Vliegen naar Noorwegen

Vliegen naar Noorwegen, de laatste jaren is het steeds populairder geworden. Mede door de lagere prijzen en door het aanbod van bussen en huurauto’s bij vliegvelden in Noorwegen. Vanaf Gardermoen, het vliegveld van de hoofdstad Oslo, is het zelfs mogelijk om met een snelle treinverbinding naar Oslo centrum te reizen. Prijzen van vliegtickets kunnen enorm variëren. De prijs van een ticket is o.a. afhankelijk van het seizoen, de vliegmaatschappij, de bestemming in Noorwegen en uw wensen t.a.v. comfort/reistijd.

Op deze pagina wat meer informatie over het vliegen naar en in Noorwegen en tips mbt het boeken van vliegtickets.

Vliegtuigmaatschappijen die vliegen naar Noorwegen

De meeste plekken in Noorwegen zijn het best te bereiken door te vliegen via Oslo. Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen die vliegen naar Oslo. De meest interessante aanbieders die vliegen tussen Amsterdam en Oslo zijn:

  • KLM
  • Norwegian
  • SAS

Deze aanbieders vliegen vaak meerdere keren per dag naar Oslo Gardermoen Airport. Ticketprijzen verschillen door het jaar heen en er zijn ook grote verschillen tussen de verschillende aanbieders. Hieronder vertellen we u meer over de hoogte van de tickets. Wij gebruiken hiervoor altijd de prijsvergelijker Skyscanner.nl.

Vliegtuig naar Noorwegen
Norwegian Airlines van Amsterdam naar Oslo, boven de Deense kust

Goedkope vliegtickets van Amsterdam naar Oslo

De meest voor de hand liggende vlucht vanuit Nederland is een vlucht van Amsterdam naar Oslo. Vanuit Oslo kunt u eventueel een binnenlandse vlucht naar een andere luchthaven in Noorwegen nemen. Om een indicatie van de kosten te krijgen, koos ik voor een vlucht van Amsterdam Schiphol naar Gardermoen Oslo in november. Om de goedkoopste ticket te vinden is het aan te bevelen om gebruik te maken van de website Skyscanner.nl. Deze website vergelijkt alle aanbieders, om zo tot de voordeligste vlucht te komen. Hieronder het resultaat voor een retourvlucht;

Prijzen vluchten naar Noorwegen

Overigens heb ik voor deze zoekopdracht gefilterd op rechtstreekse vluchten, zonder overstap. Dit omdat Oslo relatief dichtbij is en ik niet graag wil overstappen in bijvoorbeeld Denemarken. Overigens waren de tickets mét overstap in dit geval nog geen €20 goedkoper.

Wel ziet u dat deze vluchten erg vroeg in de morgen vertrekken. Daardoor zijn ze ook goedkoper. Wanneer u wat later wilt vertrekken, zijn de tickets iets duurder. Bovenstaande prijzen kunnen natuurlijk ieder moment afwijken, maar ze geven een indicatie van de prijs die u kunt verwachten. Mijn advies is om zelf te kijken op de Skyscanner website en zo te berekenen wat de tickets in uw geval zouden kosten.

Binnenlandse vluchten in Noorwegen

Wanneer u eenmaal in Noorwegen bent door bijvoorbeeld naar Oslo te vliegen, kunt u gebruik maken van binnenlandse vluchten. enk dan aan ongeveer 45 verschillende locaties. In combinatie met een huurauto kun je dus vrijwel overal in Noorwegen komen.

  • Braathens – binnenlandse vluchten geheel oost/midden Noorwegen
  • Wideroe Norsk Air – gehele westkust + eilanden (waaronder Lofoten)

Op het kaartje hieronder een overzicht van de grotere vliegvelden/luchthavens in Noorwegen. Deze luchthavens zijn doorgaans makkelijker bereikbaar vanaf Oslo dan de andere plaatsen. Wilt u zo snel en goedkoop mogelijk reizen dan is het aan te raden een van de ze luchthavens als eindbestemming te kiezen.

Voor diegenen die gaan vissen in noordelijk Noorwegen; gaat u bijvoorbeeld in de buurt van een wat groter vliegveld op visvakantie dan kunt u zich meestal laten ophalen bij het vliegveld. Dat scheelt u een dure vervolgreis.

De luchthavens met een groene cirkel zijn grotere luchthavens. Naar deze luchthavens gaan dan ook frequenter vluchten dan naar de kleinere plaatsen.

Vliegvelden Noorwegen

Wat kost vliegen binnen Noorwegen?

Binnenlandse vluchten in Noorwegen kunnen met betrekking tot de prijs ook ver uit elkaar liggen. Reken op een bedrag tussen de 200 en 700 Euro (Oslo Trondheim retour). Ook hier is het zaak goed te vergelijken. Bij wijze van steekproef de Skyscanner website bezocht. Met als fictief idee naar Oslo te willen vliegen in november. Zie hier mijn bevindingen;

Prijzen vliegen Noorwegen

Hou er rekening mee dat prijzen altijd kunnen wijzigen. Zie dit experiment als een indicatie. Voor een actueel beeld kunt u het beste zelf de gegevens invoeren op de Skyscanner website.

Van Nederland naar het binnenland van Noorwegen vliegen

Dan nu een andere situatie. Vanuit Nederland wil ik graag naar Tromso in Noorwegen vliegen. In de omgeving van Tromso wil ik twee weken verblijven en dan weer terugvliegen naar Nederland. Ook hier ga ik kijken voor tickets in november. Overigens zie ik direct dat er géén directe vluchten beschikbaar zijn. De verschillende opties die getoond worden hebben tussenstops in respectievelijk Kopenhagen, Oslo en Londen.

Prijzen vliegen Noorwegen

Ook hier loont het weer om via Skyscanner.nl te kijken wat de voordeligste vluchten zijn. In dit geval verschilde de ticketprijzen van een kleine 300 euro tot meer dan 700 euro! Het vergelijken van vliegtickets is dus een absolute must.

Vliegen naar de Noordkaap

Ik wil een week naar het noorden van Noorwegen. Ik wil in dit geval naar Honningsvag Noorwegen. Vanaf daar is het nog een relatief korte rit naar de Noordkaap. Dat kan bijvoorbeeld met een touringcar. Om naar de Noordkaap te vliegen, dien je minimaal twee keer over te stappen. Ik kwam tot de volgende resultaten.Prijzen vliegen Noorwegen

Zoals u kunt zien zijn deze tickets in november zo’n 700 a 800 euro. De reis duurt ook zo’n 24 uur, doordat u gebruik moet maken van twee tussenstops. Overigens was er ook een goedkoper alternatief van €607, maar dit was geen optie aangezien het hier om 6(!) tussenstops ging.

Op de spitsbergen-pagina trouwens ook nog wat informatie over het vliegen naar Spitsbergen Svalbard. Tickets naar Spitsbergen kostte in ons geval op dezelfde datum minimaal €600.

Op zoek naar de goedkoopste tickets naar Noorwegen

Zoals al vermeld; vergelijk de prijzen bijvoorbeeld dmv enkele online prijsvergelijkers zoals Skyscanner.nl. De verschillen kunnen aanzienlijk zijn! Het spreekt voor zich dat populaire bestemmingen doorgaans goedkoper zijn dan minder populaire bestemmingen in Noorwegen. Oslo is bijvoorbeeld populair. Gevolg; veel vliegmaatschappijen vliegen naar Oslo waardoor er meer concurrentie is. En om de goedkoopste aanbieder te vinden is het dus handig om een online prijsvergelijker te gebruiken.

Reizen algemeen

Laat je niet direct afschrikken door de relatief hoge ticketprijzen. Reizen met de auto is ook prijzig. Nemen we bijvoorbeeld de reis Oslo – Trondheim (retour) dan krijg je de volgende berekening; het is ongeveer 500 kilometer van Oslo naar Trondheim. Dat is dus in totaal 1000 kilometer. Wanneer je auto gemiddeld 1 liter benzine op 10 kilometer verbruikt wordt dat in totaal 100 liter benzine of diesel. Stel dat je een benzinemotor hebt kost de brandstof dus ongeveer 155 Euro. Maar niet alleen benzine kost geld. Vergeet niet dat je in Noorwegen meestal genoodzaakt bent om bepaalde bruggen / tunnels te nemen. Deze tolbruggen / toltunnels zijn vaak prijzig. Wanneer je dus alleen reist is het vliegtuig al snel aantrekkelijker. Met meerdere personen is de auto misschien wel voordeliger. Wanneer je echter niet al te veel tijd in de auto wilt doorbrengen is de meerprijs van het vliegen misschien de moeite waard. Andere kant is weer zo dat autorijden in Noorwegen prachtige uitzichten oplevert.

Onze conclusie

Vliegen naar Noorwegen is een goede manier van reizen. Zeker voor diegenen die op vakantie naar noordelijk Noorwegen gaan is het vliegtuig de beste optie. Reken echter op stevige prijzen aangezien er geen prijsstunters naar Noorwegen vliegen.

Voor diegenen die naar zuidelijk Noorwegen gaan is vliegen minder interessant. Het is een unieke ervaring om met een veerdienst over te varen naar Noorwegen. De meeste mensen die naar Noorwegen gaan zullen dat onder andere voor de prachtige omgeving doen. Met de auto zult u meer daarvan zien dan wanneer u met het vliegtuig naar Noorwegen gaat. Gaat u een week of nog minder lang naar Noorwegen dan moet u vliegen zeker overwegen. Gaat u langer dan een week naar Noorwegen dan is eigen vervoer vrijwel altijd een stuk goedkoper (ervan uitgaande dat er op locatie een auto gehuurd wordt).

Gaat de reis naar noordelijk Noorwegen? Dan moet u met de auto rekenen op een reis van circa 3000 km waar u een dag of 3 voor moet uittrekken. Vliegen is dan wel erg aantrekkelijk (circa 3 uur vliegen). Korte trips zijn vaak voordeliger met het vliegtuig dan met de eigen auto. Let er wel op naar welke stad u gaat. In Noorwegen is eigenlijk enkel Oslo een stad waar prijsvechters op vliegen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.