Een aantal jaren geleden zijn we voor het eerst op visvakantie naar Noorwegen gegaan. Sindsdien is het een verslaving.
Daarom deze website met zo veel mogelijk informatie over het zeevissen in Noorwegen.
Vissen is een belangrijke reden voor veel toeristen om naar Noorwegen te gaan. Noorwegen bied ongekende mogelijkheden voor zeevissen en zoetwatervissen!
Het zeevissen in Noorwegen is waarschijnlijk ook populair doordat het zeevissen in de Noordzee niet erg spectaculair meer is.
Noorwegen biedt niet alleen grote vissen maar ook veel verschillende vissoorten. Dat maakt de visserij erg afwisselend en spannend.
Wist je dat er een aanzienlijk aantal visrecords in Noorwegen zijn gebroken? Denk aan het record kabeljauw. Maar ook worden er zo nu en dan (heel) grote heilbotten gevangen.
Vissen in Noorwegen/een visvakantie naar Noorwegen is in ieder geval een unieke ervaring. Naast de unieke populatie/verscheidenheid is het een fantastisch land om te zijn.
Maak kennis met de fjorden, bergen, houten huizen en de enorme afwisseling in flora & fauna!
Interessante pagina’s:
En of je nu met een eigen bootje gaat vissen, vanaf de kant gaat vissen of met een opstapboot uitvaart, de kans op vangst is altijd groot!
Voor de sportvisser is Noorwegen een van de meest interessante landen op relatief korte afstand van Nederland en België waar je een fantastische visvakantie kunt verwachten.
Hieronder zie je beelden van het zeevissen in Noorwegen. De populatie is enorm! Er zijn vele soorten te vangen. Denk aan Heilbot, Leng, Lom, Roodbaars en Koolvis.
Waar en wanneer vissen in Noorwegen?
Regelmatig krijgen we vragen zoals;
- Wat zijn goede visgebieden in Noorwegen?
- Waar vissen in Noorwegen?
- Welke vissoorten zijn waar te vangen?
Hier is nooit met 100% zekerheid te zeggen. Omdat je die vragen regelmatig hoort probeer ik op deze pagina toch wat informatie over het “waar” en “wanneer”” weer te geven.
Ondanks het feit dat deze informatie niet altijd op zal gaan is het wel zo dat bepaalde soorten het meest in bepaalde maanden worden gevangen.
Ook is het bekend dat er in bepaalde delen van Noorwegen meer vis wordt gevangen dan in andere delen.
Ook de soorten wisselen per deel van Noorwegen.
Kabeljauw in Noorwegen
Kabeljauw wordt voornamelijk tussen de maanden november en april gevangen. Hoewel ik zelf heb meegemaakt dat ze er ook in juni/juli nog wel kunnen zitten.
Het is dus ook mede afhankelijk van de plaats in Noorwegen waar je op vakantie bent. Vanaf midden Noorwegen tot Noord Noorwegen lijkt er meer kabeljauw gevangen te worden.
Ook worden er meer grotere exemplaren gevangen. Het ligt er daarnaast aan op welke plaatsen je vist. Ook in Noorwegen moet je naar goede visstekken zoeken. Vraag daarbij om hulp van plaatselijke mensen. Zij kennen vaak de beste stekken!
Zeebaars, makrelen, platvissen en haringen in Noorwegen
Zeebaars, Makreel, Tong en Haring vang je voornamelijk in de warmere zomermaanden. Ongeveer tussen mei en augustus. Dit is in de eerste plaats leuke visserij (ook vanaf de kant mogelijk) maar daarnaast heel belangrijk voor de visserij op kabeljauw, heilbot, schelvis en andere “grote jongens”.
Makreel en haring lenen zich namelijk prima als natuurlijk aas.
Voor het vissen met een pilker is natuurlijk aas een waardevolle aanvulling. Wanneer je aan de dreg bijvoorbeeld een stuk(je) makreel doet zal dat voor een belangrijke geurverpreiding zorgen. De kans op vangst neemt daardoor dus gewoon toe.
Wat zijn de beste visgebieden in Noorwegen?
Ligt natuurlijk aan je verwachtingen. Kijkend naar de vangstberichten vanuit Noorwegen lijkt het erop dat de grotere vissen met name in het noorden van Noorwegen worden gevangen.
Maar ook het kustgebied van midden Noorwegen worden regelmatig grote en ook bijzondere vissen / vissoorten gevangen (in een ruime cirkel om Trondheim).
Het zuidelijk kustgebied van Noorwegen is minder interessant wanneer je voor “record vissen” gaat.
Dat neemt niet weg dat je er een heerlijke visvakantie kan hebben.
Want visrijk is het bijna overal in Noorwegen. Wij hebben in zuidelijk Noorwegen bijvoorbeeld wel bijzondere soorten gevangen, waaronder een Griet (die dan toevallig weer wel groot was). Hieronder de griet;
Dat de kans op heel grote vis groter is naarmate je meer naar het Noorden van Noorwegen gaat wil dus absoluut niet zeggen dat de kans in het zuiden nihil is.
Spannend is vissen in Noorwegen dus bijna altijd en bijna overal. Uiteraard heb je zelf ook invloed op de grootte van de vis die je vangt.
Over het algemeen geldt uiteraard; hoe dieper je vist, hoe groter de kans op grote vis. Hoe groter de pilker en/of het natuurlijk aas, hoe groter de kans op die grote vis.
Echter de kans om veel te vangen neemt meestal wel toe als je, je niet alleen op de allergrootste vis richt. Bovendien is het leuke van het vissen op “gemiddelde” vis dat je doorgaans met lichter materiaal kunt vissen. En dat is voor veel sportvissers niet onbelangrijk.
Nostalgische vissersscheepjes geven veel Noorse haventjes een gezellige aanblik.
Wanneer deze scheepjes terugkomen van de visserij is het vaak mogelijk direct vis van de schipper te kopen.
Vaak goedkoper en zeer vers!
Diepzeevissen in Noorwegen
Ga je echt heel gericht op grote vis vissen dan ben je bijna altijd genoodzaakt op diep water te vissen. Dat heeft tot gevolg dat je een zware boothengel moet gebruiken. Ook het gewicht van de pilker waarmee je dan vist moet heel zwaar zijn.
Denk bij een diepte van 200 meter, met stromend water en een relatief dikke diameter dyneemalijn aan toch wel 600 / 700 gram. Heb je dan een keer een aanbeet is het waarschijnlijk een bovengemiddeld grote vis.
Maar vergeet niet dat de kans dat je veel vis vangt simpelweg kleiner wordt. Een interessant alternatief is wellicht om met twee hengels te vissen. Een lichte/gemiddelde hengel en een zware uitrusting.
In de praktijk kies ik meestal voor een soort visserij tegelijk. Of diep vissen, of lichter vissen en meer vangen. Meestal liggen we namelijk bij het diepzeevissen op plaatsen die niet zo geschikt zijn voor het lichter vissen.
De beste plaatsen om met wat lichter vismateriaal te vissen vindt je meestal in een fjord en/of bij plaatsen waar bijvoorbeeld een groot verschil in diepte is. Denk aan brugpeilers, rotsen, zandbanken e.d.
Getijden in Noorwegen
Wanneer u gaat zeevissen in Noorwegen en een visvakantie in een bepaalde plaats hebt geboekt is er nog iets van groot belang;
De getijden in het betreffende gebied.
De meeste vissers vissen het liefst met opkomend water. In zekere zin geldt dit ook voor Noorwegen. Wij vangen meestal het best in de fjord met opkomend water. Dat wil niet zeggen dat er niets te vangen is met afgaand water.
Ik heb regelmatig mooie koolvissen gevangen met afgaand water! De kans is enkel iets kleiner op vangst. Door de vorm/structuur van het fjordengebied in Noorwegen blijft er echter veel vis “rondhangen”. Dat is dus heel anders dan bijvoorbeeld op de Noordzee.
Hoe werkt het eigenlijk, de getijden?
Met opkomend water wordt het vloed. Gigantisch veel zeewater stroomt de fjorden in. Het water stijgt in een aantal uren aanzienlijk. Vaak zwemt de vis met deze stroming mee, en dus ook de fjord in. Dat geldt ook voor eb, afgaand water. De vis zwemt dan juist mee met de stroom naar zee.
Tussen laag water en hoog water zit ongeveer 12 uur. Per 24 uur worden de tijden van hoog/laag anders. Er is dan sprake van een verschuiving van ongeveer vijftig minuten (bijna een uur).
Is het bijvoorbeeld vandaag om 13.00 hoog water, dan is dat morgen om ongeveer 13.50. Het laag water is dan dus ook 50 minuten later dan vandaag.
Nog een voorbeeld:
Voor Bergen Noorwegen is de volgende verwachting;
- 12.00 middag hoog water.
- 24.00 nacht laag water.
U weet met deze informatie dus dat het in de ochtenduren aantrekkelijk is om te vissen.
Tussen hoog water en afgaand water zit ongeveer een uur stilstaand water.
Samengevat
Samengevat zijn de volgende dingen sowieso vrijwel altijd van invloed;
- Het seizoen
- De locatie (zuidelijke kust van Noorwegen, het middelste deel van de westkust van Noorwegen en het noordelijke deel van de westkust)
- De omstandigheden van het visgebied (soort bodem, brugpeilers, rotsen, afstand van open zee enz)
- De diepte van het viswater i.c.m. het soort vismateriaal dat je gebruikt (hoe groot is de pilker, hoe groot is de dreg / haak)
Dit zijn de meest bekende goede vis locaties in Noorwegen:
Deze vislocaties staan met name bekend om de goede kabeljauwvangsten. Maar ook heilbot, , koolvis, schelvis, roodbaars e.d. worden hier goed gevangen.
Bedenk wel dat deze vislocaties redelijk Noordelijk liggen. Reken dus op koel tot koud weer. Goede, warme viskleding is een must. Deze locaties zijn relatief ver rijden. Een aanrader is in dit geval vliegen naar Noorwegen.
Met de auto naar Noorwegen is tot Midden Noorwegen relatief snel te doen. Ga je verder dan gaat de reis met de auto best wel lang duren. Gezien het feit dat de meeste van ons slechts een week gaan vissen is de auto dus geen handige optie.
Als je naar midden Noorwegen en / of zuid Noorwegen reist dan kun je eigenlijk overal langs de kant een hengeltje uitgooien.
Zoek met name plekken die zo veel mogelijk bij het begin van de fjord zijn. Liefst dus zo dicht mogelijk bij de zee (begin van de fjord). Uiteraard kun je ook een huisje met een visboot huren. De mogelijkheden zijn dan groot. Je kunt dan ook wat dieper water afzoeken en (met behulp van je visvinder) interessante plekken zoeken.