Wonen en werken (emigreren) in Noorwegen

Ieder jaar emigreren er Nederlanders naar een ander land. Ook Noorwegen wordt steeds populairder als emigratieland. Relatief veel Nederlanders zijn u al voorgegaan. En niet onterecht; wie van natuur, ruimte, rust en vrijheid houd is in Noorwegen op de juiste plaats!

Redelijk veel Nederlanders wonen (en werken) dus al in Noorwegen. De redenen daarvoor zijn natuurlijk uiteenlopend. Wie in Noorwegen gaat wonen zal daar ook, in de meeste gevallen, moeten gaan werken. Hetzij met een eigen onderneming hetzij voor een Noorse werkgever. Wanneer u het idee heeft om naar Noorwegen te emigreren moet u wel rekening met een aantal dingen. Daarover meer op deze pagina.

Sommige Nederlanders die al jaren in Noorwegen wonen hebben nog steeds geen seconde spijt. Meestal hebben zij hun emigratie goed voorbereid. Daarnaast komt er bij hen genoeg geld binnen. Maar dat is vaak het gevolg van een goede voorbereiding. Er zijn ook Nederlanders die na korte tijd in Noorwegen als snel weer terug wilden naar Nederland.

Waar gaat het vaak fout? O.a. financieel. Er is geen werk of een jonge onderneming loopt niet. Ook komt het voor dat mensen die emigreren last krijgen van heimwee naar familie/vrienden. En lach daar bij voorbaat niet te hard om. Het komt onverwacht vaker voor dan u/jij misschien denkt.

Waarom is emigreren naar Noorwegen zo populair onder Nederlanders

Noorwegen is allereerst een prachtig land. Ook vind je er veel meer rust dan in veel andere landen binnen Europa. Er wonen simpelweg veel minder mensen in een veel groter land. De een zal dat zeer saai vinden, de ander vindt dit fantastisch. Noorwegen is daarnaast een buitengewoon rijk land. Dat komt vooral door de energiebronnen zoals olievelden en elektriciteit.

Veel zaken (sociale zaken) zijn erg goed geregeld. De lonen liggen in Noorwegen gemiddeld hoger dan in Nederland. Daar staat tegenover dat het dagelijks leven ook duurder is. Daarnaast is het in veel gevallen financieel aantrekkelijk om in Noorwegen te gaan wonen. Dit komt door het feit dat veel Noorse provincies/gemeenten speciale (lang) lopende projecten hebben lopen om buitenlanders naar Noorwegen te krijgen. Ze doen dit omdat Noorwegen te maken heeft met een snel voortschrijdende vergrijzing. Het is dan ook absoluut niet zo dat iedereen even welkom is. De meeste gemeenten zien het liefst jonge mensen komen welke een technische opleiding hebben.

Sowieso zijn de huizen en de grond in Noorwegen een stuk goedkoper dan de meeste huizen / grond in Nederland. Echter dingen als levensmiddelen zijn in Noorwegen aanzienlijk duurder. Daar staat tegenover dat u in Noorwegen gemiddeld ook meer zal verdienen t.o.v. Nederland.

Als toerist is het vaak schrikken omdat wij in een andere verhouding leven. Dat is dus ook gelijk een probleem voor ondernemers in het toerisme in Noorwegen. Het land is in de ogen van veel buitenlanders best wel prijzig. En ook al wilt u zo goedkoop mogelijk zijn voor toeristen: in hun ogen is het dan nog een prijs zoals ze die buiten de grenzen van Noorwegen gewend zijn.

In Noorwegen is bijvoorbeeld de benzine voor ons ongeveer even duur. Voor de Noren is de brandstof dus relatief goedkoop. De emigratieprojecten gelden meestal voor mensen met een bepaalde financiële situatie en bepaalde aantrekkelijke arbeidsmogelijkheden. Dat betekend in de de praktijk dat bijvoorbeeld Nederlanders, Belgen en Duitsers relatief aantrekkelijk zijn voor de Noorse projecten. Er is met name ook een grote vraag naar technische mensen in Noorwegen. Denk hierbij aan timmerlieden, lassers, loodgieters en elektriciens.

Ondernemen in Noorwegen

Ook mensen die in Noorwegen een eigen bedrijf willen starten worden hierin meestal sterk (financieel) gestimuleerd. De ondernemingsvormen lijken op de Nederlandse. Noorwegen kent de volgende bedrijfsvormen; eenmansbedrijf, VOF, besloten vennootschap en beursgenoteerde ondernemingen. Als eigenaar van een eenmanszaak bent u, net als in Nederland, hoofdelijk aansprakelijk.

Voor het oprichten van een onderneming moet u wel een aantal formaliteiten regelen. Sowieso is een “oprichtingsdocument” nodig. Informeer voor de regels/procedures de Noorse autoriteiten. Een goed begin voor officiële, en dus betrouwbare informatie, is de Noorse ambassade in Nederland; http://www.noorwegen.nl

Hier onder een overzicht van de rechtsvormen welke voor een bedrijf in Noorwegen mogelijk zijn:

 • ENK enkeltpersonforetak (eenmanszaak, prive aansprakelijk)
 • ANS/DA Ansvarlig selskap (vergelijkbaar met VOF in NL / prive aansprakelijk)
 • AS Aksjeselskap ( vergelijkbaar met BV in NL / niet hoofdelijk aansprakelijk)
 • NUF Norskregistrert utenlandsk foretak (vergelijkbaar met NV in N / zeer grote bedrijvenL)

Een baan vinden in Noorwegen

Wanneer u een baan zoekt in Noorwegen is een van de opties contact zoeken met grote uitzendbureaus in Noorwegen. Deze uitzendbureaus kunnen vaak in het Engels met u communiceren. Een aantal handige links vindt u onder aan deze pagina. Onder deze links de link naar het Noors arbeidsbureau en enkele grote Noorse vacaturesites.

Wat uit ervaringen wel blijkt is dat emigreren soms reuze kan tegenvallen. Wanneer u plannen heeft om te emigreren naar Noorwegen is het zaak een aantal dingen voor ogen te houden die wellicht van groot belang zijn voor een succesvolle emigratie;

Financieel

U hoeft niet rijk te zijn om te emigreren.

Bedenk echter wel dat wanneer u in Noorwegen aankomt o.a een huis moet hebben en moet eten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw huis in Nederland eerst is verkocht. Regel bij voorkeur voor vertrek al wat contacten waar u kan solliciteren/werken. De ervaring leert dat mensen die op de “bonnefooi” weggaan en niets regelen al snel teleurgesteld terugkomen. Vaak zijn ze dan ook veel, of al het, spaargeld kwijt. Echter dit is natuurlijk te voorkomen door alles in ieder geval tot in de puntjes voor te bereiden. Een goede voorbereiding is niet overdreven! Het kan uw emigratie naar Noorwegen maken of breken!

Reizen algemeen

De Noorse taal spreken (voorwaarde voor succes)

Wat u ook in Noorwegen gaat doen, voor een bedrijf werken of zelf ondernemen; zorg dat u redelijk Noors spreekt / verstaat en schrijft.

Wanneer de plannen om naar Noorwegen te gaan redelijk definitief worden is het zaak al in Nederland actief Noors te gaan studeren. Het niet beheersen van de taal leid tot grote communicatie problemen wat ook weer slechte prestaties m.b.t. werk / klanten tot gevolg heeft. Begin dus met Noors leren als u nog in Nederland woont.

Een camping beginnen / vakantiehuizen verhuren

Veel Nederlanders die naar Noorwegen emigreren starten daar een camping en / of gaan vakantiehuisjes verhuren. Op zich kan dat natuurlijk best succesvol zijn. Er wordt echter vaak dezelfde fout gemaakt. Men verkoopt het huis in Nederland. Van dat geld wordt een camping gekocht. In veel gevallen is er nog net iets over voor verbouwen of wordt voor verbouwing een lening geregeld. Vervolgens wordt de betreffende camping nog opgeknapt. Vaak is de bodem van de spaarpot dan in zicht. En dat is vaak tevens het grootste probleem. Want als de camping eenmaal gekocht is en er opgeknapt bij staat is dat mooi, maar niet genoeg. Want er zijn natuurlijk klanten nodig die uw camping en uw levensonderhoud gaan “betalen”.

Immers al uw potentiële klanten moeten dat ook weten. En daar ligt volgens velen het grootste probleem / de grootste zwakte :

promotie is een essentieel instrument om uw camping / huisjes bekend te maken bij het gewenste publiek. Reserveer daar dus een aanzienlijk bedrag voor. Denk dan aan bijvoorbeeld de volgende zaken;

 • Reclame/advertenties Duitse, Engelse, Deense, Noorse en eventueel Nederlandse tijdschriften.
  Duitsers, Engelsen en Denen vormen namelijk de grootste groep vakantiegangers voor Noorwegen.
 • Internet (bv reclame op sites waar uw doelgroep zich oriënteert op een land zoals deze website)
  Aandacht voor uw camping of vakantiehuis(jes) op deze site? Neem contact op!
 • Borden langs hoofdwegen in de buurt van uw camping (overleg dat wel met de plaatselijke overheden)
 • Iets wat u niet kunt kopen maar wat wel van groot belang is; mond – tot – mond reclame.
  Mond tot mond reclame ontstaat vanzelf wanneer mensen zien dat u gepassioneerd bezig bent met uw onderneming. Zeker als ze het daarnaast naar hun zin hebben.

Overigens kunt u via Google zoeken naar “ik vertrek 19 oktober 2013”. Op die datum zonden ze een follow up uit van de familie Germiani. Dit gezin emigreerde in 2007 naar Noorwegen en begon er een kaasmakerij. Zeer interessante uitzendingen!

Ook belangrijk;
Een goede en moderne website met veel foto’s en relevante informatie / tips over het gebied waar uw camping / huisjes staan. De meeste campingeigenaren / huisjeseigenaren hebben een vrij simpele website die niet echt goed gevonden word in de zoekmachines.

Een camping in Noorwegen kopen | enkele wetenswaardigheden

Veel Nederlanders die naar Noorwegen emigreren hebben dus het plan om een camping te kopen en daar hun brood mee te verdienen. U heeft dan op een gegeven moment een camping op het oog. Of u heeft een andere onderneming op het oog. Waar op letten? Hoeveel is een camping waard? Lees verder op de pagina: camping kopen Noorwegen < tips voor diegenen die overwegen een camping te kopen. Hieronder is nuttige informatie te lezen zoals die door de Noorse Ambassade wordt gegeven. actuele info 2016 volgt zo snel mogelijk (onderstaande kan inmiddels anders zijn).

Een Noors visum aanvragen

Mensen met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum meer nodig voor Noorwegen. (schengen akkoord) Noorwegen heeft ruim 3000 basisscholen en de onderbouw van het voortgezet onderwijs, met zo’n 600 000 leerlingen en bijna 60.000 docentenmanjaren.

Scholen in Noorwegen

De leerplicht in Noorwegen bedraagt tien jaar en kinderen beginnen op zesjarige leeftijd op school. Het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs zijn gebaseerd op het principe van gelijkwaardig en individueel afgestemd onderwijs voor iedereen, in een schoolsysteem met een gemeenschappelijk leerplan. Alle kinderen en jongeren moeten een basiskennis verwerven op het gebied van de gemeenschappelijke cultuur, kennis en waarden.

Opvang kinderen:
Er is opvang voor kinderen van de 1e tm de 4e klas. Dit is wettelijk verplicht dus daar kunt u in principe op rekenen.

Buitenlandse studenten in Noorwegen / studeren in Noorwegen:
Verschillende Nederlandse jongeren zijn korte of langere tijd naar Noorwegen geweest. Mocht je zelf overwegen een jaar te gaan studeren in Noorwegen dan is het aan te raden ook eens een kijkje te nemen op deze pagina; studeren Noorwegen

Daar is info te vinden voor diegenen die een stage in Noorwegen willen lopen of er een bepaalde tijd hun studie willen doen.

Meer op deze site over

Verblijfsvergunning

Er zijn twee mogelijkheden om een verblijfsvergunning te verkrijgen. Dit kan u voordat u emigreert bij de ambassade regelen. Andere moet u zich in Noorwegen zo snel mogelijk melden bij de politie. Het is uiteraard het beste dit soort zaken al in Nederland proberen te regelen. Om een aanvraag in te dienen neemt u contact op met de Noorse ambassade in Nederland; Er zijn twee formulieren met name van belang. Prijs die u moet betalen voor deze formaliteiten: rond de 100 euro

Wanneer u een aanvraag indient voor een verblijfsvergunning moet u rekening houden met de volgende zaken: Allereerst: 2 identiteitsfoto’s; een kopie van het paspoort of ID – Loonstroken, huwelijksbewijs/bewijs samenwonen e.d. Dit alles om er zeker van te zijn dat u geen landloper bent:-) Als u een aanvraag indient voor een werkvergunning: 2 identiteitsfoto’s; een fotokopie van uw paspoort (identiteitskaart); een werkaanbieding (het origineel) van een werkgever uit Noorwegen. BELANGRIJK! Een aanvraag voor verblijf in Noorwegen zal worden doorgegeven aan de nationale immigratiedienst in Noorwegen. Wanneer er iets bekend is nemen zij contact met u op. Hou er echter rekening mee dat dit wel even kan duren omdat deze organisatie het vaak druk heeft. Tijdig beginnen met dit soort zaken is dus verstandig.

Onthouden: Met een geldige Nederlandse nationaliteit kunt u naar Noorwegen reizen. Heeft u geen werk dan heeft u drie maanden om een baan te vinden. Neem dus absoluut altijd alles mee wat van belang kan zijn indien u werk moet zoeken. Denk aan een diploma, referenties, geld voor een eventuele terugreis enz. Probeer voordat u naar Noorwegen gaat al werk te hebben of voldoende financiele middelen om voor uzelf te kunnen beginnnen. Zie hiervoor bijvoorbeeld de Noorse vacature sites onderaan deze pagina. Laat u uitgebreid voorlichten door uw plaatselijke Noorse gemeente over regels, sociaal beleid enz. enz.

Ga nu alvast op taalcursus! Gaat u langer dan drie maanden naar Noorwegen of heeft u werk. Dan moet u een verblijfsvergunning aanvragen. Doe dat liever te vroeg dan te laat. U moet zich laten registreren als houder van een arbeidsplaats bij de nationale dienst voor Bevolking waaronder u valt (folkeregisteret). Afhankelijk van de duur van uw verblijf zal de dienst Bevolking u een voorlopig nummer identiteitsnummer geven. De informatie die met de verblijfsvergunning te maken heeft is beschikbaar in verschillende talen. Echter niet in het Nederlands. Wel o.a. in het engels en duits. Bezoek www.udi.no eens. Dat is een Noorse website met officiele info over dit onderwerp.

Opplysningstjenesten (Informatiedienst voor werkzoekenden):
http://www.norge.no/opplysningstjenesten/ Neem contact op met de Noorse ambassade van uw land. Zij zal u bijkomende informatie verschaffen voor u vertrekt naar Noorwegen. (www.noorwegen.nl) U kunt daar ook de juiste adressen krijgen voor info over het starten van een eigen zaak / onderneming in Noorwegen. Goede voorlichting en contacten zijn immers onontbeerlijk voor een startende ondernemer! De stad Oslo heeft een apart informatiecentrum voor vrije beroepen en oprichters van ondernemingen (ondernemers): Servicekontoret for Næringslivet http://www.naringsetaten.oslo.kommune.no// (in het Noors)

Werkloosheid & arbeidsongevallen
Tijdens de periode dat u in Noorwegen werkt, bent u verzekerd door het Noorse systeem voor sociale zekerheid. Alle personen die werken of verblijven in Noorwegen zijn automatisch verzekerd. De werkgever/het bedrijf houdt de verplichte sociale bijdrage af van het gestorte loon. De Noorse sociale zekerheid (folketrygden) geeft recht op vrij veel voordelen.

U kunt hierbij denken aan onder andere:
Een pensioen, doorbetalen na overlijden aan bv de overgebleven partner/kinderen, uitkering bij invaliditeit, opleiding tot een ander beroep, ongelukken op het werk, alleenstaand ouderschap, geldelijke ondersteuning in geval van o.a. zwangerschap en medische hulp ten gevolge van o.a. de volgende omstandigheden: ziekte, ongeval, zwangerschap en bevalling.

Ongelukken op het werk:
De storting van een schadevergoeding ter compensatie valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. In geval van een ongeval in verband met het werk, moet u of uw werkgever contact opnemen met de overheden, via de Directie van de arbeidsinspectie op het volgende adres: Direktoratet for Arbeidstilsynet P.O. Box 8103 Dep. N-0032 Oslo Tel.: +47 22 95 70 00 Fax: +47 22 17 63 73 Informatiedienst: +47 815 48 222 Voor meer informatie over de sociale bescherming in Noorwegen kunt u contact opnemen met uw lokaal centrum voor sociale zekerheid (trygdekontor). Voor juridische info mbt emigreren naar Noorwegen: noorwegen.nl

Noorwegen kent directe en indirecte belastingen
Als u minder dan een half jaar in Noorwegen bent, zijn er bijzondere fiscale regels van toepassing. U kunt hierover meer informatie verkrijgen bij het belastingkantoor in uw Noorse gemeente / provincie.

De Nederlandse belastingdienst kan u meer vertellen over de gevolgen van verhuizen naar Noorwegen.

Huisvestingsmogelijkheden
De huizen en appartementen die te huur staan, kunt u meestal terugvinden in het lokale of het / de nationale dagblad / krant, vooral in de ‘Aftenposten’ (een van de grootste kranten in Noorwegen) . U kunt ook zelf een kleine advertentie plaatsen als werkzoekende. Aftenposten is online ook als engelse versie beschikbaar.

De grootste kranten zetten hun huizenaanbod ook op het internet.
De url van het dagblad ‘Aftenposten’ is http://www.finn.no.

Wanneer u een camping in Noorwegen start is het in de meeste gevallen zo (en rendabel) dat u in een huis op uw camping gaat wonen.

Het bouwen van een houten huis in Noorwegen is relatief goedkoop (hoewel er natuurlijk verschillen tussen aannemers zijn) in vergelijking met een huis bouwen in Nederland. De bouwwijze van de Noren is goedkoper.

Voor het vinden van makelaars in Noorwegen is de volgende url handig. http:// www.gulesider.no/. De kosten van een verblijfplaats kunnen erg variëren, maar zijn de laatste jaren fors gestegen. De hoogste prijzen betaalt u voor verblijfplaatsen in de grote/ grotere steden in Noorwegen. Er wordt verwacht dat deze trend zich zal voortzetten. In de landelijke streken is de prijsstijging over het algemeen minder sterk dan in de steden of in de buurt van Oslo.

Wilt u dus een relatief goedkoop stuk land en/of een goedkope woning in Noorwegen dan is de kans het grootst op het platteland / in de vrije natuur. Denk dan toch wel aan ongeveer (minimaal) een half uur rijden van de stad. Wanneer u een huis koopt, moet u nagaan of het niet gebonden is aan bepaalde lasten of aan een erfdienstbaarheid. Dergelijke lasten zijn ingeschreven op het kadaster (dat bewaard wordt bij de ‘byskriver’/‘sorenskriver’). Controleer dat dus altijd!

De Noorse vereniging van huizenmakelaars (Norges Eiendomsmeglerforbund) geeft een folder uit in de engelse taal. Deze folder heeft de naam: ‘Information for consumers’. Deze nuttige/belangrijke folder is verkrijgbaar op aanvraag. Bij de aankoop van vastgoed zonder makelaar als tussenpersoon kan het nuttig zijn om juridische bijstand te vragen voor het opstellen van de overeenkomst. Kleine lettertjes kunnen natuurlijk grote gevolgen hebben! De meeste Noorse banken verlenen ook hypotheken (zoals in nederland). Hou er rekening mee dat ook Noorse banken vaak veel zekerheid willen.

Ook hier geldt; wanneer u zelf financiële middelen hebt en/of al werk dan zal de bank eerder meegaan in een hypotheekaanvraag.

Woonkosten
De huizenprijzen liggen vrij hoog in de stedelijke gebieden van Noorwegen. Hiervoor zijn verschillende redenen, zoals het soort constructies en de normen op het gebied van thermische isolatie en verwarming, gezien de weersomstandigheden. Bovendien liggen de kwaliteitscriteria erg hoog.

Een eenvoudige en goedkope woning in stedelijk gebied is dus vrij zeldzaam. Het gemiddelde inkomstniveau leidt tot hoge woonkosten. In rustige gebieden is het vaak goedkoper.

Vergeet echter niet dat het algemene prijsniveau in Noorwegen hoger is dan in Nederland. Daar staat, zoals eerder vermeld, tegenover dat uw maandelijkse inkomste gemiddeld ook hoger liggen dan bij een vergelijkbare baan in Nederland.

De kosten ten laste van de eigenaar van een huis of appartement:
• Gemeentebelasting (water, goten, schoorsteenvegen, huisvuilomhaling, …);
• Huurceelrechten;
• Grondbelasting (enkel in bepaalde departementen).

Veel Noren wonen in een ‘borettslag’, een soort ‘coöperatieve’ huisvesting en moeten de volgende kosten betalen:

• Huur (kosten voor mede-eigenaarschap);
• Rente en afbetalingen van de lening;
• Verzekeringspremie (voor de inboedel) ;
• Elektriciteit (verlichting en verwarming).

Nuttige informatie / folders / brochures
De Utlendingsdirektoratet (Noorse nationale immigratiedienst) geeft de volgende folders uit, opgesteld in Noors en Engels, en beschikbaar op schriftelijke aanvraag:
• ‘Residence permits in Norway for citizens from other EEA countries’ (Verblijfsvergunningen toegekend door Noorwegen aan staatsburgers van andere landen van de EER)

Het Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken (Helse og omsorgsdepartementet) publiceerde een zeer nuttige folder over het Noorse sociale zekerheidsysteem. Deze folder, die zowel in het Noors als het Engels beschikbaar is, wordt jaarlijks aangepast en verschijnt in januari.

Hij kan worden besteld bij het Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken op het volgende adres:
Helse og omsorgsdepartementet
P.O. Box 8011 Dep.
N-0030 Oslo

Vacaturesites:

 • www.stillingsannonser.no
 • www.jobbnor.no
 • www.tu.no/jobb
 • www.finn.no

Uitzendbureaus:

 • www.manpower.no
 • www.toptemp.no
 • Kamer van Koophandel:
 • www.chamber.no

Een huis in Noorwegen kopen | zelf doen of een makelaar inhuren ?

Wanneer u naar Noorwegen wil verhuizen moet u daar natuurlijk een geschikt huis kopen (of huren). U kunt kiezen voor een makelaar of voor aankoop zonder makelaar. Het is aan te raden een makelaar in de arm te nemen. Locale makelaars kennen daar eventuele valkuilen en hebben verstand van de markt. Nadeel is natuurlijk dat u de makelaar voor zijn diensten moet betalen.

Wanneer u ervoor kiest een woning zonder tussenkomst van een makelaar te kopen is het zaak een goede/duidelijke overeenkomst op te stellen. Laat zo’n overeenkomst ook nakijken door een juridisch-geschoold persoon.

Verder is het belangrijk goed op te letten wanneer u een huis in Noorwegen voor het eerst gaat bekijken. Let goed op dingen die niet in orde zijn. Let zowel op de bouwkundige staat van het huis als de installaties in het huis. Neem eventueel iemand mee die verstand heeft van bouwkunde.

Het is namelijk zo dat u m.b.t. gebreken van het huis voor de definitieve koop een oplossing moet zoeken. Doet u dat erna dan is het moeilijk om eventuele kosten te verhalen. Eigenlijk is dat dus hetzelfde als in Nederland.

Schroom niet om stevig te onderhandelen. De verkoper verwacht dat in de meeste gevallen en heeft daarom de vraagprijs vaak hoog gesteld.

Mocht u eenmaal een huis hebben gekocht dan is het vaak zo dat, net als in nederland, er een bankgarantie moet worden geregeld. Ook komt het voor dat er een aanbetaling moet worden gedaan. Meestal is dat maximaal 10 procent van het totale bedrag.

Tips voor het emigreren op een rij

 • koop eens een van de boeken die in de handel zijn. Bijvoorbeeld “emigreren naar Noorwegen” van H. den Dikken.
 • bekijk op noors.net eens een van de vele emigratieverhalen
 • bezoek de website norsk . nl eens. Ook daar zijn verhalen en projecten te vinden.

Cijfers | hoeveel Nederlanders emigreren naar Noorwegen

Hoeveel Nederlanders verhuizen er nu eigenlijk per jaar naar Noorwegen ?

Uit onderzoeken van o.a. het CBS blijken de volgende facts;

 • In 2007 zijn er volgens de registratie 1048 Nederlanders in Noorwegen gaan wonen (en werken). In 2006 waren dat er nog 884.
 • Ongeveer dezelfde aantallen gelden ook voor Zweden. Wanneer het om emigreren gaat lijken Noorwegen en Zweden dus even populair bij Nederlanders.
 • Ieder jaar emigreren er in totaal ruim 100 000 Nederlanders ons land. Het deel dat naar Noorwegen emigreert is dus maar een bescheiden deel van het totaal.
 • Bekend is dat een groot deel van de Nederlanders die in Noorwegen gaan wonen een camping en/of vakantiehuizen gaan verhuren.

Boeken / gidsen emigreren naar Noorwegen

Wist u dat er een aantal hele handige boeken/gidsen zijn die u een indruk geven van wat er allemaal komt kijken bij het emigreren / verhuizen naar Noorwegen? We hebben op de pagina met boeken en reisgidsen Noorwegen een aantal goede boeken geplaatst. Die kunt u daar direct aanvragen/bestellen.

Meer bronnen over emigreren naar Noorwegen

Een goede bron is natuurlijk de Noorse ambassade in Nederland. Daarnaast zijn er ook boeken over emigreren te koop. Aanrader is natuurlijk om contact op te nemen met Nederlanders die al naar Noorwegen gegaan zijn. Zij hebben het in de praktijk meegemaakt. Komende tijd zal ik een en ander aan ervaringen van deze Nederlanders proberen te verzamelen.

Conclusie

Wanneer u (en eventueel uw partner) beiden gemotiveerd zijn om te emigreren naar een van de mooiste landen ter wereld en wanneer u daar een reele kans (gecreerd) hebt om een leven op te bouwen dan is een vertrek naar Noorwegen geen slechte keus. Voorbereiding en overwegen zijn hier echter op zijn plaats. De taal (het noors) beheren is in ieder geval prioriteit 1. D.m.v. communiceren komt u namelijk heel ver. Ook wanneer het financieel wat minder gaat.Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.