w w w . v a k a n t i e n a a r n o o r w e g e n . n l

kaart spitsbergen svalbardspitsbergen svalbardijsspitsbergensvalbard station

Onderwerpen:

Of maak gebruik van de zoekfunctie  

______________________________

Startpagina:

- Home

 

___________________________________

Over Noorwegen:

- Noorwegen landinformatie

- kaart Noorwegen

- Scandinavië

- Spitsbergen Svalbard

- Nieuws Noorwegen

 

___________________________________

Vakantieinformatie Noorwegen:

- Reizen naar/in Noorwegen

----> met de auto

----> vliegen

----> met de trein

- Reisinformatie & reistips

- Steden & bezienswaardigheden

- Natuur

 

___________________________________

Vakantieactiviteiten Noorwegen:

- Vissen Noorwegen

- Wandelen Noorwegen

- Wintersport Noorwegen

- En verder...

 

___________________________________

Verblijf in Noorwegen

- Vakantiehuizen | campings

----> vakantiehuizen Noorwegen

----> campings Noorwegen

 

___________________________________

Verhalen | reisverslagen:

- Reisverhalen Noorwegen

 

______________________________

Foto | video Noorwegen:

- Fotoalbum Noorwegen

- Video's Noorwegen

- Webcams Noorwegen

 

___________________________________

Emigreren naar Noorwegen:

- Wonen / werken Noorwegen

 

______________________________

Noorwegen leuk/grappig/handig

- Van alles & nog wat

___________________________________

Noorwegen ervaringen delen:

- Noorwegen forum

 

___________________________________

Tips & suggesties voor deze site:

- Contact / suggesties

- Gastenboek Noorwegen

 

___________________________________

Noorwegen op het internet:

- Andere noorwegensites

 

___________________________________

Noorwegen economisch :

- Bedrijven Noorwegen

- Olie|gas|elektriciteit

 

Niet gevonden wat u zoekt ?

 

 

 

 

Spitsbergen Svalbard wordt ook wel genoemd Svalbardarchipel.

Spitzbergen is een eilandengroep in het hoge Noorden, tussen het vasteland van Noorwegen en de noordpool.. Spitsbergen heeft een oppervlakte van ongeveer 63000 km2.

De naam spitsbergen komt, natuurlijk, door de spitse bergen die je van verre al ziet. De Svalbardarchipel ligt ongeveer 650 kilometer van het Noorse vasteland.  Het is op te delen in twee eilanden; Spitzbergen en Nordaustlandet. Om deze eilanden heen liggen verschillende kleine eilandjes.

Op Spitsbergen is duidelijk de natuur de baas...

 

 

 

De onderwerpen m.b.t. Spitsbergen Svalbard op deze pagina;

 

- geografisch

- toerisme

- geschiedenis

- natuur

- de reis / conclusie

- nieuws / opvallend

- reizen naar Spitsbergen / reismogelijkheden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De geografische positie van Spitsbergen


Spitsbergen Svalbard ligt tussen 74 en 81 graden N.B. en 19 graden Oosterlengte. Wanneer je vanaf de Noordkaap van Noorwegen naar Noorwegen zou varen dan is dat ongeveer 500 kilometer. Zie ook de Google kaart hieronder:

 

 

Spitsbergen wordt dus ook wel Svalbard genoemt en in Noorwegen wordt Spitsbergen ook wel aangeduid als vestspitsbergen. Dit is het grootste eiland. Spitsbergen wordt ooral bezocht door onderzoekers.

 


kaart spitsbergen svalbard

 

 

Iets verder naar het oosten ligt het eiland Nordaustlandet. Nog verder liggen Edgeoya en bartensoya.

60% van Spitsbergen bestaat uit gletsjers.

Er wonen ongeveer 1300 mensen op Spitsbergen.

 

 

 

Toerisme / wat is er te doen

 

Er is niet veel te doen :-) Het is er koud en redelijk kaal. Zoals eerder aangegeven is Spitsbergen wel een belangrijke onderzoeklocatie voor wetenschappers.

Op het kaartje is goed te zien dat het stadje Longyearbyen een belangrijke plaats op Spitzbergen inneemt.

Wat is er wel te doen voor de toerist:

Het was een belangrijke plaats voor de arbeiders die op Spitsbergen Svalbard hun werk in de kolenmijnen kwamen doen. Een belangrijke mijnbouwlocatie is Barentsburg.

Leuk voor de toerist; er is ook een museum op Spitzbergen waar je o.a. opgezette vogels en zoogdieren kan bekijken (uiteraard soorten die in de omgeving van Spitzbergen voorkomen).

Je vindt in de stad Longyearbyen de meeste mensen. Ongeveer 1500. De bebouwing is relatief modern te noemen. De huizen zijn uiteraard buitengewoon geisoleerd i.b.m. de hevige kou die Spitzbergen kan beheersen.

Je vindt in de hoofdstad redelijk veel voorzieningen zoals hotels, restaurants, bars een sportcentrum en o.a. een zwembad.

De beste tijd om naar Spitsbergen te reizen is de zomer. Met name de maanden juli en augustus. Dan kunt u het meest genieten/aanschouwen van de rijke flora & fauna.

Voor de toerist met een ruim budget is Spitsbergen leuk om enkele dagen te bezoeken wanneer je toch al op vakantie in noordelijk Noorwegen bent.

 

Svalbard heeft een eigen toeristenkantoor;

Svalbard tourism

PO box 323

9171 Longyearben

www.svalbard.net

 

Laatste ontwikkelingen mbt toerisme op Spitsbergen Svalbard

De Noorse overheid heeft recent (oktober 2008) laten weten maatregelen te nemen om de eilanden beter te beschermen.

Het gaat dan voornamelijk om toeristen van cruise-schepen. Voorheen kwamen ze naar Spitsbergen en kwamen ze met kleine bootjes op vele punten bij de oostkust aan.

De overheid gaat nu enkele (beperkt aantal) plaatsen aanwijzen waar men nog mag aanlanden. De rest zal verboden gebied worden.

Reden voor deze maatregel is het feit dat de overheid het grootste deel van de oostkust wil beschermen. Enerzijds om de flora en fauna te waarborgen. Anderzijds om onderzoekers de kans te geven hun werk goed uit te voeren. Het is voor onderzoeken van belang dat de onderzoeksplaatsen ongerept zijn.

 

 

De geschiedenis van Spitsbergen / ontstaan

De eersten die (bewezen) Spitsbergen bereikten waren Hollandse zeevaarders (vandaar de naam spitsbergen). Dat gebeurde eind 1500 tijdens de 3e tocht van Willem Barentsz naar de poolstreken. Deze reis zou uiteindelijk leiden tot de beroemde overwintering op Nova Zembla.

 

norway island

 

Barentsz wilde met zijn tocht een doorvaart naar Indie 'om de noord' te vinden. De twee schepen van Barentsz volgden de kustlijn van Spitsbergen en kwamen daarbij tot op 80 graden NB. Toen werden ze door het ijs tegengehouden.

De bemanning bemerkte dat er op Spitsbergen gras groeide, terwijl dit op het zuidelijker gelegen Nova Zembla niet het geval was. Voorbij Nova Zembla zou het klimaat dus al weer milder worden. De werkelijke oorzaak is pas later gevonden: de invloed van de warme golfstroom.

 

Uiteindelijk bleek de noordelijke doorvaart niet mogelijk te zijn. Maar walvisvaarders gingen wel naar het noorden.

De meeste walvisvaarders konen niet verder dan Bereneiland. Echter de geruchten over de vele walvissen en walrussen in de fjorden van Spitsbergen verspreidden zich snel.

In ongeveer 1615 sloot een aantal Hollandse walvisvaarders zich aan tot de Noordse / Groenlandse Compagnie. Omdat het bezwaarlijk was de geharpoeneerde walvissen helemaal naar de Zuiderzee te slepen, werd op het Amsterdam eiland aan de noordpunt van Spitsbergen de nederzetting en traankokerij Smeerenburg gesticht.

Deze nederzetting werd enkel in de zomer gebruikt. Er zijn op die locatie nog altijd veel walvisbotten te vinden.

Omstreeks 1630 overleefden zeven vrijwilligers de poolwinter. Maar in het jaar daarna kwamen alle overwinteraars door scheurbuik om het leven. Toen de Noorse COmpagnie omstreeks 1640 werd opgeheven einigde het gebruik van Smeerenburg. De jacht op walvissen is doorgegaan tot in de 18e eeuw.

Van oudsher is hier de visserij en overige jacht een belangrijke bron van inkomsten.

Ook mijnbouw speelt op Spitsbergen een belangrijke rol. Op spitsbergen wordt veel wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd.

 

fishing norway

 

Het toerisme is hier pas de laatste jaren aan het opkomen. Reden voor deze late ontwikkeling waren de slechte voorzieningen en de lastige reis.

Natuur Spitsbergen

Je vind op Spitzbergen Svalbard een ongelofelijk rijk natuurleven. Je vindt hier o.a. zeer bijzondere vogels (honderdduizenden) , Zeehonden, Walrussen, Walvissen, Poolvossen en Rendieren.

 

En niet te vergeten; hier leeft ook de IJsbeer. Ga dus ook zeker niet zomaar op eigen houtje Spitsbergen verkennen. Doe dat liefst onder begeleiding. Professionele gidsen nemen vaak een flink geweer mee voor noodgevallen.

Zoals vermeld bestaat meer dan de helft van de oppervlakte van spitzbergen svalbard bestaat uit gletsjers. Onder bijzondere omstandigheden is hier het Poollicht te aanschouwen.

 

 

 Reizen naar Spitsbergen | conclusie

Er is de afgelopen jaren ook in de omgeving van Spitsbergen naar olie e.d. gezocht. Tot nu toe niet echt met resultaat. Wellicht maar goed ook voor dit prachtige stukje noord europa.

Spitsbergen ligt op ongeveer 700 km van het vasteland van Noorwegen. Met het vliegtuig bent u er dus in ongeveer een uur (vanaf een vliegveld in Noord Noorwegen).

Ondanks de noordelijke ligging van Spitsbergen heerst er een relatief mild klimaat in vergelijking met andere gebieden op dezelfde breedtegraad.

De gemiddelde temperatuur varieert van -14 in de winter tot +6 in de zomer. Ooit (1979) werd er zelfs een temperatuur van 21,3 graden gemeten. Het weer in Spitsbergen is erg onvoorspelbaar en kan soms van uur tot uur heel anders zijn. Dat geldt zowel voor neerslag en wind als voor de temperatuur.


Er zijn winters waarin het water rond Spitsbergen Svalbard vol met pakijs ligt.

Er zijn verschillende toeristische mogelijkheden. Je moet echter niet terugschrikken voor een ongerepte natuur, een buitengewoon dierenleven en relatief lage temperaturen.

Om in Spitsbergen te komen heb je het vliegtuig nodig. Vanaf Oslo is het ongeveer 5 uur vliegen naar de hoofdstad van Spitsbergen. De hoofdstad van Spitsbergen is overigens Longyearbyen. Vanaf Tromso is het ongeveer een uur vliegen. Een interessante combinatie is een bezoek aan Spitsbergen en daarna Groenland. Groenland is vanaf Spitsbergen nog maar twee uurtjes vliegen.

 

De meeste mensen die Spitsbergen bezoeken doen dit niet zelfstandig maar onder begeleiding en/of als onderdeel van een groepsreis.

Voor Spitsbergen gelden over het algemeen dezelfde regels mbt douane als in Noorwegen zelf.

Hou er dus rekening mee dat Spitsbergen niet bewoont wordt zoals we dat in Noorwegen zelf gewend zijn.

De meeste bewoners hebben er een onderzoekstaak. Je vindt er dus verschillende stations van verschillende nationaliteiten.

Er wordt in hoofdzaak russisch en Noors gesproken.

 

 

 

 

Wanneer je accomodatie zoekt zal dat waarschijnlijk alleen in de hoofdstad lukken. Daar heb je een aantal hotels.

Samengevat kun je stellen dat Spitsbergen Svalbard een fantastische plek is voor mensen die een unieke plaats, een unieke flora en een unieke fauna willen aanschouwen. Er reizen er steeds meer cruiseschepen richting Svalbard. Volgens verschillende liefhebbers / kenners kan dit erg nadelig gaan worden voor de eilandengroep.

Informeer voor een vakantie naar Spitsbergen bij het Noors touristenbureau. Een ervaren reisorganisatie is namelijk aan te bevelen. Daarnaast een organisatie die verantwoordelijke reizen aanbied met het oog op veiligheid en milieu.

Enkele voorbeelden van mogelijke activiteiten op Svalbard;
Hondenslede tochten, skien, paardrijden en wandeltochten.

 

Reizen naar Spitsbergen Svalbard

Hoe komt u in Spitsbergen ?

Er is slechts 1 serieuze optie om direct naar Spitsbergen te reizen; vliegen.

Per boot kan ook maar er vaart geen reguliere ferry zoals we die naar Noorwegen kennen. Wel kunt u naar Spitsbergen varen wanneer u deelneemt aan bepaalde cruises. Deze cruises zijn namelijk relatief duur en geen optie voor hen die zo snel mogelijk naar Spitsbergen willen.

Met het vliegtuig naar Spitsbergen is prima te doen. U vliegt dan in het meest uitgebreide geval eerst van Amsterdam naar Oslo, van Oslo naar Tromso en van Tromso naar Longyearbyen. U moet dus wel rekening houden met overnachtingskosten (2x hotelovernachting). Gek genoeg is de terugreis wel in kortere tijd te doen. Zie hieronder een vergelijkingsresultaat uit April 2017 van Cheaptickets:

 

 

ticket prijs prijzen spitsbergen longyerbyen amsterdam reistijd

klik op de afbeelding voor een 100% versie

 

 

Hoe lang duurt de reis naar Spitsbergen en hoeveel kost zo'n ticket ongeveer ?

Vonden we zelf ook interessante vragen. We hebben een en ander uitgezocht. Zie hieronder;

Stel dat u met twee personen (volwassenen) naar Spitsbergen Svalbard wilt. Stel dat u daar een week of twee blijft. U vertrekt op een vrijdag in augustus en gaat terug op een vrijdag.

Een van de bekende ticketvergelijkers geeft dit op (prijs per persoon en excluesief 25 EURO dossierkosten);

vliegen longyearbyan spitsbergen 2014

Let op; dit is de scherpste prijs die gevonden werd. Van invloed zijn de maand, tijd enz op de tarieven van vliegtickets.

Wanneer u naar Spitsbergen vliegt (zoals hierboven) Moet u met 2 personen dus ongeveer rekenen op €900,00.

 

 

 

 

 

 Nieuws Spitsbergen

Tip: Er zijn een of meer nieuwsberichten m.b.t. Spitsbergen Svalbard

----> oud mysterie spitsbergen opgelost

----> aardbeving Spitsbergen Svalbard

----> opslag / kluis voor zaden van gewassen op Spitsbergen Svalbard
 

spitsbergen

Ook is er een filmpje van Spitsbergen te vinden.

 

Nog niet gevonden wat u zoekt ? Maak dan gebruik van de zoekfunctie

 

 

 

 

 

Naar boven

Naar de vorige pagina

Naar de startpagina


 

U kunt geen rechten ontlenen aan de informatie op deze website.

 

 

copyright www.vakantienaarnoorwegen.nl 2007 / 2017


webmaster: info@vakantienaarnoorwegen.nl disclaimer

twitter noorwegen logo facebook noorwegen logo google plus noorwegen

 

 

 

 

 

 

Spitsbergen Svalbard | informatie over spitsbergen/svalbard noorwegen | Eilandengroep Noorwegen