Vakantie naar Noorwegen

Het is zo ver, u heeft besloten om op vakantie te gaan naar Noorwegen. Maar wat nu? Geen zorgen, wij bieden u enorm veel informatie om uw vakantie naar Noorwegen zo bijzonder mogelijk te maken. Op deze pagina leest u over de verschillende soorten vakanties die u in Noorwegen kunt maken. Ook verwijzen we u verder naar pagina’s waar we in gaan op specifieke onderwerpen. Leest u met ons mee?

Met de auto op vakantie naar Noorwegen

Er zijn verschillende manieren om op vakantie naar Noorwegen te gaan. U kunt kiezen voor de auto, een camper, het vliegtuig of een cruise. Op vakantie gaan met de auto is de meest voorkomende manier van reizen naar Noorwegen. We gaan eerst verder in op het reizen met de auto. De andere vormen van vakantiereizen worden verderop in deze pagina besproken.

Noorwegen is een groot en lang gestrekt land. Wanneer u met de auto naar Noorwegen reist, moet u zich beseffen dat u veel kilometers zal afleggen. De reis naar Noorwegen zelf is goed te doen, maar vergeet niet dat u ook in het land zelf vele kilometers zal afleggen om de mooiste bezienswaardigheden te bewonderen. Wanneer u twijfelt of lange stukken autorijden voor u zijn weggelegd, is het wellicht verstandig om niet met de auto op vakantie naar Noorwegen te gaan.

Met de auto van Nederland naar Noorwegen

De reis van Nederland naar Noorwegen is goed te doen. U kunt kiezen uit het reizen via Zweden (via de brug), of het maken van een overtocht met een ferry. Wanneer u gebruik maakt van een veerdienst die in de nacht overvaart, hoeft u zelfs geen hotel te boeken. U slaapt in dat geval aan boord van de ferry en zal de volgende dag aankomen in Noorwegen. Dit geldt voor de ferries die vanuit Kiel in Duitsland naar Noorwegen varen.

Er zijn dus verschillende manieren om naar Noorwegen te reizen. U kunt kiezen voor een ferry van Denemarken naar Noorwegen, een ferry van Duitsland naar Noorwegen (met overnachting) of u kunt gebruik maken van de Oresundbrug tussen Denemarken en Zweden. Iedere manier van reizen heeft zijn voordelen en nadelen.

Het boeken van een overtocht van Kiel naar Oslo heeft absoluut de voorkeur. Deze optie is wat prijziger, maar het zorgt ervoor dat u op een aangename en niet vermoeiende manier in Oslo aankomt. U rijdt eerst naar Kiel in Duitsland en maakt vervolgens met Color Line de overtocht naar Noorwegen. De overtocht is in veel gevallen in de nacht. Het grote voordeel hiervan is dat u tijdens de overtocht kunt slapen in uw eigen hut, waardoor u geen hotel hoeft te boeken. De volgende dag arriveert u uitgerust in Oslo, waar uw vakantie écht kan beginnen!

Wilt u meer lezen over het reizen naar Noorwegen? Op deze pagina gaan we dieper in op dit onderwerp.

Rondreis door Noorwegen met de auto

Noorwegen is erg uitgestrekt en de bezienswaardigheden liggen ver uit elkaar. Het verblijven op één locatie is vaak geen optie. Eenmaal aangekomen in Noorwegen, kiezen de meeste mensen voor een rondreis langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Bedenk wel dat de gemiddelde snelheid in Noorwegen een stuk lager ligt dan in Nederland. U kunt bij uw rondreis uitgaan van een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur. Tijdens uw overnachting heeft u verschillende keuzes wat betreft het overnachten. U kunt kiezen uit;

 • Reizen van hotel naar hotel (of pension naar pension)
  • Wilt u zo veel mogelijk van het land zien en bent u van plan om maximaal één nacht op dezelfde plek te verblijven? Dan is het gebruik van hotels en pensions een goede optie. Zo ziet u zo veel mogelijk van Noorwegen. Ons advies is om op voorhand een route uit te stippelen en de hotels alvast te boeken. Dit scheelt veel stress en zorgt ervoor dat u met een gerust hart uw reis door Noorwegen voortzet. Bekijk hier een lijst met de beste hotels van Noorwegen (Booking.com).
 • Reizen van camping naar camping
  • Noorwegen is enorm geschikt om te kamperen. Houdt wel rekening met wisselende weersomstandigheden. In Noorwegen zijn vele campings te vinden, waardoor u ook van camping naar camping kunt reizen.
 • Vrij kamperen
  • In Noorwegen geldt het Allemansrecht. Dit betekend dat u vrij mag kamperen. Hierbij moet u wel enkele ‘spelregels’ in acht nemen. Op de pagina over kamperen leest u meer over wat vrij kamperen inhoudt.
 • Reizen van het ene vakantiehuis naar het andere vakantiehuis
  • In Noorwegen zijn vele vakantiehuizen te huur. Het voordeel is dat een vakantiehuis van alle gemakken voorzien is. Daarnaast liggen de vakantiehuizen vaak in de mooie rustige natuur van het land, waardoor u optimaal kunt genieten van uw rust. Wanneer u een vakantiehuis zoekt, adviseren wij deze te boeken via Novasol.

U kunt uiteraard ook een combinatie maken van (bijvoorbeeld) vakantiehuisjes en hotels. Wat u kiest hangt heel erg af van uw manier van reizen. Wanneer u vooral wilt genieten van de natuur en de rust, is het aan te raden om te kiezen voor het verblijven in vakantiehuisjes of het kamperen. Wanneer u juist zo veel mogelijk van het land wilt zien en veel reist, kunt u gebruik maken van hotels en pensions.

Wilt u meer informatie over het rondreizen door Noorwegen met de auto? Bekijk dan deze pagina met meer informatie over het rondreizen door Noorwegen.

Op vakantie naar Noorwegen met een camper

Naast het reizen met een auto, is het ook mogelijk om naar/door Noorwegen te reizen met camper. Noorwegen is enorm interessant voor camper eigenaren en huurders, doordat u er vrij mag reizen. U kunt (onder bepaalde voorwaarden) dus overal overnachten met uw camper.

Wanneer u een eigen camper heeft, kunt u op de pagina over ‘Met de auto naar Noorwegen’ lezen hoe u naar en door Noorwegen kunt reizen. Deze informatie is ook van toepassing op campers. Houdt er wel rekening mee dat u voor een camper vaak wat meer betaald wat betreft tol en overtochten.

Reizen algemeen

Heeft u zelf geen camper maar wilt u wel een campervakantie in Noorwegen maken? Dan adviseren wij om uw camper te huren via Travelhome van ANWB. Deze partner is al meer dan 30 jaar actief in de verhuur van campers en kent de kneepjes van het vak. Wanneer u een camper huurt, is het vaak aantrekkelijk om naar Noorwegen te vliegen, om vervolgens met de camper door het land te reizen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het reizen met een camper door Noorwegen? Op deze pagina geven we meer informatie over een campervakantie naar Noorwegen.

Een cruise vakantie in Noorwegen

Een andere populaire manier van reizen door Noorwegen, is het reizen met een cruise. Cruisevakanties in Noorwegen worden steeds populairder, en dat is niet zonder reden! Noorwegen staat bekend om haar oogverblindende fjorden. Doordat de fjorden enorm diep zijn, is het mogelijk om met cruiseschepen landinwaarts te varen en het land zo vanaf het water te bewonderen.

Cruisevakanties worden door veel verschillende aanbieders aangeboden. Wanneer u verzekerd wilt zijn van de beste cruisevakantie, adviseren wij om te kiezen voor een cruise van Hurtigruten. Deze organisatie bracht van oorsprong de post in Noorwegen rond. Met grote boten werd de post van Zuid naar Noord vervoerd. Doordat Hurtigruten jarenlange ervaring met de fjorden heeft, weten ze ook de mooiste plekken te bezoeken.

Vakantie in Noorwegen met de boot

Iedere dag vertrekt er een schip van rederij Hurtigruten vanuit Bergen. De warme golfstroom zorgt ervoor dat de havens in het winterseizoen niet dichtvriezen. Hierdoor kunt u het hele jaar gebruik maken van de cruise services. In de zomer is een cruise van Hurtigruten al een hele belevenis, maar in de winter is de reis nog vele malen indrukwekkender. Weet overigens dat de schepen van Hurtigruten van alle gemakken voorzien zijn. Alle faciliteiten die u nodig heeft zijn onderweg aan boord te vinden.

De cruiseschepen varen dicht langs de Noorse westkust van het Zuiden naar het Noorden van Noorwegen. Wanneer gewenst, kunt u ook de reis van Noord terug naar Zuid maken. Tijdens de terugtocht doet het schip andere plaatsen aan, waardoor de terugweg ook een unieke kijk op het prachtige land geeft.

Een reis met Hurtigruten is te boeken via Pharos reizen van ANWB. Zo heeft u de service die u van ANWB gewend bent, maar profiteert u toch van de lokale kennis van de Noorse rederij Hurtigruten. Een cruisevakantie is zeker niet de goedkoopste vorm van vakantie vieren, maar het is zeker een reis die u uw leven bij zal blijven!

Deze bezienswaardigheden mogen tijdens uw vakantie niet ontbreken

Noorwegen heeft vele mooie bezienswaardigheden. Op deze website vindt u meer informatie over de vele bezienswaardigheden. Maar de volgende bezienswaardigheden mogen ons inziens niet ontbreken wanneer u een vakantie naar Noorwegen gaat maken;

 • De Noorse Fjorden
  De Fjorden en Noorwegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer u voor het eerst een vakantie naar Noorwegen maakt, mogen de Fjorden absoluut niet ontbreken. In de Fjorden genieten u van eindeloze uitzichten en ongerepte natuur. De westkust van Noorwegen bestaat voor een groot deel uit fjorden. Vele reisgidsen en tijdschriften hebben de Noorse Fjorden in de top 10 van meest indrukwekkende bestemmingen staan. Wanneer u de fjorden bezoekt, kunt u bijvoorbeeld naar de Preikestolen reizen. Deze uitstekende rotswand geeft u een uitzicht wat u nooit meer zal vergeten.
 • De hoofdstad Oslo
  Oslo is de grootste stad en tevens hoofdstad van Noorwegen. Ondanks dat het geen spectaculaire stad is, is een bezoek aan Oslo zeker de moeite waard. Omdat veel mensen via Oslo reizen, staat deze stad op de meeste lijstjes van vakantiegangers genoteerd.
 • Het Noorderlicht
  Het Noorderlicht is één van de meest bijzondere natuurverschijnselen ter wereld. Helaas is het Noorderlicht niet op bestelling te zien. U dient dus enige mate van geluk te hebben. Wel is de kans op het zien van het Noorderlicht in het Noorden van Noorwegen het grootst. Het is enkel tijdens de koudere maanden te zien, aangezien de zomers in het hoge noorden van Noorwegen geen duisternis kennen.

Overnachten tijdens uw vakantie in Noorwegen

We kaartten het in het begin van dit artikel al kort even aan. U kunt tijdens uw vakantie overnachten in hotels, pensions, op campings of in vakantiehuisjes. We komen hier graag nog even op terug met wat meer informatie.

Hotels in Noorwegen

Hotels in Noorwegen zijn over het algemeen goed. Noorwegen kent geen sterrenclassificatie zoals we in veel andere landen wel terug zien. Toch zijn de hotels in Noorwegen van goede kwaliteit. Ze zijn over het algemeen erg schoon. Wel kunnen sommige hotels wat verouderd aanvoelen. Dit hoeft niet direct zo te zijn, maar doordat er veel hout gebruikt wordt kan de architectuur en het interieur in Noorwegen verouderd overkomen. Wij adviseren u om hotels op voorhand te boeken via Booking.com. Wanneer u de link op onze website gebruikt om uw hotel te boeken, ontvangen wij een kleine vergoeding. Deze vergoeding draagt de kosten voor het hosten van de website.

Vakantiehuisjes in Noorwegen

Bent u op zoek naar een geschikt vakantiehuisje om in te verblijven tijdens uw vakantie in Noorwegen? Ons advies is om goed na te denken wat u tijdens uw vakantie wilt bezoeken, alvorens u uw huisje boekt. Doordat de afstanden zo groot zijn, is niet alles binnen een dag van uw huisje te bereizen. Wilt u de Fjorden bezoeken? Boek dan een huisje aan de westkust van het land. Wilt u genieten van de uitgestrekte naaldbossen in Noorwegen? Dan is een huisje in het Oosten van Noorwegen wellicht beter geschikt.

Voor het boeken van vakantiehuisjes kunt u terecht op Novasol. Dit is een aanbieder van honderden vakantiehuisjes in Noorwegen, waardoor u altijd wel een huisje in de regio die u zoekt kunt vinden. Ook van Novasol ontvangen wij een kleine vergoeding wanneer u een huisje boekt via onze link.

Conclusie

Wanneer u op vakantie gaat naar Noorwegen, is onze website het uitgelezen startpunt! U vindt op onze website meer informatie over de verschillende regio’s, steden en bezienswaardigheden. Heeft u nog vragen? Stel deze dan gerust middels een reactie onder één van de vele pagina’s. Prettige vakantie!

[display_multi store=”4″]Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.