6 tips voor backpacken in Noorwegen

Backpacken in Noorwegen zonder er veel voor te hoeven betalen. Het is mogelijk, zelfs in een van de duurste landen ter wereld. Het inkomen in Noorwegen ligt een stuk hoger dan in Nederland, waardoor de prijzen er ook hoger liggen. Goedkoop backpacken in Noorwegen is een goede optie. Wat zijn de beste tips? Over het algemeen is het aangeraden van tevoren goed na te denken over de trip. Bijvoorbeeld door te kijken naar overnachtingen. Vroeg boeken, wildkamperen en niet roken en drinken is een goed idee. We hebben eens wat tips voor backpacken in Noorwegen op een rijtje gezet. We leggen per tip uit hoe deze het beste in de praktijk kan worden ingezet. Backpacken in Noorwegen wordt zo een stuk goedkoper.

Backpacken is wakker worden met uitzicht

Tip 1: Backpacken Noorwegen is vroeg boeken

De eerste tip is een algemene tip die eigenlijk voor iedere reis geldt: zorg ervoor dat je vroeg boekt! Met name in een duurder land als Noorwegen kunnen de besparingen door vroeg te boeken behoorlijk oplopen. Vliegtickets zijn een stuk goedkoper wanneer ze maanden van tevoren besteld worden. Maar denk ook aan het vervoer in Noorwegen zelf.

Het is natuurlijk mogelijk in een bepaald gebied rond te trekken, maar backpacken per trein is ook een optie. De Noorse Spoorwegen geven vaak veel korting aan reizigers die op tijd een trip boeken. Zo is er bijvoorbeeld het Minipris-ticket. Die kaartjes zijn bedoeld voor verschillende intercitytreinen. Ze hebben geen vaste prijs, omdat de prijs wordt afgestemd aan de hand van vraag en aanbod. Wie naar populaire gebieden wil, zal over het algemeen meer betalen dan backpackers die naar meer afgelegen plekken willen reizen.

Ook als je met de auto gaat is het belangrijk van tevoren goed de reis te plannen. Zo is het mogelijk via Denemarken en Zweden naar Noorwegen te rijden. Uiteraard is meerdere malen tanken onderweg noodzakelijk. Zorg ervoor dat je van tevoren weet in welke gebieden je het beste kan tanken.

Wie met de ferry gaat, kan het beste vroeg boeken. De prijzen zijn dan een stuk lager. Echte avonturiers kunnen er ook voor kiezen om al liftend naar Noorwegen te gaan en van tevoren weinig te regelen. Dat betekent dat de backpacker van tevoren niet weet waar hij precies uitkomt. Voordeel van Noorwegen is dat er het allemansrecht geldt, waardoor het toegestaan is op veel openbare gebieden te wildkamperen.

Liften in Noorwegen

Tip 2: Liften tijdens je backpack vakantie

We raden aan zelf vervoer naar Noorwegen te regelen. Ook het vervoer voor het einde van de reis moet van tevoren geregeld worden. Daarmee bespaar je jezelf een hoop gedoe.

Wel kun je ervoor kiezen om door Noorwegen te liften. Ideaal voor het backpacken, want je komt op die manier op verschillende mooie locaties. In veel gevallen krijgt men vaak een onbehaaglijk gevoel bij het idee van liften. Toch valt dat in Noorwegen heel erg mee. Noorwegen is namelijk een van de veiligste landen ter wereld. Liften is er niet ongebruikelijk, er zijn relatief veel lifters in Noorwegen, zeker tijdens het hoogseizoen. Mede doordat de criminaliteit er laag is, kun je met een gerust hart door Noorwegen liften.

Tip 3: Buiten de deur eten is duur

Als backpacker verblijf je natuurlijk niet constant op dezelfde locatie. Daardoor ben je al snel aangewezen op het eten buiten de deur. Houd er rekening mee dat de kosten van uit eten gaan in Noorwegen behoorlijk hoog liggen.

Het nuttigen van een lunch in Noorwegen is wel goed te doen; het avondeten kost flink meer in een restaurant. Het beste idee is dus om de lunch even uit te stellen tot de tijd van het avondeten. Dat scheelt een hoop geld.

In Noorwegen zijn er wel tal van Aziatische supermarkten en Aziatische restaurants. Die zijn vaak een stuk goedkoper. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen zelf naar de supermarkt te gaan en een maaltijd te bereiden.

Tip 4: De juiste supermarkt in Noorwegen kiezen

Het is belangrijk om de juiste supermarkt in Noorwegen te kiezen. Als backpacker heb je uiteraard zo nu en dan wat spullen nodig om de dag mee door te komen. Je ontkomt dan niet aan een bezoek aan de supermarkt.

Maar let op; de prijzen van de producten kunnen aanzienlijk variëren. Daarom is het aan te raden de producten in de schappen goed met elkaar te vergelijken. Als vuistregel staan de duurste producten altijd op ooghoogte. Kijk dus ook eens op de laagste planken in het schap. Vaak zijn die producten een stuk goedkoper.

Als backpacker etenswaren bewaren is vaak een uitdaging. Een goede tip is om ongesneden brood te kopen in de supermarkt. Die kun je dan gewoon snijden zodra je zin hebt in brood. Gesneden brood is namelijk een stuk moeilijker om vers te houden, waardoor er veel smaak verloren gaat.

Tip 5: Niet roken en drinken in Noorwegen

Een backpacktrip in Noorwegen is meteen een goede manier om van slechte gewoontes als roken en drinken af te komen. Noorwegen is een duur land en zeker drank, sigaretten en andere producten die slecht voor de gezondheid zijn kosten aanzienlijk meer dan in Nederland.

Een biertje of een wijntje kan je beter kopen in de supermarkt. Mijd de restaurants, want de prijzen bij openbare gelegenheden liggen een stuk hoger.

Uiteraard is het ook toegestaan om zelf wat alcohol of rookwaren mee te nemen. Houd wel rekening met de maximale invoer van rook- en drankwaren. Daarvoor heeft de Noorse douane regels opgesteld. Die worden ook in Noorwegen streng gecontroleerd. Wie toch meer meeneemt, kan daardoor alle spullen kwijtraken. Houd je dus aan de regels.

Reizen algemeen
Wildkamperen staat gelijk aan wakker worden met prachtige uitzichten

Tip 6: Overnachten in Noorwegen

Overnachten in Noorwegen kan best prijzig zijn. Voordat je naar Noorwegen af reist, raden we aan toch eerst tenminste een vlucht en een nacht overnachting te regelen. Het geeft geen fijn gevoel te weten wanneer alleen de vlucht geregeld is, je onder de sterrenhemel dreigt te moeten slapen.

Het is bij backpacken in Noorwegen heel verstandig vooral naar het eigen gevoel te luisteren en het gezonde verstand te gebruiken. Backpacken in Noorwegen is een avontuur, maar vermijd slechte beslissingen. Voor het eerst backpacken? Probeer dan eerst eens wat tips en trucs van ervaren backpackers in Noorwegen te vragen. Op die manier krijg je een beter beeld van welk avontuur je te wachten staat.

Ben je echt heel avontuurlijk aangelegd, dan kun je ervoor kiezen om te gaan wildkamperen. In Noorwegen geldt het allemansrecht, wat betekent dat je op de meeste publieke plekken mag overnachten. Belangrijk is wel; sommige terreinen zijn privégebied en beschermd door de eigenaar. In sommige gevallen is het mogelijk om met de landeigenaar te bespreken of je op zijn of haar terrein mag overnachten. Noren zijn vaak erg gemoedelijke mensen die vaak toestemmen.

Raadzaam is geen voedsel of afval te laten liggen, want daar komen dieren op af. Over het algemeen is wildkamperen in Noorwegen heel veilig. We raden wel aan niet twee nachten op dezelfde plaats te verblijven en respectvol met de natuur om te gaan.

Anders zijn er altijd nog alternatieven. Een hotel is misschien niet meteen geschikt voor het backpacken in Noorwegen, maar een hostel of hytter is wel gebruikelijk. Je vindt in een hostel vaak ook andere backpackers, waardoor je samen verder kunt reizen en ervaringen uit kunt wisselen.

Conclusie: geniet van het avontuur

Veruit de belangrijkste tip; laat het avontuur over je heen komen en geniet ervan! Noorwegen is een prachtige bestemming om te backpacken, voornamelijk vanwege de vele idyllische gebieden. In Noorwegen adem je op de bergen schone lucht in en kom je echt tot rust. Backpacken in Noorwegen is wat ons betreft iets wat je tenminste eenmaal in je leven gedaan moet hebben.Post Author:

1 reactie op “6 tips voor backpacken in Noorwegen

    Jan

    (februari 11, 2019 - 12:24 am)

    Goed artikel! Is namelijk m’n eigen ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.