Vakantie naar Lofoten Noorwegen

De lofoten (vesteralen) zijn een aantal eilanden aan de westkust van noord Noorwegen (provincie Nordland). De Lofoten grenzen met de oostzijde aan de Noorse kust en met de westzijde aan twee oceanen / zeeen ; de groenlandzee en de noorse zee.

Svolvaer is de belangrijkste stad van de Lofoten / vesteralen. Vanuit Nederland met het vliegtuig naar de Lofoten kost ongeveer 8 uur. Meestal vliegt u dan via Oslo. De Lofoten zijn onlosmakelijk verbonden met beroepsvissers en sportvissers. Met name de kabeljauw visserij is er van groot belang. Het kabeljauwbestand in de wateren rondom de Lofoten is enorm! Dat komt mede door het feit dat de kabeljauwen vanuit Rusland naar Noorwegen gaan om te paaien. Ze doen dat in de omgeving van de Lofoten.

Naast de beroepsvisserij is het toerisme erg belangrijk geworden voor de eilandengroep. Met name sportvissers weten deze locatie te vinden. En dat is niet vreemd; het visbestand is enorm en naast kabeljauw worden er vele andere soorten vis gevangen.

De huisjes die er te huren zijn, zijn meestal volledig ingericht op vistoeristen. Denk dan aan goede boten, schoonmaakfaciliteiten en grote diepvriezers. Genoeg over het zeevissen op de Lofoten, want er is zoveel meer te vinden bij deze eilandengroep.

Wat te doen tijdens een vakantie naar Lofoten

Wanneer u op vakantie naar de Lofoten gaat dan doet u dat natuurlijk ook voor de indrukwekkende flora & fauna. De natuur is hier schitterend! Kale rotsen, groene hellingen en een donkerblauwe zee tekenen hier de omgeving. Met name het dierenleven is rijk op de Lofoten.

Naast het zeevissen zijn ook andere activiteiten mogelijk op de Lofoten. Denk aan indrukwekkende wandeltochten en de mogelijkheden tot kajakken.

Gaat u wandelen tijdens uw vakantie naar de Lofoten? Dan is deze wandelgids (Bol.com) een aboslute must!

Weer op Lofoten

Door de warme golfstroom is het klimaat op de Lofoten relatief mild. De gemiddelde temperatuur is rondom het vriespunt. Dat betekend dus dat er pieken naar boven en naar beneden zijn. In de zomer kan het zo’n 15 graden worden. In de winter komt 15 graden onder nul ook voor. In de winterperiode wordt het vrijwel niet licht op de Lofoten/vesteralen. Alleen in de middag is er een paar uur schemering. In de zomer blijft het juist licht. In de nachtelijke uren lijkt het dan net of de zon ondergaat. Hij blijft echter op dat punt hangen om in de ochtend weer op te gaan. Op zijn vroegst in januari komt de zon weer kort te voorschijn. Iedere dag een beetje langer.

Flora en fauna

Dierenleven en natuur op de Lofoten zijn dus, zoals vermeld, echt de moeite waard. Er leven oa orka’s en zeearenden. Ten noordwesten van de Lofoten / vesteralen komen walvissen voor. Ook voor duikers is dit een interessant gebied. Het onderwaterleven schijnt zeer mooi te zijn. Nadeel is het relatief koude water. Hoewel dat door de warme golfstroom en met een goede uitrusting te doen is. In Noorwegen zijn de meeste wateren (zoals in de fjorden) sowieso kouder dan in Nederlandse wateren doordat het op de meeste plaatsen erg diep is. Zonder de warme golfstroom zou het echter nog aanzienlijk kouder zijn.

Vissen op de Lofoten

De lofoten zijn eigenlijk een verzameling eilanden. Door de noordelijke ligging en de ligging in open zee is de vispopulaite enorm. Vandaar dat veel sportvissers graag op visvakantie naar de Lofoten gaan. De paaitijd van de kabeljauw ligt tussen februari en eind april. Het is in april echter nog vrij koud en lang donker op de Lofoten. Beter is het om mei/juni te gaan. De dagen worden dan langer en de temperatuur is hoger. En maakt u zich geen zorgen; er zit dan nog (grote) kabeljauw in overvloede. De grootste kans op het zien van walvissen is ten noorden van de Lofoten. Daar ligt de plaats Andenes. Van hieruit gaan verschillende schepen het water op om walvissen te vinden. Uiteraard is dan de kans op Orka’s ook groot.

Schepen op Lofoten

Met de auto naar de Lofoten

Er zijn twee opties; vliegen en met de auto.Autoroute naar de Lofoten Met de auto is het best wel tijdrovend. Volgens de bekende routeplanners duurt de reis met de auto in totaal bijna 40 uur! Dan rijd u dus wel door Noorwegen. Volgens ervaringsdeskundigen is het veel sneller via Zweden. Langs de botnische golf ligt een echte snelweg (dus geen hoofdweg zoals de “snelweg” door Noorwegen).  Het kaartje aan de rechterkant laat de alternatieve route naar noord Noorwegen zien. De snelweg door Zweden is veel sneller! Volgens de routeplanner is deze route circa 9 uren sneller dan de hoofdweg door Noorwegen. Het kaartje is van michelinmaps / michelin routeplanner . Geen aanrader voor diegenen die bijvoorbeeld een week op visvakantie naar de Lofoten gaan. Wel een mooie tocht voor diegenen die de tijd hebben en het land van vele kanten wil zien. Gaat u toch met de auto naar de Lofoten, dan is het belangrijk vooraf te bedenken hoe u van het vasteland naar deze eilandengroep gaat. Dat kan namelijk met een ferry vanaf Bodo maar ook via een brug nabij Narvik. In het laatste geval gaat u via de E10. De E10 is teven de enige hoofdroute op de eilandengroep.

Vliegtickets naar Lofoten (Bodo)

U vliegt bv van Amsterdam naar Oslo. In Oslo stapt u over op het vliegtuig naar Bodo. Reken al snel op ongeveer €500,00 voor een retourtje. Het handigst is om de actuele prijzen te zoeken via Skyscanner. Op deze website vergelijkt u tientallen aanbieders en bent u verzekerd van de voordeligste tickets.

Op de Lofoten liggen trouwens verschillende vliegvelden. Wideroe land oa op: leknes/rost/svolvaer/stokmarknes/andenes

Wat te doen in Lofoten?

Hierboven beschreven we welk moois Lofoten te bieden heeft. Wanneer het mogelijk is, is deze eilandengroep zeker de moeite waard! Bent u op zoek naar een uitstapje wanneer u in Lofoten bent? Onze partner GetYourGuide heeft tal van mooie activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een fotografie tour van de Lofoten! Hieronder ziet u enkele van de mogelijke opties.

Vakantie naar Lofoten is een aanrader

Al met al vinden wij de Lofoten absoluut de moeite waard om eens aan te doen! De natuur is zeer uniek. Maar dus ook zeker de fauna. De Lofoten zijn vooral interessant wanneer u gaat rondreizen door Noorwegen. Het is niet echt een geschikte locatie voor een langer verblijf (mits u op visvakantie gaat natuurlijk).

Reizen algemeen

Tip: er is nu ook een reisgids voor de Lofoten uitgebracht door odyssee reisgidsen.



Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.