Handige reisinformatie Noorwegen

Wanneer u naar Noorwegen op vakantie gaat is het handig bepaalde dingen te weten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alarmnummers, elektriciteit, voordeelkaarten en douaneregels. Op deze pagina veel praktische reistips / info ter voorbereiding op uw reis naar en in Noorwegen. Scroll verder voor alle onderwerpen.

Zeker diegenen die tijdens hun vakantie in Noorwegen bijzondere activiteiten willen ondernemen doen er verstandig aan zich goed voor te bereiden. Denk dan aan activiteiten zoals wandelen, zeevissen, fietsen en bergbeklimmen. Overigens is er een aparte pagina met aanvullende info mbt activiteiten in Noorwegen. Bedenk dat u in grote gebieden in Noorwegen geen mobiel internet bereik heeft. Het is daarom verstandig om een reisgids mee te nemen, zodat u altijd voorzien bent van de juiste informatie.

Noorwegen is een heel mooi land maar ook een land met een klimaat dat opeens bijzonder snel kan omslaan. Voor een ieder die naar Noorwegen op vakantie gaat staan er op deze pagina een aantal handige wetenswaardigheden die bepaalde problemen in Noorwegen kunnen voorkomen. Lees deze pagina dus vooral even door voordat de vakantie naar Noorwegen begint! Samengevat: van alles en nog wat dat handig kan zijn voor een vakantie en verblijf in Noorwegen.

Taal in Noorwegen:

De officiële taal in Noorwegen is Noors. De meeste jonge mensen beheersen ook Engels. In Finnmark (noord Noorwegen) wordt informatie op bijvoorbeeld verkeersborden ook wel in het Samisch vermeld. Sommige Noorse woorden lijken op het Nederlands. Maar in de praktijk is het moeilijk een Noor te verstaan. Voordeel is wel dat veel Noren tegenwoordig in het Engels kunnen communiceren.

Er zijn overigens wel handige taalboekjes van ANWB te koop (Bol.com) waarin de meest essentiële Noorse woorden en zinnen zijn opgenomen.

Alarmnummers / belangrijke telefoonnummers in Noorwegen:

 • Brandweer: 110
 • Politie: 112 (911 werkt ook maar alleen met een mobiele telefoon)
 • Ambulance: 113
 • Noodnummer boten : 120 (speciaal voor bv zeilers en sportvissers op open zee)

Voor info over de politie in Noorwegen:

Website politie: www.politi.no/international/

NAF (anwb in noorwegen):www.naf.no

Bijzonderheden m.b.t. winkels in Noorwegen (oa prijzen/drank/sigaretten):

Kijk voor meer informatie over alcohol en sigaretten in Noorwegen op de speciale pagina.

Boodschappen zijn in Noorwegen enorm duur. U doet er dan ook verstandig aan om (wanneer mogelijk) voedsel vanuit Nederland mee te nemen. Overigens zijn met name verse producten zoals groente en fruit extreem duur. Een indruk/indicatie van de prijzen in Noorwegen (let op, er kunnen afwijkingen zijn):

 • Gemiddelde prijzen Noorwegen
 • Melk 1 liter 2,00 €
 • Brood van vers wit brood (500 g) 2,80 €
 • Eieren (12) 3,80 €
 • Verse kaas (1kg) 12,00 €
 • Kip (zonder been, zonder vel), (1kg) 14,00 €
 • Appels (1kg) 2,80 €
 • Sinaasappelen (1kg) 3,50 €
 • Aardappel (1kg) 2,80 €
 • Sla (1 kop) 2,80 €
 • Water (1,5 liter fles) 1,85 €
 • Fles wijn (middenklasse) 20,00 €
 • Nationaal bier (0,5 liter fles) 5,00 €
 • Geïmporteerde bier (0,33 liter fles) 6,00 €
 • Pakje sigaretten (Marlboro) 13,00 €

Het loont om bepaalde merken te vergelijken. M.b.t. bijvoorbeeld bier: de Noorse merken zijn het minst duur. In veel Noorse supermarkten verkopen ze ook Heineken. Daar betaald u echter wel de hoofdprijs voor. Import is altijd duurder dan een nationaal product. En, zoals eerder aangegeven, verkopen de supermarkten lichte bier varianten.

En voor de liefhebbers; het Noorse bier is prima te drinken (volgens ons). Voor diegenen die geld willen besparen is het verstandig alcoholische dranken, sigaretten en vlees uit Nederland mee te nemen. Er gelden echter wel invoer/import beperkingen. Daarover straks meer.

Veel supermarkten verkopen ook allerlei andere spullen omdat er weinig speciaalzaken in de kleinere plaatsen zijn. Denk dan aan visspullen, kantoorartikelen en geschenkartikelen. Meestal is het voordeliger wanneer u dat soort zaken (visspullen/overige artikelen) in speciaalzaken in een grotere plaats / stad koopt. Sowieso zijn bv visspullen veel goedkoper in Nederland. Huren is natuurlijk ook een optie.

City Cards:

Hiermee kun je voor een bepaald bedrag onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in Oslo en Bergen. Daarnaast krijg je bij de meeste musea gratis toegang en is parkeren met de auto gratis.

Zeker de moeite waard om even te berekenen wat je voordeel is. Met een dergelijke kortingskaart/vrij reizen kaart is de drempel ook gelijk lager om verschillende (uit elkaar liggende) bezienswaardigheden te bezoeken. Dingen die je normaal te duur zou vinden of net niet interessant genoeg doe je dan eerder. Dat kan soms verrassend leuk zijn.

Wat is handig om mee te nemen op je vakantie naar Noorwegen?

Wanneer je naar zuid Noorwegen gaat is het meestal mogelijk in de zomer te zwemmen (de watertemperatuur is dan meestal acceptabel). Er zijn daar namelijk leuke stranden. Zwemspullen zijn dan dus handig. Maar hou ook rekening met koel en / of zelfs koud weer. Warme kleding mag niet ontbreken. Zeker als je in de bergen gaat wandelen.

Wanneer je buiten de zomer naar noord Noorwegen reist is het noodzakelijk zeer warme kwaliteitskleding mee te nemen. Vergeet niet dat het in de winter wel -20 kan worden. Zeker als het dan ook nog waait is dit een gevaarlijk lage temperatuur waarop je professioneel moet voorbereid zijn.

Voor diegenen die gaan kamperen in Noorwegen; hou rekening met andere gasflessen. Lees daar meer over op de pagina over kamperen in Noorwegen

Minder valide reizigers

Het is voor deze groep toeristen aan te raden contact op te nemen met Norges handikapforbund (nhf.no) Zij beschikken over informatie (brochures) waarin duidelijk wordt aangegeven welke locaties/bezienswaardigheden in welke mate toegankelijk zijn.

Ook steeds meer hotels beschikken over de juiste voorzieningen. Dat geldt ook voor de meeste veerdiensten / cruiseschepen naar en in Noorwegen.

Stroom en stopcontacten in Noorwegen:

De stopcontacten in Noorwegen zijn hetzelfde als in Nederland. De spanning is eveneens 220/230 v (50Hertz). Er zijn dus in principe geen verloopstekkers nodig. Wanneer de reis naar een camping gaat is het, zoals op de meeste campings, wel nodig om een verloopstekker mee te nemen (de bekende blauwe).

Kranten:

Nederlandse kranten vindt je bijna nergens. Enkel in de grotere steden zoals Oslo en Bergen. De meeste toeristen onder ons zullen geen Noors lezen. En wanneer er soms wel kranten zijn (ook in de grotere steden) zijn ze vaak al weer een paar dagen oud. Voor het Nederlandse Nieuws in Noorwegen ben je aangewezen op satelliet tv of internet. Veel vakantiehuisjes beschikken over een schotel waardoor het vaak dus mogelijk is een Nederlandse en / of Belgische zender te ontvangen.

Reizen algemeen

Restaurants in Noorwegen:

Met name in de steden zijn er de afgelopen jaren veel eettentjes en restaurants gekomen. Alleen al in Oslo zo’n 5000.

Veel restaurants hebben uiteraard uitgebreide vismenu’s. De beste restaurants bieden internationale gerechten maar ook typisch Noorse specialiteiten zoals rendier, Eland en gevogelte uit de Noorse bossen en bergen.

In de berg / toeristenhotels is het normaal om het diner in het restaurant van het hotel te nuttigen want dit is vaak de enige plek voor een warme maaltijd. Het eten is doorgaans van goede kwaliteit. Dit geldt ook voor de berghutten. Net zoals levensmiddelen en drank in de supermarkt/vinnm. zijn ook de meeste restaurants relatief duur.

Apotheken:

Apotheken zijn in principe op dezelfde tijden als winkels open. Wel is het zo dat in spoedeisende situatie er flexibel met de tijd wordt omgegaan. In een enkel geval is een apotheek in de avond of ook ‘s nachts geopend.

Het is aan te raden voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Wanneer je medicijnen vanuit Nederland vergeten bent is het belangrijk om snel contact met je huisarts op te nemen. Die kan je verder instrueren mbt het verkrijgen van medicijnen in Noorwegen.

Muggen:

Met name in het Noorden en in het binnenland is de kans op muggen redelijk groot. Het is dus verstandig hier wat preventieve middelen voor mee te nemen. Dat geldt dan met name voor het zomerseizoen.

Paspoort / visum voor Noorwegen:

In principe is er geen controle aan de Noorse grens. Het is wel verplicht een paspoort of een identiteitskaart te kunnen tonen. Je mag maximaal 3 maanden in Noorwegen verblijven. Wanneer je langer in Noorwegen bent (wonen/werken) moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Deze vergunning is aan te vragen bij de Noorse ambassade.

Douane in Noorwegen:

Er gelden in Noorwegen bijzondere regels voor het invoeren van genotsmiddelen. Je leest er meer over op deze pagina.

Vlees, vleesproducten, melk en melkproducten
Vlees, vleeshoudende producten, kaas en levensmiddelen (behalve diervoeder), in totaal 10 kilo vanuit EG landen.

Huisdieren/dieren meenemen
Speciale bepalingen regelen de invoer van dieren.

Voor huisdieren moet u een dierenpaspoort overleggen. Ook een ID omschrijving en inentingen tegen hondsdolheid. Honden moeten overigens een behandeling tegen lintworm krijgen. Deze moet minimaal 24 uur en maximaal 120 uur voor aankomst in Noorwegen plaatsvinden.

Let op: niet alle hondenrassen mogen Noorwgen in. Wil uw hond mee naar Noorwegen? Klik hier voor meer informatie.

Kleine knaagdieren, vogels en konijnen moeten een geldige invoervergunning hebben die wordt afgegeven door de Noorse Voedselveiligheid Autoriteit.

Wanneer u onderstaande koppeling in de adresbalk van uw browser plakt gaat u naar de website van de Norwegian Food Safety Authority.

http://www.mattilsynet.no/english/import_export/pets

En verder:

Suikerwaren / suikerhoudende producten

Pure suiker maximaal vijf kilo.

Snoep, chocolade e.d. maximaal 1 kilo.

Invoeren van aardappelen en planten voor teelt is verboden.

Etenswaren mag je invoeren met als limiet 10kg. Van deze 10 kg mag maximaal 3 kg bestaan uit vlees/vleesproducten.

Zorg bij gebruik van bijzondere medicijnen dat je een doktersverklaring voor gebruik kunt tonen.

Voor de sportvissers/visliefhebbers onder ons; er mag maximaal 15 kg vis uitgevoerd worden. Overigens kunnen we, uit eigen ervaring, melden dat het goed mogelijk is om de vangst vers/bevroren thuis te krijgen. Tips:

– fileer nauwkeurig

– vries de filets zo diep mogelijk in (min 24 uur)

– wikkel de zakjes met filets in aluminiumfolie, doe de pakketjes vervolgens in piepschuimen dozen

– Wikkel de piepschuimen dozen in aluminiumfolie en vervoer ze bij voorkeur in een bagagebox op de auto. Zo’n box (skibox) is trouwens heel handig om je hengels in te vervoeren.

Valuta / geld:

De Noorse munteenheid is de Noorse Kroon. De Noorse Kroon is 100 ore waard. Bijna overal wordt een creditcard geaccepteerd. Let op: bij benzinestations levert betalen per pas vaak problemen op. Voldoende contant geld is dus wel zo handig.

Om euro’s en Kronen om te rekenen kun je er, afhankelijk van de actuele wisselkoers, van uitgaan de 1 euro bijna 10 NOK waard is (afgerond om makkelijk te kunnen rekenen). Probeer te voorkomen dat je Euro’s in Noorwegen moet wisselen. Vaak worden er relatief hoge provisies voor gerekend. Het is verstandiger geld in Nederland te wisselen en / of in Noorwegen te pinnen bij een bank.

Toeristen informatie bureaus / VVV’s :

Noorwegen heeft een aantal van deze bureaus in het buitenland. Dat geldt voor de grote steden in Noorwegen. Uiteraard is deze site ook handig. Op de pagina bezienswaardigheden Noorwegen is van alles te vinden.

Veiligheid / gezondheid:

M.b.t. de hoofdstad, Oslo, is het bekend dat er een aanzienlijk aantal zakkenrollers actief is. Veel hotels bieden de handige mogelijkheid om je spullen in een kluisje op te slaan.

M.b.t. de politie: Noorwegen is verdeeld in 27 politiedistricten met elk zijn eigen politiechef ( politimester). Enkele politiedistricten bestaan uit een aantal kleinere politiebureaus (lensmannskontorer).

Noorse politie is gewoonlijk onbewapend.

M.b.t. vissen vanuit een boot: Zorg dat je altijd een telefoon meeneemt. En net zo belangrijk; zorg dat in die telefoon alle noodnummers en andere belangrijke nummers staan.

Televisie in Noorwegen:

Noorwegen heeft 3 grote televisiezenders: NRK (Norsk Rikskringkasting), TV2 en TV Norge.

Via de kabel zijn uiteraard ook verschillende buitenlandse zenders te ontvagen. Zoals vermeld zijn veel vakantiehuizen voorzien van satelliet ontvangst. In dat geval kunt u meestal een of meer Nederlandse / belgische zenders ontvangen.

Post in Noorwegen:

De meeste postkantoren zijn op werkdagen van 9.00 tot 17.00 open. Post naar bestemmingen binnen Europa doet er doorgaans 2 tot 3 dagen over om op de plaats van bestemming te komen. Buiten Europa minimaal 1 week of langer. Postzegels kun je op verschillende plaatsen kopen zoals postkantoor, kiosk e.d.

Paklijst Noorwegen / wat meenemen

Op zoek naar een lijst met spullen die u wellicht nodig hebt tijdens een vakantie naar Noorwegen? Bekijk onze paklijst.

Tips kamperen Noorwegen

Informatie over kamperen in Noorwegen is op een andere pagina te vinden: kamperen & campings Noorwegen.

U vindt daar naast tips en handige informatie ook een overzicht van campings.

Kosten kronen bestellen

Wanneer u op vakantie naar Noorwegen gaat krijgt u dus te maken met de Noorse munteenheid. U kunt er voor kiezen in Noorwegen te pinnen. U krijgt dan automatisch Noorse Kronen. Onze eigen ervaring is dat het erg handig is om wat contact geld mee te nemen. Op de veerdiensten is het meestal mogelijk met zowel euro’s als kronen te betalen.

Bij uw bank in Nederland kunt u zonder problemen Noorse Kronen bestellen. Meestal duurt het echter wel een aantal dagen voordat de Kronen op het bankkantoor zijn af te halen. Hou ook rekening met wisselkosten. Meestal is dit minder dan 10 Euro. Het is dus de moeite waard om van te voren in te calculeren hoeveel Kronen u nodig heeft.

Uitgaan Noorwegen

Uitgaan is in het grootste deel van Noorwegen lastig. Alleen in de grotere steden zijn theaters, clubs, casio’s en restaurants te vinden. Denk dan aan Oslo, Trondheim en Bergen.

Rijbewijs / vaarbewijs

In Noorwegen is ons Nederlandse rijbewijs geldig. Een vaarbewijs is voor de meeste vaartuigen niet nodig. Ook niet voor snelvarende vaartuigen. Gezond verstand dus wel. Let op; in sommige delen van Noorwegen moet u wel over een vaarbewijs beschikken. Meestal wanneer u in drukke vaarwateren gaat varen. Voor de meeste is dit dus niet van toepassing.

Controleer dit dus altijd bij degene die u de boot verhuurd!Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.