West Noorwegen is een van de mooiste delen van Noorwegen. West Noorwegen is tegelijk het fjordengebied van Noorwegen.
In het zuiden vinden we Jaeren. Dit is een vlak kustlandschap bedekt met akkers en weiden.
Meer naar het Noorden toe wordt het landschap wilder met vele diepe fjorden en watervallen. Op sommige plaatsen vind je (kleine) gletsjers.
Deze regio valt onder de streek More og Romsdal. Dit is al jaren de populairste regio onder de toeristen. Niet verwonderlijk: naast de enorme fjorden zijn er grootse watervallen, bijzondere stadjes en indrukwekkende gletsjers…
BERGEN / Bijzondere stad in het zuiden van west Noorwegen
Bergen is in dit deel van Noorwegen een van de belangrijkste plaatsen. Bergen is populair onder toeristen. De stad is de 2e stad van Noorwegen.
Bergen is o.a. bekend door de populaire vismarkt, het sublieme uitzicht vanaf de nabijgelegen berg (bereikbaar via een lift) en de levendige haven waar ook vaak cruiseschepen aanmeren. Lees meer over de stad Bergen op deze pagina.
Benieuwd naar vakanties in Bergen? Dan kan je ook eens bij TUI reizen kijken, die hebben speciale aanbiedingen voor een vakantie in Bergen.
Ook in dit deel van Noorwegen is toerisme erg belangrijk geworden. Voor Sportvissers zijn hier de mooiste plaatsen te vinden. De vangsten zijn over het algemeen spectaculairder aan de Westkust dan aan de Zuidkust. De steden aan de westkust van More og Romsdal danken hun bestaan voornamelijk aan de rijkdom van de zee. En natuurlijk de laatste 100 jaar ook aan de enorme oliebronnen en toeristen. Kristiansund had Stokvis. Alesund was de Haringstad en stond / staat bekend om de Jugendstil architectuur (art nouveau). Molde is de stad van de rozen en van de jazz.
Fjorden/Geirangerfjord
Een van de bekendste fjorden in dit gebied is de Geirangerfjord. Deze fjord is ook onderdeel van de vaarroute van veel cruiseschepen. Dit is mogelijk doordat zoals veel fjorden de Geirangerfjord enorm diep is. Overigens kunt op deze pagina meer lezen over de Fjorden van Noorwegen.
Er is hier ook een waterval te zien. Een mooie plaats in dit deel van Noorwegen is Kristiansund. Bij Kristiansund ligt een berg waar je een fantastisch uitzicht over Kristiansund en de zee hebt. Lees hieronder verder voor informatie over enkele mooie / opvallende steden in dit deel van Noorwegen. (Stavanger, Kristiansund en Alesund)
Stavanger
Mede door de olie industrie is Stavanger ook een belangrijke plaats. Maar denk niet direct aan het uiterlijk van een industriestad! Het oude deel van Stavanger is prachtig, mede door de typische houten bouw. Stavanger is tegenwoordig dus ook het centrum van de olie-industrie in Noorwegen en kent sinds de zeventiger jaren van de twintigste eeuw een enorme groei. De gemeente zelf heeft circa 115.000 (2014) inwoners. De regio inclusief de omliggende gemeenten Sandnes, Sola en Randaberg heeft ruim 175.000 inwoners. Samen met Liverpool is Stavanger in 2008 overigens gekozen tot Culturele hoofdstad van Europa.
De stad dankt zijn bestaan aan de oprichting van een bisdom in het begin van de twaalfde eeuw. Als oorsprong van Stavanger wordt het jaartal 1125 aangehouden. De eerste bisschop begon toen met de bouw van de kathedraal, de oudste stenen kerk in Noorwegen. Overigens wordt aangenomen dat Stavanger ook voor die tijd al als centrum fungeerde voor de regio.
Hoewel Stavanger in 1425 stadsrechten verkreeg bleef het een betrekkelijk bescheiden plaats. Rond 1600 had de stad nog minder dan 1000 inwoners. In de zeventiende eeuw werd Stavanger tot tweemaal toe getroffen door grote branden. Bovendien verloor de stad de bisschopszetel aan Kristiansand dat zich in die periode snel ontwikkelde tot het centrum van het zuiden. Pas in de negentiende eeuw is er sprake van enige groei.
De stad profiteert van de groei in de visserij(voornamelijk haring) en de scheepvaart. Er ontstaat een industriële ontwikkeling, waarbij conservering, vooral van visproducten, een belangrijke sector is. De stad groeit van bijna 4000 inwoners aan het begin van de negentiende eeuw tot 36.000 aan het eind van de eeuw. Hoewel de stad geen bisschopszetel meer was, bleef Stavanger een stad met een religieuze inslag.
In 1818 werd in Stavanger de eerste Quaker gemeente in Noorwegen gesticht, ook de eerste zending vanuit Noorwegen, Det Norske Misjonsselskap werd in de stad opgericht. In 1925 werd de stad bovendien opnieuw bisschopszetel voor de Noorse staatskerk. In 1969 werd voor het eerst olie gevonden in de bodem van de Noordzee. Die vondst was aanleiding voor een uitgebreid debat in Noorwegen welke stad het centrum van de olie-industrie zou worden. De voornaamste kandidaten waren Kristiansand en Stavanger. De uiteindelijke keuze voor Stavanger was het begin van een stormachtige ontwikkeling voor de stad.
De conservenindustrie, tot in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw de belangrijkste industrie, is inmiddels geheel verdwenen. Slechts een museum herinnert nog aan de bloei van deze industrie. Als hoofdplaats van de provincie kende de stad al een aanzienlijke dienstensector. Die sector werd verder gestimuleerd door de oprichting van een Hogeschool in 1969, die in 2005 de status van universiteit verkreeg.
Stavanger is tegenwoordig een moderne stad. in een prachtige omgeving. Vlak buiten de stad, aan de zuidkant, ligt het enige deel van Noorwegen dat vlak is. Hier bevinden zich een aantal prachtige stranden. Midden in de stad is een klein deel van het oude Stavanger bewaard gebleven: Gamle Stavanger. In het centrum bevindt zich ook de Domkerk. Hier moet u zeker zijn geweest!
Even ten noorden van de stad begint Lysefjorden, een van de fraaiste fjorden van Noorwegen, met de beroemde Preikestolen. Als je nu enthousiast bent geworden over Stavanger kijk dan eens naar dit aanbod met vakanties.
Kristiansund
Kristiansund (Kristiansund N ter verschil van Kristiansand S) is een stad in de Noorse provincie Møre og Romsdal met 17.026 inwoners (2005). De stad bevindt zich op de kust van Nordmøre, en bestaat uit meerdere eilanden; Kirkelandet, Nordlandet en Innlandet.
Het plaatsje Fosna was in 1520 bekend als een strandplaatsje, en is in 1631 een belangrijke haven. In 1742 kreeg Fosna stadrechten onder de naam Christiansund (afkomstig van koning Christian de zesde.) De groei van de stad was toen gebaseerd op houtexport (veel naar Nederland) en daarna visserij. Maar toen die industrieën inefficiënt werden, begonnen de inwoners vis te kopen van Lofoten, en die werden op de rotsen van Kristiansund gedroogd. Dat soort vis, bekend als “Klippfisk” (vis van de rotsen), werd later de belangrijkste industrie van de stad.
In april 1940 werd Kristiansund zwaar gebombardeerd door Duitse vliegtuigen, en 90 % van de stad werd verwoest. De oude gebouwen die de bombardementen overleefd hebben zijn nog steeds te zien. Tegenwoordig is visvherverdeling een belangrijke industrie, maar olieindustrie is het belangrijkst. Toerisme is ook een zeer belangrijke bron van inkomsten voor de regio Nordmøre.
Alesund
Een bijzonder mooie havenplaats met een prachtig (hoog gelegen) uitzichtpunt over de hele stad en de fjorden er omheen. Alesund is absoluut een aanrader! Overigens doet cruise rederij Hurtigruten deze plaats ook aan. Wanneer u kies voor een cruise van Hurtigruten komt u dus ook langs deze prachtige plaats.
Runde
Runde is een bekend vogeleiland voor de kust van zuidwest Noorwegen. Het is er geweldig vogels spotten.
Preikestolen
Dit is een van de populairste bezienswaardigheden in Zuid/zuidwest Noorwegen. Het is een bijzondere rotsformatie/klif welke zo’n 600 meter boven de Lysefjord uitsteekt. Het uitzicht is enorm mooi! Ben je in Zuidwest Noorwegen dan moet je de Preekstoel/preikestolen eigenlijk wel bezoeken. Trek er circa een halve dag voor uit!
Watervallen
In dit deel van Noorwegen zijn vele watervallen/watervalletjes te zien. Twee bekende/grote watervallen in More og Romsdal zijn:
- Voringfossen
- Latefossen
Gletsjers
In dit deel van Noorwegen zijn er twee grote (en deels toegankelijke) gletsjers. Namelijk Nigardsbreen en Jostedalsbreen.
3 comments
Hallo Heeft u nog folders van de westkust van Noorwegen ik maak een trip van Stavanger naar de noordkaap
Hoi Rienk,
Waar ben je precies naar op zoek? We hebben zelf helaas geen folders. Al onze informatie kan op de website gevonden worden.
Een aanrader: kijk dezer dagen op ZDF naar de spannende serie Furia en je ziet spectaculaire beelden van westelijk Noorwegen.