Alles over materiaal en aas bij het vissen in Noorwegen. Ik geef je tips over het materiaal dat je in Noorwegen het best kan gebruiken.
Niets zo persoonlijk als de voorkeur voor een bepaalde hengel, reel of molen. Ook gaat de een zeevissen met heel zwaar materiaal en de ander met heel licht materiaal.
Vishengels Noorwegen
Wanneer je naar Noorwegen gaat kun je met 2 a 3 hengels prima uit de voeten.
Een wat lichtere (spin) hengel
Ik heb het dan over een hengel van minimaal 2,50 m en maximaal 3,00 m lang. Werpgewicht ongeveer 50 gram.
Voorzie deze hengel van een kwalitatief goede molen (zoutwaterbestendig en een goede slip).
Op deze molen is een Dyneema lijn van ongeveer 12 ste voldoende. Een wat lichtere hengel is erg leuk voor de kantvisserij of voor het lichte zeevissen.
Wanneer je de slip van de molen / reel goed gebruikt kun je verbazingwekkend grote vis met licht materiaal vangen. Dit is natuurlijk ook een kwestie van uitproberen.
Als lichte hengel kun je bijvoorbeeld je zoetwater (roofvis) hengel meenemen. Let er wel op dat je in dat geval je hengel goed schoonmaakt. Het is ongelofelijk hoe zeer zout water je visspullen aantast. Zeker mbt molens/reels is het oppassen.
Binnenwatermateriaal is uiteraard nog kwetsbaarder dan materiaal dat enigzins voor zout water ontwikkeld is.
Gebruik op deze hengel een goede spinmolen of kleine reel. Ongeveer 200 meter Dyneema (gevlochten lijn) er op (breekkracht 5-10 kg).
Er zijn op internet verschillende webshops te vinden waar je voor je visspullen terecht kunt.
Een (middel) zware boothengel
Denk dan aan een hengel van ongeveer 2,00 meter lang. Mijn voorkeur is dan ongeveer een 30 tot 50 lbs hengel. Persoonlijk vis ik het liefst in alle gevallen met een 30LBS hengel. Zelfs hele zware vissen kun je hiermee landen (op voorwaarde dat je wat aandacht aan een goede slipafstelling besteed).
Voorzie deze hengel van een goede en vooral niet te lichte reel (pas het formaat aan, aan de hengel) waar zo’n 600 meter Dyneema (tussen 20 ste en 30 ste) op kan. Het gaat erom dat de lijn zo’n 15 a 20 kg breekkracht heeft.
Dikkere diameters zijn lastig omdat die weer veel meer last van de soms harde stroming hebben. Daar heb je natuurlijk minder last van wanneer je drijvend vist. Echter als je een zeer goede plek hebt gevonden waar je enigzins boven wilt blijven liggen heb je er wel last van.
Dat betekend dan weer zwaardere pilkers. Bedenk dat deze hengel sowieso voor vissen met een pilker geschikt moet zijn (let op de juiste actie van de hengel). Lees hier meer over met de boot naar Noorwegen.Â
Reel / molen Noorwegen
Het is in ieder geval van belang dat je over een goede reel beschikt. Mijn ervaring is dat een te kleine reel bijna nog lastiger is dan een gewone molen.
Wanneer je vist op diep water (bijvoorbeeld 150 meter) is een klein model reel totaal ongeschikt. Je moet daarmee relatief veel omwentelingen maken voordat je lijn binnen is.
Mijn voorkeur gaat uit naar een reel met een overbrenging tussen 3:1 en 5:1. Neem dus geen biggame-reel.
Onderstaand een van de reels waar we in Noorwegen mee vissen. Deze reel is absoluut niet een van de duurste (prijsklasse gemiddeld). Dat is ook niet nodig omdat de meeste sportvissers maar 1 of 2 keer per jaar in Noorwegen gaan vissen.
Mijn mening; overdrijf niet. Koop niet de duurste reel die er te krijgen is. Ook niet de grootste. Een te grote reel maakt de visserij alleen maar minder spannend. Een te kleine reel maakt het zeevissen in Noorwegen lastiger.
Ik vis dus met een gemiddeld grote reel. De reel hieronder heeft een overbrenging/verhouding 4:01. Een maatje groter is geen probleem.
Een maatje kleiner zou ik zelf niet doen. Ik vind dit toch wel de minimale maat. Ik heb op deze reel ongeveer 600 meter dyneema zitten. De dyneema die ik gebruik is eveneens niet de duurste die er is. Sommigen “zweren” bij rond gevlochten lijn. Ik heb een gewone plat gevlochten lijn. Voor mij werkt dit prima.
Omdat een reel toch meestal wel een kostbare aanschaf is ben ik er erg zuinig op. Na iedere vistrip haal ik het zout met een doekje er af. Daarnaast reinigen met zoet water. Let op: doe dat niet overvloedig. Voorkom dat er zoet water tussen de randen door bij het mechaniek kan komen. In principe heeft zout daar toch geen kans omdat je reel, als het goed is, op de kwetsbare punten goed gesmeerd is.
Na iedere vakantie onderhoud ik de reel dmv smeren. Informeer bij je leverancier naar geschike olie. Vaak staat dit ook in de handleiding. In de handleiding van je reel vind je ook informatie mbt de punten die je regelmatig moet smeren.
Uiteraard is dit alles mijn mening (keuze van reel lijn enz) Maar smaken / voorkeuren verschillen.
Op bovenstaande foto zie je de lijngeleider op de reel. Dit is erg handig. Deze geleider gaat tijdens het opdraaien heen en weer zodat je vislijn gelijkmatig opgerold wordt.
Wanneer je het beste van het beste wilt dan is Penn een van de betere merken. Daarnaast Daiwa en ABU GARCIA.
Zelf heb ik sinds kort een Penn aangeschaft.
Het was een zeer scherpe aanbieding anders had ik het zeker niet gedaan. Want het is op zich niet noodzakelijk om een heel duur merk te nemen. Maar het moet zeker wel even worden vermeld; hij werkt subliem!
Molens
Naast een flinke reel neem ik altijd twee molens mee. Een lichte spinmolen en een gemiddelde zeemolen.
De lichte spinmolen in combinatie met je lichte spinhengel levert een leuke manier van vissen op vanaf bijvoorbeeld een steiger.
Ik vis met die combinatie dan meestal vanaf de kant op makreel, haring, koolvis en gulletjes.
Hou er echter rekening mee dat je een grotere vis haakt dan gepland. Zorg dus voor een ruim openstaande slip en een niet al te dunne lijn
Een zeemolen kan goed van pas komen als je niet zo heel diep vist. Het kan zo zijn dat je gaat zeevissen op een dusdanige diepte dat een reel niet noodzakelijk is. Sommigen vinden een zeemolen dan het handigst.
Ook kan je (misschien enige) reel onverwacht kapot gaan. Je bent dan blij dat je nog een zeemolen hebt. Ook voor het wat zwaarder vissen vanaf de kant kan een zeemolen prima zijn. Je kunt dan in ieder geval naar de juiste plek werpen.
Je kunt ook een werpreel aanschaffen. Deze reels worden in alle soorten en maten verkocht. Maar nogmaals, met een spinmolen en een zeemolen kun je dus prima vissen vanaf de kant.
Ik gebruik een relatief lichte zeemolen waarmee ik doorgaans vanaf de kant vis. Maar het komt ook voor dat ik met een relatief lichte roofvishengel en deze molen in de fjord ga vissen (zeevissen).
Wanneer je toevallig een wat grotere vis aan de haak hebt is de sport extra groot. Wel moet je er rekening mee houden dat de hoeveelheid lijn die op de spoel kan beperkt is.
Je kunt dus niet heel diep vissen met een dergelijke maat molen. Ook leuk is driftend vissen met dit materiaal. Gebruik echter de slip goed!
Doordat je met licht materiaal vist is het risico op schade groter. Je moet er altijd rekening mee houden dat je een wat grotere vis dan gepland aan de lijn krijgt. Zorg daarom dat de slip dusdanig ver open staat dat er zonder al te veel weerstand lijn wordt “meegegeven”.
Voor sommigen vanzelfsprekend. Echter er zijn ook sportvissers die eigenlijk nooit met heel licht materiaal vissen op plaatsen waar grotere vis zwemt.
Hieronder een veel gebruikt kunstaas. De octopus. Zelf heb ik er nog niet heel veel mee gevist.
De keren dat ik er mee viste waren de vangsten niet heel goed. Ik ben er zelf dus minder enthousiast over.
PILKERS en ander kunstaas voor het vissen in Noorwegen
Neem genoeg pilkers mee. Mijn eigen ervaring is dat je er op een dag heel wat kan verspelen. Bezuinig ook niet op pilkers. Zelfgemaakte pilkers zijn alleen goed als ze op een natuurlijke vis lijken.
Een kleur zoals hieronder heeft dus niet mijn voorkeur. Toch wil dat niet zeggen dat ik er niks mee vang. Een pilker kiezen of een pilker maken is een redelijk persoonlijke kwestie. Zelf gebruik ik dus voornamelijk blauwe/zilveren pilkers omdat ik denk dat pilkers er zo natuurlijk mogelijk uit moeten zien.
Stukken lood met een beetje verf zou ik zelf niet zo snel gebruiken. Je kunt er mee vangen maar dit soort pilkers (lees stukken lood) kunnen niet op tegen een natuurgetrouwe pilker. Over de kleur is weinig te zeggen. Zelf pilkers maken kan echter prima. Maar pak het dan meteen ook goed aan. Dus maak de vorm van een vis na, inclusief schub vormen, ogen en een staart.
Zorg voor chroom. dit geeft een natuurlijke glinstering in het zonlicht.
Kleuren waar ik in ieder geval goed mee gevangen heb zijn blauw, rood en zilver of een combinatie van deze 3. Wat is zelf belangrijk vind is dat de kleuren natuurgetrouw zijn.
Toch zal er met andere kleuren ongetwijfeld goed gevangen kunnen worden. Dit heeft alles te maken met je eigen voorkeur. En die voorkeur bouw je op nadat je zelf een of meerdere keren in Noorwegen hebt gevist.
Maar dan toch een advies voor diegenen die echt niet weten wat ze moeten; begin gewoon met een zilverkleurige pilker met eventueel een blauwe tint.
Het is belangrijk dat je pilker op een favoriete aasvis lijkt (zoals foto hieronder). Denk hierbij aan een haring. Zorg ook verschillende maten.
Doe tijdens het vissen aan de dreg natuurlijk aas zoals makreel. Dan is het met de geur ook in orde.
Dus niet alleen grote pilkers maar ook kleine pilkers.
En vergeet vooral de gemiddelde maten niet. Het is echter wel van belang je soorten en maten pilkers aan te passen aan het gebied waar je gaat vissen. Diepzeevissen vraagt om flink zware pilker.
Het is overigens altijd moeilijk te bepalen hoeveel pilkers er nodig zijn op een Noorwegen visvakantie. Je hebt van die vakantie s waarop je bijna geen pilkers kwijtraakt en je hebt van die visvakantie s waarop je er een paar per dag kwijt bent.
Reken gemiddeld ongeveer op 3 pilkers per dag. Een stuk of 30 pilkers moet echt wel voldoende zij.
Je kan er ook voor kiezen zo min mogelijk mee te nemen en de pilkers in Noorwegen te kopen. Kan, maar is vaak duurder dan in Nederland.
En wanneer je pilkers overhoud kun je ze tenslotte een ander jaar weer gebruiken. (goede reden om nog eens naar noorwegen te reizen:-)
Waarom voor diepzeevissen zulke zware pilkers gebruiken ?
Ten eerste omdat je veel lijn uit moet zetten. Ten tweede omdat de stroom vaak aanzienlijk is. Op ongeveer 180 meter diepte met een stevige stroom beviel een pilker van 600 gram me erg goed.
Ga ik vanaf de kant vissen of trollen met de boot dan is een gewicht tussen de 100 en 300 gram een goede optie.
Uiteraard is niet eenduidig te zeggen wat wanneer de beste pilker is. Het ligt aan de diepte, de vaarsnelheid (bij trollen) e.d. Daarnaast is het gewoon ook een kwestie van uitproberen. Wat de een zijn voorkeur is vindt een ander weer te licht of te zwaar.
SHADS, volgens sommigen een wonderaas
Ook is het de moeite waard een aantal shads mee te nemen. Ze kunnen soms voor verrassende vangsten zorgen. Besef wel dat je in de praktijk niet echt op grote diepte met de shad kan vissen (een pilker is dan een veel beter middel).
De zwaarste koppen die voor shads te krijgen zijn, zijn doorgaans geschikt voor maximaal 80 meter (afhankelijk van stroming).
Hoe zien shads er uit, en hoe maak je ze klaar voor gebruik ?
Hieronder zie je een loodkop. Mocht je nooit van shads gehoord hebben of mocht je ze nooit zelf gemaakt hebben; het is eenvoudig. –> voorbeeld shads maken
Bij je speciaalzaak koop je loodkoppen (zoals hieronder er een afgebeeld is). Deze loodkoppen kun je in verschillende maten kopen. Zelf neem ik er altijd een stuk 6.
Van redelijk klein tot flink groot. Koop er niet te veel want veel sportvissers komen niet eens aan het shadvissen toe. Want als je met de pilker goed vangt peins je er wellicht niet over om met iets anders te gaan vissen.
Naast deze loodkoppen heb je natuurlijk rubberen kunstvisjes nodig. Vaak kun je deze voor relatief weinig kopen. Veel sportviszaken hebben bakken vol verschillende kleuren en maten.
Ook hier is mijn mening; ga voor natuurgetrouwe kleuren en vormen. Om de shad te maken hoef je enkel nog de loodkop aan het kunstvisje te krijgen. Vraag aan de verkoper of hij/zij er een voor wil doen. Als je ziet hoe het gaat is het sneller geleerd dan dat ik dat hier uitleg.
Paternosters voor het vissen op makreel en haring
Niet te vergeten: paternosters. Sowieso om op de Makreel / haring te vissen. Zorg dat je ook hiervan niet te weinig meeneemt. Wanneer je 4 of 5 Makrelen tegelijk vangt wil je tuig nogal eens compleet in de knoop zitten.
Neem, zeker als je trollend gaat vissen, verschillende maten pluggen mee.
Onderlijnen / Halfviskeboom
Gebruik voor het zeevissen (op diepere wateren) met natuurlijk aas goede afhouders.
Een bekende versie is de zogenoemde Hafviskeboom. Dit is een redelijk bijzondere afhouder omdat ie veel zwaarder. sterker en dus ook stijver is uitgevoerd dan normale afhouders.
Hoe de exacte spelling van dit wondertuigje is weet ik niet zeker. Volgens mij heet ie in Noorwegen; ” havfiskeboom”. Hoe dan ook, hij ziet er uit zoals op de foto hieronder.
De normale afhouders die u in de gemiddelde hengelsportzaak koop zijn naar mijn mening veel te fragiel/slap om op wat grotere diepte goed te functioneren.
Een goede afhouder mag niet makkelijk te buigen zijn. Anders heeft u, vooral in Noorwegen, constant last van een tuig dat gedraaid / in de war boven komt.
Ik vis al jaren tot volle tevredenheid met hafviskebomen volgens het “noorse formaat”.
Ze zijn iets duurder dan afhoudertjes zoals we die in NL kennen. U zult er echter geen spijt van krijgen.
Koop de Hafviskeboom in een minimum uitvoering van ongeveer 2milimeter (dikte). Je kunt dit systeem zowel in Noorwegen als in Nederland kopen. Ga er vanuit dat het in Nederland goedkoper is (op een enkele uitzondering na).
Gummimakks
Onderstaand de Gummi makk. De veel geroemde bijvanger.
En ook wel terecht. Zelf heb ik erg goed gevangen met deze simpele stukjes rubber.
Op sommige dagen leek het wel of we meer vingen op de gummimakk dan op de pilker of het natuurlijk aas (onderaan).
Aan de haak van zo’n gummimakk doe ik meestal een stukje makreel. Meestal monteer ik twee van deze bijvangers boven de pilker (of ander aas). Je kunt ze zelf maken. Maar de prijzen in de winkel zijn relatief laag.
In ieder geval een aanrader!
De gummimakks monteer je boven bijvoorbeeld een pilker. Deze bijvangers hebben vaak succes!
Zelf vis ik het liefste met rode Gummi makks. Maar dat is natuurlijk geheel persoonlijk.
Vislijnen in Noorwegen
In een gemiddelde vissportzaak is het aanbod van vislijnen gigantisch. Een beeld van wat er zoal voor vislijnen zijn en welke ik voor Noorwegen prefereer;
In Nederland en andere Europese landen worden lijnen meestal ingedeeld op diameter en breeksterkte in kilo’s. De twee belangrijkste soorten lijnen mbt verschillende eigenschappen zijn het conventionele nylon en dyneema.
Nylon en dyneema kun je in dezelfde breeksterktes kopen. Er zijn echter grote verschillen wanneer je bij een bepaald breekgewicht kiest voor dyneema of voor nylon.
Nylon lijnen aborberen water waardoor ze flexibeler worden. Daar staat tegenover dat een langdurig natte nylonlijn ongeveer 20% zwakker wordt. Ook het knopen in een nylon lijn maakt deze vislijn aanzienlijk zwakker. Dyneema lijnen zijn veel sterker mbt de breekkracht.
Voor een bepaald breekgewicht heb je dus een veel dikkere nylonlijn nodig dan dat je voor dyneema kiest. Dat heeft een belangrijk gevolg; wanneer je voor dyneema kiest kun je dus een dunnere diameter kiezen waardoor je dus veel lichter kunt vissen. Nog een belangrijke reden om met dyneema te vissen is het verschil in rek. Nylon vislijnen hebben een enorme rek wanneer ze zwaar belast worden.
Wanneer je dus diep vist heb je nog maar heel weinig gevoel. Door die rek zal ook het goed aanslaan op grotere diepte heel moeilijk worden. Dyneema is bijna rekloos. Met trollen kan enige rek juist weer gewenst zijn. Dyneema heeft een belangrijk nadeel; slijtage. Dyneemalijnen kunnen dan wel sterk zijn, ze slijten zeer snel.
Zeker als je in Noorwegen vist (rotsachtige bodems). Dit kun je echter opvangen door gebruik te maken van een lange en dikke nylon onderlijn.
Zelf gebruik ik in Noorwegen voor bijna alle soorten visserij dyneema. Wel heb ik altijd een spoel met nylon lijn bij me. Sowieso om de genoemde onderlijnen te kunnen maken. Verder kan het handig zijn om stalen onderlijnen mee te nemen. Zeker bij bijvoorbeeld zeewolf is eens talen onderlijn heel belangrijk.
Nogmaals; het is aan te raden om gebruik te maken van een flink lange onderlijn. Je lijn heeft op en net boven de bodem redelijk veel last van slijtage door zand, rotsen enz enz. Je kunt bijvoorbeeld de onderste meter of twee meter nylon gebruiken in plaats van het dure en slijtgevoelige dyneema. Gebruik dan een dikke diameter nylon.
Zelf gebruik ik nylon dat net iets minder kilo’s kan hebben als de rest van de (dyneema) lijn. Theoretisch kun je zelfs nylon van dezelfde sterkte gebruiken omdat bij een breekbelasting de lijn vrijwel altijd bij de eerste knoop in de lijn breekt.
Vergeet naast het juiste vismateriaal niet de juiste kleding mee te nemen. Het kan, zeker buiten het zomerseizoen, erg koud worden in, met name, midden en noord Noorwegen.
Tenslotte; maak het, ondanks de vele informatie, niet al te ingewikkeld. Ik zou zeggen; begin zo simpel mogelijk te vissen. Dat leid vaak tot prima vangsten. Alle systemen enz enz kun je dan altijd nog uitproberen wanneer de vangsten wat minder zijn.
Dus probeer het vooral eens gewoon met een simpele onderlijn, bijvangertje er aan en een stukje makreel.
Mijn favoriete Noorwegen-pilkers
Nu wat foto’s van kunstaas pilkers die ik graag tijdens mn visvakanties in Noorwegen gebruik.
Uiteraard is dit altijd een persoonlijke zaak. Mijn voorkeur gaat echter in de eerste plaats uit naar natuurgetrouwe pilkers. Hoe meer een pilker op een echte vis lijkt, hoe aantrekkelijker voor de vis. Dat geldt dus voor zowel de vorm als voor de kleur.
Je hebt trouwens ook pilkers die door hun bijzondere vorm een natuurgetrouwe beweging maken. Verder op deze pagina een foto van zo’n pilker. Dergelijke pilkers lenen zich uitermate goed voor trollend vissen (vissen met een varende boot).
Excuses overigens voor de wat slechte kwaliteit foto’s. Ik had op moment van foto’s maken een niet al te beste belichting, achtergrond en camera tot mijn beschikking. Mocht u of jij betere foto’s van deze/dit soort pilkers hebben dan hou ik me aanbevolen:-)
De pilker op onderstaande foto heeft de kleuren zoals wij die graag zien; natuurgetrouw. Overigens ook erg goed gevangen met deze 600-grams pilker. Met deze pilker gingen we zeevissen op een diepte van zo’n 180 meter.
Hierboven een pilker met natuurgetrouwe kleuren. Tijdens mijn laatste visvakantie in Noorwegen heb ik deze pilker vaak gebruikt. Hij weegt ongeveer 600 gram. Ik heb er dan ook op flinke diepte mee gevist (tussen de 100 en 250 meter).
Bovenstaande pilker is toch wel een van mijn favoriete pilkers. Met deze pilker heb ik voornamelijk veel koolvis en kabeljauw gevangen.
Zoals je dus ziet zeer natuurgetrouwe kleuren. Blauw en zilver. Daardoor lijkt deze pilker veel op een van de meest favoriete prooien van de koolvis en de kabeljauw; haring en makreel.
Sommige pilkers hebben wel deze kleur maar zijn vrij plat van doorsnee. Dat prefereer ik persoonlijk niet. Deze pilker heeft een flinke doorsnede. Bijna zo dik als een echt visje.
Bij een diepte van 80 meter is deze pilker wel wat overbodig zwaar. Bij 200 meter heb je die 600 gram echt wel nodig. Daarnaast is het zo dat ik liever iets te zwaar vis dan te licht. Te zwaar is iets minder “sport”. Te licht is echter helemaal niks.
Zorg ook voor een goede dreg. Het komt voor dat de dreggen die standaard aan de pilker zitten niet echt goed zijn. Vervang de originele dreg daarom bij twijfel door een dreg naar wens. Pas de grootte van je dreg aan, aan de soort waar je op vist (bv groot of klein). Wat erg goed werkt is een stukje natuurlijk aas aan de dreg. Dit zorgt voor een geurspoor. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld makreel.
Ik kocht in Noorwegen eens een pilker van een enorm formaat met een belachelijk grote dreg er aan. Bij twijfel over formaat / kwaliteit; gewoon dus even een andere dreg er aan. Neem dus voldoende soorten / maten dreggen mee van goede kwaliteit!
Hierboven en hieronder de zogenoemde en, bij velen, bekende banana pilker. Het model is erg goed. Ik heb het liefst de zilvere versie. De kabeljauw bijt erg goed op dit type pilker.
Boven en onder afgebeeld wederom een erg mooie pilker. Deze pilker is bijzonder door de vorm. De meeste pilkers zijn recht. Deze niet.
Deze pilker heeft een “golvende” vorm. Daardoor beweegt deze pilker redelijk natuurgetrouw. In ieder geval ziet het er actiever/natuurlijker uit dan een gewone pilker. Ook met deze pilker heb ik goed kunnen vangen. Ik viste hiermee voornamelijk vanaf de kant omdat het een wat lichtere pilker is. Ze zullen er ongetwijfeld ook in grote versie zijn.
Ook is deze pilker, zoals eerder vermeld, erg geschikt om trollend mee te vissen.
Wartel / wartels Noorwegen
In Noorwegen vis ik meestal met een wartel zoals hieronder. Dit model wartel is makkelijk in gebruik en erg sterk.
Ze zijn er uiteraard in vele maten en sterktes. M.b.t. wartels zijn er ook zeker verschillende kwaliteiten en dus prijzen. Bezuinig hier niet op.
Vissen op kabeljauw
Noorwegen is een van de weinige Landen waar regelmatig grote kabeljauwen bij de kust te vangen zijn.
De kans om tijdens je visvakantie in Noorwegen een gul of een Kabeljauw te vangen is groot.
Er zijn verschillende manieren om op Kabeljauw te vissen. Allereerst het leefgebied van kabeljauw.
De Kabeljauw houd van diep water en gemengde bodems (rotsen, wier, zand).
Kabeljauw vang je doorgaan op de bodem of vlak bij de bodem. In sommige gevallen jagen ze hoger wanneer er bijvoorbeeld Makreel aanwezig is.
Reukvermogen, gezichtsvermogen en tastzin zijn bij de Kabeljauw bijzonder goed ontwikkeld.
Beste tijd om in Noorwegen op Kabeljauw te vissen zijn de warme maanden en de herfst. Kabeljauw kun je op verschillende manieren vangen.
Denk aan spinnen of vissen met een pilker. Ook natuurlijk aas doet het goed. Denk hierbij aan pieren, inktvis, garnalen en haringstrips.
Een combinatie van bijvoorbeeld vissen met een pilker en aan de pilker natuurlijk aas is mijn persoonlijke voorkeur. Liever Makreel dan Haring omdat Makreel een veel steviger vis is. Haring valt erg snel uit elkaar.
De grotere Kabeljauwen worden voornamelijk vanaf midden Noorwegen gevangen. Bekende vakantielocaties zijn hitra, froya, smola (midden Noorwegen)
Hoger naar het Noorden wordt enorm veel Kabeljauw gevangen op de Lofoten en omgeving.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat de kans op een flinke Kabeljauw ook in Zuid Noorwegen aanwezig is.
Vistips / onderhoud
Ondanks het feit dat er in Noorwegen heel veel vis zit is het toch nodig om op een paar (basis) dingen te letten.
Dat geldt zowel voor het zeevissen als voor het zoetwatervissen in Noorwegen.
Iedere visserij vraagt om een eigen voorbereiding. Aangezien een flink aantal mensen in de veronderstelling is dat in Noorwegen de vis zelf in de boot springt 🙂
Op deze pagina toch een aantal voor de hand liggende maar belangrijke vistips:
- Ga niet zomaar op een willekeurige plaats vissen. Het is verstandig een duidelijk plan te maken.
- Bestudeer de waterkaart van het betreffende gebied. Kies die plaatsen uit waar de omstandigheden passen bij de vissoort of vissoorten waar je die dag op wil gaan vissen. Let bijvoorbeeld op diepteverschillen en schuine kanten.
- Wanneer het van heel diep opeens een stuk ondieper wordt is het zeker de moeite waard die plek mee te nemen in je plan. Bedenk goed van welke omgeving en van welke omstandigheden de verschillende vissoorten houden.
Kijk ook eens op de pagina “vissoorten en hun leefgebieden in Noorwegen”. Daar is een hoop nuttige informatie m.b.t. dit onderwerp te vinden. Met een goede waterkaart en wat kennis over de vis waar je op gaat vissen heb je dus al een goede basis.
Naast kunstaas is natuurlijk aas ook zeer succesvol. Haring en Makreel zijn doorgaans zeer succesvol. Liever Makreel dan Haring omdat de Makreel een veel steviger vis is en dus minder snel uit elkaar valt.
Koolvis is eveneens een goed natuurlijk aas omdat het een stevige vis is. Echter makreel heeft mijn voorkeur.
Een combinatie van kunstaas en natuurlijk aas is vaak zeer effectief. Dus een een pilker met daaraan bijvoorbeeld een stuk Makreel.
Maar wees ook kritisch ten aanzien van het materiaal. Hoe lichter er gevist kan worden hoe leuker! Lees meer over vismateriaal Noorwegen
Vismateriaal schoonhouden / beschermen
Het is verstandig na vissen boven ruwe / rotsachtige grond je vislijn te controleren (met name de onderste 20 meter). Persoonlijk vervang ik na een aantal keren vissen de onderste 20 meter lijn. Het zou zonde zijn als tijdens de volgende vistrip de vis dat doet.
Ik maak na het vissen mijn kunstaas e.d. droog voordat ik ze opberg bij de rest van mijn visspullen. Vaak wordt de rest van de spullen smerig / roestig doordat er natte visspullen in de tas of kist terecht komen.
Sommigen zullen, zeker met kantvissen, wel een s gebruik maken van een (lichte) roofvis hengel en bijbehorende molen. Vaak zijn dergelijke hengels en molens gemaakt voor zoetwater gebruik. Let er dus op dat dit materiaal met zoet water wordt schoongemaakt!
Hoe vissen met kunstaas ?
Naast het vissen met natuurlijk aas is het in Noorwegen erg goed vissen met verschillende soorten kunstaas. Meest gebruikte vormen van vissen met kunstaas zijn spinnen, trollen en pilkeren.
Bij het zeevissen in Noorwegen is vooral het vissen met de pilker populair.
Op deze pagina meer over deze kunstaas-technieken:
- Spinnen
- Â
- Trollen
- Pilkeren
Spinnen met pilkers en shads.
Een prima manier om in Noorwegen op de kabeljauw en koolvis te vissen.
Voor deze visserij is geen buitengewoon zwaar materiaal nodig. Sterker nog; licht vismateriaal maakt deze visserij juist leuker.
Echter overdrijf niet. Te licht materiaal geeft een hoop ergernis wanneer er bijvoorbeeld een groot exemplaar kabeljauw aan de lijn hangt. Zoek hierin dus een middenweg.
Bij licht materiaal hoort dus ook een lichte lijn.
Een dunne, gevlochten (dyneema) lijn is noodzakelijk omdat je anders niet diep genoeg (ongeveer 50 meter) met bijvoorbeeld de relatief lichte (90 /100 gram) shad kunt komen.
Nylon lijn is eigenlijk niet geschikt voor het vissen in Noorwegen omdat er meestal sprake is van dieper water dan in Nederland / Belgie.
Vissen met dit kunstaas is in principe eenvoudig. Je laat de pilker rustig zakken en haalt redelijk snel binnen.
Het is bekend dat Koolvis erg graag in een “snelle” pilker bijt.
In tegenstelling tot gewoon pilkeren draai je dus bij deze vismanier de pilker omhoog. Het verdient aanbeveling om de shad wat rustiger op te draaien dan de pilker.
Uiteraard kun je de Koolvis of kabeljauw ook gewoon op je “rustige” shad vangen. Uitproberen is ook hier het motto.
Overigens schijnt het zo te zijn dat de kabeljauw juist eerder bijt in een rustig stijgende pilker dan een koolvis.
Wanneer je tijden het rustig opdraaien van de shad een aanbeet krijgt is het verstandig gewoon even in hetzelfde rustige tempo verder op te draaien. Vaak volgt een echte beet kort daarna. Niet stoppen met draaien dus.
Op deze diepte kun je de vis in de meeste gevallen weer terugzetten. Op dieper water heeft het terugzetten vaak geen zin meer omdat vis uit de diepere wateren vaak vrijwel dood is wanneer je ze in de boot hebt.
Ten slotte het volgende; mijn ervaring is dat een combinatie van kunstaas en natuurlijk aas toch wel de beste combinatie is.
Een stukje natuurlijk aas zorgt voor de geur. Het kunstaas voor de beweginng / het opvallen.
Let op: ik laat bij het vissen met een shad de shad eerst naar de bodem zakken en ga dan rustig omhoog draaien.
Trollen
Pluggen lenen zich uiteraard perfect voor trollend vissen.
Trollend vissen doen wij meestal met een snelheid van ongeveer 3 tot 5 km per uur. Dan weer een stukje zonder gas doordrijven en dan weer een stukje gasgeven.
Dit zorgt voor een natuurlijk effect. Door het gasgeven zal het aas weer stijgen. Door het uitdrijven in vrijloop zinkt je aas weer verder naar beneden.
Nog een manier is zigzag varen. Doordat het aas dan de ene keer een buitenbocht neemt en de ander kant op een binnenbocht krijg je ook het dalen-stijgen effect. Bovendien vis je dan in “bogen” wat ook ook een gunstig effect kan hebben.
Succes bereik je meestal met een wat dieper duikende plug. Dat neemt natuurlijk niet weg dat een minder diep duikende plug ook vis kan opleveren. Denk aan een duikdiepte tussen de 5 en 12 meter diep.
Zet de slip tijdens het trollen redelijk los. Want bij een aanbeet van een wat grotere vis kun je anders zomaar je tuig kwijt zijn. Gebruik een wat lichtere en dus soepeler hengel zodat de klap bij een aanbeet goed wordt opgevangen.
Ik vis meestal ongeveer 20 meter achter de boot. Uiteraard is het slim om ook hierin te experimenteren.
Zeker als je in Noorwegen voor het eerst gaat vissen is de verschillende dingen uitproberen van belang. Het ene visgebied vraagt nu eenmaal andere visserij dan het andere gebied.
In de avond trollen vergroot de kans op de grotere vis. Met name Koolvis is vaak extra actief in de schemering. Probeer dit dus zeker een keer uit. “Speel” een beetje met de vaarsnelheid. Wanneer je bijvoorbeeld even wat langzamer vaart komt de plug hoger in het water te liggen. Op die manier imiteer je dus een natuurlijke beweging.
Vissen met de pilker
Een van de meestgebruikte vistechnieken. Pilker naar de bodem laten zakken en vervolgens met korte, felle bewegingen tegen de bodem “bonken”.
Bij deze techniek dus niet opdraaien. Vis je op een diepte van 60 meter dan is, bij gebruik van een lichte gevochten lijn, een pilker van ongeveer 300 gram voldoende.
Het tuig waar ik en overigens ook veel Noren mee vissen is simpel; onderaan de pilker en ongeveer 50 cm daarboven een (rode of witte) bijvanger.
Die bijvanger is niet meer dan een stukje rubber met een haak. Het is opvallend dat er relatief veel vis aan de bijvanger gevangen wordt. Gebruik een pilker bij voorkeur in combinatie met natuurlijk aas. Natuurlijk aas vergroot de vangkansen omdat natuurlijk aas voor de nodige geur zorgt.
Koolvis is vaak te vinden bij plaatsen waar een nauwe doorgang is en (daardoor) flink wat stroming staat. Denk aan obstakels in het water zoals een brugpeiler, een stuk rots of een doorgang tussen twee eilandjes.
Het is dus zeker de moeite waard om op dit soort plaatsen ook trollend te vissen.
Diepzeevissen in Noorwegen
Aangezien vele wateren in Noorwegen een stuk dieper zijn dan in Nederland / Belgie op deze pagina wat informatie over het vissen op diep water, met een “spectaculair” woord ook wel diepzeevissen genoemt.
Sommigen noemen dit het Noorse “biggamefishing” hoewel ik dat zelf overdreven vindt. Biggamefishing past meer bij de extreem zware visserij op tonijn e.d. in de tropische oorden of in de adriatische zee.
Dat heeft gevolgen voor het onder andere het vismateriaal zoals de lijnen, de reels en de hengels.
Zeevissen op diep water in Noorwegen is vooral spannend omdat de vangsten zeer verschillend en ook wel heel groot kunnen zijn. Vaak wordt de kans op de grotere vis groter naarmate je dieper vist. Echter de kans op veel vangst wordt doorgaans kleiner.
Toch is dit geen vast gegeven. Het is in ieder geval de moeite waar om het een keer te doen. Bedenk wel dat diepzeevissen ook “diepzeemateriaal” vraagt.
Ik bedoel met diepzeevissen, vissen vanaf ongeveer 100 meter diepte. Persoonlijk vind ik de limiet 300 meter. Op dergelijke diepten is het gewoon niet echt leuk vissen meer. Door de enorme diepte heb je zelfs met een goede dyneema lijn weinig gevoel meer.
En vaak sla je op dergelijke dieptes een doornhaai / doornhaaitje aan de haak. En dat is een redelijke teleurstelling na een meter of 200 / 300 opdraaien.
Bedenk ook dat het vissen op open zee ook in Noorwegen zeer afhankelijk van de weersomstandigheden is. Persoonlijk ga ik liever met een opstapboot mee dan dat ik met de eigen huurboot de zee op ga. Je bent dan doorgaans op een betrouwbaar en redelijk zeewaardig schip met een ervaren kapiteit. En dat komt waarschijnlijk ook het zeevissen zelf (de vangst) ten goede.
Wij vissen met de huurboot alleen op wat veiliger / beschut water (in de fjorden). Om te vissen op open zee kun je het beste een dag met een opstapboot meegaan. Bijkomend voordeel is de ervaring van de kapitein en dus een grotere kans op vis.
Wat is er op dergelijke dieptes te vangen?
Vanaf de 150 meter is er veel verschillends te vangen.
Bijvoorbeeld: kabeljauw, leng, lom, roodbaars, hondshaai, doornhaai, lipvis, zeewolf en heilbot.
Op deze dieptes is de kans groot op de grotere formaten vis.
Koolvis kan bijvoorbeeld wel 30 pond zwaar worden. Een enkele geluksvogel krijgt een volwassen Heilbot aan de haak. Met zulke vissen aan de lijn is actie gegarandeerd. Vaak vang je op deze dieptes Doornhaai en Spaanse Hondshaai. Leuk om een keer voor de soort te vangen maar niet echt spectaculair.
Gedurende een korte tijd in de zomer barst het in Noorwegen van de makreel. Ook in de fjorden.
De makreel kan prima dienen als natuurlijk aas voor het zeevissen.
Bijvoorbeeld icm een pilker.
Leuk om te melden: In de zomer van 2004 is het record Heilbot verbroken. Een Deense visser ving in Vannoy een gigantisch exemplaar van 190 kilo.
Het geeft natuurlijk wel iets aan dat dit soort unieke vangsten in Noorwegen worden gedaan. De Noorse wateren zijn zeer visrijk en voor bijvoorbeeld de kabeljauw is Noordelijk Noorwegen zelfs paaigrond! Vandaar dat er daar dus ook grote kabeljauw wordt gevangen.
Het is echter niet zo dat iedereen die in Noorwegen gaat vissen sowieso enorm grote vissen vangt. Ik merk dat sommige sportvissers dat echt denken wanneer ze voor het eerst naar Noorwegen gaan. En eerlijk gezegt dacht ik dat zelf ooit ook wel…
Het kan, maar dan moet je er zeker je best voor doen. Het gaat niet vanzelf. Bestudeer sites als deze en andere sites. Bezoek forums e.d. Op die manier kom je er achter welk deel van Noorwegen het beste bij je viswensen aansluit.
De meeste vissers in (zuid/midden) Noorwegen vangen gewoon normale formaten. Overigens wel een stuk groter dan dat we in Nederland en België gewend zijn. Het ligt er natuurlijk, zoals gezegt, helemaal aan waar je in Noorwegen gaat vissen, hoe diep je vist, met welk tuig / vismateriaal je vist en in welke tijd van het jaar je in Noorwegen gaat vissen.
Bedenk wel dat het vissen op deze dieptes redelijk zwaar is. Zonder vis is je tuig opdraaien al een inspanning. Laat staan als er een leuke vis aan de pilker hangt. Een vis van 3 kilo landen is al een flinke strijd. Goed / juist materiaal is dan ook buitengewoon belangrijk bij vissen op grote diepte.
En dan heus niet de allerduurste molen, reel en hengel. Kies voor een gemiddeld merk. De meeste onder ons zullen dit specifieke materiaal immers alleen op dit soort vakanties gebruiken. En wanner je normaal met gemiddeld materiaal omgaat kan het lang meegaan.
Goed aas is Koolvis en Haring. Voordeel van Koolvis is dat het stevig aas is. Voor de geur kun je een stukje Haring aan het stukje Koolvis binden. Ik gebruik natuurlijk aas meestal in combinatie met een pilker en bijvangers. Ook makreel is een bekend en goed werkend aas. En de makreel is in de zomermaanden vaak vanaf een steiger te vangen.
Welk vismateriaal is geschikt?
Wederom zeer persoonlijk. Maar hieronder wat informatie op basis van onze voorkeuren;
Om te beginnen een stevige boothengel. Met een stevige boothengel bedoel ik een hengel tussen de 30 en 50 LBS.
Daarnaast een goede reel. Een molen is eigenlijk niet geschikt voor deze dieptes.
Let bij aankoop van een reel op het formaat. Een te kleine reel maakt het vissen op grote diepte niet gemakkelijker.
Een te grote reel echter ook niet. Ook hier is mijn ervaring; kies voor een middenweg. De meeste vangst in Noorwegen is middengroot to groot. En met gemiddeld vismateriaal kun je prima grotere vissen vangen.
Ten eerste moet de reel dusdanig groot zijn dat de draaislag niet te klein is. Je moet redelijk veel lijn binnen kunnen halen tegenover een redelijke krachtsinspanning.
Daarnaast moet je minimaal 600 meter lijn kwijt kunnen.
Er zijn ook reels te koop met een versnelling. Niet noodzakelijk maar wel heel handig. Wanneer je op bijvoorbeeld 200 meter diepte een flinke leng aan de lijn hebt kun je in eerste instantie de versnelling op “licht” zetten. Je draait dan lichter maar ook langzamer je lijn binnen. Wanneer er minder weerstand is kun je weer schakelen naar de normale versnelling.
Ook bestaan er reels die uitgevoerd zijn met een dieptemeter. Eveneens niet noodzakelijk maar wel leuk en soms handig om te hebben.
Vervolgens is het tijd voor het kiezen van een geschikte vislijn.
Gebruik bij het vissen op grote diepte geen nylon lijn!
Nylonlijn heeft de eigenschap dat het bij belastingen uitrekt. En onderschat die rek niet. Op het breekpunt kan een nylonlijn, afhankelijk van de kwaliteit, wel 20% langer zijn door deze rek. Het gevolg van een grote rek in je vislijn is het ontbreken van gevoel. Wanneer je de lijn laat zakken naar bijvoorbeeld 100 meter voel je vaak de bodem niet eens meer. Of je beet hebt is dan ook dus pas laat of helemaal niet te zien.
De meest geschikte lijn is een gevlochten lijn gemaakt op basis van de Dyneema techniek.
Dit zijn lijnen die bij een geringe dikte een buitengewoon hoog gewicht kunnen dragen. Daarnaast zijn deze lijnen bijzonder licht van gewicht. Bovendien zit er in deze lijnen vrijwel geen rek (minder dan 5%). Je hebt dus voor hetzelfde doel een minder dikke lijn nodig dan dat er nylon gebruikt zou worden. Dat heeft ook weer als voordeel dat je meer lijn op de reel kunt zetten en dus ook weer wat lichter vismateriaal kan gebruiken.
Dyneema lijkt dus enkel en alleen voordelen te hebben. Echter er zijn toch wel een paar nadelen.
Dyneema is ten eerste aanzienlijk duurder dan nylon. Doordat de lijnen dunner zijn zullen ze snel aan betrouwbaarheid verliezen doordat ze, zeker in Noorwegen, veel over rotsen schuren.
Dit nadeel kan echter wel opgevangen worden door van een lange en dikke nylon onderlijn gebruik te maken. Voor het vissen op grote diepte gebruik ik zelf een lijn van minimaal 20ste en maximaal 30ste. Er zijn verschillende producenten die deze sterke lijn aanbieden. De prijzen variëren van heel hoog tot heel laag. . Prijsverschil zit vaak ook in een “rond” gevlochten lijn of een “plat” gevlochten lijn. Uiteraard speelt de diameter ook een belangrijke rol. Waar voor kiezen ? Het klinkt misschien afgezaagt / voorspelbaar maar ik heb goede ervaringen met een dyneema lijn van een gemiddelde kwaliteit. Kies hier niet voor het allergoedkoopste lijntje want het schijnt dat er wel “rommel” verkocht wordt. De duurste lijnen zijn doorgaans goed maar kosten (bv vanwege een goede merknaam) wel erg veel geld.
Vistuig
Niet onbelangrijk; wat komt er onder aan de lijn te hangen. Er zijn verschillende mogelijkheden.
Ik vis zelf meestal met een combinatie van kunstaas en natuurlijk aas. Bij het vissen op dieper water (vanaf 100m) gebruik ik een 500 grams pilker. Aan die pilker doe ik makreel. Ik heb met die combinatie vrij goed gevangen.
Waarom zo’n zware pilker?
Omdat ik met die pilker een goed contact met de bodem heb. Lichtere pilkers (pilkers die net de bodem konden halen zonder te veel afwijking) bevielen mij minder. Je haalt dan wel de bodem maar hebt naar mijn mening te weinig gevoel. Dit is natuurlijk per persoon verschillend en ligt ook aan de omstandigheden m.b.t. stroming e.d. Ik zou zeggen; gewoon verschillende pilkers uitproberen.
Probeer ook de bekende bijvangers uit. Boven de pilker aan de lijn twee rode (rubberen) bijvangers gebruiken kan echt tot meer vangsten leiden. Vaak vang je de vis dan aan een van de bijvangers en niet aan de pilker zelf. Wanneer je bij je hengelsportzaak informeert naar bijvangers voor Noorwegen dan kan het bijna niet anders of de verkoper weet wat je bedoelt. Linksonder een afbeelding van “Noorwegen bijvangers”.
Wanneer je in de zomermaanden in Noorwegen bent kun je het geluk hebben dat, zoals al eerder geschreven, de makreel er is. En als ze er zijn, zijn ze er in grote scholen. Je kunt dan meestal de makreel vanaf de steiger vangen. Er zijn veel tuigen en soorten aas mogelijk.