Met de auto naar Noorwegen

Met de auto of camper naar Noorwegen reizen is prima te doen en is de moeite waard! De meeste mensen trekken zo’n twee dagen uit voor de reis naar zuid en midden Noorwegen.

Op deze pagina leest u alles wat u moet weten wanneer u met de auto op vakantie naar Noorwegen gaat. Enkele andere interessante pagina’s om te bekijken zijn:

Rondreizen door Noorwegen
Vakantiehuisje huren in Noorwegen
Rondreis met de camper in Noorwegen

Daarnaast hebben wij speciaal voor onze lezers een routeboek ontwikkeld. Hierin staan 10 geweldige routes door heel Noorwegen. Voor nog geen tien euro ontvang je onze routes al in je mailbox! Bekijk ons routeboek en onze reisgids hier.

Deze pagina helpt u wanneer u zelf de reis naar Noorwegen wilt gaan plannen en maken. Kiest u liever voor een autorondreis waarbij alles op voorhand is geregeld? In dan adviseren wij een autovakantie van Pharos reizen van ANWB. Bekijk de kant en klare autoreizen van Pharos reizen hier.

De reis naar Noorwegen

Een hotel boeken voor je reis naar het noorden is niet nodig wanneer u met een van de veerdiensten in de nacht overvaart. U slaapt dan aan boord van de ferry. Overigens maakt het wel veel uit of u een ferry vanuit Denemarken neemt of vanuit Kiel vaart.

Op de veerdiensten vanuit Denemarken (link naar StenaLine) zijn enkel slaapstoelen te reserveren maar geen hutten/bedden. Dat is wel het geval op de schepen van Colorline welke vanuit Kiel (Duitsland) varen.

Het voordeel van een reis naar Noorwegen met de eigen auto is natuurlijk het feit dat u enorm vrij/mobiel bent. Noorwegen is absoluut een “rondreis land” bij uitstek. U kunt in Noorwegen prachtige dingen zien maar feit is wel dat ze relatief ver uit elkaar liggen.

Naar Noorwegen met de boot of via de brug

Er zijn dus verschillende manieren om met de auto naar Noorwegen te reizen. In de meeste gevallen zal de reis deels per ferry / veerdienst afgelegd worden. Wanneer u naar Noorwegen reist zal u een overtocht maken met een schip van een van de volgende rederijen: Color Line, Stena Line of Fjord Line. Verder op deze pagina een overzicht van de routes/overtochten per rederij.

Een andere optie is reizen naar Noorwegen zonder gebruik van veerdiensten te maken. Dat kan dankzij de Oresundbrug. Meer informatie hierover is ook op deze pagina te lezen. Deze brug wordt ook wel Sontbrug of Øresundsbron genoemd. Deze brug is de enige vaste verbinding tussen Denemarken en Zweden en maakt het dus mogelijk de overtocht naar Noorwegen zonder veerdienst te doen. Welke route en/of welke veerdienst u kiest is natuurlijk afhankelijk van uw wensen en budget.

Een luxe optie is de veerdienst van Color Line vanuit Kiel (Noord Duitsland) rechtstreeks naar Oslo (Zuid Noorwegen). Kortom: verschillende keuzes, voor ieder budget een passende reis.

Bent u er nog niet uit waar u in Noorwegen heen wilt? Bezoek dan eens deze pagina: Populaire bestemmingen en bezienswaardigheden.

Colorline ferry naar Noorwegen

Alle overtocht opties op een rij

U weet dat u met de auto naar Noorwegen wilt, maar weet nog niet hoe u de overtocht het best kan maken? Dit zijn uw opties:

Colorline overtochten
Stenaline overtochten
Fjordline overtochten
Via de Oresundbrug
Via Finland

We vertellen u op deze pagina graag meer over de verschillende opties, zodat u kunt bepalen wat voor uw reis het meest geschikt is. Op de onderstaande kaart ziet u welke overtochten mogelijk zijn. De kleurcode correspondeert met de kleur van de paragrafen op deze pagina.

Ferries naar Noorwegen

Let op: tijden/tarieven kunnen altijd wijzigen. Controleer voor u definitieve beslissingen neemt altijd alle info bij de betreffende rederij.

Colorline Ferries

Color Line is een van de grootste ferry-maatschappijen van Noorwegen. Dagelijks gaan er 6 schepen weg naar 4 verschillende bestemmingen in Noorwegen. Met name de lijn Kiel – Oslo wordt door veel mensen vanuit Nederland, Belgie en Duitsland gebruikt. De reis vanuit Kiel duurt ongeveer 20 uur. U slaapt dus aan boord.Colorline routes
Colorline is de enige rederij die het mogelijk maakt direct vanuit Duitsland naar Oslo te varen. Zoals eerder aangegeven vanuit Kiel. Dat is prettig voor Nederlanders/Belgen omdat u maar circa 6 uur hoeft te rijden en vervolgens uw vakantie start met een heuse minicruise!

Dit is wel een van de duurste overtochten maar kunt u echt wel zien als unieke start van uw vakantie. Onze eigen ervaring: het geld waard en je komt lekker uitgerust om 10.00 in de morgen aan in Oslo! U kunt rekenen op zeer luxe en ruime schepen wat de overtocht zeer comfortabel maakt.

De schepen van Color Line zijn over het algemeen van alle gemakken voorzien. De overtocht naar Noorwegen wordt daardoor een ontspannende vakantie-ervaring! De route Kiel Oslo bespaart een hoop autokilometers en is erg leuk om mee te maken. Voordeel is dat je de ‘s ochtends om ongeveer 10 uur in Oslo bent.

Deze overtocht is met recht een minicruise te noemen! Voorheen ging u heen met de luxe Ms Fantasy. Nu gaat u terug met een nieuw, identiek, schip; de Ms Magic.

De Ms Magic is zelfs nog aantrekkelijker omdat een groot deel van de “gewone” hutten nu ook een raam hebben. Deze overtocht is met recht een “mini cruise” te noemen! Aan boord zijn winkels, restaurants, een casino en een zwembad te vinden. Deze grote schepen zijn zeer stabiel waardoor de kans op zeeziekte tot een minimum wordt beperkt.

Colorline MS Magic
Colorline MS Magic (bron:colorline.com)

Vanaf Hirtshals vaart Color Line met een relatief nieuw schip (superspeed ferries). Dit is een snelle boot. De overtocht van bijvoorbeeld Hirtshals naar Larvik duurt dan maar zo’n 4 uur. Ook naar Kristiansand vaart zo’n snelle veerboot. Deze schepen zijn wel aanzienlijk minder luxe dan de schepen welke de verbinding Kiel – Oslo en retour verzorgen.

Uiteraard is daar de prijs ook naar. Op deze snelle veerboten kunt u dan ook geen hut boeken. Wel is het mogelijk om comfortabele stoelen te reserveren.

Nadeel is wel dat de afvaartijden van de overtocht Hirtshals – Larvik vaak niet goed uitkomen voor de reiziger vanuit Nederland. Of in de middag (ongeveer 16.00 uur) of in de avond. Dat betekent dus dat u vaak op een ongemakkelijk tijdstip in Noorwegen aankomt.

Controleer deze afvaartijden echter regelmatig op de site van Color Line. De afvaartijden van deze (maar ook andere) overtochten willen nog wel eens veranderen.

Wanneer je naar Bergen gaat is het m.b.t. de afstand zelfs interessant om de overtocht vanuit Kiel te overwegen. Ter voorbeeld; met de auto van Larvik naar Bergen is maar zo’n 60 kilometer korter dan van Oslo naar Bergen. Nadeel is, zoals eerder aangegeven, dat de veerdienst Kiel – Oslo wel wat duurder is.

Reizen algemeen

Video: Superspeed ferries

Ook nog een tip voor diegenen die de overtocht van Kiel naar Oslo doen;

Om ongeveer half tien in de ochtend wordt omgeroepen dat iedereen naar de auto moet gaan. Wanneer u dat bericht hoort is het eigenlijk te laat. De liften zijn dan dusdanig druk dat u soms lang moet wachten voordat u een lift heeft. Gevolg is dat u dan te laat bij uw auto bent wat als gevolg heeft dat of anderen op u moeten wachten of dat iedereen om uw auto is heengereden.

In dat geval sluit er een klep zodat een andere verdieping er af kan. Dat is voor u dus extra lang wachten. Dus de tip; zorg dat u om ongeveer 9.00 klaar staat nabij de lift of, indien al mogelijk, bij de deur van het juiste autodek. Voor diegene die geen haast hebben: wacht dan even na het omroepen want dan gaat u een stuk rustiger naar beneden.

Stenaline Ferries

Met een verbinding naar Noorwegen (website Stenaline) en verbindingen naar Zweden ook een belangrijke speler! De enige directe verbinding naar Noorwegen is de overtocht van Frederikshaven in Denemarken naar Oslo.Stenaline routes

Hierboven de overtochten / bestemmingen van Stena Line. Wanneer je vanuit kiel naar Noorwegen gaat is Color Line mbt reistijd dus een betere optie. Stena line vaart die lijn niet rechtstreeks. Stena Line is interessanter wanneer je naar zuid Zweden reist. Eigenlijk de enige interessante overtocht voor Noorwegen is Frederikshaven – Oslo.

Stena Line is natuurlijk wel heel interessant wanneer je Zweden en Noorwegen in een vakantie wil combineren. Informeer ook zeker bij Stena Line voor eventuele kortingen / acties voor meerdere overtochten. Stena Line biedt ook, zoals op het kaartje te zien, een zeer interessante overtocht voor mensen vanuit Polen / Rusland. De lijn Gdynia – Karlskrona is dus het enige (efficiente) alternatief voor mensen uit het Oostblok en West Duitsland.

Bent u van plan om de overtocht met Stena Line te maken? Wanneer u via onze link een overtocht boekt (klik naar website Stena Line), ontvangen wij een kleine commissie. Het kost u verder niets, dit is onze vergoeding voor het verschaffen van alle informatie op deze website.

Fjordline Ferries

Fjordline is, naast Colorline, de belangrijkste rederij waar het gaat om mogelijke overtochten naar Noorwegen. Doorgaans gaat u met Fjordline wat voordeliger naar Noorwegen door de, meestal, kortere routes. Nadeel is dat u niet altijd op hele handige tijdstippen aankomt in Noorwegen.

(3 directe verbindingen van Denemarken naar Noorwegen. Daarnaast verbindingen binnen Noorwegen)

Fjordline routes

Routes Fjordline (bron: fjordline)

Hierboven de routes / bestemmingen van Fjord Line. Voor toeristen die vanuit Nederland naar Bergen gaan is deze veerdienst een interessante optie. Nadeel is echter dat je wel naar Hirtshals in Noordelijk Denemarken moet rijden. Dit is best wel een stevige afstand in vergelijking met bijvoorbeeld Kiel (Duitsland) van waar uit Colorline een overtocht doet.

Nadeel van deze rederij kunnen dus wel de afvaartijden / aankomst-tijden zijn. Informeer daar dus naar want het kan zijn dat deze absoluut niet aansluiten bij je planning (hebben we zelf een keer ervaren en ook meerdere malen vernomen van bezoekers). In sommige gevallen is Color line Kiel – Oslo zelfs interessanter. Je moet dan nog wel rijden in NO maar dat kan opwegen tegen nachtelijke aankomsten in Noorwegen.

Video met beelden van de snelle fjordcat van Fjordline:

De meeste schepen van Fjordline zijn niet echt te vergelijken met die van Color Line. Onze eigen indruk (we hebben van beide rederijen gebruik gemaakt) is dat Color Line zich wat meer richt op comfort/luxe. Fjordline richt zich meer op de prijsbewuste reiziger. Voordeel van Fjordline tov Colorline is de mogelijkheid om mee te varen tot aan Bergen toe! Gaat u daar op vakantie dan is dit natuurlijk een hele aantrekkelijke optie. Dit is met Colorline niet mogelijk.

Reizen over de Oresundbrug

TIP! Dit is dus de enige manier om zonder veerdiensten / ferries naar Noorwegen te reizen.

Wie per eigen vervoer naar Noorwegen reist en geen ferries wil te nemen, kan gebruik maken van de brug (Oresundbrug) over de Sont tussen Kopenhagen en Malmö en over de E6 langs de zweedse kust Noorwegen bereiken.

Deze verbinding is circa zestien kilometer lang en bestaat uit een tunnel van 3,5 kilometer, het vier kilometer lange kunstmatige eiland Peberholm en een hangbrug. Het wegverkeer kan gebruik maken van vier rijbanen (twee in iedere richting); voor treinen zijn er twee sporen. U kunt ter plaatse eventueel een voordeelkaart aanschaffen (meerdere ritten).

De Oresundbrug is alleen toegankelijk voor auto’s (met caravan), campers, vrachtwagens en treinen. Voetgangers en fietsers zullen dus gebruik moeten maken van de treinverbinding. Alle informatie mbt deze brug en de trein is te vinden op de site van de organisatie oresundbrug (oresundsbron.com)

Een oversteek over de Øresundbrug kost per auto (tot 6 m) € 52, per motor €28 en met auto en caravan €104. (2018). Wanneer u uw ticket op voorhand online koopt, krijgt u korting. De korting kan oplopen tot 10 euro. Let op: kijk voor de meest actuele prijzen altijd op de website van de Oresundbrug zelf.

Reizen via Finland

Wanneer u circa drie weken naar Noorwegen gaat is het natuurlijk ook mogelijk om Finland “mee te pakken”. Erg comfortabel en bijzonder is de mogelijkheid om vanaf Lubeck/Travemunde (Duitsland) naar Helsinki (Finland) te varen. Lubeck/travemunde liggen vlakbij Kiel. U gaat in de avond aan boord. U slaapt in totaal twee nachten aan boord. Totale vaartijd is circa 28 uur. Een soort minicruise als start van uw vakantie dus! Deze overtocht kunt u boeken bij Finnlines (finnlines.com).

In Helsinki kunt s avonds verder met de autotrein naar Rovaniemi, Lapland . Dit is tevens een slaaptrein. Het fijne van reizen naar Noorwegen via Finland is het comfort. De treinreis duurt ongeveer 13 uur. U ziet verschillende landen terwijl u zelf weinig hoeft te rijden maar toch telkens uw auto bij u heeft. Eenmaal in Rovaniemi (hoofdstad Lapland) bent u al heel ver Noordelijk. Circa 600 kilometer van de Noordkaap af. Ook kunt u vanaf daar delen van de Zweedse wouden bewonderen. En Noorwegen is dus vlakbij…

Autorijden in Noorwegen

Houd er in ieder geval rekening mee dat autorijden in Noorwegen anders is dan in de meeste landen om ons heen. Ik bedoel dan met name dat er per uur minder kilometers worden afgelegd. Reken op een gemiddelde snelheid van circa 60/70 km per uur.

Noorwegen beschikt over 1 centrale snelweg (van zuid naar noord). Voor zover dit een snelweg genoemd mag worden. U moet zich hier meer de vorm van een hoofdweg bij voorstellen. Het is voor het grootste deel een 1 baansweg met om de zoveel kilometer een mogelijkheid om een voorganger in te halen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat er geiten of schapen op zelfs deze weg lopen. Haast onderweg is dus niet aan te raden. Reizen naar Noorwegen vraagt een ruime tijdsplanning en vooral geen stress/haast.

Het rijden op de Noorse wegen is trouwens best wel slaapverwekkend. Hoewel de uitzichten prachtig zijn is het voor de bestuurder vermoeiend rijden. Een zeer constante (vrij lage) snelheid in combinatie met de zon kunnen op den duur zeker voor een wat suffig/slaperig gevoel zorgen. Afwisselen met een andere passagier bevalt ons dan ook het beste. Op die manier kan bovendien iedereen ook een om zich heen kijken en genieten van de prachtige ver-gezichten.

Hou er ook rekening mee dat je in Noorwegen veel tunnels en tolwegen tegenkomt (Noorwegen heeft ongeveer 250 tunnels, 12000 bruggen en 200 veerdiensten). De binnenlandse veerdiensten varen zowel in het zomerseizoen als in het winterseizoen. Hou er echter wel rekening mee dat ze in de winter minder vaak varen. Langere reistijden dus. Echter de meesten onder u zullen in de zomer reizen.

Deze voorzieningen brengen dus de nodige kosten met zich mee. Ook is het verstandig een royale hoeveelheid tijd in te calculeren voor autoritten. Met name de veerdiensten kosten relatief veel tijd. Voordeel is dat je bij de veerdiensten (aanlegplaatsen) meestal een kiosk, snackbar, telefooncel en souvenirwinkel vindt. Je kunt daar in de meeste gevallen koffie e.d. halen.

Handige tips voor de reis per auto naar Noorwegen

Het Noorse wegennet is uitgebreid. In de meeste gevallen is er sprake van goede verharde wegen. Maar grindwegen zijn geen uitzondering. Met name bergwegen/bergweggetjes kunnen een stuk slechter zijn.

Voor veel wegen moet tol worden betaald. Vergis u niet; de kosten voor deze tolwegen kunnen best wel hard oplopen. Het is vaak wel mogelijk deze wegen te ontwijken. Uiteraard maakt dat de reis meestal aanzienlijk langer. Voordeel is echter wel dat de reis meestal mooier is. De meeste grotere plaatsen / steden in Noorwegen zijn enkel via een tolweg te bereiken. Noors geld in de auto is dan ook geen overbodige luxe. In veel plaatsen in Noorwegen is het betaald parkeren ook “ontdekt”. Dan komt dat contante Noorse geld alweer van pas.

Autorijden in Noorwegen

Maximum snelheid in Noorwegen:

De maximale snelheid op wegen buiten de bebouwde kom bedraagt 80 km/uur op enkele wegen is 90 km/uur toegestaan (waaronder de hoofdweg/rijksweg) . Bussen en auto’s met aanhanger mogen niet sneller dan 80 km/uur. Auto’s met een ongeremde aanhanger/caravan die meer weegt dan 300 kg mogen niet harder rijden dan 60 km/uur. Binnen de bebouwde kom geldt altijd de maximum snelheid van 50 km/uur. In veel woonwijken staan borden van 30 km/uur.

Autorijden in de winter:

Wanneer u tijdens het winterseizoen met de auto naar Noorwegen gaat moet u er rekening mee houden dat de omstandigheden om aangepast rijgedrag vragen. Het is in principe verplicht om met winterbanden te rijden. Het profiel van uw winterbanden mag niet minder zijn dan 3,0 mm. Sommige wegen zijn in de winter niet toegankelijk. Met name trajecten door bergpassen.

De volgende informatie is door Statens Vegvesen vrijgegeven (let op: informatie kan verouderd zijn). Check dus altijd ook nog de site van Statens Vegvesen!

Dit zijn de gebruikelijke wegen:

Wegnr —-route—- van/tot (maanden)

 • E69 Skarsvag – Noordkaap: 10 -04
 • Rv 13 Gaularfjell – 12-05
 • Rv 51 Valdresflya – 12-04
 • Rv 55 Sognefjell – 11-05
 • Rv 63 Geiranger – Langevatn – 11-05
 • Rv 63 Trollstigen – 10-05
 • Rv 98 lfjordfjell – 11-05
 • Rv 252 Tyin – Eidsbugarden 10-06
 • Rv258 Gamle Strynefjellsveg 10-06
 • Rv 520 Breiborg – Roldal 11-06
 • Rv 886 Jarfjordfjell 11-05
 • Fv 243 Aurdal – Erdal (laerdal) 11-06
 • Fv 337 Brokke – Suleskard 11-05

Veel Noren gebruiken spijkerbanden/spikes. De situatie in Noorwegen is dan ook niet goed te vergelijken met de situatie in Nederland. Doorgaans worden de wegen in Noorwegen niet met zout vrij gehouden. Bij sneeuwval e.d. wordt er gebruik gemaakt van sneeuwschuivers. De belangrijke wegen zijn dus redelijk sneeuwvrij maar wel bijzonder glad.

Scroll verder naar beneden voor meer info over winterbanden in Noorwegen.

In Oslo en Trondheim dien je als gebruiker van spijkerbanden een extra belasting te betalen, ook als je slechts door de stad heen rijdt. Reis je in de winterperiode naar Noorwegen vanuit Nederland, zorg er dan voor dat je winterbanden (zonder spijkers) onder je auto hebt. Het is in Noorwegen niet toegestaan om met motoren met een aanhanger te rijden. Neem contact op met de Noorse ambassade (zie invoerbepalingen) om hiervoor een eventuele ontheffing te krijgen.

De maximale toegestane breedte van auto’s op de Noorse wegen is 2,50m. met uitzondering van de volgende wegen:

 • Rv.461 : Konsmno -Kvåq (Vest-Agder) 2m40
 • Rv.461 : Moi – Førland 2m40
 • Rv.515 : Skjoldastraumen bru 2m40

Met een caravan door Noorwegen reizen

De maximale breedte voor caravans is 2m30, de totale lengte van de auto met caravan mag de 18m50 niet overschrijden. Verder dien je rekening te houden met het feit dat enkele wegen en bergpassen niet geschikt zijn om met een caravan te bereiden.

Nog even over de wegen die minder geschikt zijn voor een auto-caravan combinatie. Hier een overzicht van de belangrijkste routes;

 • 461 : Forland – Moi – Kvas – Konsmo
 • 465 : Hanesund – liknes
 • 501 : Rekeland – Heskestad
 • 92 : Bjordal – prov.grens Hordaland
 • 63 : Geirangervegen
 • 63 : Trollstigen
 • 758 : Vuku – Stene

Voor updates: Statens Vegvesen

Rijden en alcohol:

De Noorse wetgeving met betrekking tot rijden onder invloed is zeer streng. Het is verboden onder invloed van alcohol of narcotica achter het stuur te zitten. Autorijden met een promillage van meer dan 0,2 is hoe dan ook verboden. In Nederland ligt de grens voor een ervaren bestuurder op 0,5 promille. Voor de eigen veiligheid en ook die van anderen, drink geen druppel wanneer je daarna nog moet rijden.

En hoe zit het met medicijnen? In Noorwegen zijn de medicijnen die het rijden beïnvloeden met een rood gevarendriehoekje gemerkt.

Autolichten aan of uit in Noorwegen ?

In Noorwegen is elke automobilist verplicht ook overdag met dimlicht aan te rijden. De boetes voor het rijden zonder licht, veiligheidsgordels, kinderzitjes enz. kunnen hoog oplopen. Voor motorrijders is uiteraard de helm verplicht.

Pech onderweg in Noorwegen

Pech onderweg in Noorwegen | anwb Noorwegen (NAF)

Bij pech onderweg kun je via praatpalen contact opnemen met NAF. Dit is de Noorse Automobielvereniging en deze patrouilleren tijdens juli en augustus op de belangrijkste verkeerswegen. Het is belangrijk een internationale reis- en kredietbrief mee te nemen.

Hou er ook rekening mee dat je, zoals al eerder gemeld, in Noorwegen te maken kunt krijgen met bruggen, tunnels en wegen waar tol voor moet worden betaald. Zorg voor voldoende contant geld want deze tol kan vrij hoog uitvallen. In Noorwegen ontkom je doorgaans niet aan veerponten.

Bij ongevallen is het belangrijk de groene kaart bij u te hebben. Op die kaar moet ook de aanhanger / caravan staan. Als u geen groene kaart hebt moet u bij de grens / douane een aparte verzekering afsluiten voor het rijden in Noorwegen.

Brandblusser, verbandtrommel en gevarendriehoek zijn in Noorwegen niet verplicht. Uiteraard kan het geen kwaad deze zaken toch te regelen.

Autoverhuur in Noorwegen:

In vrijwel alle grotere steden en vliegvelden kun je een auto huren. O.a. Avis, Hertz en Europcar zijn ook in Noorwegen actief. Zeker wanneer je met het vliegtuig naar Noorwegen reist is het vaak handig een auto te huren. Maar informeer bij bijvoorbeeld de verhuurder van een vakantiehuisje of het mogelijk is om opgehaald te worden. Zeker wanneer je op visvakantie naar Noorwegen gaat voor bijvoorbeeld een week dan kan dit erg handig zijn. Vaak kunt u dan in 1x boodschappen doen voor de hele week. Het is dan zonde om een auto te huren. Scheelt wellicht weer enkele honderden Euro’. Er is vaak wel prijsverschil tussen de verschillende autoverhuurders. De meeste hebben een website waarop de tarieven te vinden zijn. Vergelijk ze dus eerst even voordat u een auto huurt. Bekijk voor meer informatie onze speciale pagina over auto’s huren in Noorwegen.

Dieren Noorwegen:

Hou er rekening mee dat je in Noorwegen meer dan gemiddeld vaak overstekend wild kan tegenkomen. De meeste ongevallen met dieren gebeuren vroeg in de ochtend of juist met de avondschemering. In de winter is het doorgaans nog beter oppassen dan in de zomer. Op risicotrajecten staan meestal duidelijke waarschuwingsborden.

Wanneer je een aanrijding met een dier krijgt is het zaak dit wel te melden via het nummer 175. Zeker de gebieden buiten de grotere plaatsen zijn risicogebieden. Er leven enorme hoeveelheden herten en ook een aanzienlijk aantal elanden in de Noorse natuur.

Winterbanden Noorwegen:

Er zijn twee soorten winterbanden in Noorwegen: spijkerbanden (piggdekk) en banden zonder spijkers (piggfrie dekk). Het is niet toegestaan om tussen de eerste maandag ná pasen (1 mei in de drie noordelijke provincies) en 1 november (15 oktober in de drie noordelijke provincies) met spijkerbanden te rijden.

Het gebruik van winterbanden zonder spijkers wordt sterk aanbevolen door de overheid, omdat spijkerbanden erg slecht zijn voor het asfalt en het milieu (vrijkomende stofdeeltjes).

Verzekeringsmaatschappijen stellen beide bandensoorten gelijk. Het is in ieder geval aan te raden om buiten het zomerseizoen winterbanden te gebruiken. Het is buiten het zomerseizoen vaak nat en glad op veel Noorse wegen.

Rij je in de herfst of in het winterseizoen naar Noorwegen? Het is wellicht verstandig om na te vragen welke wegen (bergpassen) afgesloten zijn. Dit heeft alles te maken met de (winterse) omstandigheden. Informeer hiervoor bij het Noors verkeersbureau.

Brandstof / tankstations in Noorwegen:

Brandstof is in Noorwegen nog iets duurder dan in Nederland. Echter de benzinestations zijn vrij in de prijsbepaling. Het kan dus aanzienlijk wisselen. Bij onbemande pompstations kun je vaak niet afrekenen met je Nederlandse pinpas. De tankstations liggen buiten de steden vaak relatief ver uit elkaar.

De afstanden en reistijden mbt de reis naar Noorwegen:

Utrecht – Kiel (duitsland) is ongeveer Afstand 527,6 km.
Reisduur 04:46

Utrecht – Hirtshals (denemarken is ongeveer Afstand 946,9 km.
Reisduur 08:26

Oslo – Trondheim (beide noorwegen) is ongeveer Afstand 497,8 km.
Reisduur 07:15

Voor de reistijden geldt; dit zijn gemiddelden. Dat kan dus afhankelijk van files, rijstijl, snelheid e.d. afwijken.

Populaire autoroutes Noorwegen / mogelijke rondreizen Noorwegen

Wellicht is het moeilijk te bepalen waar u heen wilt in Noorwegen. Op basis van de toeristische statistieken, veel besproken bezienswaardigheden en de eigen ervaringen hebben we een aantal populaire autoroutes in Noorwegen op de kaart gezet.

Voor ieder deel van Noorwegen hebben we een route samengesteld die u langs de belangrijkste plaatsen en bezienswaardigheden laat rijden.

Neem dus vooral even de moeite deze routekaarten te bekijken!

> populaire autoroutes / mooie rondreizen (NIEUW!)

Rondreizen in Noorwegen

Routes zoals hierboven zijn natuurlijk het handigst wanneer u met de eigen auto of camper bent. Anders moet u een auto huren wat doorgaans best wel prijzig is. Reizen door Noorwegen is de beste manier om het land te leren kennen. Echter er kleven ook nadelen aan. De voordelen & nadelen hebben we op een rijtje gezet. Evenals handige tips voor diegenen die beslissen een rondreis door Noorwegen te gaan maken met de eigen auto of camper.

–> Rondreizen Noorwegen | informatie & tips

Landkaart Scandinavië

Met de auto naar Noorwegen | conclusie

Met de auto naar Noorwegen is een van de meest leuke/mooi manieren om naar Noorwegen te gaan. U geniet optimaal doordat u prachtige routes langs schitterende fjorden kunt kiezen.

Het openbaar vervoer in Noorwegen is uitgestrekt maar desondanks niet sluitend naar iedere plaats. Vliegen naar Noorwegen en ter plaatse een auto huren is natuurlijk ook een interessante optie. De kosten pakken dan waarschijnlijk wel hoger uit. Vergelijk in ieder geval de verschillende verhuurmaatschappijen kritisch!

Dat geldt trouwens ook voor diegenen die naar Noorwegen vliegen. Vergelijk altijd vooraf de vliegtickets. Het is namelijk zo dat verschillende maatschappijen naar Noorwegen vliegen.

Met de auto is natuurlijk niet zo snel als vliegen. Het is echter wel een stukje vakantie op zich. Bovendien hoeft u in Noorwegen dan geen auto te huren. Gebruik van veerdiensten maakt de reis met de eigen auto wel wat duurder. Degenen die de kosten zo laag mogelijk willen houden kunnen dus kiezen voor een reis met de auto via Zweden. U heeft dan niet te maken met kosten voor de overtocht. Hou er wel rekening mee dat gebruik van de Oresundbrug ook tol kost. Dit is echter vele malen goedkoper dan een veerdienst vanaf Duitsland of Denemarken.

Kosten autovakantie Noorwegen

Regelmatig krijgen we de vraag wat een autovakantie naar Noorwegen kost. Met name dan ten opzichte van een vakantie naar Noorwegen per trein of vliegtuig.

Gaat u naar zuidwest Noorwegen dan moet u grofweg rekenen op circa 3500-4500 kilometer (bij een rondreis zuidwest Noorwegen). Uitgaande van een gemiddeld verbruik van 1:10 zijn de brandstofkosten circa 350-450 liter x 1,80 = 630-810 EURO. De meest voordelige optie is de overtocht van Denemarken naar Noorwegen: vanaf circa €350 retour. Tol/overtochten in Noorwegen kost al snel €150,00. Totale autokosten per 2 weken Noorwegen: gemiddeld 1200 (afgerond naar boven).

Kiest u voor de meest comfortabele overtocht naar Noorwegen (met colorline vanuit Kiel/DE naar Oslo / NO) dan moet u ongeveer €1000 EURO rekenen voor een retour/2 personen/1 auto. €1850 EURO totaal dus.

U kunt ook zonder veerdienst naar Noorwegen. Dit zal iets voordeliger zijn maar kost wel aanzienlijk meer tijd. Vliegen naar zuidwest Noorwegen (stavanger) kost circa 275 EURO per persoon retour. Voor 2 volwassenen is dat dus 550 EURO (let op, controleer de actuele tarieven via een ticketvergelijker (Skyscanner.com) aangezien de prijzen per week wisselen). U beschikt dan natuurlijk niet over een auto.

Een auto huren kost per 2 weken ongeveer €900,00 excl. brandstof. Langere vakanties kunt u dus beter met de eigen auto doen.

Een korte vakantie (max 1 week) maakt vliegen interessanter. Vliegen is natuurlijk ook sneller. Hoewel we niet mogen vergeten dat vliegen ook al snel een dag kost (naar luchthaven, wachten, vliegreis zelf, bagage opwachten, auto regelen en naar bestemming rijden).4 reacties op “Met de auto naar Noorwegen

  Hennie Meinders

  (januari 15, 2019 - 11:12 am)

  We willen graag met de boot van Kiel naar Oslo en dus op de boot overnachten. We vragen ons alleen af of je tijdens deze reis goed kunt slapen. Hoe zit het met geluidsoverlast? Ik ben nogal een lichte slaper en we willen de volgende dag verder landinwaarts reizen. Goede nachtrust is dus heel belangrijk.

   admin

   (januari 15, 2019 - 3:22 pm)

   Overnachten op de boot is voor iedereen verschillend. Persoonlijk hebben wij heerlijk geslapen. Geluidsoverlast is er nauwelijks, de hutten zijn goed geïsoleerd. Wel kan je in sommige hutten de motoren horen ronken, maar dit is een monotoon geluid wat de slaap niet beïnvloed. Over het algemeen wordt er dus goed geslapen tijdens de reis.

  Johan Pol

  (april 2, 2019 - 2:06 pm)

  Dank voor deze info. Erg leerzaam. Ik wil waarschijnblijk deze zomer met de auto/vouwwagen via de boot verbinding Hirthals-Bergen en daarna op het gemakkie in 3 weken terugrijden door het landschap.
  Lijkt mij mooi. Nog tips om op te letten?

  Boottocht is trouwens met luxe hut iets van eur 850. Is dat redelijk?

   VNN Crew

   (april 2, 2019 - 4:19 pm)

   Hoi Johan,

   Wat een mooie vooruitzichten! Je zou via bijvoorbeel de Hadangervidda en Oslo terug kunnen rijden. Er zijn ook andere opties met andere uitzichten. Wellicht interessant om ons digitale routeboek aan te schaffen, daar worden verschillende routes weergegeven en lees je wat op die route te zien is.
   Persoonlijk ben ik nooit vanuit Hirthals vertrokken, dus ik kan helaas niet zeggen of de prijs oké is.

   Ik zou je willen adviseren om je vraag/reis ook op ons forum te plaatsen. Daar kunnen andere reizigers je eventueel extra tips geven. Je vindt het op http://www.vakantienaarnoorwegen.nl/forum/

   Groetjes,
   Tim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.