Wil je met de hond op vakantie naar Noorwegen? Dat kan prima! Er gelden wel wat strengere regels rondom de gezondheid en de vaccinaties van je hond. Dat komt omdat in Noorwegen weinig hondenziektes voorkomen en dat willen ze graag zo houden. Alle mogelijke voorbereidingen en informatie rondom het meebrengen van een hond naar Noorwegen komt in dit artikel aan bod.
Hond mee naar Noorwegen? Dit zijn de regels
Wanneer je je hond wil meenemen op vakantie naar Noorwegen, dan zijn er een aantal strenge regels waar je hond aan moet voldoen, voordat hij met je mee mag. In dit artikel vind je een opsomming van de belangrijkste regels.
- Er zijn allereerst strenge regels rondom hondsdolheid. De inenting tegen hondsdolheid moet minimaal 21 dagen voordat je op reis gaat naar Noorwegen gebeurd zijn. Dit geldt ook als je je hond opnieuw laat inenten omdat de eerdere rabiësvaccinatie is verlopen. Let op: sinds 2012 volgt Noorwegen de regels van de EU (want Noorwegen is zelf geen EU-land). Voorheen was er een standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar, maar deze is komen te vervallen.Vroeger moest je hond voor een reis naar Noorwegen ieder jaar tegen hondsdolheid worden ingeënt, nu is de vaccinatie meestal drie jaar geldig.
- Naast deze rabiësvaccinatie, moet je hond gechipt of getatoeëerd zijn. Deze chip moet duidelijk leesbaar zijn zodat je hond geïdentificeerd kan worden. Dit identificatienummer dient ook op de inentingsbewijzen vermeld te zijn. Bij de Noorse douane zijn chiplezers aanwezig die ISO- of FECAVA-gecertificeerde chips kunnen lezen.
- Voor dat je naar Noorwegen reist, moet je hond moet minimaal zes aaneengesloten maanden in een EU-/EVA- land hebben gewoond.
- Neem je een pup mee die jonger is dan drie maanden, dan wordt deze in uitzonderingsgevallen toegelaten in Noorwegen. Je dient hiervoor eerst contact op te nemen met de Norwegian Food Safety Authority.
- Tenslotte moet je hond door de dierenarts ontwormd worden binnen 120 uur tot 24 uur voordat je de grens overgaat naar Noorwegen. Dit middel moet Praziquantel of Epsiprantel bevatten. Je dierenarts vult dit in het hondenpaspoort in, hierbij moet de datum en het gebruikte merk vermeld worden. Eenmaal in Noorwegen moest je voorheen na een week opnieuw naar een Noorse dierenarts om de ontwormbehandeling te herhalen. Dit hoeft tegenwoordig niet meer. Reis je via Zweden naar Noorwegen, dan is het handig om in Nederland alvast ontwormingspillen te kopen en deze door een dierenarts in Zweden te laten toedienen. Je betaalt dan alleen consult kosten.
- Let op: als je langer dan 28 dagen in Noorwegen verblijft dan moet je deze ontwormingskuur laten herhalen door een Noorse dierenarts.
- Het is belangrijk dat alle vaccinaties en behandelingen door de dierenarts in het hondenpaspoort worden genoteerd. In het hondenpaspoort moeten het signalement, het chipnummer, de vaccinatiegeschiedenis en de parasietenbehandelingen van je hond vermeld staan. Dit paspoort moet je altijd bij je dragen in Noorwegen. Bij de grens moet je je hond op eigen initiatief officieel melden bij de douane, wantje voert hem in.
- Reisje met meer dan vijf honden, dan wordt dit beschouwd als commercieel verkeer.Er wordt dan vanuit gegaan dat de honden zijn bedoeld voor verkoop in Noorwegen. Hiervoor gelden andere regels. Wil je met meer dan vijf honden op vakantie in Noorwegen, kijk dan op de website van de Noorse Voedsel en Waren Autoriteit (Mattilsynet) welke regels er gelden.
- Houder rekening mee dat er kosten zijn verbonden aan deze voorbereidingen.
- Inde lente en in de zomer geldt er een verbod in Noorwegen op loslopende honden.Dat betekent dat je je hond in deze tijd van het jaar altijd moet aanlijnen. De regels kunnen verschillen, afhankelijk van de plaats. Kijk daarom altijd even in de gemeente waar je bent wat de regels zijn. Meestal staat dit op borden aangegeven. Over het algemeen geldt dat je vanaf maart tot oktober de hond aangelijnd moet houden.
- Check ook altijd even de website van het LICG, hier vind je de meest actuele informatie over de regels rondom reizen met je huisdier binnen en buiten de EU.
Deze honden zijn verboden in Noorwegen
Niet alle honden zijn welkom in Noorwegen. Is jouw hond een:
- Pit Bull Terriër
- Fila Brazilieira
- Tosa Inu
- Dogo Argentino
- American Staffordshire Terriër
Of een Tsjechoslowaakse wolfhond of een kruising van een hond met de wolf (zoals de Saarlooswolfhond), dan is het goed om te weten dat je huisdier niet welkom is in Noorwegen. Als niet duidelijk zichtbaar is of je hond tot een van deze genoemde rassen of kruisingen behoort, dan dien je te kunnen aantonen met een originele stamboom dat je hond niet tot een van de verboden rassen, of een kruising vaneen van de verboden rassen behoort.
Wandelen met je hond in Noorwegen
Ben je een strandliefhebber en vindt je hond het lekker om te ravotten op het strand of in de zee, dan kun je je in Noorwegen zeker vermaken. Je mag bijna overal je hond meenemen op het strand. In het zuiden van Noorwegen vind je vooral veel zandstranden. Meer naar het noorden van het land, tref je wat ruigere rotskusten en prachtige fjorden. In het binnenland is het ook heerlijk wandelen. Hier vind je uitgestrekte bossen en bergachtige landschappen, waar je nauwelijks mensen tegenkomt. Het klimaat in Noorwegen is mild. In het binnenland is het in de zomer vaak zonnig. De kust is over het algemeen wat regenachtiger. Maar door het relatief warme zeewater kan het in de zomer lekker warm zijn. In de winter is het een ideaal wintersportland. Veel honden houden van rennen door de sneeuw. Is jouw hond ook een sneeuwliefhebber, dan staat een wintervakantie in Noorwegen garant voor veel sneeuwpret.
Gezondheid van je hond in Noorwegen
Let altijd goed op voor teken, want die komen overal voor, ook in Noorwegen. Je huisdier kan hier ziek van worden, dus het is slim om preventieve maatregelen te nemen en de vacht van je hond altijd grondig te controleren na een wandeling. Als je wandelingen maakt in rotsachtige gebieden, dan kunnen de kussentjes onder de poten van je viervoeter beschadigen door de scherpe ondergrond. Als je hond hier gevoelig voor is, dan kun je hier speciale hondenschoentjes voor kopen.
Met een boot naar Noorwegen samen met je hond
Er zijn veel mensen die met een ferry of een (zeil)boot naar Noorwegen varen en hun hond aan boord meenemen. Bij het reizen met een eigen zeilboot naar een Noorse haven dien je je hond op eigen initiatief aan te melden bij de douane. Als er geen douanekantoor in de haven is, moet je telefonisch contact opnemen met het douanekantoor dat het dichtste bij deze haven in de buurt ligt. Via dit kantoor zal je instructies krijgen over de verdere procedure rondom het invoeren van je hond. Het is aan te bevelen om vooraf via de Noorse douanewebsite te kijken in welke haven je het beste kunt aanleggen. Op een ferry mag een hond gewoon mee.
Is het aan te bevelen om met je hond op vakantie te gaan in Noorwegen?
Het vereist een goede voorbereiding om met je hond op vakantie naar Noorwegen te gaan. De regels zijn gelukkig minder streng dan voorheen. Als je je aan de regels houdt,dan is het prima te doen. Het land is geweldig om samen met je huisdier te ontdekken. De natuur leent zich uitstekend voor het maken van lange wandelingen en het klimaat is over het algemeen erg aangenaam voor je hond. Kortom:een vakantie met je hond in Noorwegen wordt gegarandeerd een mooie beleving.
4 comments
Zijn de dierenarts kosten betaalbaar in Noorwegen en worden honden net als hier gecremeerd?
We willen ons hondje niet thuislaten, maar ze zou dan al 18 zijn.
Wij hebben een Shikoku (Japanse Wolfshond) – mag deze binnen in Noorwegen?
Beste welke vaccinatie moet mijn hond nu hebben om mee naar noorwegen te reizen met de camper er word van alles gezegd grts johny
ik heb een akita inu, deze staat niet op de verboden honden lijst. Maar hoe weet ik zeker dat ze haar niet weigeren.