Het Noordelijkste deel van Noorwegen is tevens het meest noordelijke deel van Europa. Noord Noorwegen laat zich in een aantal woorden beschrijven; ruig, prachtig, water en uitgestrekt. Noord Noorwegen kent een heel eigen flora en fauna.
Noord Noorwegen bestrijkt ongeveer 1/3 deel van het hele land en is het grootste en dunbevolkste stuk van Noorwegen.
In Noord Noorwegen vinden we de districten Nordland, Troms en Finnmark. Ook de idyllische regio Helgeland is in Noord Noorwegen te vinden.
Het binnenland van Noord Noorwegen kent in de winter een extreem klimaat. In de winter is er hier bijna sprake van een poolwoestijn. De omgeving kenmerkt zich door prachtige eilanden, hoge bergtoppen, bos en rivieren.
Klimaat en natuur van Noord Noorwegen
In sommige delen van het binnenland zijn temperaturen tot 50 graden onder nul gemeten. Langs de kust is het klimaat milder door de warme golfstroom. Het landschap bestaat uit hoge bergen en diepe smalle fjorden die eindigen aan de kust met zijn talloze vriendelijke vissersdorpjes.
De middernachtzon in de zomer en het Noorderlicht in de winter bepalen het ritme van de bevolking. In de zomer schijnt de zon 24 uur per dag waardoor er heel veel activiteiten heel lang mogelijk zijn (zoals vissen).
De provincie Troms staat bekend om de vele vogelsoorten. Er zijn ongeveer 200 (broedende) soorten geregistreerd. Denk aan soorten zoals de papegaaiduiker en zeekoeten. Maar ook zeearenden, valken en buizerds zijn er gezien.
Noord Noorwegen wordt al duizenden jaren bewoond, onder meer vanwege het relatief warme (relatief!) klimaat, de ijsvrije havens en de uitstekende vismogelijkheden.
Wat te doen in Noord Noorwegen
De bijna 500.000 inwoners van Noord Noorwegen wonen dan ook vrijwel allemaal bij de kust. Visserij en overige jacht waren en zijn hier vrijwel de belangrijkste inkomstenbronnen.
De laatste jaren zijn er steeds meer mensen werkzaam in de dienstverlening. En niet te vergeten; toerisme. Dit deel van Noorwegen trekt steeds meer toeristen aan. Dat komt door de unieke mogelijkheden in dit deel van Noorwegen. Allereerst is het een fantastisch oord voor sportvissers. Noord Noorwegen is de plaats bij uitstek om te zeevissen in Noorwegen.
Lofoten bezoeken
Er zijn bijvoorbeeld op de Lofoten Kabeljauw records gebroken. Bekende oorden waar het volgens velen goed vissen is in noord Noorwegen zijn Bodo, de Lofoten, Tromstad en Hammerfest. Waar eigenlijk niet? De gehele Noorse kust en de eilanden / eilandjes voor de kust bieden een prima mogelijkheid tot succesvol zeevissen. Er zwemmen niet alleen veel vissen maar ook veel soorten vissen.
Soroya in Noord Noorwegen
Een groot eiland in noord Noorwegen is Soroya. Dit is ook een populair oord voor veel mensen die op visvakantie naar Noorwegen gaan.
Walvis safari in Noorwegen (of orka’s)
Daarnaast is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een Walvis safari te doen. In Noord Noorwegen zijn ook Orka’s te zien.
Tromso bezoeken – pittoreske maar levendige studentenstad: the arctic capital
Maar Noord Noorwegen biedt alleen maar vis, er zijn ook leuke steden om te bezoeken; onder meer Tromso. Tromso ligt ver boven de poolcirkel en is een van de vele pittoreske steden.
Tromso is een universiteitsstad met iets meer dan 70.000 inwoners en is ook een prima uitvalsbasis voor verschillende poolavonturen. Denk aan rennen door de prachtige natuur met de middernachtzon of golfen op de meest noordelijke golfbaan van de wereld. Tromso profileert zichzelf ook wel als de Arctic Capital.
Daarnaast is Tromso een levendige stad met genoeg aanbod aan restaurants, kroegen, nachtleven en meer waar je prima een paar dagen kan vertoeven.
De Sami in Noord Noorwegen
In Noord Noorwegen is ook nog de inheemse bevolking de Sami te vinden. Noorwegen is de thuisbasis voor de meeste Sami van de wereld en dan met name in de provincie Finnmark, maar er zijn ook een stuk zuidelijker nog Samische gemeenschappen te vinden, tot in Trondelag.
Noorderlicht / poollicht
Misschien wel het meest bijzondere van dit deel van Noorwegen; het Noorderlicht en de Middernachtzon.
Svartisen in het Noorden
In Noord Noorwegen vinden we ook de Svartisen. Dit is de op een na grootste gletsjer van Noorwegen. De oppervlakte is ongeveer 370 km2. De kap dikte is ongeveer 200 meter. De gletsjer ligt in de Saltfjell. Dit is onderdeel van het Svartisen Nationaalpark, Nordland.
Steden Noord Noorwegen
Wanneer je naar Noord Noorwegen reist is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Lofoten. We vinden hier unieke mogelijkheden om te vissen, wandelen en te duiken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om vanuit Bodo naar de Lofoten te varen.
In Borg vinden we Lofotr. Dit is een Vikingmuseum. Op de plaats van het museum lag het verblijf van een opperhoofd van de Vikingen.
De grootste stad van dit deel van Noorwegen is Tromso. Hier wonen ongeveer 71000 mensen. Voor deze stad spelen handel en visvangst de belangrijkste rol. De stad heeft veel te bieden wanneer het om uitgaan, kunst, cultuur en musea gaat. Ook is er in Tromso een universiteit te vinden.
Naast Tromso is Harstad een belangrijke plaats in dit deel van Noorwegen.
Helemaal in Noordelijk vinden we de Noordkaap. Dit is de meest Noordelijke plaats van Europa. Het meest Noordelijke punt bestaat uit een enorme berg / rots die 300 meter boven de Barentszee steekt. Het is dus een subliem uitzichtpunt.
De reis naar de Noordkaap staat ook wel bekend als de “noordkaaproute“. Dat is de route van Zuid Noorwegen naar Noord Noorwegen over de rijksweg E6.
Voor de vele toeristen vindt je bij dit uitzichtpunt een restaurant, bar, cafetaria, postkantoor en een souvenir winkel. Ook komen veel mensen in een bepaalde tijd hier naar het noorderlicht kijken.
We vinden in Noord Noorwegen natuurlijk ook de rijksgrens tussen Noorwegen en Rusland. Deze grens is 196 km lang. Van oudsher is er veel handel tussen de beide landen geweest.
Bereikbaarheid van Noord Noowegen: wegennet, hurtigruten boot en kleine vliegveldjes.
In eerdere tijden waren grote delen van Noord Noorwegen slecht bereikbaar, inmiddels is dat met een goed wegennet, een aantal kleine vliegvelden en de zogenaamde kustsnelboot opgelost (hurtigruten), deze boot vaart van fjord naar inham en doet elk dorp en elke stad in het noorden aan de zee tenminste 1 keer per dag aan. De Hurtigruten vaart al ruim 125 jaar van haven naar haven in het noorden van Noorwegen en vaart langs een van de mooiste kustlijnen ter wereld.
Ook met auto, camper of caravan is door het goede wegennet Noord Noorwegen goed te bereizen. De afstanden kunnen wel flink zijn. Om snel grote afstanden af te leggen kan je er ook voor kiezen te vliegen, er zijn een aantal kleine vliegvelden in Noord Noorwegen.
Met de auto naar Noord Noorwegen
U kunt via onderstaande link alle info mbt de reis naar Noorwegen terugvinden. Gaat u naar Noord Noorwegen en wilt u zo min mogelijk zelf rijden? Wellicht is het dan de moeite waard om via Finland naar Noorwegen te gaan per veerdienst en autoslaaptrein.