Preikestolen in Noorwegen (Preekstoel)

Onze tip: Een fantastische hike met persoonlijke gids maken naar de Preikestolen? Bekijk het op Explore Lysefjorden (Engels).

Preikestolen (de preekstoel) is een bijzondere klif in Noorwegen en een van de populairste bezienswaardigheden. Deze rotsformatie steekt ruim 600 boven de Lysefjord uit. Het uitzicht is uniek, zeker in de vroege morgen of vlak voor zonsondergang… Een absolute aanrader dus! Een bijkomend voordeel van de vroeg avonturier, is dat het in de vroege ochtend nog wat rustiger met toeristen is. De Preikestolen zijn ontzettend populair en het kan er ook druk worden. De rotswand ligt in de Noorse gemeente Forsand in de provincie Rogaland.

Wandelroute naar Preikestolen Noorwegen

De wandeling naar de Preikestolen is vrij intensief te noemen. De preekstoel is dan ook niet te bereiken wanneer je minder valide bent. Het is dan wel mogelijk om bij de Preikestolen camping een rondvlucht met een helikopter te doen. De toch is bijna vier kilometer lang en gaat soms behoorlijk steil omhoog. Het pad wordt gemarkeerd dmv rotsblokken met een rode “T” er op.

Recent kwam de Preikestolen in het nieuws omdat het stijgende aantal toeristen voor problemen kan zorgen. Heel veel kunnen we verder niet schrijven over deze adembenemende rotsformatie. Hier moet je gewoon heen gaan en je laten betoveren…

Feitjes over Preikestolen

Preikestolen is één van de meest bekende toeristische attracties van Noorwegen. Jaarlijks reizen er duizenden mensen af naar deze rotswand boven de Lysefjord. Op 604 meter hoogte heb je een imposant uitzicht over dit Fjord, wat mede zorgt voor de populariteit van de bestemming. De Preikestolen rots is ongeveer 25 bij 25 meter groot en hoogstwaarschijnlijk 10.000 jaar geleden ontstaan doordat de aarde is gaan scheuren door de vorst. Het beste kunt u de Preikestolen bezoeken in de periode van april tot en met oktober. In de overige maanden is de kans op sneeuwval een stuk groter en wordt de route erg uitdagend tot zelfs onbegaanbaar. Overigens is het ook mogelijk om Preikestolen vanaf een boot te bezichtigen. Je vaart dan 600 meter lager door de Lysefjord. Deze boottochten kunt u vinden in Stavanger, Lauvvik, Forsand of op één van de vele haltes in de Lysefjord.

Foto’s en video’s van Preikestolen / Preekstoel

Scroll naar beneden voor meer foto’s, een video en een kaartje met de exate ligging van de preekstoel.

Locatie/ligging Preikestolen Noorwegen:

Adres startpunt preikestolen:
Preikestolvegen 521
Jørpeland
NoorwegenPost Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.