Wie op vakantie naar Noorwegen gaat, heeft waarschijnlijk tal van bezienswaardigheden op zijn lijstje staan om te bezoeken. Misschien wil je het stadsleven van Oslo ervaren, je vergapen aan de fjorden of hiken bij de Preikestolen. Wat je ook kiest, een goede reisverzekering of doorlopende reisverzekering afsluiten, is altijd zinvol.
Wanneer je op vakantie naar Noorwegen gaat, kan er natuurlijk van alles gebeuren. Je kan ziek worden, of je auto gaat kapot voor vertrek. Nog vervelender is het wanneer zoiets tijdens de vakantie gebeurt. Je wilt liever niet stil staan bij de mogelijkheid van ziekte, overlijden van een familielid, diefstal of een defecte auto. Toch is het belangrijk om hier op voorhand goed over na te denken!
Is een reisverzekering verplicht?
Het afsluiten van een reisverzekering is niet verplicht, maar absoluut aan te raden. Het afsluiten van een verzekering is, zeker in verhouding met de prijs van uw vakantie, in veel gevallen niet enorm duur. Wel is het verstandig om te bedenken voor welke zaken je verzekerd wilt zijn. Zorg hierbij dat je niet dubbel verzekerd bent. De zorgverzekering biedt namelijk ook allerlei vergoedingen wanneer je een aanvullende module voor het buitenland hebt afgesloten. Maar let wel op, want de vergoedingen zijn in de meeste gevallen conform de kosten van een Nederlandse behandeling.
Vaak is het daarom toch verstandig om een reisverzekering te nemen. Veel landen, zoals Noorwegen, Zwitserland en Oostenrijk zijn wat duurder dan Nederland. Of wat dacht je van een reddingsactie in de bergen? Op zo’n moment ben je maar wat blij met de reisverzekering.
Wat verzeker je wel en wat niet?
Een veel gehoorde opmerking is “wat je zelf kunt dragen, moet je niet verzekeren”. Ergens is dat natuurlijk waar, want een verzekeraar verdient geld aan de verzekering die je afsluit. Maar een verzekering geeft veel minder zorgen op reis! En dat is toch ook erg belangrijk. Je wil niet continu zorgen hebben over een mogelijke schade op je huurauto of camper.
Met een huurauto op vakantie
Het is slim om van tevoren goed uit te zoeken wat je wel en niet wil verzekeren bij een huurauto. Dan voorkom je ondoordachte keuzes aan een drukke balie bij Hertz, Europcar of een andere autoverhuurder. Wij hebben goede ervaringen met Sunnycars. Via hen kun je bij meerdere autoverhuurders boeken, en ben je direct goed verzekerd omdat alle verzekeringen zijn inbegrepen. Op die manier heb je geen zorgen, en op vakantie/reis is dat erg belangrijk.
Met eigen auto op vakantie
Je reisverzekering kun je op allerlei manieren vormgeven. Noodzakelijke modules zitten meestal in het standaardpakket. Daarnaast kun je de voor jou waardevolle zaken bijverzekeren. Wie zich waar comfortabel bij voelt, verschilt van persoon tot persoon. Bovendien lopen jongeren andere risico’s dan ouderen. Daarnaast ligt het eraan wat je allemaal gaat doen op vakantie. Reis je met de auto naar Noorwegen, dan doe je er bijvoorbeeld goed aan om te kiezen voor een dekking met hulp voor autopech en voor vervangend vervoer of verblijf. Als er dan iets met de auto of met de bestuurder gebeurt, dekt je verzekering de kosten.
Pechhulp
De meest voorkomende vervoersvormen zijn de auto, gevolgd door de camper en de motor. Met welk vervoer je ook door Noorwegen reist, een goede pechhulp is wel zo’n prettig idee. Het kan immers een heel eind rijden zijn naar de dichtstbijzijnde garage. Daarom adviseren wij onze lezers om altijd pechhulp af te sluiten vóór vertrek.
Wat zijn de meest voorkomende pechgevallen in Noorwegen
Waar moet je nu precies aan denken bij pechgevallen tijdens je vakantie? We hebben de drie meest voorkomende pechgevallen voor je op een rij gezet.
- Startproblemen of een lege accu
Het kan in Noorwegen, zeker in de winter, er koud worden. Op zo’n moment laat een luie accu of een haperende startmotor het afweten. Het kan zomaar zijn dat het starten bij 5 graden prima gaat, maar een temperatuur van -15 graden is toch net even anders. Laat de accu waar mogelijk voor vertrek nog even doormeten. - Een lekke band
Een lekke band is een van de meest klassieke pechgevallen. Gelukkig komt het door de kwaliteit van de banden steeds minder vaak voor, maar toch is het één van de meest voorkomende pechgevallen. Wanneer je handig bent kan je natuurlijk zelf je band wisselen, maar het is toch prettig om te weten dat er iemand voor je klaar staat wanneer dit niet lukt. - Een brandend foutmeldingslampje
We hebben het allemaal geleerd. Bij een oranje foutmelding rijden ze rustig aan naar de dichtstbijzijnde garage om na te laten kijken wat er mis is. Brandt er een rood waarschuwingslampje? Stoppen! In zo’n geval is het natuurlijk prettig als er iemand aan de weg je auto kan nakijken, zodat je zo snel mogelijk weer op pad kan.
Wat kost pechhulp in Noorwegen?
Zoals we al aangaven adviseren we om altijd op voorhand te zorgen dat je geholpen wordt bij pech onderweg. Dat kan bijvoorbeeld door ANWB Wegenwacht Europa af te sluiten. Wanneer je pech hebt bel je eenvoudig met de ANWB. Zij zullen vervolgens de Noorse collega NAF naar je toe sturen.
Wel is het verstandig om eerst te kijken wat de verzekering precies vergoed. Er zijn namelijk verzekeringen die ook pechhulp in het buitenland meeverzekeren. Ga je je autoverzekering vergelijken? Kies dan voor een onafhankelijke website die meerdere aanbieders met elkaar vergelijkt? Kijk vervolgens goed naar pechhulp in het buitenland. Wordt dit niet vergoed? Kies dan voor ANWB Wegenwacht Europa Service. Prettige reis!
Risico’s inschatten voor het verzekeren van spullen
Als je je persoonlijke omstandigheden en geplande activiteiten naloopt, kun je makkelijk filteren of en zo ja, wat je wilt verzekeren. Kom je tijdens je vakantie veel in drukke gebieden of neem je waardevolle zaken als camera’s of sportuitrustingen mee? Dan is het raadzaam om je bagage extra goed te verzekeren. Het gaat dan om de dekking van verloren, gestolen of beschadigde bagage. Ga je risicovolle activiteiten ondernemen of heb je kwetsbaarheden qua gezondheid? Overweeg dan om een aanvullende dekking voor medische kosten te nemen. Deze biedt je extra bescherming voor spoedeisende medische zorg in het buitenland, bovenop je zorgverzekering.
Controleer de zorgverzekering
Iedereen met een Nederlandse zorgverzekering heeft werelddekking. Maar misschien niet alle kosten worden in het buitenland gedekt. Het is dus goed om dit even te controleren en deze eventueel aanvullend te verzekeren of om dit extra via de reisverzekering te verzekeren. Meer informatie vind je op deze pagina van de Rijksoverheid.
Bepaalde (sport) Activiteiten verzekeren
- Skiën
Ga je lekker skiën in Noorwegen? Voor de wintersport kun je een specifieke aanvullende module afsluiten. Deze dekt de kosten van bekende wintersport perikelen. Het gaat dan zowel om kosten qua gezondheid als qua uitrusting. Bovendien dekt het bijvoorbeeld de kosten van geboekte skilessen, die je met een gebroken been niet meer kan volgen.
- Varen
Ga je met een zeil- of motorboot naar Noorwegen? Dan kun je via de ANWB een boten reisverzekering afsluiten.
Denk ook aan andere activiteiten zoals duiken, paragliden, bergbeklimmen, sneeuwscooter rijden in Spitsbergen en andere activiteiten met een hoger risico. Een standaard reisverzekering polis dekt dit niet altijd. Bij twijfel is het altijd goed om even met je verzekeraar te bellen.
Kiezen wat het beste bij je past: doorlopend of eenmalig
Sommige mensen reizen privé of voor werk zo vaak of regelmatig, dat het de meest rustige en aantrekkelijke optie voor ze is, om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Je bent dan continu verzekerd, ook als je spontaan een weekendje weg gaat of een ander leuk uitstapje gaat maken. Met een gewone reisverzekering verzeker je je alleen voor de duur van een specifieke vakantie. Het is aan jou om te bepalen wat het beste bij jou past. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor een annuleringsverzekering. Denk je dat de kans klein is dat je deze nodig hebt of dat je de eventuele kosten zelf kan dragen? Dan kan het een overweging zijn om deze achterwege te laten en je geld bijvoorbeeld te gebruiken voor andere belangrijke dekkingen in het buitenland.
Wat is het verschil tussen een reisverzekering en een annuleringsverzekering?
Een reisverzekering is er doorgaans voor calamiteiten tijdens de vakantie. Denk aan pech onderweg en diefstal e.d. Een annuleringsverzekering dekt de annuleringskosten in geval van annuleren voor aanvang van een reis. Normaal gezien moet er dan wel sprake zijn van een overmacht-situatie.
Er zijn verzekeraars die ook de optie bieden om vergoeding te krijgen wanneer je tijdens de reis plotseling moet terugkomen van uw vakantie. Hier worden vaak wel enkele belangrijke redenen aan verbonden. Denk daarbij aan overlijden van een naast familielid of een ernstige ziekte. Dat wordt door iedere verzekeraar in de polisvoorwaarden gemeld. Lees die dus altijd goed en ga niet gelijk voor de voordeligste aanbieder.
Veel aanbieders bieden een annuleringsverzekering en reisverzekering in één aan, wat vaak een interessante optie is.
Conclusie
Gezien de relatief lage kosten van een reisverzekering/annuleringsverzekering is het aan te raden uw reis te verzekeren.
Let er ook op dat je goed het verschil weet tussen een annuleringsverzekering en een reisverzekering. Let er daarnaast op dat er ook onderscheid wordt gemaakt tussen langlopende verzekeringen en kortlopende verzekeringen. Ga je slechts enkele weken per jaar weg? Dan is meestal een kortlopende verzekering het goedkoopst.
Sommige mensen hebben zonder dat ze het weten al een langlopende verzekering terwijl ze maar 2 of 3 weken per jaar op vakantie gaan. Controleer dan eens wat voordeliger is.