Tol betalen in Noorwegen

Wanneer u op vakantie naar Noorwegen gaat, zal u merken dat u op een groot aantal wegen in het land tol moet betalen. Daarnaast gaat een rondreis door Noorwegen gepaard met vele ferry overtochten, welke op hun beurt ook kosten met zich meebrengen. Op deze pagina vertellen we u graag met welke tolwegen u rekening dient te houden.

(Tijdelijke) tol voor bruggen en rondom steden in Noorwegen

Veel tolheffingen in Noorwegen zijn tijdelijk. De staat heft tol voor de bouw van bruggen of tunnels. Zodra de kosten terugbetaald zijn, wordt de tol vaak opgeheven. Daarom kan het zomaar zo zijn dat u vroeg op bepaalde trajecten wel tol betaalde, terwijl dat nu niet meer het geval hoeft te zijn.

Daarnaast zijn er verschillende steden waar tol betaald moet worden. In/rond steden zoals Bergen, Oslo, Trondheim en Kristiansand betaald u tol. Dit zijn overigens enkele voorbeelden, er zijn nog andere steden waar ook tol betaald moet worden.

Wanneer u gebruik maakt van een voertuig op elektriciteit of waterstof, kan voor veel trajecten vrijstelling van tol aangevraagd worden. Dit kan op deze website. Wanneer u gebruik maakt van een niet-Noors voertuig, vraagt met om een scan van het kentekenbewijs om aan te tonen dat het om een voertuig op waterstof of elektriciteit betreft.

Het betalen van tol in Noorwegen

Optie 1: Gewoon doorrijden

Wanneer u door Noorwegen reist, hoeft u op voorhand niets zelf te regelen. U kunt simpelweg doorrijden zonder te stoppen en ontvangt later een rekening. Wanneer u gebruik maakt van een tolweg, wordt uw kenteken (vanaf de voorkant) gescand. Binnen vier tot zes maanden ontvangt u de rekening bij u thuis. U betaald geen extra kosten voor het verwerken van uw gegevens.

De rekening zal verstuurd worden door Euro Parking Collection (EPC) in Londen. Het kan dus enkele maanden duren voordat u de rekening thuisgestuurd krijgt. Zorg dat u de rekening vervolgens op tijd betaald. Wanneer u dit niet doet, zal er een herinnering volgen met een extra boete van 300 NOK.

Let op:

 • Heeft u een leaseauto? Sommige maatschappijen brengen extra kosten in rekening voor het verwerken van de tolkosten. U doet er verstandig aan om hierover bij uw leasmaatschappij te informeren, of te kiezen voor optie 2 hieronder.
 • Er zijn een klein aantal tolstations waar nog direct betaald moet worden. Wanneer u niet stopt om te betalen, resteert u een boete van 300 NOK.

Optie 2: Vooraf registreren

Wanneer u dit handig vindt (of wanneer u regelmatig naar Noorwegen reist), kunt u zich aanmelden voor een automatisch betaalsysteem (Visitor’s Payment). Dit doet u door uw voertuig aan te melden voor een EPC-account op autopass.no. U krijgt hierbij een account waar u op ieder moment de gemaakte kosten in kunt zien.

Ook bij dit systeem is het niet nodig om te stoppen om tol te betalen. U heeft echter wel altijd inzage in de gemaakte kosten en de rekening die maanden later volgt is dus geen verassing.

Ook voor deze manier van reizen geldt dat er nog een klein aantal tolstations is, waar ter plekke betaald moet worden.

Optie 3: EasyGo

Gaat u gebruik maken van tolwegen in Denemarken, Zweden en Noorwegen? In dat geval kan het interessant zijn om te kiezen voor het betaalsysteem van EasyGo. Dit kan gebruikt worden voor betaling bij de meeste bruggen en tolwegen van verschillende maatschappijen in alle drie de landen. Daarnaast kan het gebruikt worden voor de veerdiensten tussen Denemarken en Duitsland.

Het systeem werkt met een tolbadge, welke OBE (On Board Equipment) genoemd wordt. U dient de tolbadge achter de voorruit te plaatsen. De badge is verkrijgbaar bij een van de bruggen of veerdiensten naar Denemarken of Zweden.

Bij het naderen van de tolstations of veerdienst moet u de borgen BroBizz/AutoPASS/EasyGo volgen. Het verschuldigde bedrag wordt vervolgens automatisch afgeschreven van de gekoppelde creditcard.

Voor een overzicht van de locaties en tarieven waar EasyGo gebruikt kan worden, kunt u kijken op easygo.com.

Tol in Noorwegen met een huurauto

Wanneer u een auto huurt, is het verstandig om op voorhand te informeren hoe de tol betaald wordt. Wanneer er niets geregeld is, zal de rekening voor de tol gestuurd worden naar de verhuurder van de auto. Deze wordt vervolgens (vaak met flinke administratiekosten) in rekening van de huurder gebracht.

Reizen algemeen

Veel grote verhuurbedrijven bieden de optie om de tol volledig af te kopen, of om de tol na inlevering van het voertuig direct te voldoen. Ons advies is om ervoor te zorgen dat u geen naheffing van de verhuurmaatschappij kunt krijgen, om onnodige administratiekosten te voorkomen. Lees op deze pagina meer over het huren van een auto in Noorwegen.

Tarieven voor tol in Noorwegen

Tot slot geven we u een overzicht van de tol die betaald moet worden voor de verschillende trajecten. Deze bedragen zijn bijgewerkt in de zomer van 2018 en kunnen inmiddels verouderd zijn. Het gaat om de tol voor een personenauto. Een Noorse kroon is op het moment van schrijven ongeveer 10 eurocent.

 • Stadstol Oslo – 45 – 60 NOK*
 • Stadstol Bergen – 19-45 NOK*
 • Stadstol Namsos – 14 NOK
 • Rv. 19 Skippum, Horten, Vestfold – 33 NOK
 • Fv. 33 Skreifjella – Langsletta – Totenvika – 34 NOK
 • Stadstol Kristiansand – 14-21 NOK*
 • Stadstol Nord-Jaeren – 20 NOK
 • Stadstol Tonsber – 15 NOK
 • E6 Svinesundsforbindelsen – 20 NOK
 • Fv. 45 Gjesdal – 48 NOK
 • Fv. 107 Jondalstunnelen – 100 NOK
 • Fv. 118 Svinesundsforbindelsen – 20 NOK
 • Fv. 544 Halsnoysambandet – 96 NOK

* Prijzen afhankelijk van binnen of buiten spitsuren. In Oslo betaald u ook meer voor een diesel voertuig dan voor een benzine voertuig.

www.autopass.noWilt u op de hoogte zijn van de meest actuele toltrajecten en tarieven? Kijk dan op de website van .Post Author:

3 reacties op “Tol betalen in Noorwegen

  Marja van Vroenhoven

  (mei 5, 2019 - 4:54 pm)

  Hallo,
  Wij gaan in juni naar Noorwegen met de camper.
  Ik lees dat het raadzaam is om een account aan te maken via autopass.
  Ik probeer via autopass een account aan te maken, maar moet een selectie maken in service provider.
  Wij willen een rondrit maken, dus ik weet nog niet van welke wegen ik gebruik ga maken.
  Wat is het advies?
  Welke service provider?
  Of geen account aanmaken en achteraf betalen?
  Of bij de veerbrug een OBE aanschaffen?
  Graag antwoord terug,
  Met vriendelijke groet

  Rick Struik

  (mei 14, 2019 - 7:40 pm)

  Hoi!
  Wij gaan in september met de auto naar Noorwegen.
  Nu wilt me schoonmoeder ongeveer weten hoeveel ze kwijt is aan tolwegen.
  We reizen naar het plaatsje Tysnes. Zit tussen Haugesund en Bergen. Klopt het dat we dan alleen tol betalen bij Kristiansand?

  Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.