Op zoek naar tips voor een reis rond het Sognefjord Noorwegen? In dit artikel vind je ideeën en een reisverslag met tips voor jouw reis naar het Sognefjord.
Het Sognefjord is het langste fjord van Noorwegen. Vanaf de kust loopt ze met vele zijarmen zo’n 200 km landinwaarts, tot ze uiteindelijk via het Lusterfjord bij Skjolden aan de voet van de hoge Jotunheimen uitkomt.
Vooral de zijarmen van het Sognefjord zijn prachtig: steile bergen, met vele watervallen die langs de hoge bergwanden in het fjord kletteren. Aan de noordzijde van het Sognefjord is ook de gletsjer Jostedalsbreen te vinden, waar vele gletsjertongen bij het fjord uitkomen. Vooral bij het Fjaerlandsfjord zijn veel gletsjertongen te vinden.
Fjorden Naeroyfjord en Aurlandsfjord
Aan de zuidoever van het Sognefjord liggen de beroemde fjorden Naeroyfjord en Aurlandsfjord. Deze fjorden zijn bereikbaar via de E16, die een zeer ruig gebergte bij Flåm doorkruist. Dit gebied is lange tijd erg ontoegankelijk gebleven. De doorgaande autowegen die er lopen gaan zelfs tegenwoordig nog, grotendeels door erg lange tunnels.
De oude bergwegen Stalheimskleiva (inmiddels niet meer berijdbaar voor auto’s) en de smalle weg over de Aurlandsfjellet (Bjørgavegen) langs uitzichtpunt Stegastein geven een goed beeld van de uitdagingen waar wegenbouwers in deze regio voor kwamen te staan.
Vanuit Voss het Sognefjord verkennen
We gaan de streek rond het Sognefjord verkennen vanaf de grote Hardangerbrug bij Voss. Als we deze oversteken dan komen we op de noordoever van het Hardangerfjord. Hiervandaan rijden we via het flinke bergdorp Voss noordwaarts richting het Sognefjord.
Vanuit het centrum van Voss is er een leuke wandeling te maken naar de Borgdalsgjelet, een nauwe kloof die zo’n 2 km buiten Voss ligt. Deze mooie kloof is een halfuurtje lopen vanuit het centrum van Voss. Er is een kleine parkeerplaats aanwezig, maar deze zal vaak vol staan.
De kloof is bij de brug aan 2 kanten te bekijken. Om de benedenloop (met stroomversnelling) te bekijken volg je het bospad vóór de brug aan de rechterkant naar beneden. De bovenloop van de kloof bereik je door de brug over te steken en aan de linkerzijde ongeveer 100 meter omhoog te wandelen. Als je door het hekje loopt dan kom je al snel in de nauwe kloof. Een indrukwekkende ervaring!
Als we de mooie bergweg 13 noordwaarts inslaan dan zien we niet ver buiten Voss de geweldige waterval Tvindefossen vlak langs de weg. Bij Vinje houden we de 13 links aan (rechtsaf gaat de E16 richting Flåm, daarover straks meer).
Via Myrkdalen (een bekend wintersportgebied) komen we bij de eerste haarspeldbochten die ons omhoog over de Vikafjellet leiden. We worden hier direct begroet door de waterval Sendefossen, die op grote keien uiteenspat en daardoor een prachtige waterboog laat zien.
De Vikafjellet was eind mei nog een witte wereld…
Na tientallen kilometers genieten van witte bergtoppen en bevroren meertjes terwijl we langs nog ingesneeuwde berghutten reden waarvan we nog net de daken konden zien, daalt de weg bij Vik plotseling steil af naar het Sognefjord. Het uitzicht hier is fantastisch!
Bij Vik bereiken we de zuidoever van de Sognefjord. Als we de weg volgen dan loopt de doorgaande route 13 de veerboot bij Vangsnes/Hella op. De beide wegen die hier linksaf en rechtsaf de zuidoever volgen, lopen uiteindelijk dood. De Fv 92 linksaf leidt ons naar de Arnafjord, een prachtig fjord buiten bereik van grootschalig toerisme. Hier zijn wat hytter en vakantiehuisjes te huur voor rustzoekers.
Zuidoever Sognefjord, Flam en Vikingdorp
De zuidoever van het Sognefjord is erg steil, en er loopt dan ook geen doorgaande weg naar het oosten. Bij Fresvik is nog een kleine camping te vinden, daar voorbij loopt de weg dood. We hebben daar wel geweldig uitzicht op de witte bergtoppen die afsteken tegen het donkerblauwe water van het Sognefjord.
Om Flåm te bereiken zullen we dus weer de Vikafjellet moeten doorkruisen, om bij Vinje de E18 in te slaan. Na ongeveer 20 km bereiken we Stalheim. Hier loopt de Stalheimskleiva, een zeer smalle weg met 13 haarspeldbochten die tot voor kort als eenrichtingsweg gebruikt werd voor toeristisch verkeer. Na de verzakkingen onlangs is men aan het nadenken hoe deze weg weer in gebruik genomen kan worden.
Mogelijk gaat men daarvoor de elektrische autootjes inzetten die we ook bij de Geirangerfjord veel tegenkomen. Hopelijk gaat wandelen en fietsen op korte termijn weer lukken op de Stalheimskleiva, want het gebied is bijzonder imposant.
Niet ver daarvandaan is vlakbij Gudvangen, aan de oever van het Naerøyfjord een echt Vikingdorp gebouwd. Vrijwilligers (dus geen acteurs) proberen daar het leven in de vikingtijd weer gestalte te geven. Leuk om daar even een kijkje te nemen!
Het Naerøyfjord zelf is een belevenis op zich. Het is een erg nauw fjord, en er lopen geen wegen langs de oevers. Maar gelukkig kunnen we met de elektrisch aangedreven veerboot door het fjord naar Flåm varen. De moderne catamaran (niet toegankelijk voor auto’s) is bijzonder vormgegeven, als de haarspeldbochten van de Stallheimskleiva.
Door de fjorden naar Flam
We varen rustig vanuit Gudvangen door het nauwe Naerøyfjord en het Aurlandsfjord naar Flåm. Dit kleine dorpje heeft een toeristische trekpleister van jewelste: de Flåmsbana. Deze spoorlijn van Flåm naar Myrdal gaat steil door prachtig gebied wel 800 meter omhoog. Onderweg stopt de trein bij de grote Kjossfossen-waterval (met verrassing). De treinrit sluit in Myrdal aan op de Bergensbane, het treintraject tussen Oslo en Bergen.
Of de zipline en mountainbike
Maar je kunt ook eerder uitstappen om via een lange zipline van wel 1500 meter een stuk af te dalen, en met een klaarstaande mountainbike via de Rallarvegen naar Flåm terug te fietsen. Deze fietstocht is geweldig, je volgt de bruisende rivier naar beneden. Links en rechts van je kletteren de mooiste watervallen naar beneden.
Dit uitje is bij een organisatie in één keer te boeken. Dat is ook noodzakelijk, want de zipline moet aansluiten op de treinrit. Deze treinrit moet eigenlijk altijd gereserveerd worden, omdat er erg veel animo voor is. Zeker als er net weer een groot cruiseschip heeft aangelegd…
Een andere bijzondere belevenis hier vlakbij is het rijden van de oude bergweg over de Aurlandsfjellet. Na het dorpje Aurlandsvangen stijgt de steile weg langs de oever van het Aurlandsfjord, met prachtige uitzichten in overvloed.
Laerdal en zalm
Na het bereiken van uitzichtpunt Stegastein gaat de smalle bergweg verder over de Aurlands-hoogvlakte en daalt uiteindelijk af naar het dorpje Laerdal. Hier is een mooi zalm-observatorium (de Laerdalselvi is een bekende zalmrivier die door Laerdal heen stroomt) waar veel te leren is over de interessante levenscyclus van de zalm. En de oude huisjes in Laerdal zijn een bezoekje zeker waard.
We zouden het Sognefjord en haar zijarmen nog kunnen volgen tot aan Årdalstangen en Øvre Årdal. In dit prachtige gebied, dat aan de zuidflank van de hoge Jotunheimen ligt, is erg veel natuurschoon te bewonderen. De watervallen Hjellefossen, Avdalsfossen en Vettisfossen zijn via prachtige wandeltochten te bereiken.
De route door het Sognefjord en Jotunheimen
Een heel bijzondere route om naar de noordoever van het Sognefjord te rijden is via de weg Tindevegen. Dit is een gravelweg (tolweg ,met creditcard te betalen). De weg loopt vanaf Øvre Årdal noordwaarts naar berghotel Turtagro. En dit hotel ligt aan één van de mooiste bergwegen van Noorwegen, de Rv55 van Lom naar Skjolden.
Bijzonder om deze weg 55 in ieder geval één stuk te rijden, ze leidt dwars door het hooggebergte Jotunheimen. Hier bevinden zich de hoogste bergtoppen van Noorwegen, zoals de Glittertind en de Galdhøpigen, beiden ongeveer 2400 meter hoog.
Als je van hotel Turtagro westwaarts rijdt, dan kom je via een spectaculaire afdaling bij het Lusterfjord uit. Dit lieflijke fjord is in tegenstelling tot veel andere fjorden helemaal rond te rijden, al is daar wel een veerbootoversteek bij het UNESCO-stavkirk-dorpje Urnes voor nodig. De oostoever leidt ook vlak langs de hoge waterval Feigumfossen, die je eigenlijk overal langs het fjord kan horen bruisen. Er loopt een leuk wandelpad naar de waterval, dat best drassig kan zijn.
Lusterfjord
De westzijde van het Lusterfjord heeft ook veel moois in petto. Het Mørktridsdalen bij Skjolden bijvoorbeeld. Je zou in deze omgeving best een fietstocht kunnen maken, er zijn fietsen te huur. Een prachtige wandeling naar de top van de Molden is ook onvergetelijk.
Maar ik wil iedereen met interesse in gletsjers een bezoekje aan de Nigardsbreen zeker aanraden. De Nigardsbreen is een gletsjertong van de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer van Noorwegen. Als je vanaf het Lusterfjord bij Gaupne het smalle weggetje Rv 604 naar Gjerde ongeveer 30 km volgt, dan zie je de gletsjer zomaar schijnbaar uit het niets tevoorschijn komen.
Er is een leuk bezoekerscentrum/museum bij. Via een tolweg, ook weer te betalen met creditcard, kun je de parking bereiken. Hiervandaan is het een uurtje lopen/klauteren via een natuurpad. Halverwege kun je ervoor kiezen om met een klein bootje over het gletsjermeer gevaren te worden. Als er een lange wachttijd is bij het bootje dan kun je ook bijna net zo snel om het meer heen lopen.
Je kunt redelijk dichtbij de gletsjertong komen, al is het zeker aan te raden de veiligheidsinstructies na te leven. Gletsjers lijken stabiel maar zijn erg onvoorspelbaar.
Het is ook mogelijk om een gletsjerwandeling te maken. Dan ga je met stijgijzers en ijsbijlen de gletsjer op. Dit gebeurt onder leiding van een kundige gids, en je wordt gezekerd aan een veiligheidslijn. Er zijn zowel tochten te boeken voor gezinnen, maar ook voor wat geoefender klimmers. Te boeken via het bezoekerscentrum, een Blue Ice Hike is echt een geweldige belevenis.
We laten het Lusterfjord achter ons en via de noordoever van het Sognefjord rijden we westwaarts.
Gletsjergebied en omgeving bij Fjaerland
Bij Sogndalsfjora kunnen we kiezen uit twee prachtige routes. Als we de Rv5 inslaan dan komen we via een geweldig mooi traject in het gletsergebied bij Fjaerland uit. Het fjordengebied op haar mooist vind ik…
Ook bij Fjaerland is een interessant Bremuseum, dat het wel en wee van de grote gletjer Jostedalsbreen belicht. Er draait een prachtige panoramafilm over het gletsjergebied. Ook is er is een indrukwekkende tentoonstelling te zien over klimaatverandering.
Even verderop, pal aan de Rv5 is een gletsjertong te zien die bijna de hoofdweg bereikt, de Bøyabreen. Er is een gezellig restaurant bij met een hele mooie haard herinner ik me. En een panorama dak waardoor je omhoog naar de gletsjer kan kijken. Een prachtig plekje om te bezoeken!
Als we bij Sogndal de weg 13 langs het Sognefjord volgen rijden we langs leuke jachthaventjes en wijngaarden vol fruitbomen. Met uitzicht op het fjord en haar steile bergen aan de overkant bereiken we via Leikanger de grote waterval Kvinnefossen, die hier bijna óp de weg stroomt. Er is een leuk picknickplaatsje bij gemaakt, je zit daar geweldig. En aan de overkant zien we Vik liggen, met daarachter de hoge Vikafjellet, waar we al overheen gereden hebben op de heenweg van onze route.
Helle, Dragsvik, Balestrand
Bij Helle kunnen we per veerboot oversteken naar Dragsvik. Zo’n overtocht is in deze omgeving altijd een belevenis op zich…
Het dorpje Balestrand heeft een klein aquarium en een mooi kerkje, en het oudste hotel van Noorwegen, dat hier staat, is ook een bezoekje waard.
Er zijn natuurlijk ook mooie wandelingen naar uitzichtpunten te maken, zoals de tocht naar de Klukshaug. Daar bevind je je al zo’n 500 meter boven het Sognefjord. Deze wandeling vraagt uiteraard wel een goede conditie, je bent er totaal een uur of 4 (zonder pauzes) zoet mee. Bij mooi weer is het strandje bij Balestrand een prima plekje om in een fjord af te koelen.
Vanuit Balestrand slaan we weg 613 in en slingeren omhoog naar de ruige Gaularfjellet. Op de bergpas is een imposant bouwwerk geplaatst dat uitzicht geeft op de bergachtige omgeving.
We vervolgen onze reis naar de Likholefossen. Hier ligt een bijzondere brug over de rivier. Als we de brug te voet oversteken lopen we het Fossestien op. Dit is een uitgebreid wandelgebied over vlonders en bospaadjes, met af een toe een bruggetje om een riviertje over te steken. Het pad is zo’n 20 km lang, en heeft vier verschillende parkeerplaatsen waar je verschillende kanten op kunt wandelen.
Wij kozen voor startpunt Likholefossen omdat hier een hytteverhuur (Hov Hyttegrend) vlakbij is. We wandelen dus zo uit onze gezellige hut naar de waterval. We maken een wandeling van een uurtje heen en terug, en we vinden het er geweldig. Het lopen gaat moeiteloos doordat er nauwelijks hoogteverschil overwonnen hoeft te worden, en het pad is prima begaanbaar. Overal bruist het en we zien verschillende watervallen en stroomversnellingen. Dit gebied gaan we zeker nog eens bezoeken!
Huldefossen, Fossestien en Sunnfjord-museum
We vervolgen weg 613 tot deze uiteindelijk weg 5 kruist. Hier zien we nog waterval Huldefossen zich naar beneden storten. Ook weer een geweldige natuurbelevenis om naar deze deze knoeperd toe te wandelen.
Het Sunnfjord –Museum dat hier vlakbij ligt is een leuk openluchtmuseum in een mooie omgeving.
Als we uiteindelijk de mooie Fv 57 afgereden hebben en we de oever van de Sognefjord weer hebben bereikt, hebben we er weer een bijzondere rondrit door het fjordengebied opzitten!