Informatie over Zuid Noorwegen

Nergens in Noorwegen schijnt zo vaak de zon als in Zuid Noorwegen
Zuid Noorwegen heeft een typische kust met een groot aantal klip eilanden en rotsen.

Je vindt in Zuid Noorwegen vele witte houten huizen aan de prachtige grillige kust. De grootste plaats is Kristiansand waar 70000 mensen wonen. Kristiansand kent een zeer rechtlijnige bouw. Deze architectuur is een erfenis van de grondlegger; Koning Christian IV. In Kristiansand vind je ook een dierentuin.

In de tijd van de zeilvaart was er een sterke economische groei in Zuid Noorwegen. Ook de vele havens waren een veel bezocht (vlucht) oord voor vele schepen.

Daarnaast waren en zijn visvangst en landbouw belangrijke inkomstenbronnen.

Anno 2008 is toerisme eveneens belangrijk. In de zomer trekken mensen vanuit heel Oost Noorwegen naar deze landstreek.

In de vakanties en de weekends gaan de meeste Noren naar hun eigen zomerhuisje. Zuid Noorwegen is een zeer leuk vakantieoord voor sportvissers, waterliefhebbers, natuurliefhebbers en duikers. Zuid Noorwegen is zeer visrijk.

Echter over het algemeen zijn de vangsten niet zo spectaculair als in Midden en Noord Noorwegen. Duikers kunnen in Zuid Noorwegen naar verschillende wrakken duiken.

Dit deel van Noorwegen leent zich ook uitstekend voor activiteiten / sporten zoals kanovaren, bergbeklimmen en wandelen.

Meer informatie over Kristiansand.

Kristiansand is de hoofdstad van de provincie (in het Noors fylke) Vest-Agder. De stad ligt aan de kust, bij de monding van de rivier de Otra, in het uiterste zuiden van Noorwegen. Kristiansand heeft ongeveer 70.000 inwoners.

Vanuit Kristiansand vertrekken veerboten naar Hirtshals in Denemarken, Göteborg in Zweden en Newcastle in Engeland. Even buiten de stad ligt een vliegveld, Kjevik met onder meer een rechtstreekse verbinding met Amsterdam.

In Kristiansand zijn mooie gebouwen te zien. Het is een geliefde plaats bij toeristen.

Vanuit de stad loopt de hoofdweg E18 naar het noordoosten, langs de kust, richting Oslo, de hoofdweg E39 naar het westen, richting Stavanger en rijksweg 9 naar het noorden, richting Setesdal.

Kristiansand is een betrekkelijk jonge stad. De stad werd in 1641 door de Deense koning Christiaan IV gesticht. Het centrum van de stad, kvadraturen, kenmerkt zich door een volledig rechthoekig stratenpatroon.

Als ‘hoofdstad’ van het zuiden is de stad een geliefd vakantiedoel voor de Noren. Bij de stad ligt een dierentuin, Dyreparken, waar ook een pretpark aan gekoppeld is. Ieder jaar begin juli wordt in de stad het festival Quart, een van de belangrijkste festivals van Noorwegen, gehouden.

Kristiansand is de geboorteplaats van onder meer de Noorse kroonprinses Mette-Marit, de dichter Henrik Wergeland en de schrijver Jens Bjørneboe.

Meer plaatsen in Zuid Noorwegen die zeker de moeite waard zijn;

Arendal

Arendal biedt een prachtige kust en veel recreatiemogelijkheden. De stad heeft een groot cultureel aanbod en veel leuke restaurants. Voor Arendal ligt het eiland Merdo waar je een café en stranden vindt.

Grimstad

Je vindt hier een prachtige rotskust en veel kleine strandjes. Een ideale locatie voor zonaanbidders die een rustig strandje zoeken.

Mandal

Mandal is een karakteristiek, wit geschilderd stadje met veel zandstrand. Je kunt in Mandal ook prima vissen. Mandal beschikt over een pittoresk, typisch Noors centrum.

Farsund

Ooit was dit een bijzonder belangrijke havenstad. De omgeving bestaat hier uit rotsen, zandstranden en bossen. Je vindt hier ook de Framvarenfjord. Deze fjord is 180 meter diep.

Lillesand

Witte, houten schippershuizen herinneren aan de tijd dat de zeilschepen de wereldzeeën beheersten. Grote delen van de mooie kust zijn bestemd voor recreatie.

Flekkefjord

Flekkefjord is een typisch Zuid Noors plaatsje. De zomers zijn hier vaak mooi en de winters zijn hier meestal relatief zacht. Je kunt hier fantastisch wandelen. In de buurt van Flekkefjord zijn o.a. een grote golfbaan en een waterskibaan te vinden.

Lyngdal

Deze plaats laat duidelijk zien dat landbouw en bosbouw een belangrijke rol in nemen. Je kunt hier uitstekend vissen, duiken en zwemmen. Bij Lyngdal is ook do mogelijkheid tot zee rafting.

In de winter zijn hier mogelijkheden tot wintersport. En zoals de meeste plaatsen in Noorwegen kun je ook hier prachtige wandelingen maken.

Risor

Een plaats waar je veel kunst / cultuur / vakmanschap terugvindt.
Belangrijk voor Risor zijn van oudsher scheepsbouw en scheepvaart.
Je kunt hier leuke boot tochten maken en ook goed kanoën. Het plaatsje is volledig uit hout opgebouwd.

Tvedestrand

Een klein stadje. Je vindt er een museum, een romantisch stadspark en een goed onderhouden golfbaan.Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.