Regelmatig krijgen we de vraag of wildkamperen in Noorwegen wel veilig is. Is het niet gevaarlijk met allerlei wilde dieren? En hoe zit het met de criminaliteit in Noorwegen?
Wildkamperen in Noorwegen is over het algemeen erg veilig. Niemand kan 100% veiligheid garanderen, maar de meeste mensen ervaren wildkamperen als een prettige en veilige ervaring.
In dit artikel gaan we verder in op de gevaren van het wildkamperen en leggen we uit waarom wildkamperen zo maar eens veiliger kan zijn dan met het raam open slapen in het centrum van Rotterdam.
Wilde dieren in Noorwegen
Het eerste wat mensen meestal vragen, is of de wilde dieren in Noorwegen gevaarlijk zijn. In Noorwegen leven immers andere wilde dieren dan in Nederland. Meestal is het de ontwetendheid die angst aanjaagd. Er zijn inderdaad veel andere wilde dieren dan in Nederland, maar over het algemeen zijn de dieren in Noorwegen niet gevaarlijk. Niemand kan 100% veiligheid garanderen, maar over het algemeen hoef je je over de wilde dieren niet zoveel zorgen te maken.
Zoals we al zeiden zijn er verschillende soorten wilde dieren. De onderstaande wilde dieren komen wel in Noorwegen voor, maar kennen wij als Nederlanders niet;
- De veelvraat
De veelvraat komt verspreid door heel Noorwegen voor, maar met name in het hoge noorden komt de veelvraat vaker voor. In heel Scandinavië komen er zo’n 750 voor. Het is een van de grootste op het land levende soort uit de familie van de marterachtige. De veelvraat eet knaagdieren, vogels, eieren, vruchten en bessen. In sommige gevallen, vallen ze zelfs vossen, reeën en schapen aan. Het schijnt zelfs dat de veelvraat elanden aan kan. - De wolf
De wolf kennen de meeste Nederlanders wel. Sterker nog, de laatste tijd zijn er verschillende wolven in Nedderland gesignaleerd. Net als veelvraten, vallen ook wolven schapen aan. Daardoor is de wolf niet geliefd bij Noorse schapenhouders. In de meeste gevallen vlucht een wolf voor de mens. Er zijn maar weinig gevallen bekend waarvan wolven mensen aanvallen. Dat komt eigenlijk alleen voor wanneer mensen in de buurt van een nest met jongen komt. - De bruine beer
Ook bruine beren komen in Noorwegen voor. Met name in de bossen in het Oosten, richting Zweden. Eens waren er vele bruine beren, maar tegenwoordig zijn er slechts restpopulaties in Scandinavië over gebleven. Beren zijn van nature schuw en zullen weg rennen van mensen. Ze hebben een enorm goed reukvermogen en zullen bij de lucht van mensen ver uit de buurt blijven. Er zijn dus ook maar weinig gevallen bekend waarbij beren mensen aanvielen in Noorwegen. - De lynx
De lynx is een katachtige die ook in Noorwegen voorkomt. De lynx komt met name voor in dichtbegroeide naalbossen, zoals in het oosten van Noorwegen. Ook lynxen zijn van nature schuw van mensen. - De muskusos
De muskusos is een dier dat veel mensen niet van naam kennen. Het lijkt op een grote harige koe, maar staat eigenlijk nauwer in verband met geiten en schapen. Ze leven in groepen van zo’n 20 tot 100 dieren. Muskusossen zijn planten eters en in principe leveren ze geen gevaar voor mensen.
Zoals je ziet zijn er in Noorwegen vele, voor ons onbekende, wilde dieren te vinden. Wees gerust, de meeste wildkampeerders zien niet één van de bovenstaande dieren. De dieren zijn van nature schuw en vormen in principe geen gevaar voor mensen. Enkel wanneer je in de buurt van hun jongen komt of plots oog in oog komt te staan, kunnen ze mogelijk agressief op mensen reageren. Dit komt in de praktijk vrijwel nooit voor.
Bekijk ook ons artikel over (wilde) dieren in Noorwegen
Criminaliteit in Noorwegen
Noorwegen is overwegend een veilig land om te wonen of vakantie te vieren. Als we de cijfers met Nederland vergelijken, zien we ook dat Noorwegen een stuk veiliger is. Zo blijkt uit onderzoek dat er in 2007 in Nederland 1.215.000 aangiftes gedaan werden. In Noorwegen waren dat er in dat jaar maar 272.000. Ondanks dat er in Noorwegen minder mensen wonen, ligt het aantal aangiftes verhoudingsgewijs veel lager dan in Nederland. Daarnaast komt de meeste criminaliteit in de steden voor, terwijl wildkampeerders juist de natuur en vrijheid opzoeken.
Het is natuurlijk goed om altijd waakzaam te blijven. Echter, de Noren zelf tonen al aan hoe weinig criminaliteit er buiten de steden is. Veel Noren sluiten hun deuren niet af wanneer ze even weg zijn. Ook bij het huren van fietsen worden er soms geen sloten meegeleverd. Wanneer men in een café een kop koffie wil drinken terwijl de baby slaapt, laat men de kinderwagen met baby gewoon buiten voor de deur staan zodat de kleine lekker door kan slapen. Dat toont toch wel aan hoe veilig een land als Noorwegen is.
Waar moet je op letten tijdens het wildkamperen
Ben je overtuigd van de veiligheid van Noorwegen en wil je gaan wildkamperen? Dan zijn er enkele tips om je tijdens jouw vakantie zo veilig mogelijk te voelen.
- Laat geen voedsel of afval rondslingeren. Dieren kunnen op de geur van voedsel af komen. Stop afval direct in een (luchtdichte) afvalzak en voorkom ongewenste bezoekers.
- Moet je je spullen een tijdje laten liggen in je tent wanneer je een wandeltocht gaat maken? Zorg ervoor dat je je waardevolle spullen altijd meeneemt in je rugzak. Denk aan je reisdocumenten, portemonnee en mobiele telefoon.
- Laat nooit apparaten met een accu achter in de auto, ook niet buiten het zicht. Moet je toch zaken achter laten? Stop ze dan veilig weg onder stoelen of een afgesloten kofferbak en haal de accu uit het apparaat. Criminelen kunnen met een apparaat meten of er accu’s in de auto liggen, zelfs als ze buiten het zicht liggen.
Regels voor wildkampeerders
Wildkamperen is in Noorwegen door het allemansrecht toegestaan. Er zijn echter wel enkele ‘spelregels’ waar je je als wild kampeerder aan moet houden.
- Verblijf niet meer dan twee nachten op dezelfde plaats. Wil je langer in de omgeving blijven? Zoek dan een andere plek dichtbij je oude overnachtingsplaats.
- Ga respectvol met de natuur om. Dat betekend uiteraard dat je geen afval in de natuur achter laat. Maar ook het gebruik van biologisch afbreekbare middelen zoals shampoo, zeep en toiletpapier draagt bij aan behoud van de natuur.
- Mijd privégrond. Wil je toch op privé grond verblijven? Vraag dan toestemming aan de eigenaar van de grond. In veel gevallen vinden ze het geen probleem wanneer je op hun grond verblijft, zolang je respect hebt voor de omgeving en de natuur.
- Blijf uit de buurt van woningen. Dit is een harde regel die niet gebroken mag worden. Ga dus niet in iemand zijn tuin of oprijlaan liggen. Gelukkig is Noorwegen een uitgestrekt land en is er meer dan voldoende ruimte om een geschikte slaapplaats te vinden.
Coclusie; is wildkamperen in Noorwegen gevaarlijk of veilig?
Wildkamperen in Noorwegen is over het algemeen erg veilig. Ieder land heeft zijn gevaren en niemand kan 100% veiligheid garanderen, maar er zijn ons al duizenden wildkampeerders voor gegaan. Met een dosis gezond boeren verstand en respect voor de omgeving en natuur, kan wildkamperen in Noorwegen een super ervaring zijn!
1 comment
De bewering dat apparaten met een accu kunnen worden gedetecteerd met speciale apparatuur is onjuist. Dit is nml niet mogelijk. Elke auto heeft sowieso een accu. Wat wel kan is het detecteren van apparaten die aan staan en zenden zoals bijv. Bluetooth.