Camper rondreis Noorwegen

U zal ongetwijfeld weten dat Noorwegen een prachtig land is, vol met uitgestrekte natuur om van te genieten. Ook is het in Noorwegen toegestaan om te ‘wildkamperen’. Juist deze combinatie zorgt ervoor dat het rondreizen door Noorwegen met een camper enorm populair is.

Op deze pagina geven we u graag meer informatie over een campervakantie in Noorwegen. Of u nu zelf een camper heeft, of er een huurt; een reis naar Noorwegen met de camper is een belevenis die u niet snel zal vergeten!

Naar Noorwegen met de camper. Eigen camper of huren?

Wanneer u uw vakantie in Noorwegen wilt houden en met de camper wilt rondtrekken, heeft u twee opties. U kunt met uw eigen camper naar Noorwegen rijden óf u huurt in camper in Noorwegen zelf. Beide hebben hun eigen voordelen en nadelen.

Wanneer u met uw eigen camper naar Noorwegen reist, kunt u al uw persoonlijke spullen meenemen. U bent niet gebonden aan beperkte bagage mogelijkheden door het vliegen en u heeft onderweg heerlijk uw eigen bezittingen dichtbij.

Een camper huren in Noorwegen hoort ook tot de mogelijkheden. Niet iedereen heeft een eigen camper en daarom zijn huurcampers in Noorwegen beschikbaar. Wanneer u een camper wilt huren, adviseren wij u om dit te doen bij Travelhome. Bekijk hier het aanbod op de Travelhome website. Travelhome is al 30 jaar een bekende naam in de camper verhuur wereld en is reisdochter van ANWB. Ze werken al jaren aan goede banden met verhuurders en u kunt er dus van op aan dat u goed geholpen wordt.

Camper

Een camper huren in Noorwegen

Wanneer u ervoor kiest om een camper in Noorwegen te huren, kunnen wij u dus Travelhome (dochter van ANWB) aanbevelen. Wanneer u gebruik maakt van de camperhuur van Travelhome vliegt u van Schiphol naar Oslo Gardarmoen Airport. Bij aankomst in Oslo kan u direct uw camper ophalen. Vervolgens bent u 17 dagen vrij om te gaan en te staan waar u wilt. Overigens is onze ervaring dat Travelhome ook open staat voor maatwerk, wanneer u bijvoorbeeld langer dan 17 dagen wilt rondreizen met uw gehuurde camper.

De 17 dagen tocht is met name geschikt om het zuiden van Noorwegen te ontdekken. Travelhome heeft zelf een route die geschikt is om met de huurcamper af te leggen. Verderop op deze pagina vindt u ook onze eigen routes terug. Wanneer u het hele land wilt bezoeken (t/m de Noordkaap in het hoge noorden) heeft u wel meer tijd nodig dan 17 dagen. Vraag in dat geval een vrijblijvend reisvoorstel bij Travelhome op.

Het huren van een camper voor 17 dagen kost gemiddeld zo’n 1500 tot 2500 euro per persoon, afhankelijk van de grootte van uw gezelschap. Hiervoor ontvangt u 17 dagen lang een camper met ongelimiteerde kilometers. Ook ontvangt u hiervoor de vliegreis van Amsterdam naar Oslo en verschillende gidsen en brochures voor onderweg. Wilt u uw camper graag bij een andere aanbieder huren? Let er dan op of de kilometers ongelimiteerd zijn. Dit is in Noorwegen enorm belangrijk, omdat u door de uitgestrekte gebieden al snel grote afstanden aflegt.

De links in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer u via onze link een boeking bij Travelhome doet, ontvangen wij hier een vergoeding voor. Dit kost u niets. Wij bevelen u Travelhome niet aan omdat wij een vergoeding ontvangen, maar omdat wij goede ervaringen hebben met Travelhome. Zij zijn al jaren lang één van de marktleiders en bieden perfecte service.

Waarom met de camper naar Noorwegen

Prachtige uitgestrekte natuur

In Noorwegen geniet u van uitgestrekte natuur en absolute rust. De kilometerslange kustlijn is een genot voor het oog en een dag reizen door de Noorse natuur is voor de gemiddelde camperbezitter of camperhuurder dan ook geen straf. Met zijn honderden fjorden en goede infrastructuur is Noorwegen hét land bij uitstek, om te genieten van een prachtige camper vakantie. Ondanks dat u in Noorwegen mag ‘wildkamperen’, vindt u er ook honderden campings die uw bezoek aan Noorwegen veraangenamen.

Vrij kamperen in Noorwegen

Het ‘wildkamperen’ ontstaat uit het Allemansrecht dat in Noorwegen geldt. Dit betekend dat dat u gebruik mag maken van andermans grond, zo lang u deze niet beschadigd of vervuild. U dient wel afstand te houden van woningen en de bewoners te respecteren. Wanneer u zich aan deze regels houdt, mag u tot 24 uur vrij kamperen op één zelfde locatie.

Bovenstaande regels zijn niet van toepassing in natuurgebieden. Zorg dus dat u op de hoogte bent van de natuurgebieden in de omgeving en verblijf in deze gebieden altijd op een officiële camping.

Camper in Noorwegen

Met de camper naar en door Noorwegen

Van Nederland naar Noorwegen

Reist u met uw eigen camper naar Noorwegen? Dan heeft u verschillende mogelijkheden om met uw camper in Noorwegen te geraken. U kunt kiezen voor de ferry vanuit Duitsland, Finland, of de brug naar Zweden. Op deze pagina vertellen we meer over de verschillende overtochten en opties om naar Noorwegen te reizen. Houdt er wel rekening mee dat de tarieven voor campers doorgaans hoger liggen dan die voor auto’s. Het is verstandig om dit op voorhand in de budgettering mee te nemen, helemaal omdat een camper meer brandstof verbruikt dan een personenauto.

Reizen algemeen

Met de camper door Noorwegen reizen

U dient er rekening mee te houden dat het rijden in Noorwegen verschilt met het rijden door Nederland. U zal in (bijvoorbeeld) een uur tijd, minder kilometers afleggen dan u gewent bent. Reken daarom op een gemiddelde snelheid van 60 á 70 kilometer per uur.

Noorwegen heeft één centrale snelweg, die van het zuiden naar het noorden loopt. Deze snelweg is anders dan u in Nederland zou verwachten. Het grootste deel is dit een éénbaansweg met om de zoveel kilometer een mogelijkheid om uw voorgang in te halen. Daarnaast zal u onderweg geregeld geiten of schapen op deze weg tegen komen. Plan uw reis daarom ruimschoots in en zorg dat u geen haast heeft. Dit werkt ontspannend en u zal onderweg meer kunnen genieten van de prachtige natuur om u heen. In het ergste geval zet u uw camper immers onderweg op de route neer.

U dient er ook rekening mee te houden dat u onderweg vele tunnels en bruggen zal tegenkomen. Ook veerdiensten zal u (met name aan de westkust) veel zien. Dit zorgt voor een langere reistijd en extra kosten. Met name de veerdiensten kunnen voor behoorlijk wat oponthoud zorgen. Wel vindt u hier vaak een kiosk met wat snacks, een winkeltje en een lekkere kop koffie.

Bergpassen met de camper berijden

De maximale breedte voor campers is 2m30. Reist u met een caravan? De maximale lengte van 18m50 mag niet overschreden worden. Verder dient u er rekening mee te houden dat enkele wegen en bergpassen niet geschikt zijn om met de camper te berijden. Dit speelt met name in de winter een grote rol, aangezien er veel sneeuw kan vallen. Enkele wegen die minder geschikt zijn voor een camper zijn:

  • 461 : Forland – Moi – Kvas – Konsmo
  • 465 : Hanesund – liknes
  • 501 : Rekeland – Heskestad
  • 92 : Bjordal – prov.grens Hordaland
  • 63 : Geirangervegen
  • 63 : Trollstigen
  • 758 : Vuku – Stene

In de winter met de camper door Noorwegen

Wanneer u van plan bent om in het winterseizoen naar Noorwegen te reizen, dient u winterbanden onder uw camper te monteren. Wanneer u een camper huurt doet u er verstandig aan om op voorhand na te vragen of de camper beschikt over winterbanden. Het kan buiten het zomerseizoen behoorlijk glad worden op de Noorse wegen.

Tanken in Noorwegen

De brandstof in Noorwegen is iets duurder dan in Nederland. Noorwegen is een uitgestrekt land en u zult vele kilometers maken. Houdt hier rekening mee wanneer u een begroting voor uw reis maakt.

De tankstations in Noorwegen zijn vrij in prijsstelling. De prijzen tussen de verschillende tankstations kan dus behoorlijk verschillen. Wel zal u merken dat de tankstations vrij ver uit elkaar liggen. Ons advies is, mits de prijs acceptabel is, gewoon te tanken wanneer het nodig is. Dit scheelt een hoop stress omdat het eerstvolgende tankstation zomaar tientallen kilometers verderop kan liggen.

Camper routes in Noorwegen

De populaire bezienswaardigheden van Noorwegen liggen behoorlijk ver uit elkaar. Daarom is het ‘rondreizen’ tussen deze bezienswaardigheden een aanrader. Wanneer u met een camper in Noorwegen reist, kunt u op ieder moment stoppen en besluiten uw route de volgende dag pas te vervolgen. Ideaal voor een uitgestrekt land zoals Noorwegen!

Camper routes Noorwegen

Wij hebben speciaal voor u een tweetal routes door Noorwegen uitgestippeld. Deze routes brengen u langs de mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen.

De eerst route (blauw) is een route die u vanuit Oslo helemaal naar de Noordkaap voert. Veel mensen kiezen er vervolgens voor om via Zweden terug naar het zuiden te reizen. Deze route is ideaal wanneer u de veelzijdigheid van Noorwegen wilt ervaren én wanneer u daar ook tijd voor heeft.

De tweede route (oranje) is een wat kortere route. Deze route brengt u langs de verschillende bezienswaardigheden in het zuidwesten van Noorwegen.

Wanneer u meer wilt weten over deze routes, verwijzen we u graag door naar de pagina ‘Rondreis door Noorwegen‘.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.