Kamperen in Noorwegen

Op deze pagina informatie over het kamperen in Noorwegen met verschillende handige tips/suggesties voor diegenen die een kampeervakantie naar Noorwegen overwegen. Bent u op zoek naar een camping in Noorwegen? Bekijk dan onze speciale campings pagina.

Het kamperen in Noorwegen is behoorlijk uniek! Naast de campings mag u bijvoorbeeld op de meeste plaatsen vrij kamperen: ideaal voor campers! Natuurlijk zijn hierbij spelregels aan de orde. Lees verder op de pagina om hier meer over te lezen.

Rustige campings zoals u links op de foto ziet zijn er in overvloede in Noorwegen. Echter denk niet dat er alleen maar hele rustige campings zijn in Noorwegen!

Met name in de populaire toeristische gebieden (bv rond Voss, Geilo en Oslo) zijn ook zeer grote / drukke campings te vinden met tal van activiteiten voor kinderen en vele faciliteiten.

Aan u de keus…

Wildkamperen is overigens ook toegestaan in Noorwegen.

TIP: Lees hieronder verder voor allerlei wetenswaardigheden mbt kamperen in Noorwegen! Alle onderwerpen komen dan vanzelf voorbij.

Meer dan duizend campings in Noorwegen

In Noorwegen zijn ongeveer anderhalfduizend campings te vinden. Deze campings hebben 1 tot 5 sterren. Hierbij moet wel worden vermeld dat er relatief weinig 5 sterrencampings zijn. Deze campings voldoen dan ook wel aan buitengewoon hoge eisen. De meeste campings zijn echter van gemiddelde kwaliteit. De Noorse campings beschikken in de meeste gevallen over eenvoudige maar schone voorzieningen.

Veel campings in Noorwegen zijn te vergelijken met het “kamperen bij de boer”. Dat is dan ook dè manier om het land en de overweldigende natuur te leren kennen! Maar voor toeristen die zeer comfortabele campings zoeken is er ook genoeg keuze. Meestal bent u dan wel gebonden aan de meer toeristische (populaire) delen van Noorwegen. Voor een overzicht van campings in Noorwegen verwijzen we u graag door naar de campings pagina.

Kamperen is vaak wat goedkoper dan een vakantiewoning huren

Kamperen in Noorwegen is dus in ieder geval een hele goede manier om het land zo natuurlijk mogelijk te ontdekken. Daarnaast is kamperen vaak voordeliger dan het huren van een huisje. Het ligt er echter wel aan welke camping u kiest. De grote campings met veel voorzieningen kunnen echt duur zijn. Maar ook in Noorwegen zijn er kleine campings te vinden waar u voor weinig kunt staan. Veel mensen met een camper kiezen er voor om “vrij” te kamperen. Dat mag op heel veel plaatsen in Noorwegen. Noorwegen is een relatief veilig land. Het blijft echter natuurlijk zo dat een camping het veiligst is en dat u daar alle faciliteiten heeft. Campings zijn er genoeg in Noorwegen. Een overzicht van alle gekeurde campings kunt u vinden op de site van de NAF (noorse anwb) : http://www.nafcamp.com/en/campingplasser/

Naast kamperen kun je vaak ook een mobile home huren op een camping. Dit zijn een soort stacaravans. Ook houten hutten, beter bekend als Hytter, zijn op de meeste campings te huren aan een lage prijs. Reken dan echter niet op al te veel luxe. Wanneer je een kampeervakantie wil combineren met een visvakantie; er zijn op verschillende locaties visboten te huur. Logisch want Noorwegen is een van de meest geschikte landen om te zeevissen en/of te zoetwatervissen. De rivieren zijn zeer rijk aan zalm, forel en roofvis. Er zijn overigens ook verschillende campings in Noorwegen die een eigen haventje hebben. Zulke campings moet u uiteraard zoeken aan de fjorden. Een boot huren behoort vrijwel altijd tot te mogelijkheden.

Camper, tent of caravan

Wanneer je met de caravan naar een bepaalde locatie in Noorwegen gaat is het belangrijk eerst te controleren of dit wel toegestaan is. Er zijn namelijk wegen waar het verboden is met een caravan te komen. Indien het niet verboden is kan het wel lastig zijn. Een gedegen routeplanning is dus wel handig!

Heeft u de keus; ga dan met een camper…

Noorwegen is meer geschikt om met een camper / kampeerwagen te ontdekken. Je hebt dan geen last van de beperkingen die je met een caravan wel kan hebben.

Wanneer je wel met een caravan gaat is het volgende wellicht van belang; de caravan mag niet breder zijn dan 2,3 meter. De totale lengte van de auto + de caravan mag de 12,4 meter niet overschrijden (op enkele uitzonderingen na). Meer informatie over maximale afmetingen en routes die met caravan verboden zijn vindt u op de pagina over reizen naar Noorwegen met de auto.

Bijna overal vindt je, zoals eerder al aangegeven, kampeerhutten (hytter). Deze hutten beschikken doorgaans over twee tot zes bedden, kookgelegenheid en stromend water. Deze hutten/hytter zijn dus op veel (vrijwel alle) campings in Noorwegen te vinden. Dat maakt de keuzemogelijkheid op een camping enorm!

U kunt dus kiezen tussen een tent, een camper, een caravan, een hut of een mobile home.

Gasflessen in Noorwegen | AGA GAS

Je kunt in Noorwegen geen gasflessen inruilen, zoals we die gewend zijn. De kleine blauwe flessen van Camping Gaz International kun je inruilen bij sommige erkende verdelers. Let wel; lang niet op alle adressen is dit dus mogelijk. De beste oplossing: koop een of meer gasflessen in Noorwegen zelf. U krijgt gewoon het statiegeld weer terug wanneer u de flessen bij vertrek weer teruggeeft aan het uitgiftepunt

De gasflessen die u in Noorwegen aanschaft passen in veel gevallen niet op uw bestaande apparatuur. Echter het is mogelijk om een verloopstuk / adapter aan te schaffen. Volgens AGA is zo’n adapter te koop voor ongeveer 300 Noorse Kronen (let op; prijzen kunnen verouderd zijn).

Waar de Noorse gasflessen kopen?

Leverancier AGA heeft op haar website een kaartje met alle provincies van Noorwegen. Wanneer u klikt op een bepaalde provincie krijgt u direct een overzicht van alle AGA-verkooppunten in dat gebied.

www.aga.com

Informeer eerst bij uw camping. Sommige campings in Noorwegen bieden ook gasflessen te koop aan.

Kampeermateriaal | kwaliteit

Kamperen in Noorwegen vraag kwalitatief goede spullen omdat de omstandigheden (weersomstandigheden) sterk kunnen wisselen. Op een mooie zomerdag kan het ineens heel slecht weer worden. Hoewel dat slechte weer vaak snel weer wegtrekt kan het wel heel heftig zijn. Zorg bijvoorbeeld voor verschillende soorten haringen. In Noorwegen kun je namelijk te maken krijgen met verschillende soorten ondergronden.

Reizen algemeen

Het is verstandig ook naar het jaargetijde te kijken. De zomerdagen zijn in Noorwegen heel lang. Buiten de zomer om zijn de dagen aanzienlijk korter. Hoe lang het in de zomer licht is, zo lang is het in de winter donker.

In bepaalde gebieden van Noorwegen valt buitengewoon veel regen. Deze gebieden zijn bekend en dus te ontwijken (op basis van gemiddelden). Dit heeft alles te maken met de verschillende klimaten in Noorwegen en de warme golfstroom.

Vrij kamperen / wildkamperen in Noorwegen

In Noorwegen mag je in principe overal vrij kamperen. Dat heet ook wel het “allemansrecht”. Er zijn wel een paar regels aan verbonden. Langs de openbare weg is het voor caravans niet toegestaan te blijven staan (overnachten). Vraag altijd toestemming van de dichtstbijzijnde bewoner(s). Beschadig geen natuur. Er dient altijd een afstand van minimaal 150 meter vanaf een huis / hut in acht te worden genomen.

Uiteraard wordt er van je verwacht dat je, je volgens de algemeen geldende normen en waarden gedraagt. Misschien overbodig maar voor de zekerheid; er mag niet zonder toestemming in natuurparken worden gekampeerd. Nadeel van dat vrij kamperen is het ontbreken van sanitaire voorzieningen wanneer je bijvoorbeeld met een tent naar Noorwegen gaat. Met een wat luxere camper is dit een minder probleem. Deze voertuigen hebben vaak voorzieningen aan boord. Wist u dat een dergelijke camper ook te huur is?

Neem deze (gedrags) regels wel in acht. Het voorkomt moeilijkheden en is reclame voor u als Nederlandse toerist. Het allemansrecht geldt dus voornamelijk voor wandelaars/fietsers. Heeft u een camper of caravan, zoek dan bij voorkeur een camping op.

Wanneer kamperen in Noorwegen en wanneer niet?

Het is niet aan te raden om buiten het zomerseizoen te kamperen tenzij u de volgende dingen niet belangrijk vindt.

Ten eerste kan het, met name in het noorden, erg koud worden. Noordelijk Noorwegen heeft een zeer wisselend klimaat. Het ene moment kan het koud doch zonnig zijn. Binnen enkele uren kan er een zeer harde en koude wind staan.

In de tweede plaats zullen lang niet alle campings rekenen op wintergasten. Daarnaast moet je ook rekenen op gladde wegen en dus ook lastiger rijden met kampeerauto of caravan. Wanneer je toch in de koude seizoenen wil kamperen zorg dan voor goede sneeuwkettingen, goede winterbanden en een redelijk zware auto met krachtige motor.

Tenslotte is het vermeldenswaardig dat er voor caravans bijzondere regels gelden m.b.t. het rijden op de verschillende wegen. Voor alle informatie m.b.t. reizen met de auto naar Noorwegen: Met de auto naar Noorwegen (overtochten/tips/routes enz). Ook is daar een overzicht te vinden van de verschillende veerdiensten/ferry’s

Wat kost kamperen in Noorwegen?

De meeste campings hanteren een tarief dat tussen de 150 en 300 kronen ligt. Uiteraard afhankelijk van het aantal sterren. Noorwegen is rijkelijk voorzien van rustige/eenvoudige campings maar zeker ook luxe campings. Die zijn vaak dan wel zeer druk en behoorlijk aan de prijs. Dat geldt dan voor een auto met caravan, een auto met tent of een camper. Veel campings geven korting wanneer u afspreekt om een langere tijd op de camping te blijven.

De hutten (hytter) zijn duurder. Meestal tussen de 300 en 500 kronen per nacht.

Conclusie / wel of niet kamperen in Noorwegen?

Mogelijkheden genoeg in Noorwegen. Er zijn vrij veel campings. Wel is het zo dat vooral de populaire vakantiegebieden in Noorwegen er uit springen. Bijvoorbeeld Hedmark. De wat minder populaire gebieden (richting het noorden) bieden minder mogelijkheden.

Daar staat tegenover dat u in Noorwegen wel vrij mag kamperen. Met de camper is het dus fantastisch rondreizen. De warme maanden zijn het meest aantrekkelijk om in Noorwegen te kamperen. Het is echter op een aantal campings ook mogelijk om in de winter te kamperen. Met name campings in de populaire wintersportgebieden zijn in de winter gewoon open.

Vergeet niet dat u ook kunt kiezen voor een vakantiehuis in Noorwegen! U kunt bv verschillende huizen in één vakantie kiezen. Zeker in het noorden is een vakantiehuis wellicht een betere optie dan een camping. Voor sportvissers heeft dit als voordeel dat een vakantiehuis in Noorwegen vaak mèt een (vis)boot te huren is.

Wellicht kiest u toch voor het huren van een vakantiehuis in Noorwegen. Wij hebben een overzicht met verschillende vakantiehuizen door heel Noorwegen.Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.