Een tocht door de Hardangerfjord en de prachtige zijarmen van het fjord
De Hardangerfjord is een groot fjord aan de zuidwestkust van Noorwegen in de provincie Vestland. Het is één van de bekendste / populairste fjorden in Noorwegen met veel wandelmogelijkheden maar ook boottochten. In dit artikel reizen we met de auto door de Hardangerfjord en de omliggende regio.
Als we vanuit het Setesdal Fv9 bij Haukeligrend aankomen en westwaarts de E134 inslaan richting Røldal, dan kun je kort voorbij Hagastølen een zijweggetje naar links inslaan naar Austmannalia. Het smalle weggetje leidt via de oude weg, en komt na de tunnel weer op de E134 uit. Een mooie omweg, je bent naderhand weer wat foto’s rijker, het is een bijzonder mooi gebied.
Hetzelfde kun je doen als je Røldal voorbij bent, ook bij Horda kun je de tunnel ontwijken door de oude weg te nemen. Nog even verderop staat een bordje dat naar het skigebied Røldalsfjellet wijst. Deze smalle weg is ook een belevenis op zich. Deze toeristenweg wordt ook aangeduid als Gamlevegen, oude weg dus. Deze weg leent zich niet voor caravans en brede campers.
Als we na een uurtje weer op de hoofdweg zijn, kunnen we onze weg vervolgen naar Odda. De weg 13, die ons via Odda naar de Hardangerbrug bij Eidfjord leidt, is hier en daar niet meer dan een smal bergweggetje. De natuur is hier overweldigend. Met hoge bergen en een kolkende rivier naast de weg.
Voordat we in Odda aankomen hebben we al veel mooie watervallen gezien, waarvan de Låtefossen de bekendste is. Deze stroomt bijna over de weg heen. De parkeerplaats die er vlakbij is, staat in het drukke seizoen vaak helemaal vol. Je kunt dan ook erg mooie foto’s maken van de brug met de woest kolkende watervallen die hier samenkomen.
Sørfjorden
Bij Odda bereiken we het Sørfjord (zuidfjord). Dit is een zijtak van de grote Hardangerfjord.
Weg 13 loopt over de oostoever, en heeft, ondanks haar functie als belangrijke verbindingsweg, nog steeds smalle, onoverzichtelijk stukken. Er rijdt hier ook veel vrachtverkeer. Het rijden met een caravan of grote camper op deze route is wel te doen, maar vraagt van de chauffeur (en de bijrijder) oplettendheid.
Ver vooruitkijken en met aangepaste snelheid de bochten nemen, kan problemen voorkomen, zeker als er toevallig net op dat moment een brede tegenligger aankomt.
De Folgefonna Gletsjer
Aan de overzijde van het mooie Sørfjord zien we bovenop de bergen de sneeuw glinsteren. Het is de Folgefonna, een grote gletsjer. Vanuit Odda loopt de Jondalstunnel onder de Folgefonna door naar de Hardangerfjord. Ook in die regio zijn de wegen smal en bochtig. En ook hier zijn de watervallen in overvloed te vinden.
In deze streek kun je het leuke plaatsje Rosendal vinden. Er is een baroniet, een soort landhuis, met een mooie rozentuin, een bezienswaardig museum en een beeldentuin met stenen uit de omgeving.
Als we de Hardangerfjord volgen tot aan Jondal, dan is daar een aftakking (Fv 105) te vinden die naar de gletsjer omhoog gaat. Het weggetje is erg smal, maar wel goed te rijden. Het is natuurlijk erg leuk om midden in de zomer skiërs in korte broek te zien! Als je kinderen bij je hebt, zou je er met een plastic zak onder de kont lekker naar beneden kunnen roetsjen. En een sneeuwballengevecht bij 20 graden is ook bijzonder.
We kunnen de weg Fv 550 helemaal langs het fjord volgen totdat deze weer bij Odda uitkomt. Het is de fruitregio van Noorwegen. Appel-, kersen- en morellenbomen staan in mei in bloei en dat geeft met een strakblauwe lucht en besneeuwde bergen als achtergrond natuurlijk prachtige plaatjes.
Op veel plaatsen kun je langs de weg fruit kopen, ook de aardbeien die hier veel verkocht worden zijn een delicatesse..
Wandelingen rondom Hardangerfjord
In het gebied rondom de Hardangerfjord zijn een aantal bekende wandelingen te maken:
- De Trolltunga, een zware wandeling van in ieder geval 10 uur naar de bekende Trollentong
- De Bruarbreen, deze uitdagende steile wandeling begint bij de camping van Odda en gaat naar de gletsjertong van de Folgefonna
- De Husedalen watervallen-tocht, een wandeling langs vier indrukwekkende watervallen, in de buurt van Kinsarvik. Als je alle vier de watervallen wilt bezoeken ben je er wel een dag zoet mee. Maar je bent natuurlijk vrij om de tocht zelf naar behoefte wat in te korten.
- Dronningstien (Koninginnepad) bij Lofthus, een minder bekende, zware, maar o, zo mooie wandeling. Je hebt er een ongeveer 10u voor nodig, en het is een veeleisende wandeling. Maar als Koningin Sonja ’t kan….
Dit zijn uitdagende wandelingen, uiteraard zijn er in dit gebied ook kortere tochtjes te maken. Deze worden met bordjes vanaf de weg aangegeven.
Verder richting het noorden
De reis zetten we voort in noordelijke richting, en de grote Hardangerbrug komt in zicht. Deze brug verving in 2012 de veerdienst. Het streven van de Noorse regering is om de veerdiensten zoveel mogelijk te vervangen door bruggen en tunnels. Op die manier kan de reistijd tussen bijvoorbeeld Oslo en Bergen behoorlijk worden ingekort. Soms wordt wel tijdelijk nog (extra) tol geheven op de nieuwe oeververbindingen.
Eid Fjord
Maar we steken de brug nu nog even niet over, we gaan eerst nog even de omgeving van Eidfjord verkennen.
Het kleine dorpje ligt prachtig tegen het Eidfjord, aan de andere zijde van het plaatsje rijst een steil bergmassief op dat op zijn beurt weer uitkomt op de Hardangervidda, een grote hoogvlakte.
Vlakbij Eidfjord is de bergboerderij Kjeåsen een bezoek waard. Deze ligt tegen een steile bergwand geplakt. Je kunt ernaar toe lopen. Vanaf de waterkrachtcentrale Sima loopt een uitdagend wandelpad. Het is echt een eng pad, steil en met een afschrikwekkende afgrond, voor de gevorderde wandelaar.
Gelukkig kun je er ook met de auto komen. Wel moet je er even de tijd voor nemen: om het halfuur kun je door de smalle, pikdonkere tunnel naar boven rijden, het andere halfuur is gereserveerd voor auto’s die naar beneden willen. Het uitzicht over het Eidfjord is met helder weer magnifiek!
Als je richting Geilo (spreek uit: Jeilóe) via de weg 7 rijdt, kom je eerst door het dorpje Øvre Eidfjord.
Dé bezienswaardigheid van dit plaatsje is het Hardanger Natursenter. Het is een prachtig houten gebouw met gras-op-het-dak, waarin de vele facetten van het leven op de Hardangervidda aan bod komen. Ook is er een fantastische panorama-film te zien.
Als je bij het Hardanger Natursenter naar rechts rijdt, en de Saebøvegen / Hjølmovegen helemaal uitrijdt, kom je uiteindelijk op een slingerweggetje uit. Je “klimt” naast de waterval omhoog, tot je niet verder kunt.
Op de parkeerplaats kun je de rivier volgen tot waar de rivier een waterval wordt, en een stukje de Hardangervidda oplopen en deze “beleven”.
Het is een ruig, desolaat gebied. De Hardangervidda is de grootste hoogvlakte van Europa. Er leven in dit nationaal park veel rendieren.
Het gebied bestaat uit grote open vlaktes die bezaaid zijn met zwerfkeien. Daarnaast vind je op de Hardangervidda een gletsjer die voor ‘gewone” wandelaars moeilijk te bereiken is, de Hardangerjøkulen. Voor wie echt wil: je kunt er via treinstation Finse komen, maar het is een onderneming die wel de nodige voorbereidingen vraagt.
Als je nadien trek hebt in een oerhollandse pannekoek dan kun je terecht bij de Gjestgiveri in Øvre Eidfjord. Je kunt deze in het Nederlands bestellen!
We vervolgen onze route op weg 7 oostwaarts en komen door een ruig gebied van hoge bergen en diepe dalen. Het bekendste dal is het Måbødal.
Vanaf de oude bergweg loopt een wandelpad naar beneden, waar je via een gammel bruggetje dicht bij de beroemde Vøringfossen kunt komen. Je kunt de auto parkeren bij de parking Storegjel, deze zit net voor de Måbøtunnel. Het is daarvandaan een uurtje lopen naar de Vøringfossen.
Sinds kort is een constructie over het ravijn gebouwd. Als je daar overheen durft te lopen dan heb je een ongetwijfeld prachtig zicht op de watervallen (er is daar nog een kleinere, de Tysvikkjo). Of deze stalen constructie niet al teveel afbreuk doet aan de ongerepte natuur weet ik niet, ik ga er volgend jaar kijken.
De tunnels die bij het Måbødal door de bergen leiden zijn wegenbouwkundige hoogstandjes, ze draaien omhoog in de bergen om bij de Vøringfossen uit te komen. Deze waterval is ook te bewonderen vanaf de parkeerplaats, maar misschien nog wel mooier: vanaf het parkeerterrein van het historische hotel Fossli. In een kamer van dit beroemde hotel heeft Edvard Grieg nog een mooi muziekwerk gecomponeerd. Er staat ook nog een piano van de beste man.
Een bijzonder leuke sportieve activiteit op de Hardangervidda is het fietsen van de Rallarvegen.
Bij Haugastøl, een uurtje rijden vanaf de Vøringfossen, zijn goede fietsen te huur. Langs de spoorlijn ligt een pad dat inmiddels een populair fietspad is geworden. Het is geen makkie, het pad is gedeeltelijk grind, sommige stukken zijn steil en door gaten in de weg is het pad lastig te fietsen. Maar de omgeving is onvoorstelbaar mooi! Het is mogelijk een meerdaagse fietstocht te plannen, of gewoon een dagje op en neer te fietsen.
Vervolgens is het zover om de de mooie Hardangerbrug over te steken, we komen nu op de noordzijde van de Hardangerfjord. In de tunnel houden we gelijk weg 572 rechtsaf aan. Dit smalle weggetje volgt de uitlopers van de Hardangerfjord. We volgen de weg tot in het prachtig gelegen plaatsje Ulvik.
De weg wordt nòg smaller als we richting Osa rijden (Fv300). Niemandsland, maar dan van jou alleen… onbeschrijflijk mooi daar. Als de weg uiteindelijk doodloopt dan mag je het stuk nòg een keer rijden, maar dan in omgekeerde richting. Ge-wel-dig!
Eenmaal in de bewoonde wereld teruggekomen rijden we naar Granvin, en we slaan daar weg 7 in, de Hardangervegen. Deze toeristische weg biedt vele uitzichten op de Hardangerfjord. Ook hier vandaan kun je aan de overzijde van het fjord de gletsjer Folgefonna zien glinsteren.
In het fjord kun je nogal eens bruinvissen zien zwemmen, soms kun je ze in de stilte horen snuiven.
Na heel wat mooie kilometers steek je bij Steinstø de brug over. Als je na de brug een stukje rechtsaf rijdt dan kom je bij het Skarsvatnet uit. Er zwemmen joekels van goudvissen in dat meer.
Benieuwd naar andere fjorden in Noorwegen? Je vindt in dit artikel een overzicht met bekende fjorden in Noorwegen.
Als je daar bent uitgekeken wacht er weer een waterval op je: de Ørdalsfossen. Je vindt deze door vanaf het goudvismeer de Skardalsvegen uit te rijden richting Øystese, en dan rechtsaf de Fitjadalsvegen in te slaan.
Na een paar kilometer zie je de waterval aan de linkerkant. Deze kan best wild zijn, er is een trapje met vlondertje gemaakt en in de rivier kun je heerlijk pootjebaden met het gebulder op de achtergrond.
Het aardige plaatsje Norheimsund heeft ook een waterval, en wel een beroemde: de Steindalsfossen. Deze waterval ligt vlak bij de hoofdweg en heeft een grote parking, inclusief souvenirshop. Het leuke van de Steindalsfossen is dat je zonder nat te worden onder de waterval door kunt lopen! Een rotsblok boven je hoofd werkt als natuurlijke paraplu.
Je kunt je weg langs de Hardangerfjord vervolgen via de Fv 576 richting Mundheim. Je rijdt dan langs Tørvikbygd, waar de veerverbinding met Jondal ligt. Mocht je willen zou je dus ook hiervandaan de Folgefonnagletsjer kunnen bereiken.
Als je nog verder de Hardangerfjord volgt dan kom je uit bij Gjermundshamn. Of je slaat eerder af richting Bergen, bijvoorbeeld via de 48.
Hoe dan ook, je hebt een prachtige tocht langs de Hardangerfjord en haar mooie zij-armen gemaakt!