Reizen Naar Noorwegen. Een uitgebreid onderwerp aangezien er verschillende manieren zijn om in Noorwegen te komen.

Wanneer u of jij besloten hebt naar Noorwegen op vakantie te gaan komt natuurlijk de vraag; Hoe reis ik of reizen we naar Noorwegen ?

Maar u vraagt zich wellicht ook af wat de goedkoopste manier van reizen is of wat de snelste manier van reizen is? Op deze pagina daarom meer over de verschillende manieren waarop u naar Noorwegen kunt reizen. Daarnaast de voordelen & nadelen per manier van reizen. U heeft in ieder geval de keus tussen reizen per auto, reizen per trein, per vliegtuig of een combinatie van deze middelen.

Met de auto naar Noorwegen

Met de auto vanuit Nederland of België gaat u meestal via een van de veerdiensten / ferry’s vanuit Denemarken of Duitsland naar Noorwegen. Deze overtochten/vaartochten zijn overigens zeer de moeite waard. Wanneer u bij zuid Noorwegen vaart bekruipt het Scandinavische gevoel u al!

Een voordeel van de reis per auto (of camper) is de mogelijkheid tot rondreizen. Noorwegen is bij uitstek een land voor een rondreis doordat de bezienswaardigheden relatief ver uit elkaar liggen. Trouwens: het rijden in Noorwegen is geweldig door de flora & fauna! U moet echter geen haast hebben. Maar daar is het immers vakantie voor. In Noorwegen zijn de snelwegen/hoofdwegen overwegend tweebaans. Hard rijden is dus vrijwel nooit mogelijk.

Meer over de verschillende routes om met de auto naar Noorwegen te gaan vindt u op deze pagina.

Kosten
Ook is de ene manier van reizen goedkoper dan de andere manier van reizen. Een optie zonder gebruik te maken van een veerdienst is de brug vanaf Denemarken. Dat is de Oresundbrug.  Deze tocht duurt echter wel langer, omdat u een heel stuk om moet rijden.

Autorijden is anders
Wanneer je met de auto naar Noorwegen reist is het in ieder geval belangrijk te beseffen dat autorijden in Noorwegen vaak minder snel gaat dan in veel andere Europese landen.

De Noorse snelwegen zijn niet echt te vergelijken met bijvoorbeeld de Nederlandse. U moet dus vooral niet al te veel haast hebben en te strak plannen. Er zijn beperkte mogelijkheden tot inhalen wat de gemiddelde rijsnelheid ook beperkt.

Filevrij
Voordeel is wel dat Noorwegen in vergelijking met veel andere Europese landen relatief weinig files kent. Wanneer u zich instelt op rustig rijden en daar dan ook voldoende tijd voor inplant dan zal de reis wellicht een van de mooiste en meest relaxte autovakanties zijn die u ooit gemaakt heeft.

De centrale hoofdweg door Noorwegen is voor het grootste deel tweebaans. Op enkele stukken is er echter een tijdelijke strook om langzamere weggebruikers in te halen. Maar door de vaak bochtige trajecten e.d. moet u rekenen op een relatief laag gemiddelde.

Regels
Hou er ook rekening mee dat er ook in Noorwegen regelmatig op snelheid wordt gecontroleerd (met name rond de steden en langs de hoofdweg). Meer informatie over routes, verkeersregels en andere zaken die met autorijden in Noorwegen te maken hebben vindt u op de pagina ‘Met de auto naar Noorwegen‘.

Met het vliegtuig naar Noorwegen

Met het vliegtuig kunt u in zo’n anderhalf uur in Noorwegen zijn (zonder de wachttijden mee te rekenen). Het kan lonen om, bijvoorbeeld via online ticketvergelijkers zoals Skyscanner, de tarieven te vergelijken. Vliegen is een snelle en comfortabele manier van reizen. Een ticket naar Oslo is relatief goedkoop.

Ook wanneer u een visvakantie naar Noorwegen in de planning heeft is vliegen, afhankelijk van de locatie, een goede optie. Zeker de prachtige vislocaties in het midden en noorden van Noorwegen zijn relatief ver. Met de auto kosten dergelijke trips al snel 2 dagen heen / 2 dagen terug. Naast de uren die hier in gaan zitten kost het ook een aanzienlijke hoeveelheid brandstof.

Gaat u vliegen dan is het wellicht nodig materiaal e.d. ter plaatse te huren. Vanuit Oslo vliegt u in veel gevallen met een kleiner vliegtuig verder naar andere delen van Noorwegen. Voor meer informatie over vliegen naar Noorwegen, vliegvelden en vliegtickets naar Noorwegen bekijkt u deze pagina.

Met de trein naar Noorwegen

Een andere optie is reizen per trein. Het is mogelijk vanuit Nederland met de trein / openbaar vervoer naar Noorwegen te reizen. Reken dan op een reis van minimaal 25 uur. Binnen Noorwegen kunt u met de trein in de meeste grotere steden / plaatsen komen. Binnen Noorwegen reist u met de NSB.

Buiten het, wellicht minder leuke, feit om dat de reis met de trein naar Noorwegen vrij lang duurt, is het ook belangrijk om te bedenken dat dit een unieke manier van reizen is. Met de trein naar Noorwegen is voor mensen die wat langer reizen geen probleem vinden een absolute aanrader. U ziet doorgaans meer en proeft meer van de verschillende culturen dan dat u met de auto naar Noorwegen gaat. Het kan nog voor een vrij lage prijs ook (via NSHISPEED bijvoorbeeld)

Met de bus naar Noorwegen

Nog een mogelijkheid is reizen per touringcar. Er zijn verschillende touroperators die het vervoer of zelfs een compleet verzorgde vakantie per bus naar Noorwegen organiseren. Wanneer u enkel de reis met een bus wil doen dan komt Eurolines en Flixbus in beeld.

Cruise / cruises Noorwegen

U kunt, met name binnen Noorwegen, prachtige vaartochten maken. Er zijn verschillende maatschappijen die dergelijke cruises aanbieden. Een bekende en prachtige mogelijkheid is een tocht met de Hurtigruten. De Hurtigrutten is een rederij met enkele prachtige (mini) cruise schepen. Deze schepen varen u, indien gewenst, langs de gehele Noorse kust. Uiteraard is een deel van de totale route ook mogelijk.

We hebben een speciale pagina waar we verder ingaan op de mogelijkheden voor een cruise in Noorwegen. Bekijk de cruise pagina hier.

Rederijen voor de overtocht naar Noorwegen

Op de pagina “met de auto naar Noorwegen” vindt u verschillende rederijen die van Duitsland naar Noorwegen varen. Deze veerdiensten zijn dusdanig luxe dat ze met recht minicruises zijn te noemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de route Kiel (Duitsland) – Oslo (Noorwegen). O.a. deze lijn wordt onderhouden door ferry’s van Color Line.

Een van de uitgebreidere manieren om naar Noorwegen te reizen was jarenlang per schip van IJmuiden naar Bergen. Dit kon met DFDS. Het schip voer van IJmuiden naar New Castle en van daaruit naar enkele Noorse kustplaatsen waaronder Bergen. Per september 2008 is DFDS echter gestopt met deze unieke verbinding.

Met uw eigen boot

Het is goed mogelijk om met uw eigen boot/jacht naar Noorwegen te varen.

Met de fiets naar Noorwegen

Verschillende mensen zijn met de fiets naar Noorwegen gegaan. De meeste mensen doen de heenreis of terugreis met het openbaar vervoer (trein). Binnenkort meer over fietsen naar èn in Noorwegen!

Reistips / reisinfo

Ook in Noorwegen heb je te maken met verschillende regels. Vaak wordt er gevraagd waar aan moet worden voldaan om huisdieren mee naar Noorwegen te nemen. Ook gaan veelgestelde vragen over het invoeren van drank , voedingsmiddelen , sigaretten e.d. Omdat de lijst van reistips / regels nogal lang is staat die informatie op een aparte pagina. Lees de pagina zeker even door voordat u op vakantie naar Noorwegen gaat.2 Replies to “Reizen naar Noorwegen”

    1. Hoi Annetta,
      Wat mis je precies? We geven informatie over het gebruik van een overtocht én over cruises. Met eigen boot reizen kan uiteraard ook, maar daar hebben we helaas weinig ervaring mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.