitenlanders best wel prijzig. En ook al wilt u zo goedkoop mogelijk zijn voor toeristen: in hun ogen is het dan nog een prijs zoals ze die buiten de grenzen van Noorwegen gewend zijn.
In Noorwegen is bijvoorbeeld de benzine voor ons ongeveer even duur. Voor de Noren is de brandstof dus relatief goedkoop. De emigratieprojecten gelden meestal voor mensen met een bepaalde financiële situatie en bepaalde aantrekkelijke arbeidsmogelijkheden. Dat betekend in de de praktijk dat bijvoorbeeld Nederlanders, Belgen en Duitsers relatief aantrekkelijk zijn voor de Noorse projecten. Er is met name ook een grote vraag naar technische mensen in Noorwegen. Denk hierbij aan timmerlieden, lassers, loodgieters en elektriciens.
Ondernemen in Noorwegen
Ook mensen die in Noorwegen een eigen bedrijf willen starten worden hierin meestal sterk (financieel) gestimuleerd. De ondernemingsvormen lijken op de Nederlandse. Noorwegen kent de volgende bedrijfsvormen; eenmansbedrijf, VOF, besloten vennootschap en beursgenoteerde ondernemingen. Als eigenaar van een eenmanszaak bent u, net als in Nederland, hoofdelijk aansprakelijk.
Voor het oprichten van een onderneming moet u wel een aantal formaliteiten regelen. Sowieso is een “oprichtingsdocument” nodig. Informeer voor de regels/procedures de Noorse autoriteiten. Een goed begin voor officiële, en dus betrouwbare informatie, is de Noorse ambassade in Nederland.
Hier onder een overzicht van de rechtsvormen welke voor een bedrijf in Noorwegen mogelijk zijn:
- ENK enkeltpersonforetak (eenmanszaak, privé aansprakelijk)
- ANS/DA Ansvarlig selskap (vergelijkbaar met VOF in NL / prive aansprakelijk)
- AS Aksjeselskap ( vergelijkbaar met BV in NL / niet hoofdelijk aansprakelijk)
- NUF Norskregistrert utenlandsk foretak (vergelijkbaar met de NV in Nederland / voor grote bedrijven)
Een baan vinden in Noorwegen
Wanneer u een baan zoekt in Noorwegen is een van de opties contact zoeken met grote uitzendbureaus in Noorwegen. Deze uitzendbureaus kunnen vaak in het Engels met u communiceren. Een aantal handige links vindt u onder aan deze pagina. Onder deze links de link naar het Noors arbeidsbureau en enkele grote Noorse vacaturesites.
Wat uit ervaringen wel blijkt is dat emigreren soms reuze kan tegenvallen. Wanneer u plannen heeft om te emigreren naar Noorwegen is het zaak een aantal dingen voor ogen te houden die wellicht van groot belang zijn voor een succesvolle emigratie;
Financieel
U hoeft niet rijk te zijn om te emigreren naar Noorwegen. Bedenk echter wel dat wanneer u in Noorwegen aankomt o.a een huis moet hebben en moet eten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw huis in Nederland eerst is verkocht. Regel bij voorkeur voor vertrek al wat contacten waar u kan solliciteren/werken. De ervaring leert dat mensen die op de “bonnefooi” weggaan en niets regelen al snel teleurgesteld terugkomen. Vaak zijn ze dan ook veel, of al het, spaargeld kwijt. Echter dit is natuurlijk te voorkomen door alles in ieder geval tot in de puntjes voor te bereiden. Een goede voorbereiding is niet overdreven! Het kan uw emigratie naar Noorwegen maken of breken!
De Noorse taal spreken (voorwaarde voor succes)
Wat u ook in Noorwegen gaat doen, voor een bedrijf werken of zelf ondernemen; zorg dat u redelijk Noors spreekt / verstaat en schrijft.
Wanneer de plannen om naar Noorwegen te gaan redelijk definitief worden is het zaak al in Nederland actief Noors te gaan studeren. Het niet beheersen van de taal leid tot grote communicatie problemen wat ook weer slechte prestaties m.b.t. werk / klanten tot gevolg heeft. Begin dus met Noors leren als u nog in Nederland woont.
- Noors op beginnersniveau studeren is een goede eerste stap ongeacht of de definitieve migratie doorgaat is dit een waardevolle studie. Dit kan bijvoorbeeld bij de LOI.
- Hier kan je overigens ook gratis een proefles aanvragen.
Een camping beginnen / vakantiehuizen verhuren
Veel Nederlanders die naar Noorwegen emigreren starten daar een camping en / of gaan vakantiehuisjes verhuren. Op zich kan dat natuurlijk best succesvol zijn. Er wordt echter vaak dezelfde fout gemaakt. Men verkoopt het huis in Nederland. Van dat geld wordt een camping gekocht. In veel gevallen is er nog net iets over voor verbouwen of wordt voor verbouwing een lening geregeld. Vervolgens wordt de betreffende camping nog opgeknapt. Vaak is de bodem van de spaarpot dan in zicht. En dat is vaak tevens het grootste probleem. Want als de camping eenmaal gekocht is en er opgeknapt bij staat is dat mooi, maar niet genoeg. Want er zijn natuurlijk klanten nodig die uw camping en uw levensonderhoud gaan “betalen”.
Immers al uw potentiële klanten moeten dat ook weten. En daar ligt volgens velen het grootste probleem / de grootste zwakte:
promotie is een essentieel instrument om uw camping / huisjes bekend te maken bij het gewenste publiek. Reserveer daar dus een aanzienlijk bedrag voor. Denk dan aan bijvoorbeeld de volgende zaken;
- Reclame/advertenties Duitse, Engelse, Deense, Noorse en eventueel Nederlandse tijdschriften.
Duitsers, Engelsen en Denen vormen namelijk de grootste groep vakantiegangers voor Noorwegen. - Internet (bv reclame op sites waar uw doelgroep zich oriënteert op een land zoals deze website)
Aandacht voor uw camping of vakantiehuis(jes) op deze site? Neem contact op! - Borden langs hoofdwegen in de buurt van uw camping (overleg dat wel met de plaatselijke overheden)
- Iets wat u niet kunt kopen maar wat wel van groot belang is; mond – tot – mond reclame.
Mond tot mond reclame ontstaat vanzelf wanneer mensen zien dat u gepassioneerd bezig bent met uw onderneming. Zeker als ze het daarnaast naar hun zin hebben.
Ook belangrijk;
Een goede en moderne website met veel foto’s en relevante informatie / tips over het gebied waar uw camping / huisjes staan. De meeste campingeigenaren / huisjeseigenaren hebben een vrij simpele website die niet echt goed gevonden word in de zoekmachines.
- Tip: Wanneer u een camping in Noorwegen start is het in de meeste gevallen zo (en rendabel) dat u in een huis op uw camping gaat wonen. Het bouwen van een houten huis in Noorwegen is relatief goedkoop (hoewel er natuurlijk verschillen tussen aannemers zijn) in vergelijking met een huis bouwen in Nederland. De bouwwijze van de Noren is goedkoper.
Een Noors visum aanvragen
Mensen met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum meer nodig voor Noorwegen. (Schengen akkoord) Noorwegen heeft ruim 3000 basisscholen en de onderbouw van het voortgezet onderwijs, met zo’n 600 000 leerlingen en bijna 60.000 docenten.
Scholen in Noorwegen
De leerplicht in Noorwegen bedraagt tien jaar en kinderen beginnen op zesjarige leeftijd op school. Het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs zijn gebaseerd op het principe van gelijkwaardig en individueel afgestemd onderwijs voor iedereen, in een schoolsysteem met een gemeenschappelijk leerplan. Alle kinderen en jongeren moeten een basiskennis verwerven op het gebied van de gemeenschappelijke cultuur, kennis en waarden.
Opvang kinderen:
Er is opvang voor kinderen van de 1e tm de 4e klas. Dit is wettelijk verplicht dus daar kunt u in principe op rekenen.
Buitenlandse studenten in Noorwegen / studeren in Noorwegen:
Verschillende Nederlandse jongeren zijn korte of langere tijd naar Noorwegen geweest. Mocht je zelf overwegen een jaar te gaan studeren in Noorwegen dan is het aan te raden ook eens een kijkje te nemen op deze pagina; studeren Noorwegen
Daar is info te vinden voor diegenen die een stage in Noorwegen willen lopen of er een bepaalde tijd hun studie willen doen.
Verblijfsvergunning voor Noorwegen
Er zijn twee mogelijkheden om een verblijfsvergunning te verkrijgen. Dit kan u voordat u emigreert bij de ambassade regelen. Andere moet u zich in Noorwegen zo snel mogelijk melden bij de politie. Het is uiteraard het beste dit soort zaken al in Nederland te regelen. Om een aanvraag in te dienen neemt u contact op met de Noorse ambassade in Nederland; Er zijn twee formulieren met name van belang. De kosten voor dit soort processen zijn rond de € 100,-.
Wanneer u een aanvraag indient voor een verblijfsvergunning moet u rekening houden met de volgende zaken:
- 2 identiteitsfoto’s;
- een kopie van het paspoort of ID – Loonstroken, huwelijksbewijs/bewijs samenwonen e.d.
- 2 identiteitsfoto’s; een fotokopie van uw paspoort (identiteitskaart);
- een werkaanbieding (het origineel) van een werkgever uit Noorwegen.
- BELANGRIJK! Een aanvraag voor verblijf in Noorwegen zal worden doorgegeven aan de nationale immigratiedienst in Noorwegen. Wanneer er iets bekend is nemen zij contact met u op. Hou er echter rekening mee dat dit wel even kan duren omdat deze organisatie het vaak druk heeft. Tijdig beginnen met dit soort zaken is dus verstandig.
Onthouden: Met een geldige Nederlandse nationaliteit kunt u naar Noorwegen reizen. Heeft u geen werk dan heeft u drie maanden om een baan te vinden. Neem dus absoluut altijd alles mee wat van belang kan zijn indien u werk moet zoeken. Denk aan een diploma, referenties, geld voor een eventuele terugreis etc. Probeer voordat u naar Noorwegen gaat al werk te hebben of voldoende financiële middelen om voor uzelf te kunnen beginnnen.
Vergeet dus niet om alvast op taalcursus te gaan. Dit kan hier bij het LOI.
Gaat u langer dan drie maanden naar Noorwegen of heeft u werk. Dan moet u een verblijfsvergunning aanvragen. Doe dat liever te vroeg dan te laat. U moet zich laten registreren als houder van een arbeidsplaats bij de nationale dienst voor Bevolking waaronder u valt (folkeregisteret). Afhankelijk van de duur van uw verblijf zal de dienst Bevolking u een voorlopig nummer identiteitsnummer geven. De informatie die met de verblijfsvergunning te maken heeft is beschikbaar in verschillende talen.
Opplysningstjenesten (Informatiedienst voor werkzoekenden):
Neem contact op met de Noorse ambassade. Zij zal u bijkomende informatie verschaffen voor u vertrekt naar Noorwegen. U kunt daar ook de juiste adressen krijgen voor info over het starten van een eigen zaak / onderneming in Noorwegen. Goede voorlichting en contacten zijn immers onontbeerlijk voor een startende ondernemer!
- Tip: De stad Oslo heeft een apart informatiecentrum voor vrije beroepen en oprichters van ondernemingen (ondernemers): Servicekontoret for Næringslivet ( tegenwoordig ook in het Engels )
Werkloosheid & arbeidsongevallen
Tijdens de periode dat u in Noorwegen werkt, bent u verzekerd door het Noorse systeem voor sociale zekerheid. Alle personen die werken of verblijven in Noorwegen zijn automatisch verzekerd. De werkgever/het bedrijf houdt de verplichte sociale bijdrage af van het gestorte loon. De Noorse sociale zekerheid (folketrygden) geeft recht op vrij veel voordelen.
U kunt hierbij denken aan onder andere:
Een pensioen, doorbetalen na overlijden aan bv de overgebleven partner/kinderen, uitkering bij invaliditeit, opleiding tot een ander beroep, ongelukken op het werk, alleenstaand ouderschap, geldelijke ondersteuning in geval van o.a. zwangerschap en medische hulp ten gevolge van o.a. de volgende omstandigheden: ziekte, ongeval, zwangerschap en bevalling.
Ongelukken op het werk:
De storting van een schadevergoeding ter compensatie valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. In geval van een ongeval in verband met het werk, moet u of uw werkgever contact opnemen met de overheden, via de Directie van de arbeidsinspectie op het volgende adres: Direktoratet for Arbeidstilsynet P.O. Box 8103 Dep. N-0032 Oslo Tel.: +47 22 95 70 00 Fax: +47 22 17 63 73
Noorwegen kent directe en indirecte belastingen:
Als u minder dan een half jaar in Noorwegen bent, zijn er bijzondere fiscale regels van toepassing. U kunt hierover meer informatie verkrijgen bij het belastingkantoor in uw Noorse gemeente / provincie. Ook de Nederlandse belastingdienst kan u meer vertellen over de gevolgen van verhuizen naar Noorwegen.
Huisvesting: Wonen in Noorwegen
De huizen en appartementen die te huur staan, kunt u meestal terugvinden in het lokale of het / de nationale dagblad / krant, vooral in de ‘Aftenposten’ (een van de grootste kranten in Noorwegen) . U kunt ook zelf een kleine advertentie plaatsen als werkzoekende. Aftenposten is online ook als engelse versie beschikbaar.
De grootste kranten ( in dit geval Finn.no ) zetten hun huizenaanbod ook op het internet.
De kosten van een verblijfplaats kunnen erg variëren, maar zijn de laatste jaren fors gestegen. De hoogste prijzen betaalt u voor verblijfplaatsen in de grote/ grotere steden in Noorwegen. Er wordt verwacht dat deze trend zich zal voortzetten. In de landelijke streken is de prijsstijging over het algemeen minder sterk dan in de steden of in de buurt van Oslo.
Wilt u dus een relatief goedkoop stuk land en/of een goedkope woning in Noorwegen dan is de kans het grootst op het platteland / in de vrije natuur. Denk dan toch wel aan ongeveer (minimaal) een half uur rijden van de stad. Wanneer u een huis koopt, moet u nagaan of het niet gebonden is aan bepaalde lasten of aan een erfdienstbaarheid. Dergelijke lasten zijn ingeschreven op het kadaster (dat bewaard wordt bij de ‘byskriver’/‘sorenskriver’). Controleer dat dus altijd!
De Noorse vereniging van huizenmakelaars (Norges Eiendomsmeglerforbund) geeft een folder uit in de engelse taal. Deze folder heeft de naam: ‘Information for consumers’. Deze nuttige/belangrijke folder is verkrijgbaar op aanvraag. Bij de aankoop van vastgoed zonder makelaar als tussenpersoon kan het nuttig zijn om juridische bijstand te vragen voor het opstellen van de overeenkomst. Kleine lettertjes kunnen natuurlijk grote gevolgen hebben! De meeste Noorse banken verlenen ook hypotheken (zoals in Nederland). Hou er rekening mee dat ook Noorse banken vaak veel zekerheid willen.
Ook hier geldt; wanneer u zelf financiële middelen hebt en/of al werk dan zal de bank eerder meegaan in een hypotheekaanvraag.
Woonkosten
De huizenprijzen liggen vrij hoog in de stedelijke gebieden van Noorwegen, echter niet hoger dan in Nederland. Hiervoor zijn verschillende redenen, zoals het soort constructies en de normen op het gebied van thermische isolatie en verwarming, gezien de weersomstandigheden. Bovendien liggen de kwaliteitscriteria erg hoog.
Een eenvoudige en goedkope woning in stedelijk gebied is dus vrij zeldzaam. Het gemiddelde inkomstniveau leidt tot hoge woonkosten. In rustige gebieden is het vaak goedkoper.
Vergeet echter niet dat het algemene prijsniveau in Noorwegen hoger is dan in Nederland. Daar staat, zoals eerder vermeld, tegenover dat uw maandelijkse inkomsten gemiddeld ook hoger liggen dan bij een vergelijkbare baan in Nederland.
De kosten ten laste van de eigenaar van een huis of appartement:
- Gemeentebelasting (water, goten, schoorsteenvegen, huisvuilomhaling, …);
- Huurceelrechten;
- Grondbelasting (enkel in bepaalde departementen).
Veel Noren wonen in een ‘borettslag’, een soort ‘coöperatieve’ huisvesting en moeten de volgende kosten betalen:
- Huur (kosten voor mede-eigenaarschap);
- Rente en afbetalingen van de lening;
- Verzekeringspremie (voor de inboedel) ;
- Elektriciteit (verlichting en verwarming).
Een huis in Noorwegen kopen | zelf doen of een makelaar inhuren ?
Wanneer u naar Noorwegen wil verhuizen moet u daar natuurlijk een geschikt huis kopen (of huren). U kunt kiezen voor een makelaar of voor aankoop zonder makelaar. Het is aan te raden een makelaar in de arm te nemen. Locale makelaars kennen daar eventuele valkuilen en hebben verstand van de markt. Nadeel is natuurlijk dat u de makelaar voor zijn diensten moet betalen.
Wanneer u ervoor kiest een woning zonder tussenkomst van een makelaar te kopen is het zaak een goede/duidelijke overeenkomst op te stellen. Laat zo’n overeenkomst ook nakijken door een juridisch-geschoold persoon..
Schroom ook in Noorwegen niet om stevig te onderhandelen. De verkoper verwacht dat in de meeste gevallen en heeft daarom de vraagprijs vaak hoog gesteld. Mocht u eenmaal een huis hebben gekocht dan is het vaak zo dat, net als in Nederland, er een bankgarantie moet worden geregeld. Ook komt het voor dat er een aanbetaling moet worden gedaan. Meestal is dat maximaal 10 procent van het totale bedrag.
Overige Informatie
Nuttige informatie / folders / brochures / boeken
De Utlendingsdirektoratet (Noorse nationale immigratiedienst) geeft de volgende folders uit, opgesteld in Noors en Engels, en beschikbaar op schriftelijke aanvraag:
- ‘Residence permits in Norway for citizens from other EEA countries’ (Verblijfsvergunningen toegekend door Noorwegen aan staatsburgers van andere landen van de EER)
- Er zijn veel boeken geschreven met veel info over het emigreren naar Noorwegen. Deze zijn vanzelfsprekend ook bij bol.com te vinden
Het Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken (Helse og omsorgsdepartementet) publiceerde een zeer nuttige folder over het Noorse sociale zekerheidssysteem. Deze folder, die zowel in het Noors als het Engels beschikbaar is, wordt jaarlijks aangepast en verschijnt in januari.
Hij kan worden besteld bij het Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken op het volgende adres:
Helse og omsorgsdepartementet
P.O. Box 8011 Dep.
N-0030 Oslo
Vacaturesites Noorwegen
Uitzendbureaus in Noorwegen
- Manpower
- Toptemp.no
- Chamber.no ( Kamer van Koophandel )
Conclusie over Migratie naar Noorwegen
Wanneer u (en eventueel uw partner) beiden gemotiveerd zijn om te emigreren naar een van de mooiste landen ter wereld en wanneer u daar een reële kans (gecreëerd) hebt om een leven op te bouwen dan is een vertrek naar Noorwegen geen slechte keus. Voorbereiding en overwegen zijn hier echter op zijn plaats. De taal (het noors) beheren is in ieder geval prioriteit 1. D.m.v. communiceren komt u namelijk heel ver. Ook wanneer het financieel wat minder gaat.
Wilt u net als de andere 500 Nederlanders per jaar emigreren naar Noorwegen? Let dan op de volgende 10 tips verzamelt uit bovenstaande artikel en jarenlange ervaring.
Tips voor het emigreren op een rij
- Ga niet emigreren zonder basis kennis van de Noorse taal, dit moet u simpelweg doen. Het argument ‘ja, maar ze kunnen daar toch ook Engels’ gaat niet op. Met de Noorse taal kan je daar veel meer connecties maken en informatie inwinnen. Bovendien kan niet iedereen in Noorwegen (wel veel) Engels. Een talencursus Noors is direct en eenvoudig aan te vragen bij het LOI. Het is de investering 10x waard.
- In de boekhandel zijn boeken die ‘nog’ dieper op emigratie naar Noorwegen ingaan. Deze boeken zijn altijd goed om even door te scannen naar dit soort online artikelen.
- Treedt in contact met andere personen / gezinnen die al een emigratie hebben gedaan. Vindt het wiel niet volledig zelf opnieuw uit. Durf deze personen op te bellen en gewoonweg vragen te stellen.
- Neem bij serieuze interesse eens contact op met de Noorse Ambassade, die hebben vanzelfsprekend folders en cases beschikbaar. En kunnen u verder helpen.
- Zorg dat het papierwerk ruim op tijd in orde is, ook in Noorwegen gaat dit niet altijd zeer snel / spoedig. Begin dus ruim op tijd met formulieren / ambassades en papierwerk.
- Als je naar Noorwegen gaat is het wel een aanrader om pas te gaan als u een goede baan heeft. Dit omdat de dagelijkse kosten in Noorwegen hoger liggen dan in Nederland.
- Als u een camping wilt beginnen / aanschaffen of met vakantiehuisjes aan de slag wilt: Zorg dan dat er RUIM voldoende budget aanwezig is. Zonder ruim marketing budget is het een lastige move.
3 reacties
Beste heer mevrouw
Ik.lees heel veel informatie voor Nederlandse stellen die naar Noorwegen willen verhuizen. Er is helaas weinig informatie voor Nederlanders die en noorse partner hebben willen emigreren om in Noorwegen samen te gaan wonen. Op de Noorse immigratiedienststaan zoveel formulieren. Heeft u wellicht informatie welke formulieren en welke stappen ik zou moeten nemen?
Hello, ik verkeer in dezelfde situatie. Bent u ondertussen al wat wijzer geworden / geholpen ?
Vooral niet doen, het is allemaal niet zo leuk en aardig als het lijkt. En van Schengen trekken ze zich ook weinig aan. Ook al ben je jaren met een Noorse staatsburger getrouwd, met kinderen en kom jezelf uit de EU, je hoort er voor hun nog steeds niet bij. En als je van saai houdt kan je er wel gaan wonen. Vakantie in Noorwegen of wonen is wel een heel groot verschil.